7 investitii profitabile pe care oricine le poate face

7-investitii-profitabile-pe-care-oricine-le-poate-face-2Cei mai multi dintre noi, cand se gandesc la investitii, se gandesc ori la ceva cu ce se ocupa doar Warren Buffett si cei asemenea lui sau mai rau ca inseamna “a investi” intr-o masina nou, in haine noi, in termopane noi la apartament.

Fara a intra in tehnicalitati, in esenta, a investi inseamna a plasa o suma de bani in ceva cu scopul de a obtine o suma de bani in plus.

Este adevarat ca pentru a obtine randamente mari vei avea nevoie de cunostinte substantiale de investitii. Totusi, partea buna este ca exista o serie de investitii profitabile pentru care nu ai nevoie de cunostinte financiare prea avansate, dar care iti vor aduce profit peste dobanda bancara.

Chiar daca nu vrei sa devii un profesionist al investitiilor, trebuie sa stii ca fara a face investitii, nu vei ajunge prea departe in drumul spre independenta financiara.

Astfel, pentru a veni in ajutorul tau, am gasit 7 investitii profitabile pe care oricine le poate face:

1. Investeste in dezvoltarea ta profesionala

Investitia in educatia ta iti va aduce in urmatorii 10 ani de 30 de ori suma investita.

Daca esti avocat, investeste in carti, cursuri si programe educationale in domeniul juridic, daca esti economist la fel, investeste in domeniul tau de activitate si tot asa.

Pentru a-ti creste venitul din activitatea ta de baza, pe langa practica, care este mama invataturii, este nevoie sa investesti si in partea de educatie.

Este atat de simplu si intuitiv, totusi, multi nu o fac. Poate acesta este si motivul pentru care multi ajung la plafonare in cariera destul de devreme.

2. Investeste in dezvoltarea ta personala

Este cea mai profitabila investitie.

Trebuie sa iti spun un secret. Vei fi socat, sau poate nu, dar oricat de bun profesionist ai fi, trebuie sa stii ca veniturile tale nu vor creste peste un anumit nivel daca nu investesti substantial in dezvoltarea ta personala.

Aici se fac banii adevarati, din dezvoltarea ta personala care trebuie sa vina peste dezvolatrea ta profesionala.

Sa iti explic si de ce: Oricat de bun programator ai fii, daca te dezvolti doar profesional si inveti sa iti faci treaba din ce in ce mai bine, dar nu investesti nimic in dezvolatrea ta personala, nu vei ajunge mai departe de un nivel de programator senior/ spelialist. Nimeni (intreg la minte) nu te va pune sa conduci o echipa de programatori daca tu nu esti in stare sa iti gestionezi emotiile, sa impui respect colegilor, sa coordonezi o echipa sau sa comunici elocvent si eficient. Sa nu mai spun ca este foarte posibil sa nu te remarce nimeni daca nu stii sa te vinzi cat de cat.

Cu totii am cunoscut oameni foarte buni pe meseria lor dar destul de imaturi emotional. Acestia oameni raman la nivel de specialisti si atat.

Prosperitatea adevarata se obtine prin dezvoltarea ta ca om in primul rand, pentru ca si profesionistul are la baza omul din spate.

Iti dau mai jos cateva carti care m-au ajutat pe mine sa imi fac mai bine treaba si sa castig mai multi bani:

Nu sunt carti motivationale, ci cat se poate de practice si aplicabile.

Pe termen lung, a investi in dezvoltarea ta personala iti va aduce cel mai mare randament in bani, pe langa alte beneficii.

3. Investeste in sanatatea ta

Daca esti cititorul acestui blog, cu siguranta ca ai o viata plina si multe fronturi deschise pe care le gestionezi. Poate ai un job solicitant, o afacere pe care vrei sa o cresti, investesti in dezvoltarea ta profesionala si personala, ai familie, prieteni, vise si dorinte la care lucrezi activ pentru a le implini.

Iti concentrezi toata atantia si energia in aceste planuri si de multe ori uiti de sanatatea ta, sacrificand-o in detrimentul celorlalte planuri. Investesti timp si energie in cariera ta, in businessul tau, in relatiile tale … si uiti ca toate au la baza omul, care esti tu, din carne si oase.

Investeste timp si atentie in sanatatea ta. Mananca corect, odihneste-te suficient, ia-ti suplimente alimentare, fa miscare, stai in natura, respira, nu pune la suflet.

Mentinearea sanatatii tale iti va aduce energia si linistea de care ai nevoie pentru a-ti atinge toate scopurile.

4. Investeste in relatiile potrivite

Aici nu ma refer la relatii de cumetrie la primarie si prefectura, ci la relatii cu oameni inteligenti, deschisi la minte si care vor sa realizeze ceva in viata asta.

Este atat de comod sa stai alaturi de oamenii care sunt de nivelul tau sau chiar mai jos. Te simti confortabil cu ei si iti este hranit orgoliul, mai ales cand poti spune ca tu esti cel mai destept de la masa.

Investeste timp si bani in a sta la masa cu oameni mai destepti decat tine, care au realizat mai multe decat tine, au mai mult curaj, mai multa determinare si in general mai mult succes decat tine. Poate te vei simti un pic inconfortabil si poate va trebui sa taci mai mult si sa asculti mai mult dar iti garantez ca vei avea multe de castigat invatand de la acesti oameni.

Din punct de vedere financiar, esti media celor cinci oameni cu care iti petreci cel mai mult timp. Da, se poate spune ca prosperitatea este contagioasa.

5. Investitii la bursa in ETF-uri

In principiu, cei care obtin profit din tranzactiile pe bursa sunt profesionistii, pe cand ceilalti doar ruleaza sume fara prea mari rezultate (pozitive).

Exista totusi o exceptie care este si usoara de aplicat si profitabila pe termen lung. Este vorba de investitii in ETF-uri bazate pe indici bursieri care urmaresc mersul general al bursei.

Un ETF inseamna de fapt un cos format din mai multe actiuni reprezentative.

In Romania de exemplu, indicele reprezentativ al bursei este indicele BET, care cuprinde in proportii variabile cele mai reprezentative 10 actiuni listate pe bursa din Romania (Petrom, BRD, Banca Transilvania, Electrica, Romgaz, Fondul Proprietatea, Transelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica si Bursa de Valori Bucuresti). Poti gasi pe situl BVB, componenta indicelui BET.

Poti investi in acest ETF deschizand un cont de tranzactionare la orice broker autorizat BVB si cumparand simbolul TVBETETF.

ETF-ul a avut o crestere de 52% in ultimii 5 ani.

Important este ca investitia sa se faca pe termen lung si foarte lung (5-10 ani), pentru a nu depinde de fluctuatiile de moment ale pretului.

Investitia poate aduce un randament pe termen lung intre 7-10%.

6. Investitii in Fonduri mutual de obligatiuni

Aceste fonduri investesc in obligatiuni corporative, obligatiuni municipale, titluri de stat si depozite.

Avand in vedere faptul ca investitiile fondului sunt realizate in instrumente destul de sigure si ca au o mare diversificare a titlurilor in care investesc, pot cataloga Fondurile mutuale de obligatiuni in instrumente cu risc scazut.

Poti gasi aici o lista cu fondurile mutual de obligatiuni de pe piata din Romania.

Poti obtine 3-4% randament, avand un grad de risc destul de scazut.

7. Plateste-ti creditele la banca

O investitie cu randament garantat :).

Chiar daca nu este o investitie in adevaratul sens al cuvantului, rezultatul in buzunarul tau este acelasi. Daca ai sa zicem, 5,000 de RON si vrei sa ii plasezi profitabil, uite-te mai intai la creditele tale. Daca ai credite de consum cu o dobanda de 9-10%, si folosesti acei bani pentru a diminua valoarea creditului, profitul tau este de 9-10% net, adica echivalentul unui profit de peste 11% brut (luand in calcul un impozit pe venitulul din investitii de 16%). Ei bine, un randament de 11% este un randament cu care si un profesionist al investitiilor ar fi multumit, avand in vedere ca riscul asociat al investitiei este practic zero.

Chiar si la un credit ipotecar cu o dobanda de 4%, tot poti lua serios in considerare optiunea de a achita din el.

Concluzii

Toate domeniile vietii noastre sunt interconectate si au o influenta pozitiva una asupra celeilalte, sustinandu-se reciproc. Investeste activ banii si timpul tau in acele lucruri care iti aduc la randul lor mai multi bani si timp liber. Asta este si filosofia de baza a procesului de obtinere a independentei financiare: Investim astazi timp si bani pentru ca intr-un anumit numar de ani sa avem mai multi bani si timp liber.

Poti gasi pe site si alte idei de investitii profitabile, desi pentru unele dintre ele vei avea nevoie de mai multe cunostinte financiare.

Spor la investitii!

Valentin

PS. Daca ai si alte idei simple de investitii profitabile, te rog sa imi lasi un comment mai jos.

PSS. Daca ti-a placut articolul, te rog da like si share.

PSSS. Alatura-te comunitatii nostre StiintaBanilor pentru un boost in viata ta financiara.

Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar:



  
 

 

Similar Posts

6 Comments

  1. Cunosti vreo firma de brokeraj OK ce-ti da acces la pietele externe ? Pe mine m-ar interesa sa incep in urmatoarele luni sa-mi creez un portofoliu bazat pe dividende. Sa fie compus ori din vreo 3 ETF-uri (de exemplu 2 pe equity si 1 pe bond sa pot face rebalance) ori sa cumpar individual eu actiuni.

    Eu momentan sunt in Belgia si am vazut ca aici taxa pe dividende e de 27%. La noi in tara am vazut ca-i 5%. Mi se pare foarte tare, mai ales daca dividendele iti mai vin si din ETF-uri/Companii din tari ce nu taxeaza investitorii straini (de ex Irlanda)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *