investitii

Investitii: 7 lucruri pe care le fac investitorii de succes

Am vorbit despre cresterea venitului activ, despre economisire si in continuare vom vorbi despre investitii si nu orice fel de investitii, ci acele investitii care te vor aduce mai aproape de independenta financiara.

In primul rand trebuie sa va spun ca investitiile presupun un risc (la fel ca si iesitul din casa), dar fara a va asuma riscul de a investi, nu veti putea niciodata sa evadati din “cursa sobolanului”.

Totusi, este adevarat ca investitiile sunt foarte riscante pentru cei care nu au cunostintele si experienta necesara. Tocmai din acest motiv vom analiza mai jos modul in care gandesc investitorii de succes care reusesc in timp sa isi creeze un portofoliu de investitii care sa le aduca independenta financiara.

1. In ce investesc

Cat in actiuni, cat in obligatiuni/ instrumente cu venit fix si cat in imobiliare.

Alocarile pe clase de investii in Romania sunt disproportionate, in sensul in care imobiliarele ocupa probabil 80-90% din averea personala iar restul de 10-20% in depozite bancare. Din pacate, pentru cei mai multi oameni, cea mai mare parte a averii personale o constinuie locuinta proprie, care nu aduce niciun cashflow.

Bineinteles, din imobiliare se pot face multi bani dar nu in sensul clasic in care cumperi un apartament la pretul pietei, il inchiriezi la pretul pietei si speri ca pretul pietei va creste. In timpurile acestea sunt sanse mici sa castigi prin aceasta strategie.

Deschide-ti mintea la mai multe tipuri de investitii pe care le poti face, de exemplu la investitiile pe bursa in actiuni, obligatiuni si alte instrumente mai complexe.

2. Cum isi evalueaza investitiile

O regula de baza in investitii si in business in general este ca trebuie sa pui pe hartie orice investitie vrei sa faci.

Calculeaza cel mai favorabil scenariu, scenariul cel mai probabil si scenariul cel mai nefavorabil. La fiecare dintre scenarii stabileste-ti dinainte ce vei face, cat este profitul potential si pierderea maxima acceptabila.

Nu fa nicio investitie fara sa pui pe hartie cifrele. Acest simplu obicei iti va salva zeci de mii, sute de mii de euro pe parcursul vietii.

3. Investitorii de succes isi creaza propriile investitii

Investitorii de succes sunt foarte creativi. Ei stiu ca produsele investitionale sunt de cele mai multe ori create pentru a avantaja emitentul si din acest motiv combina in mod creativ 2 sau mai multe strategii/ instrumente/ active pentru a obtine o sinergie, un profit suplimentar pentru el.

Pentru a obtine acest nivel de creativitate ai nevoie de cunostinte solide, experienta in investitii si curiozitatea de a experimenta. Toate se pot obtine in timp si cu dedicare.

4. Investitii cu raport risc/ beneficiu disporportionat

Din multitudinea de oportunitati de investitii, cauta investitiile care sa aibe o rata risc beneficiu disporportionata, in sensul in care castigul potential sa fie mult mai mare decat riscul asociat.

Perioada in care aceste investitii sunt cel mai usor de gasit sunt cele de criza. Practic in criza exista o plentitudine de investitii cu raprot risc/ beneficiu disproportionat. Acest lucru se intampa din cauza ca majoritatea investitorilor si jucatorilor de pe piata sunt …. deprimati 🙂

Exista si in perioadele de crestere economica astfel de investitii dar sunt mai rare. Pentru a gasi o astfel de investitie trebuie sa analizezi 10-20-30 sau mai multe posibile investitii.

De exemplu Ofertele Publice de Vanzari de actiuni care au discounturi pentru investitorii de retail, pot sa reprezinte astfel de investitii cu raport risc/ beneficiu disproportionat.

Atentie: Sunt multe MLM-uri sau scheme de imbogatire rapida care aduc la prima vedere ca investitiile cu raport risc/ beneficiu disproportionat. Cei care promoveaza astfel de investitii iti spun ca poti obtine 50%-100% sau chiar mai mult pe an daca bagi bani acolo. Este o capcana, o schema piramidala. Gadeste-te, daca ar fi asa simplu, de ce nu ar baga Warren Buffett sau alt investitor super bogat si priceput banii acolo. De ce acesti super investitori daca obtin 20% randament pe an, cu toate cunostintele lor si toate resursele financiare, consultanti si relatii, nu ar baga banii mai degraba in acea “oportunitate” pentru a obtine 100%. Simplu, pentru ca sunt doar niste scheme piramidale.

5. Profita de sumele mari de care dispun

Prima data trebuie sa fii mic inainte sa devii mare, la fel si in investitii, prima data trebuie sa dovedesti ca poti genera profit cu sume mici, inainte sa poti genera profit cu sume mari.

Adevarul este ca investitorii care dispun de sume mai mari au acces la oportunitati si instrumente mai profitabile. Au acces la obligatiuni care aduc un randament mai mare, la alocari de actiuni in IPO-uri mai generoase, pot cumpara cash imobiliare, obtinand un discount, pot cumpara mai multe apartamente intr-un complex rezidential obtinand un discount, pot cumpara spatii comerciale care aduc peste 8-10% randament, afaceri la cheie si multe altele.

La sume mari, jocul se schimba in bine. 🙂 Asa ca pune mana si da-i inainte cu spor.

6. Se folosesc de banii altora

Nu sunt un radical impotriva creditelor. Exista credite rele si credite bune iar cele bune sunt acelea care iti baga bani in buzunar.

Un accelerator incredibil in obtinerea unui randament mai bun al investitiilor este creditul.

Ideea este simpla: obtii un credit cu x% dobanda si generezi un randament de x+%.

La acest nivel intervine creativitatea investitorului de care am vorbit la punctul 3 dar si rigurozitatea in a pune cifrele pe hartie de la punctul 1. Dupa cum vezi, toate se leaga.

7. Investesc atat pe termen lung cat si pe termen scurt

Sunt un mare fan al investitiilor pe termen lung. Cred ca investitiile in ETF-uri, pe termen lung, sunt printre cele mai profitabile si usoare investitii pe care le poate face un investitor. Asta nu inseamna ca voi ignora investitiile pe termen scurt.

O investitie pe termen scurt iti poate aduce intr-o saptamana cat una pe termen lung pe un an.

Ca si metodologie, poti sa iti aloci majoritatea capitalului pentru investitii pe termen lung si un anumit procent (sa zicem 20-30%) pentru speculatii pe termen scurt.

Concluzii

Sa investesti nu este usor si nici lipsit de durere. Procesul de invatare este greoi si poate dura ani de zile si tot sa esuezi lamentabil in unele situatii. Dar adevarul este ca nu avem de ales. Nimeni nu a ajuns independent financiar fara o munca titanica, fara sa treaca peste esecuri si sa investeasca constant in propria educatia ani de zile.

Mai mult, la cum arata situatia demografica in Europa, se pare ca vom munci pana la 70-80 de ani. Daca ai o munca pe care o faci din pasiune si simti ca o vei face din pasiune si la 70-80 de ani, atunci poate ca nu este atat de important sa inveti sa investesti. Dar daca acesta nu este cazul tau, atunci esti nevoit sa inveti sa investesti si daca tot nu ai de ales, de ce sa nu inveti sa o faci bine.

Spor in toate!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

Similar Posts

10 Comments

  1. Interesante si utile recomandarile! Din pacate, ultimele doua IPO-uri nu prea au fost generoase in discounturi pentru retaileri iar preturile per actiune mi s-au parut un pic disproportionate…sau ma insel?!

  2. Educatia conteaza intr-adevar foarte mult, e ceea ce te ajuta sa controlezi riscul in favoarea ta. A nu se crede ca toate MLM-urile sunt scheme piramidale. Warren Buffet a investit si el in cateva MLM-uri.

    1. Nu am spus ca toate MLM-urile sunt scheme piramidale. Multe dintre ele se bazeaza pe vanzarea de prodse si servicii reale. Eu vorbesc de cele care iti promit ca te imbogatesti simplu, fara riscuri daca bagi suma X si convingi inca nu stiu cati ca si ei se pot imbogati la fel de repede daca suma x si tot asa…

    2. Bine subliniat Ionut, educatia, cunoasterea pot face diferenta in viata noastra. Si focusarea pe lucrurile care merita. Iar Network Marketingul, mlm-urile merita toata atentia si nu se pot confunda cu scheme piramidale. Doar cei necunoscatori sau ne educati o pot face. 🙂

    1. Punct valid Ionut! Investitorii de succes stiu ca pot genera profituri mai mari avand cu sume mai mari de bani de investit si resurse mai mari la dispozitie (inteligenta, abilitati, relatii). In asociere obtin sinergii intre resursele partenerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *