Cand vine criza si de unde știm că nu a venit deja?

vine criza

Dragilor, am tot fost intrebat zilele acestea daca vine criza, este inceput de criza, a venit criza. Ideea este ca o criza va veni (vine intotdeauna dupa perioade de crestere). Acest lucru este firesc si este sanatos pentru orice piata, fie ca vorbim de burse, imobiliare, criptovalute sau orice alte active.

Factorul determinant care ajuta o piata sa creasca pe termen lung, este aprecierea valorii reale, adica a utilitatii acelui activ. Daca ne-am baza doar pe acest factor, probabil ca pietele ar evolua mult mai lent.

Ceea ce determina ciclurile economice, asa cum determina in mare masura si cresterea pietelor, sunt banii noi introdusi in economie. Acesti bani noi sunt introdusi prin credit.

Aveti mai jos un film foarte util care explica cum ciclurile datoriilor influenteaza ciclurile economice:

Acum, raspunsul simplu la intrebarea daca vine criza sau daca a venit deja este: Nu stim, inca este prea devreme, inca nu s-a intamplat nimic major care sa ne indice acest lucru. Ramane sa vedem ce se va intampla in zilele, saptamanile viitoare.

Momentan avem doar o corectie tehnica normala de cateva procente – nu ne putem da seama daca aceasta se va transforma in corectie de trend (scaderea ar trebui sa fie de peste 20% – aproximativ).

Astfel de corectii temporate, si mai mari au tot fost in perioada 2010 – 2017 – a fost una substantiala in 2012, a mai fost una in 2016 si nenumarate mai mici. Niciuna nu a schimbat trendul pana in acest moment.

Aceasta corectie temporara ar putea sa dureze cateva saptamani, poate cateva luni si pe urma sa avem inca un an de cresteri spectaculoase sau ar putea sa fie un inceput de corectie majora.

Stiind toate acestea, ce facem acum?

  1. Daca vine o criza, sper ca sunteti pregatiti – sper ca nu aveti mai mult de 30% in actiuni si acelea pe termen lung. Aveti o diferenta de 40-70% din portofoliu in cash – deci daca vine o criza voi veti castiga din plin din ea prin achizitii la preturi de discount;
  2. Orice investitii in companii si alte active dubioase care promit zeci de procente randament pe luna – acestea sunt primele care se dezumfla. Ar trebui sa renuntati la ele;
  3. Daca aveti un portofoliu de investitii pe termen lung – va tineti de el – investitii constante in fiecare luna pe termen lung. Acesta este portofoliul vostru pentru pensie, nu pentru anul acesta;
  4. Daca aveti pe langa portofoliul pe termen lung si unul de speculatii pe termen scurt/ mediu (asa cum am si eu), aici va puneti stop loss si iesiti cand vi-l atinge. Invers, pe crestere, mutate stop loss-ul in sus odata cu evolutia pretului;
  5. Daca aveti planuri cu banii din bursa in urmatorii 1-2 ani, mai bine nu ii investiti pe bursa. Riscati sa fiti prinsi pe picior gresit. Sunt si investitii in obligatiuni care aduc randamente multumitoare si care sunt mai potrivite pentru pastrere pe termen de 1-2 ani;
  6. Valoarea reala ramane valoare, indiferent de criza sau boom economic. Deci hold pe active reale/ valoroase;
  7. Exista si investitii care cresc in criza, de exemplu metalele pretioase;
  8. Daca sunteti prea expusi pe imobiliare, vedeti ca piata imobiliara scade in general la un interval de 6 luni dupa piata de actiuni, deci veti avea timp sa faceti ajustari;
  9. Pe imobiliare, atentie, terenurile si propritatile marginase, care au crescut doar pentru ca a crescut piata in general, se vor dezumfla cel mai puternic. Pastrati doar proprietatile premium;
  10. Focus pe venit activ si economisire;
  11. Daca vreti sa profitati de preturile mici, aveti grija sa intrati treptat la dip-uri (corectii temporare) si nu cu toata suma odata;
  12. Scapati de datoriile de consum inainte de toate.

Greseli majore pe care le-am facut in investitii in ultimii 13 ani:

  1. Am fost prea expus pe actiuni inainte si in timpul crizei din 2007-2008;
  2. Am fost prea putin expus pe actiuni in perioada excelenta de dupa criza 2009-2011;
  3. M-am jucat cu stop loss-uri si take profit in timpul unor corectii temporare in timpul mini crizei datoriilor suverane din 2012-2013.

Toate aceste greseli m-au costat bani, dar consider ca au fost investitii in educatia mea financiara ca investitor.

In perioadele de crestere economica este usor sa iesi pe profit. In perioadele de scadere economica este mult mai greu, dar cu rabdare, abordare echilibrata si o alocare potrivita a activelor, puteti sa va gasiti la sfarsitul unei crize intr-o pozitie excelenta.

In cadrul cursului de invetitii active abordam o serie de instrumente esentiale pentru orice investitor individual:

– Alocarea activelor;
– Investitii in functie de ciclurile economice;
– Analiza individuala a actiunilor.

plus multe alte instrumente.

Stim ca nu detinem toate raspunsurile, insa sunt sigur ca informatiile pe care Dan si cu mine le vom impartasi va vor fi de folos in luarea unor decizii financiare mai intelepte si mai profitabile.

Numai bine!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:
cover2
 

Similar Posts

5 Comments

  1. Dacă povestea cum că în Asia se resimte criza mai întâi se adeverește…apăi criza deja a început. În Thailanda cam de 8-12 luni abia se mișcă lucrurile, afacerile merg prost, consumul a scăzut semnificativ. Bine, în Thailanda încă mai trăiesc un vis de „credit doar cu buletinul” și au extraordinar de mult noroc și cu turismul. Și în China se pare că economia cam dă înapoi.

  2. Este doar o corectie tehnica pe indici! Un val 4 corectiv la cresterea inceputa in 2015. Dupa aceasta corectie urmeaza un nou val de crestere fulminanta! Prabusirea nu va veni inainte de 2019! Pana atunci…..fericire maxima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *