Investim sau nu investim in aur

investim in aurIn vremuri de incertitudine si in vremuri de criza investitia in aur revine din nou si din nou ca mijloc de a proteja si de a creste averile. Aurul este privit si acum ca etalon al valorii reale si ca mijloc de schimb primordial in economie. Rationamentul este simplu, banii pot fi tipariti la infinit, fara corespondent real, pe cand aurul ramane constant, existand in lume o cantitate finita de aur. In plus, straluceste frumos si de mii de ani oamenii au facut o conventie intre ei ca aceasta bucata de metal frumoasa si rara sa fie etalonul valorii la care sunt raportate toate celelalte bunuri si servicii.

Acum cu siguranta traim o perioada incerta si incertitudinea incepe sa faca parte din viata noastra de zi cu zi, acum poate mai mult ca niciodata de la al doilea razboi mondial incoace. Ne-am bucurat de zeci de ani de pace, dezvoltare si crestere si acum pare ca toate aceste reusite ale noastre sunt amenintate.

Pericolele care ne pasc sunt multe si diverse, de la terorism, valurile de emigrant, potentialul conflict dintre NATO si Rusia, criza datoriilor tarilor din Europa, pericolul dizolvarii UE, incetinirea economiilor emergente, criza financiara din China etc. Oricare dintre aceste probleme poate aduce intr-un viitor apropiat o noua criza la fel de grava ca cea din 2008. Cel mai probabil va fi legata de China si parerea mea este ca totusi nu va fi atat de adanca cum a fost cea din 2008. Eu sunt un optimist si nu cred ca lumea se va sfarsi in viitorul apropiat.

Eu personal nu sunt un mare fan aur si asta din mai multe motive:

  1. Pentru ca nu produce venit pasv. Nu face nimic, doar zace acolo (adica este tezaurizabil);
  2. Nu este un metal industrial, tocmai spuneam ca este preponderent tezaurizat sau folosit pentru confectionarea bijuteriilor si putin folosit in industrie. Asta inseamna ca nu se prea consuma;
  3. Este destul de volatil ca pret;
  4. Nu am certitudinea ca nu exista cineva acolo care are o formula chimica prin care sa creeze aur in cantitati infinite.

Ma sperie mai ales ultimul punct 🙂

Totusi, in circumstantele actuale pot spune ca sunt argumente puternice in favoarea investitie in aur:

  1. Venim dupa 7 ani de cresteri pe bursele de actiuni din lume si sunt sanse destul de mari ca aceasta piata bull multianuala sa se transforme intr-o piata bear anul acesta sau in 2017. Cand bursele scad aurul se apreciaza de regula;
  2. S-au tiparit foarte multi bani USD si EUR in ultimii ani prin programele de QE (quantitative ease). Cum aurul este cotat in USD si USD au fost tipariti in nestire in ultimii ani pe cand productia de aur a fost relativ constanta putem sa anticipam ca aurul se va aprecia;
  3. Incertitudine la nivel global din ce in ce mai mare si inca nu se intrevad vremuri mai linistite. In perioadele de incertitudine aurul devine moneda forte;
  4. Toate Bancile central (SUA, EUR, Japonia etc.) lupta impotriva deflatiei incercand sa faca inflatie. Daca persista in a incerca, pana la urma vor reusi. Aurul se apreciaza in perioadele inflationiste.
  5. Aurul vine dupa mai bine de 4 ani de scaderi (piata bear majora), mai exact din anul 2011 de cand a inceput declinul de la 1900 USD pe uncie, ajungand in acest moment la sub 1300 USD pe uncie, dupa ce a atins un minim de 1060 USD la sfarsitul anului 2015. Posibil sa ne aflam la inceputul unui trend bear major.

In final, chiar daca eu personal nu sunt un mare fan al aurului, pot sa spun ca argumentele in favoare investitiei in aur m-au convins si iau serios in considerare aceasta investitie.

In perioadele de incertitudine este bine sa nu iti pui toate ouale in acelasi cos si in cazul in care ai investitii de portofoliu in actiuni pe termen lung, poate nu este o idee rea sa le protejezi investind o parte din disponibilitati in aur.

Voi ce spuneti sa investim sau sa nu investim in aur?

Va doresc investitii profitabile!

Vali

 

Similar Posts

13 Comments

  1. Metalele pretioase vor fi intotdeauna o buna modalitate de a-ti “stoca” banii si a-i proteja impotriva inflatiei si devalorizarii monedei. Pe langa investitia in aur, o alta investitie care necesita atentie este cea in argint. Are o valoare foarte scazuta acum si poate fi cumparat relativ usor. Fiind un metal industrial consumat in principal in productia de echipamente tehnologice, iar rezervele si productia au inceput in ultimii ani sa scada treptat, cred ca in urmatorul deceniu pretul argintului va atinge valori pe care nu le-a mai atins niciodata in istorie. Posibil sa se intample, posibil sa nu. Adu-ti aminte ce zicea si Kiyosaki in cartile sale, inainte ca pretul argintului sa explodeze in 2011. Acea crestere tind sa cred insa ca e una mica comparativ cu cea care va urma. Timpul ne va spune 🙂 Personal am inceput sa investesc in argint deocamdata, in aur poate mai tarziu cand voi dispune de mai multe lichiditati. Atentie insa daca vreti sa investiti! Aur si argint de puritate 999 sub forma de lingouri, plachete sau monede recunoscute international. Nu bijuterii, nu obiecte vechi de colectie, nu numismatice :).

  2. Bine punctat Dan. Mie imi place sa investesc in metale pretioase in perioadele de incertitudine. Ce spui de ETF-uri, fonduri de investitii pe baza de aur/argint?

  3. Nu le cunosc foarte bine deci nu as putea sa imi dau cu parerea. Personal insa, absolut nici un fond de investitie nu imi prezinta incredere. Stim cu totii foarte bine ce au patit de-a lungul timpului oamenii care si-au investit economiile in fonduri mutuale. Nu stiu care sunt reglementarile la noi in tara insa oricare ar fi cred ca ai foarte putin control asupra investitiei. Eu sunt mai conservator de felul meu si prefer investitiile tangibile, fizice. 🙂 Deci si metale pretioase in forma fizica.

  4. Eu de exemplu investesc intr-un ETF din SUA – GLD. E listat la bursa din New York. Cum pot a investesti direct in aur/argint? Daca cumperi de la banci ai deja o diferenta de zeci de procente intre pretul de cumparare si cel de vanzare.

    1. Pe mine nu ma intereseaza sa il vand in scopul obtinerii de profit. Ma intereseaza sa il adun si sa il pastrez pentru perioade mai lungi de timp. Diferenta mare de pret e si motivul pentru care am inceput cu argintul si nu cu aurul. E mult mai accesibil. Daca in urmatorii 10-15 ani sa zicem, pretul ajunge la o valoare suficient de mare astfel incat sa merite sa il vand, probabil o voi face. Decat sa tin banii in banca pe o dobanda negativa mai bine ii tin sub forma de metale care isi pastreaza valoarea in timp sau chiar si-o maresc. Nu le cumpar de la banca ci de la magazine specializate in comertul cu monede de investitie. Daca cumperi cantitate mai mare pretul scade iar in plus de asta sunt scutite de TVA. Si nu e chiar diferenta de zeci de procente ci numai vreo 15 :). Asta fac eu si e posibil sa nu avem aceleasi scopuri si strategii.

    2. In BE/FR avem https://www.aucoffre.com/
      Poti investi direct in fractiuni de lingouri (sau daca ai bani lingouri intregi) depozitate in Elvetia (care nu se misca niciodata ca sa nu isi piarda valoarea), sau in monede pe care le poti primi acasa sau pot fi depozitate pentru tine.

      1. Cred ca investitia in aur fizic este o investitie in siguranta ta, in a worst case scenario. As pastra o parte din acest aur aproape de mine, just in case.

  5. Petrolul se misca in functie de multi cerere si oferta. Acestea sunt influentate de multi alti factori: tehnologii noi, intelegeri ale producatorilor, razboaie, consumul. Acum, pe timp de criza ce se intampla cu consumul?

  6. “Oricare dintre aceste probleme poate aduce intr-un viitor apropiat o noua criza la fel de grava ca cea din 2008. Cel mai probabil va fi legata de China si parerea mea este ca totusi nu va fi atat de adanca cum a fost cea din 2008” – not bad :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *