In ce investim in 2018 – fie ca vine criza sau nu

in ce investim in 2018Dupa un an 2017 foarte bun din punct de vedere al randamentelor din investitii, ne putem intreba daca nu cumva ne apropiem de varful perioadei de crestere, si poate, ar trebui sa ne conservam castigurile accumulate deja. In ce investim in 2018? Sau mai bine spus, cum putem sa ne conservam castigurile din 2017 si sa profitam in continuare de eventualele cresteri si in 2018.

Poti vedea aici, rezultatele investitiilor din 2017 la 8 luni. Voi pregati un update la 12 luni in curand, dupa ce se termina anul financiar 2017.

In ce investim in 2018

Mai jos va voi schita pe scurt planul meu de investitii pe 2018. Cele de mai jos nu reprezinta recomandari de investii ci doar opinii si analize personale. Fiecare investitor este responsabil sa se informeze si sa isi ia singur deciziile de investitii.

1. Instrumente cu venit fix – risc scazut

Chiar daca inflatia vine peste noi si investitiile in obligatiuni este posibil sa nu performeze foarte bine in 2018, voi mentine si chiar voi creste procentul alocat instrumentelor cu venit fix in 2018.

Motivul este simplu. Aceasta clasa de active imi asigura protectie in cazul in care urmeaza perioade de scadere (economica si pe burse) si in plus imi asigura flexibilitatea de a profita de oportunitati de investitii punctuale care pot aparea.

Investitiile in fondurile de obligatiuni nu cred ca vor performa in 2018, asa ca le voi evita pe cele care fluctueaza in functie de cotatia obligatiunilor (majoritatea fondurilor de obligatiuni oferite de banci).

Ma voi orinta spre instrumentele cu venit fix care nu fluctueaza, ci doar capitalizeaza dobanda la zi, cum ar fi fondurile monetare, depozite sau unele fonduri de obligatiuni care nu fluctueaza in functie de cotatia obligatiunilor (poti intreba administratorul de fond aceste detalii).

2. Aur

Voi mentine investitia in aur si poate chiar o voi creste, in conditiile in care ne asteaptam la inflatie.

De asemenea, aurul este o investitie care ne protejeaza in perioadele de scaderi, deci vom avea dubla protectie, atat impotriva inflatiei cat si impotriva unei eventuale crize.

In mod practic, nu voi investi in aur fizic, din cauza diferentelor mari dintre pretul de vanzare si cel de cumparare ci voi investi intr-un ETF de aur listat la bursa din SUA.

3. Investitia in obligatiuni cu dobanda mare

Obligatiuni listate la BVB ale unor companii mici care ofera dobanzi de 7-12% pe an. Am scris despre o listare de acest fel in articolul Investitii in obligatiuni 9%.

Chiar si in caz de inflatie crescuta, aceste obligatiuni tot asigura un randament decent, avand in vedere gradul de risc.

Voi mentine expunerea pe aceasta clasa.

4. Investitia in actiuni listate la BVB care anunta dividende generoase

Estimarile de dividende pentru anul 2018 pentru cele mai mari actiuni listate la BVB sunt undeva in jur de 10%.

Vezi mai jos estimarile noastre de dividende pentru anul 2018, pentru cele mai importante companii din indicele BET:

Dividende 2018 BVB 5

In plus, investind in aceasta clasa de active, pot replica indicele BET in proportie de peste 80%. Cu alte cuvinte, pot investi in indicele BET fara sa am parte de comisionele suplimentare ale unui ETF care replica indicele BET (undeve intre 1-2% pe an).

In 2017, pot sa spun ca am facut deja curatenie in aceasta clasa de active. Am vandut tot ce nu as fi dispus sa tin 10 ani de acum incolo J si am reinvestit profitul in companiile in care cred pe termen lung.

Exact cum ne invata cel mai de success investitor al tuturor timpurilor, Warren Buffett:

Warren Buffet colaj

Ca si strategie pentru anul 2018, voi mentine investitiile lunare in aceasta clasa, dar intr-o proportie mai mica.

5. Actiuni pro ciclice: banci, retail, lux

Pe BVB, sunt cateva astfel de companii listate care teoretic performeaza mai bine in perioadele de crestere a consumului, asa cum suntem noi in acest momen si probabil vom continua sa fim si in 2018.

Bancile vor profita de cresterea dobanzilor si cresterea consumului.

De asemenea, avem un mare lant de restaurante fast food listat recent si un prestator de servicii medicale private care, potrivit teoriei economice, probabil vor profita din plin de cresterea consumului din 2018, asa cum au facut si in 2017.

Investiile pe aceasta clasa vor fi pe termen scurt/ mediu, cu stop loss (mai putin cele care se incadreaza si la categoria 4 pe care intentionez sa le tin pe termen lung). Nu vreau sa ma prinda o scadere economica cu pozitii pe aceste actiuni. 🙂

6. Rambursare datorii

Pana in acest moment, nu am fost deloc tentat sa rambursez credite, datorita dobanzilor mici si a faptului ca am putut genera usor randamente mult superioare dobanzilor pe care le-am platit.

Daca inflatia (si ROBOR-ul) contina sa crasca, voi rambursa o parte din datorii.

Vezi mai jos evolutia ROBOR din ultimul timp:

ROBOR

Aici calculul este simplu, daca de exemplu dobanda platita este de 5% si nu pot genera in mod rezonabil un randament de minim 7% brut (echivalentul unui net de aprox. 6%), cu un grad de risc mic, mai bine rambursez creditul. Voi iesi in castig.

Aici voi intra probabil in competiei cu punctul 1 de mai sus. Trebuie sa mentin totusi un echilibru intre rambursari si rezerve.

In orice situatie, voi avea grija sa pastrez Fondul de urgenta si o suma pentru oportunitati in disponibilitati.

7. Criptovalute

In 2017 am inceput sa intru modest si pe criptovalute, mai exact pe cele mai tranzactionate.

Voi calari valul cat timp merge treaba, cu o mica parte din portofoliu, cu o suma pe care mi-o asum de la inceput ca fiind sub risc de pierdere 100%. In contrapartida, beneficiul potential este de 1000%, ceea pentru mine suna ca o investitie cu pondere risc beneficiu acceptabila.

Important aici, nu voi face trading. Volatilitatea acestei clase de active ma face sa ma feresc de trading. In schimb voi face cumparari mici, constante, la fiecare scadere importanta (cum a fost cea de dinainte de Craciun).

8. Investitii in Proiectul StiintaBanilor

Logo Negru BG Transparent 1

Cu o crestere a traficului si comunitatii de +400% in 2017 fata de 2016, voi creste semnificativ investitia de timp si bani in Proiectul StiintaBanilor.

Ca si pana acum, voi pune accentul pe calitate nu pe cantitate si ma voi dedica transformarii proiectului StiintaBanilor in cel mai calitativ si important proiect de educatie financaira din Romania.

Este posibil sa imi ia ani de zile, 🙂 dar satisfactia adusa de proiect este inestimabila.

9. Investitia in educatie

De cativa ani mentin un procent constant de aproximativ 10% din castigurile mele reinvestite in propria mea educatie. Ca timp investit, probabil ma incadrez tot undeva la 10% din timpul meu.

Mai concret, investitiile se vor duce spre:

  • sedintele mele de coaching si mentoring (orice coach bun, are coach-ul lui);
  • carti si cursuri, in special de busiess, marketing si investitii;
  • studiu individual din surse de informatii gratuite dar testate in timp (blogul meu preferat de finante personale si investitii este FinancialSamurai.com);
  • Cat mai multe mini-proiecte si initiative care sa ma scoata din zona de confort si sa ma oblige sa invat accelerat abilitati si competente noi.

Rezultatul acestor investii se vad in castigurile mele si in calitatea vietii mele in general. Este cu siguranta cea mai profitabila investiei pe care am facut-o pana in acest moment.

10. Alte tipuri de investii pe care le am in vizor pentru 2018

Si in care voi investi, doar daca gasesc oportunitati care sa merite:

  • Apartement pentru inchiriere (doar daca identific o oferta buna la un discount bun, ceva ce imi va aduce un randament peste 7-8% brut);
  • Investitii in retele de P2P lending;
  • Investia in marfuri (am in vizor cateva astfel de oportunitati);

Concluzii – In ce investim in 2018

In ce investim in 2018? Pentru a rezuma cele de mai sus, anul 2018 este anul in care cresterea economica nu pare a avea motive sa se opreasca, deci ar fi pacat sa nu profitam de oportunitatile care se arata.

Rationamentele pentru o eventuala criza in 2018 sunt mai mult statistice (9 ani neintrerupti de nicio criza), dar nu putem exclude aceasta varianta, asa ca ar fi bine sa fim pregatiti. Economia este un organism viu, care se schimba si evolueaza de la o zi la alta iar prezicerea viitorul nu este posibila.

Tot ce putem face este sa analizam datele pe care le avem astazi si sa actionam in consecinta, luand in calcul si neprevazutul care poate aparea.

In final, ce este cel mai important pentru anul 2018:

  • Sa avem grija de sanatatea noastra (noi suntem cel mai important activ);
  • Sa ne educam;
  • Dupa ce ne educam sa ACTIONAM;
  • Sa traim frumos si in armonie cu valorile si principiile noastre;
  • Sa economisim constant;
  • Sa investim constant;
  • Sa cream (activele se pot si crea nu doar cumpara).

Inainte sa inchei, vreau sa punctez faptul ca tot ce am scris in acest articol reprezinta opinii si analize personale. In niciun caz nu sunt recomandari de investitii. Fiecare investitor este dator sa isi faca propriile analize si sa investeasca in cunostinta de cauza.

Dar daca ar fi sa fac totusi o recomandare, ti-as recomanda sa investesti in educatia ta financiara:

Cursul nostru video Investitii inteligente si surse de venit pasiv 

investitii inteligente si surse de venit pasiv

Recomandarile de mai sus nu necesita o investitie substantiala, nici de timp, nici de bani si cred eu ca te vor ajuta sa iti recuperezi investitia inzecit cel putin :).

In plus, prin abonarea la newsletterul StiintaBanilor, vei beneficia de foarte multe informatii si analize utile pe tot parcusul anului 2018 + Ebook-ul gratuit 12 Surse de venituri suplimentare.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

In final, iti doresc un an 2018 profitabil si prosper din toate punctele de vedere.

Cu drag,

Valentin

PS. In ce investim in 2018? Care sunt planurile tale de investitii pe 2018?

PPS. Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai like si share.

PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

26 Comments

  1. Daca ai 1 2 3 mii euro eu zic ca este mai important sa investesti in tine, niste cursuri care iti pot face viata mai usoara pe viitor, dar sincer acest punct numarul 8 investitia in acest proiect este destul de interesanta, dece zic asta : Este mult mai bine sa intrii intr-o companie, firma, proiect cand este in stadiul de initiere decat sa intrii intr-o companie deja dezvoltata 🙂 depinde si ce fel de ROI este. Sincer sunt interesat de o investitie in acest proiect 🙂 ai mail meu la comentariu, putem discuta 🙂 Cu respect, Aurelian

  2. Buna Valentin, mersi pentru lista detaliata de investitii. Am vazut ca p2p este in proiect, deja am investit modic in p2p pe doua platforme care sunt cele mai tari in momentul de fata twino(primul care am incercat si foarte usor) Miintos(al doilea si unpic mai complex), merg pe autopilot si cu garantie BuyBack. Success si asteptam un articol despre experienta ta pe p2p

      1. Referitor la punctul 2, cum investesti mai exact in acel ETF pe aur? Am vazut ca se poate si prin Tradeville, insa au niste comisioane mari, minim 25 euro pe tranzactie, ar fi 50 pentru cumparare – vanzare, ceea ce mananca binisor din profit. Folosesti metoda asta sau alta?

  3. Multumesc pt articol, foarte interesant! Am o intrebare legata de investitia in aur. Cum te protejezi impotriva riscului de curs de schimb?

    1. Nu prea ai cum decat prin divrsificare pe mai multe valute. Aurul se coteaza in functie de USD, in principiu daca USD scade, aurul valoreaza mai multi USD si invers.

  4. Nu prea ma pricep…dar pare a fi o contradictie in ceea ce spuneti:nu fac trading cu active cu volatilitate mare..pai tradingul nu se face tocmai in conditii de volatilitate semnificativa adica dc volatilitate nu e nici trading nu e..

  5. Pare un articol sincer. Dar pe mine ma interesează sa știu, din toate cele recomandate de tine, care te mulțumește cel mai mult? Ce pui cu adevărat în practica și care este cel mai avantajos?
    Mulțumesc

    1. Salut George. Nu am recomandat nimic ci am spus in ce voi investi eu in 2018. Am investit in toate de mai sus. Poti vedea un articol mai recent cu rezultatele la 6 luni al acesor investitii.

  6. Valentin, care este structura alocarii portofoliului tau investitional?

    Cat la suta actiuni, obligatiuni, titluri de stat, aur, alte commodities etc.

    Iar referitor la fiecare clasa de activa in parte, ce pondere pentru actiuni/obligatiuni/titluri de stat invididuale si ce pondere pentru ETFuri?

    Nu in ultimul rand, investesti sume fixe lunar?

    Cum ai investi acum o suma de 100,000 EUR in mod eficient daca ai avea acesti bani in depozite bancare? Cu ce ai incepe, ai investi toti banii odata sau in mod esalonat pentru a face dollar cost averaging? Sunt curios care este recomandarea ta.

  7. Salut,

    Ma bucur ca exista un asemenea blog,subiectele sunt interesante.Cel mai bine sa inveti de la cei care au trecut deja pe acolo pe unde vrei sa mergi.

    Mult succes in continuare.

    Catalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *