Bitcoin – evoluție, tehnologie și potențial de dezvoltare

bitcoin

Anul trecut, unul dintre cele mai populare subiecte de conversație a fost Bitcoin. O formă de monedă electronică, Bitcoin este o criptomonedă bazată pe tehnologia blockchain ce a fost lansată oficial în ianuarie 2009.

Conceptul se bazează pe Lucrarea Albă (Whitepaper) publicată de Satoshi Nakamoto, în care se descrie un sistem financiar descentralizat, independent de sistemul bancar. Conform documentului, Bitcoin poate fi tranzacționat de utilizatori fără intervenția unor intermediari, iar tranzacțiile sunt înregistrate într-un registru public. Acest registru este distribuit tuturor nodurilor din rețea, iar tranzacțiile sunt confirmate de așa-numiții mineri prin procesul de consens. La rândul lor, minerii sunt recompensați cu noi Bitcoin.

Procesul matematic de generare al criptomonedei prevede o limită totală de 21 milioane de Bitcoin. În prezent, se află în circulație 17,4 milioane de monede, iar valoarea BTC este de aproximativ 6.500$.

Evoluția prețului Bitcoin a fost furtunoasă

In decembrie 2017, prețul său a ajuns la aproape 20.000$, după o perioadă de creștere susținută.

Majoritatea analiștilor de pe piața financiară tradițională consideră că Bitcoin și criptomonedele în general sunt foarte volatile și riscante ca investiție. În realitate, evoluția lor este naturală, deoarece nu există o autoritate centrală care să le poată controla. Mișcările de preț sunt determinate de utilizatorii care le tranzacționează și nu depind de evoluția economiilor locale.

Față de valutele tradiționale, Bitcoin oferă astfel avantajul independenței. De asemenea, tranzacțiile sunt imposibil de modificat odată ce au fost înregistrate pe blockchain, ceea ce permite urmărirea acestora.

Un alt aspect important este că Bitcoin este o monedă globală. Nu există comisioane de schimb în cazul în care se efectuează transferuri dintr-o țară în alta, cum este cazul valutelor tradiționale.

Per ansamblu, Bitcoin poate reprezenta o metodă de plată sau o investiție

În prezent, BTC poate fi utilizat pentru achiziționarea de bunuri și servicii sau pentru plata facturilor – există peste 140.000 de companii care acceptă această metodă de plată. De asemenea, peste 500 de operatori la nivel global permit utilizarea sa pentru plăți de orice tip. În România, de exemplu, Bitcoin poate fi folosit pentru plata facturilor prin intermediul automatelor Zebra Pay.

Pentru cei ce doresc să tranzacționeze Bitcoin, criptomoneda poate fi obținută prin mai multe metode. Poate fi achiziționată în baza valutelor clasice de la cele aproape 4000 de ATM-uri din lume, de pe site-urile de tranzacții peer-to-peer precum LocalBitcoin.com sau de pe platformele de tip exchange.

Având în vedere succesul înregistrat de Bitcoin, au fost lansate peste 2000 de alte criptomonede și tokenuri bazate pe tehnologia blockchain.

Unii investitori au optat să profite de volatilitatea prețurilor pentru a obține profituri semnificative (mult mai mari decât cele de pe bursele de tip Forex). Acest proces necesită cunoștințe extinse și utilizarea de instrumente specializate de analiză, precum și menținerea la curent cu noutățile de pe piața cripto.

În același timp, tehnologia blockchain s-a demonstrat a fi foarte utilă în revoluționarea multor industrii – de la gestionarea lanțurilor de aprovizionare până la verificarea informațiilor din presă sau social media.

În prezent, lumea financiară trece printr-un proces major de schimbare, iar Bitcoin este un factor important în această evoluție.

(Gusest post Ike Onita)

Ike Onita si Ionut Calin sunt autorii sitului goanadupabitcoin.ro, cel mai mare si mai important proiect educational in domeniul criptovalutelor din Romania.

Pe curand!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:
cover2
 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *