Cand vine marea prabuselnita?

can vine criza

O tot astept inca de dinainte sa se apuce lumea de cautat pokemoni. In presa se tot vorbeste de o mare criza financiara inca de prin 2015 si desi au tot fost socuri pe piete, se pare ca acest lucru nu s-a concretizat inca.

De ce tot insist asupra acestei mari prabusiri si de ce sunt atat de sigur ca ea va veni?

Raspunsul evident este simplu, economia este ciclica, are perioade de crestere si perioade de scadere, merge ceas de fiecare data de sute de ani. Singura intrebare este cand se va intampla si acest lucru nu poate fi prevazut cu exactitate de nimeni, poate doar de cei care sunt la butoanele lumii.

Raspunsul mai putin evident, dar si cel care ma determina sa scriu in cunostinta de cauza este ca sunt patit cu ultima criza, cea din 2008 si am o senzatie de déjà vu.

In anul 2008 eram la inceput de cariera corporatista si la inceputul drumului meu de investitor. Atunci credeam ca voi ajunge independent financiar pana la 30 de ani, si la modul in care functionau lucrurile, nu era un vis nerealist deloc. Dar viata ne trezeste intotdeauna la realitate si pentru mine momentul trezirii a fost 2008.

Cum am pierdut pe toate planurile in 2008-2009

  1. La job

Imi incepusem cariera intr-o mare companie de consultanta si imi mergea tare bine. Avansari an de an, cresteri de salariu de 30% pe an, perspective excelente. Cand a venit criza mai serioasa si in Romania (in 2009) toate astea au incetat brutal. Cresterile de salarii au incetat, s-au inventat pozitii noi intermediare, avansarile adevarate au fost oprite. In plus era sa imi pierd si jobul intr-un val de restructurari care a taiat mai mult de jumatate din generatia mea de consultanti.

  1. Pe bursa

Incepusem sa investesc pe bursa inca din 2005 – practic toate economiile mele erau acolo. Nu tineam banii la banca deloc pentru ca mi se parea o prostie sa fac asta in conditiile in care randamentele la bursa erau de zeci de procente. Partea proasta este ca cea mai mare suma de bani am investit-o in 2007, exact anul cand a inceput sa cada bursa.

Aveam un portofoliu de vreo 10,000 USD – economiile mele din timpul facultatii, de la job, de la un program Work&Travel in State Unite, plus randamentele din 2005-2006 reinvestite. Am pierdut vreo 70% pana la sfarsitul anului 2008. Pe atunci nu stiam de stop loss :).

  1. Imobiliare

Erau foarte la moda achizitiile de terenuri pentru constructii pe vremea aceea si cum eu eram setat pe investitii, fara sa am prea mare habar cu ce se mananca, am cumparat un teren pe langa Bucuresti in ideea revanzarii. Am folosit banii dintr-un alt program gen Work&Travel, dar in UK de data asta plus ceva bani imprumutati de la ai mei. Am cumparat metru patrat cu 15 EUR in 2005 si in 2008 era 100 EUR. Ghici cine a vandut atunci? Nu eu :).

Inca mai am acel teren dar e pe la jumate din valoarea pe care o avea in 2008, la varf. Am pierdut o oportunitate excelenta de a marca un profit rapid si bun dar pe de alta parte, pe termen lung s-a dovedit o investitie profitabila avand in vedere ca i-a crescut valoarea de vreo 3 ori din 2005 pana astazi.

Avand in vedere experienta mea din 2008, puteti sa va faceti o idee despre ce se poate intampla in cazul unei noi crize.

De ce cred ca se apropie o criza

  1. In primul rand din cauza ciclicitatii, au trecut vreo 7 ani de la ultima criza iar pietele se afla la maxime istorice de un an de zile. Dupa crestere vine si scadere, asta este o lege infailibila a pietelor;
  2. Pretul aurului tot creste si creste de peste 6 luni semnaland o tot mai mare prudenta la nivel global;
  3. Problemele bancilor din Europa sunt tot mai acute, avand rate din ce in ce mai mari ale neperformantelor si profiturile erodate din cauza dobanzilor negative;
  4. Problema bulei imobiliare din China va izbucni odata si odata;
  5. Criza imigrantilor este in toi, cat si conflictul cu islamistii radicali;
  6. Schimbarea de generatii din SUA – generatia cea mai numeroasa si mai cheltuitoare, asa zisii “baby boomers”, iese la pensie. Robert Kyiosaki in Profetiile tatalui bogat a prezis aparitia unei crize in aceasta perioada inca din anul 2002.
  7. Bancile centrale au ramas fara munitie, dupa tonele de bani create prin programele de relaxare cantitativa a masei monetare (au printat bani) si scaderea dobanzilor pana aproape de zero.

Avand in vedere toate aceste semnale, cred ca declansarea unei noi crize este o certitudine si singura intrebare ramasa este cand se va intampla. Eu personal nu cred ca va fi inainte de terminarea alegerilor din SUA, in noiembrie anul acesta, asa ca as miza mai mult pe anul 2017.

Cum profitam de pe urma crizei

Adevarul este ca samanta marilor averi se planteaza in timpul crizelor financiare, atunci cand lumea este speriata si totul devine ieftin. Tot ce trebuie sa faci este sa te pregatesti de dinainte si sa gandesti exact invers decat majoritatea.

Pentru a te proteja de criza si cel mai important, pentru a profita de pe urma ei, trebuie sa stii ce sa faci. De obicei inveti sa faci alegeri bune, dupa ce ai facut suficient de multe alegeri gresite inainte :), dar nu este obligatoriu, poti sa mai inveti si din experientele altora. Chiar as recomanda sa nu te lovesti tu cu capul de toate pragurile si sa mai inveti si de la cucuiele altora.

Intotdeauna mi-a placut sa ma inconjor de oameni mai destepti si mai experimentati decat mine. Asa i-am cunoscut pe Eusebiu Burcas si Luca Dezmir, doi profesionisti ai banilor, care au trecut prin toate etapele crizei din 2008 si au prosperat de pe urma ei.

Cine este Eusebiu Burcas – A initiat si coordoneaza primul program independent de educatie financiara din Romania – Burcash TM -Managementul Banilor. Cu peste 46.000 de participanti la seminarii, conferinte workshop-uri, programe de training şi coaching, acest program influenteaza pozitiv comportamentul financiar a peste 80.000 de romani.

Cine este Luca Dezmir – autor şi trainer de educaţie financiara si investitii personale. Activeaza ca investitor imobiliar din 2001 şi ca investitor pe pietele financiare internationale din 2003. In 2007 a deschis primul blog romanesc dedicat în întregime finantelor personale şi investitiilor, milionarumioritic.com.

Sincer sa fiu, dupa criza din 2008 care m-a lovit din plin, acum sunt hotarat sa profit de pe urma urmatoarei crize, sa imi iau revansa. It’s revenge time :).

Cum nu sunt buricul intelepciunii si nici Warren Buffet reincarnat (stiu, nici nu a murit inca), mai invat si eu de la baietii astia mai experimentati decat mine. De data asta voi fi pregatit sa ma protejez de criza si sa profit la maxim de ea. Daca nu acum, atunci cand? Nu mai astept inca 7-8 ani pentru urmatoarea criza.

Avansul pe care poti sa il capeti prin gestionarea corecta a urmatoarei crize te poate propulsa ani de zile inainte pe drumul tau. Invers, daca nu stii ce sa faci si o comiti grav, poti sa ramai blocat ani de zile incercand sa repari ce ai stricat.

Tine minte, cresterea este intotdeauna graduala, dureaza ani de zile, scaderea este mult mai abrupta si neasteptata. Asa ca trebuie sa fii pe faza si sa profiti de oportunitatile create de criza.

Inca mai ai timp sa te pregatesti. Invinge-ti frica si indoiala, fii decisiv in actiunile tale, lupta acum pentru viata pe care ti-o doresti.

Curaj, intelepciune si spor la bani!

Valentin

Similar Posts

7 Comments

  1. Buna ziua,sunt de acord cu opiniile dumneavoastra si daca analizam logic ati avea dreptate dar cum realitatea tinde sa ne contrazica ritmic si sistematic inclin sa cred ca n-o sa vedem prabuselnita,scaderi cu siguranta.
    Cat despre alegerile mai putin inspirate pot sa va spun ca suntem oameni si fiecare dintre noi mai “calcam pe bec” ,totul e sa nu le repetam pe cat posibil!!!

    Weekend placut.

    1. Realitatea ne contrazice ritmic pana cand nu ne mai contrazice. Nicio criza nu este identica cu alta, totusi exista similitudini. Eu merg pe filosofia de a fii prudent atunci cand ceilalti sunt entuziasti si de a fi entuziast atunci cand ceilalti sunt prudenti. Credeti ca trendul crescator va continua la nesfarsit?

      1. Nu o sa avem trend crescator intotdeauna,dar cred cu tarie ca nu o sa vedem ceva similar 2008 prea curand,drept dovada stau toate programele:QE,LTRO etc. si politicile bancilor centrale de a crea inflatie prin orice metoda (money from helicopter).Consider conditiile de piata din prezent au creat posibilitatii de investitie in diferite sectoare cu randamente satisfacatoare pe termen mediu-lung.

        1. Si ce rezultate au dat programele de relaxare monetara? De 3-4 ani in SUA si de vreo 2 in restul lumii: au creat inflatie? au creeat crestere economica? In afara de SUA care se bucura de o crestere economica buna data de boomul businessurilor de internet, restul lumii nu se bucura nici de crestere economica nici de inflatie – vezi Europa, Japonia, China etc.

          1. Efectele monetizarii au fost mai predominante in USA deoarece s-a incheiat si pot fii vizibile in mare parte in mediul corporate, in Europa e in desfasurare si sunt afectate de Ucraina-Grecia-Franta,Italia,criza refugiatilor etc.,motive pt. care a fost marit de ECB si extins.Toata lumea se uita la cresterea produsa dar nimeni nu se intreaba cum ar fi daca nu era implementat LTRO? Credeti ca a fost o coincidenta intre oprirea QE si pornirea LTRO?!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *