Impozitarea veniturilor din dividende, chirii, dobanzi si castiguri de capital 2018

impozitarea veniturilor din dividendeIn ultimii doi ani ne confruntam cu o avalansa fara precedent de modificari fiscale importante, modificari atat de multe incat ne pun in dificultate si pe noi, consultantii fiscali si cu atat mai mult probabil pe cei care sunt afectati direct de acestea. Ultima astfel de modificare a legislatiei fiscale a fost OUG 79/2017, sau “Revolutia Fiscala” cum mai apare in presa.

Cea mai cunoscuta modificare adusa de “Revolutia Fiscala” este mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat si cred ca despre asta s-a discutat destul de mult pana acum. Alte modificari importante, mai putin discutate in presa sunt cele cu privire la impozitarea veniturilor din dividende, chirii, dobanzi si castiguri de capital sau mai simplu spus “veniturile din investitii”. Aici vom vedea ca modificarile sunt in general pozitive.Nu voi enumera fiecare tip de venit posibil, ci doar cele mai intalnite tipuri de investitii, si voi renunta pe cat posibil la limbajul de lemn al consultantilor fiscali, pentru a ma putea intelege si cei care nu sunt in domeniu.

Impozitarea veniturilor din dividende

Aici vorbim atat de impozitarea veniturilor din dividende de la companiile listate la bursa cat si de la companiile nelistate la bursa.

Impozitul pe dividende ramane de 5% si in 2018 (prin retinere la sursa)

Impozitarea veniturilor din chirii

Impozitul pe veniturile din chirii scade de la 16% la 10% si se aplica la o baza de 60% din valoarea chiriei.

Cod Fiscal:

ART. 84 – Stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor

(3) Venitul net din cedarea folosinței bunurilor se stabilește prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Veniturile se declara individual prin declaratia 200, pana pe data de 25 mai a anului urmator pentru anul precedent.

Impozitul pe dobanzi

Impozitul pe dobanzi (depozite bancare, obligatiuni corporative) scade de la 16% la 10% si se retine la sursa.

Veniturile din dobanzile titlurilor de stat sau obligatiunilor municipale sunt neimpozabile.

Impozitul pe castigurile de capital (din vanzarea actiunilor, unitatilor fondurilor mutuale)

Impozitul scade de la 16% la 10% si se aplica asupra castigului de capital (pretul de vanzare minus pretul de achizitie, inclusiv costurile/ comisioanele de tranzactionare).

Baza de impozitare este calculata la sfarsit de an prin insumarea tuturor castigurilor si pierderilor de capital de pe parcursul anului si se declara de catre contribuabil prin declaratia 200, pana pe data de 25 mai a anului urmator pentru anul precedent.

Calculul castigului net de capital va fi facut de broker si trimis investitorului sub forma de fisa de portofoliu, la inceputul anului. Pe baza acestei Fise de portofoliu se va completa declaratia 200.

Atentie! Castigurile de capital realizate pe bursa din afara tarii, se declara separat, pe baza declaratiei 201.

CASS pentru veniturile din dividende, chirii, dobanzi si castiguri de capital in 2017

In anul 2017 se datora CASS de 5.5% pentru toate aceste venituri, in cazul in care nu se obtineau alte venituri supuse CASS (de exemplu din salarii).

Pentru dividende, castiguri de capital si dobanzi, nu se datora CASS in cazul in care se obtineau alte venituri supuse CASS (de exemplu salarii).

La veniturile din chirii se datora CASS de 5.5% in orice situatie.

CASS pentru veniturile din dividende, chirii, dobanzi si castiguri de capital in 2018

In 2018, cota de CASS devine 10% si se datoreaza pentru aproape toate tipurile de venituri:

 • Salarii;
 • Activitati independente (PFA, PFI etc.);
 • Chirii;
 • Veniturile din investitii (dividende, dobanzi, castiguri de capital etc.).

Codul Fiscal:

ART. 155 – Categorii de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate

(1) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 alin. (1) lit. a) – d), datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, definite potrivit art. 76, realizate din România și din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România.(2) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 alin. (1) lit. a) – d), care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor art. 154, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri din următoarele categorii:

a) venituri din activități independente, definite conform  67și 671;

b) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile  125;

c) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform  83;

d) venituri din investiții, definite conform  91;

e) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform  103;

f) venituri din alte surse, definite conform  114și 116.

 

In afara de veniturile din salarii, care vor fi supuse CASS la valoarea lor, toate celelalte venituri de la articolul 155 alin. 2 (activitati independente, chirii, venituri din investitii) vor fi supuse CASS doar daca depasesc un anumit plafon (12 salarii minime brute pe an, adica 1900 de lei X 12 = 22,800 lei pe an).

Daca aceste venituri cumulate depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe an, se datoreaza CASS la valoarea unui salariu mediu minim pe luna, adica 1,900 de lei X 10% = 190 de lei pe luna.

Daca veniturile cumulate (ma refer tot la cele de la ar. 155 alin. 2) nu depasesc 12 salarii minime brute pe an, nu se datoreaza CASS.

Codul Fiscal:

ART. 170 – Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice prevăzute la art. 155 alin. (2)

(1) Baza lunară de calcul pentru care persoanele fizice prevăzute la art. 155 alin. (2) datorează contribuția este salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează. Norme metodologice

(2) Veniturile care se iau în calcul la verificarea plafonului prevăzut la art. 155 alin. (2) sunt cele realizate din una sau mai multe surse de venituri, din categoriile de venituri menționate la art. 155 alin. (2), respectiv:

a) venitul net din activități independente, stabilit potrivit  68– 70, după caz;

b) venitul brut din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, III sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru care sunt aplicabile prevederile  125alin. (7) – (9);

c) venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, stabilite potrivit  84– 87;

d) venitul/câștigul din investiții, stabilit conform  94– 97;

e) venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură, stabilite potrivit  104– 106;

f) venitul brut/venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit  114– 116.

(3) Încadrarea în plafonul anual prevăzut la art. 155 alin. (2) se efectuează prin însumarea veniturilor anuale menționate la alin. (2), realizate în anul fiscal precedent.

(4) Persoanele fizice prevăzute la art. 155 alin. (2), obligate la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, depun anual la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate, declarația cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul lunar, în conformitate cu alin. (3).

Atentie! La calcularea plafonului, se iau in considerare veniturile nete din chirii, nu cele brute, adica venitul impozabil de 60% din valoarea chiriei.

Un al doilea punct important de luat in considerare, este cel de la alin. 4. Persoanele care vor depasi Plafonul pentru veniturile de la art. 155 alin 2 in anul 2017, vor depune pana pe 31 ianuarie 2018 o declaratie de incadrare in plafon. Cel mai probabil declaratia 600 (se afla inca in stadiul de proiect).

In functie de venitul declarat, se va stabili CASS-ul datorat (190 de lei pe luna) prin decizie de impunere, platibil in 4 transe anuale.

Daca nu se dapaseste plafonul de 12 salarii minime pe an in 2017, nu este obligatorie depunerea declaratiei de incadrare in plafon.

Concluzie

Aceste tipuri de venituri “din investitii”, sunt importanate pentru comunitatea noastra si ar trebui sa tindem sa obtinem cat mai mult din veniturile nostre din aceste surse pasive.

Dupa cum se poate observa, impozitarea veniturilor din investitii este mai mica decat a veniturilor din salarii, si este si normal sa fie asa. Nu degeaba spunea Kyiosaki ca pe el l-au imbogatit taxele si datoriile. Ce spunea el mai exact este ca l-a imbogatit gestionarea corecta a taxelor si datoriilor.

In acest material, nu am raspuns la toate intrebarile posibile (ar fi trebuit sa fac un tratat), ci doar la cele mai comune in care probabil va veti regasi cei mai multi dintre voi.

Sper sa va fie de folos!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai like si share.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar Personal:  
 

 

31 de comentarii la „Impozitarea veniturilor din dividende, chirii, dobanzi si castiguri de capital 2018”

   1. Avand in vedere sistemul nostru arhaic … ma asteptam sa-mi pun intr un excel actiunile cumparate, pretul, data si apoi sa mi calculez singur deducerile si profitul. Si sa mai primesc si amenda daca gresesc cu 1 leu.
    Interesanta partea cu chiria, daca oricun se deduce 40% din baza de impozitare nu inteleg de ce sunt asa putini proprietari care declara contractele …

   2. Tocmai din cauza lor ezit sa imi fac firma. Nedetinand multa informație,încă,pe domeniile financiar, legislativ, îmi e teama de ele. Teama aceea de necunoscut. In schimb, fiind salariat pe 1500 net mă frustrează maxim. Ce e de facut?

    1. Anca,un prim pas ar fi sa studiezi informatiile de pe acest blog si altele similare. Un al doilea pas ar fi sa citesti carti/ participi la cursuri care sa umple golurile de informatii in domeniile financiar, legislativ etc. Al treilea pas: actiune. Stiu ca este greu, dar se poate.

     1. citesc de vreo 4 ani (de cand m-am trezit :))) ) diverse carti de psihologie si dezvoltare personala-le iubesc, pur si simplu, insa teama asta e cam mare si trebuie sa scap,cumva de ea…
      poate e problema si de anturaj….da, seminariile ar fi o solutie foarte buna pt ca voi cunoaste oameni asa cum vreau sa fiu si eu
      mai ales pt domeniile legislativ si financiar….in scoala nu te invata nimic practic,din pacate. noi singuri trebuie sa fim responsabili si sa sapam mult pana la adevaruri.
      multumesc!

 1. Excelent articol. Multumesc. Valentin, inteleg din articol ca orice chirie lunara sub 3166 Ron (1900/0.60) va fi scutita de CASS? Si ramin practic de plata 10% din 60% din valoarea chiriei ? Adica 6% din chiria lunara x 12 luni?

  1. La calculul plafonului se ia in considerare venitul net din chirii (adica 60% din valoarea chiriei). Adica chirii peste 3166 de ei. Atentie, plafonul se calculeaza cumulat cu toate celelalte venituri de la art. 170

   ART. 170 – Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice prevăzute la art. 155 alin. (2)

   (1) Baza lunară de calcul pentru care persoanele fizice prevăzute la art. 155 alin. (2) datorează contribuția este salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează. Norme metodologice

   (2) Veniturile care se iau în calcul la verificarea plafonului prevăzut la art. 155 alin. (2) sunt cele realizate din una sau mai multe surse de venituri, din categoriile de venituri menționate la art. 155 alin. (2), respectiv:

   a) venitul net din activități independente, stabilit potrivit 68– 70, după caz;

   b) venitul brut din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, III sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru care sunt aplicabile prevederile 125alin. (7) – (9);

   c) venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, stabilite potrivit 84– 87;

   d) venitul/câștigul din investiții, stabilit conform 94– 97;

   e) venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură, stabilite potrivit 104– 106;

   f) venitul brut/venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit 114– 116.

   1. Buna Valentin

    In articol precizezi :

    „Daca aceste venituri cumulate depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe an, se datoreaza CASS la valoarea unui salariu mediu minim pe luna, adica 1,900 de lei X 10% = 190 de lei pe luna.”

    Deci sa inteleg ca acesta este un plafom minim, daca castigi din dividende(si din alte venturi cumulate) mai putin de 12 salarii brute atunci nu esti taxat deloc pentru CASS ? Dar daca castigi sa zicem 1 000 000 RON din dividende atunci esti taxat cu 10% la tot venitul sau tot ai acest plafon?

    1. CASS se impune daca depasesti plafonul la maxim 12 salarii minime pe an. CASS de 10% din 1900 de lei indiferent de marimea venitului. Atentie, vorbim de CASS, impozitul pe venit, care este de 10% (sau 5% la dividende) se aplica la intreg venit net.

 2. Cred ca la sectiunea CASS din articol s-a strecurat o gresala, privind obligativitatea declararii PLAFONULUi – NOUA Declaratie 600 pana in 31.01.2018.Unele din veniturile realizate in 2017 { ex.castiguri din capital )erau scutite de plata CASS !!
  Probabil ca obligativitatea declararii PLAFONULUI pentru calculul cotei de CASS va fi de la 31.01.2019.Asa este corect !! OUG-ul nu specifica data de 31.01.2018 ,ci se refera la impozitarea veniturilor REALIZATE in 2018 !

  1. Nu am fost inteles. Dau un exemplu: In anul 2017 am un venit din transfer titluri de valoare (castig de capittal) ce depaseste plafonul specificat !! Nelamurire : DE CE TREBUIE SA FAC DELARATIA DE PLAFON PANA LA 31.01.2017 pentru ca apoi sa platesc cota de cass pentru un venit realizat in 2017 pentru care nu se platea cass !! Raspunsul dat de dvs este corect dar pentru viitoarele venituri obtinute in 2018

    1. Salut Valeriu. Formularea din lege nu este clara si da, poate fi interpretate cum spui tu, adica sa se depuna d 600 la 31 ianuarie 2019, insa nu cred ca asta a fost intentia legiuitorului. Daca ar fi asa, ar ramane practic fara CASS anticipat de plata in 2018. Asteptam norme, eventual amendamente ale Ordonantei de Urgenta pin lege, pentru a vedea cum ramane. Momentan nu este clar, dar tind sa cred ca varianta 31 ianuarie 2018 va ramane pana la urma.

 3. Pentru a stabili daca se plateste CASS pentru alte venituri, la suma veniturilor se adauga si salariu obtinut la o societate din Romania ?

  De exemplu castig o chirie de 1500 lei pe luna si am si un salariu peste salariul minim si nici un alt venit. Se mai plateste in acest caz vreun CASS pe chirii avand in vedere ca respectiva chirie este sub pragul de 1900 lei/luna ?

  Multumesc,

 4. Buna seara,

  Puteti sa ne lamuriti un pic si despre CAS – inteleg ca si el este datorat pentru veniturile din activitati independente? Si de asemenea inteleg ca dividendele, chiriile, dobanzile si castigurile de capital sunt separate de activitatile independente, si deci pentru ele nu se datoreaza CAS?

  <>

  Multumesc.

 5. Salut Valentin. Am deschis un cont la bursa anul acesta si o sa cumpar actiuni lunar/treptat, cum ai sfatuit si tu. Cat timp nu depasesc din dividende 12×1900 si nu am alte venituri in afara de salariu sunt scutit de orice declaratie, totul se retine la sursa ? Mentionez ca cel putin teoretic nu o sa vand nimic in viitorul apropiat.

  Tks,
  Marius

  1. Salut Marius, in aceste conditii esti scutit de CASS. Impozitul pe dividende este de 5% si se retine la sursa, deci nu ai de facut declaratii. Daca vinzi si ai castig/ pierdere din vanzarea actiunilor, trebuie sa depui declaratia 200 anual pana pe 25 mai.

   1. Buna ziua,
    Nu lucrez in tară, deci nu sunt asigurat CASS. Vreau sa cumpar um apartament si sa il inchiriez, chiria devenind singurul meu venit in țară. Pot sa optez sa nu platesc in continuare CASS, sau sunt obligat?
    Multumesc aniticipat.

 6. Salut Valentin,

  Am o situatie usor atipica si nu am reusit sa obtin un raspuns clar nici de la administratia financiara, nici de pe spatiul virtual privat, poate ma poti ajuta.

  – am un PFA cu norma de venit, inregistrat in sectorul 2. Norma de venit, scazuta la jumatate, nu depaseste salariul minim
  – am venituri din chirii, iar domiciliul meu este in sectorul 1. Veniturile din chirii nu depasesc nici ele salariul minim
  – cumulate, norma PFA si veniturile din chirii depasesc salariul minim

  In aceste conditii, cum ar trebui sa interpretez prevederile legale in legatura cu noul formular 600:
  – veniturile din PFA se cumuleaza cu cele din chirii, pentru ca au acelasi beneficiar. Prin urmare datorez CAS si CASS. Dar in acest caz, unde ar trebui sa depun formularul 600? La sectorul 1, unde domiciliez? La sectorul 2, unde activeaza PFA? Sau altundeva?
  – veniturile din PFA nu se cumuleaza cu cele din chirii, pentru ca sunt realizate in jurisdictii fiscale diferite. Prin urmare, nu trebuie depus niciun formular 600, pentru ca veniturile nu depasesc salariul minim in niciuna dintre jurisdictiile fiscale unde sunt datorate taxe

  Multumesc,
  Radu

  1. Radu, este inca incerta treaba cu formularul 600. Ce pot sa iti spun este ca la nu trebuie sa platesti CAS la chirii, deci nu ar trebui sa cumulezi chiriile cu veniturile din PFA pentru a determina depasirea plafonului la CAS, ci doar la CASS (sanatate). Nu conteaza jurisdictia, ci beneficiarul. Toate raportarile se fac pe CNP.

Lasă un răspuns