|

Jocul banilor

Cash flow joc

“Frate, ce mi-a placut jocul ala Cash flow pe care l-am jucat la tine! Mai ales  partea de negociere cu ceilalti jucatori. De atunci fac la fel peste tot, la job, in viata, oriunde. Ca la licitatie he he he.” Asta imi spunea un prieten zilele trecute la vreo 2 luni dupa ce l-am invitat la un joc de Cash flow. Este interesant ca tocmai acest prieten era cel mai sceptic si mai nehotarat dintre toti cei chemati la joc “Este un joc despre bani?!? Ma rog, daca tot am venit, hai sa jucam.”

Prietenului meu ii sclipeau ochii de bucurie cand imi povestea cum si-a negociat el salariul la job, exact ca la Cash flow. Pentru el, negocierea a fost si distractiva si incununata cu succes. Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca ar fi abordat negocierile timorat si stresat. Sigur nu ar mai fi fost atat de distractive si nici nu cred ca ar fi avut prea mare succes. Fara sa stie, el tocmai descoperise un mare secret al banilor, acela ca jocul banilor este …un joc.

Jocul banilor este un joc, pentru cei care stiu sa il joace. Pentru ceilalti este o enigma, o sursa de stres, frici si lipsuri. Jucatorii joaca jocul banilor avand sclipiri in ochi, ceilalti fac sacrificii pentru a face rost de bani. Rezultatul este ca jucatorii au tot mai multa munitie pentru a juca jocul, iar ceilalti tot mai mult stres pentru a face fata jocului. Oare cine il va castiga la final?

Daca inveti regulile jocului, ajungi sa te bucuri de el si sa vrei sa il joci din ce in ce mai mult. Inevitabil, jucandu-l mai des, descoperind noi caracteristici ale jocului si experimentand din ce in ce mai mult, ajungi in final sa il castigi.

Sunt multe elemente care influenteaza, sau chiar determina succesul in jocul banilor. Inainte de a le putea influenta, trebuie sa le cunosti si sa le intelegi. Daca nu le cunosti si nu le intelegi ai sanse mari sa pierzi acest joc, cu toate cartile castigatoare in mana.

Hai sa vedem, care sunt diferentele dintre jucatorii adevarati ai jocului banilor si cei care doar ii supravietuiesc. Am listat mai jos cinci dintre cele mai importante diferente, asa cum le-am inteles eu din propriile mele experiente:

Jucatorii – Castigatorii Jocului banilorCeilalti
Au cunostinte solide legated de finantele personaleAu cunostinte vagi legate de finantele personale
Privesc banii cu detasarePrivesc banii cu incrancenare
Jocul banilor este un joc, o bucurieJocul banilor este un chin
Sunt optimisti in legatura cu situatia lor financiraLe e frica de viitorul lor financiar
Sunt dispusi sa riste si chiar sa piarda pe termen scurt pentru a avea beneficii pe termen lungNu sunt dispusi sa riste nimic, sa piarda nimic, sa incerce nimic

Poate ca o parte din cele 5 diferente enumerate sunt intuitive, dar altele sunt chiar contraintuitive. Fara a pretinde ca detin adevarul absolut, vreau sa explic fiecare punct in parte si sa va las pe voi sa le judecati.

  1. Jucatorii au cunostinte solide in domeniul banilor

Este un punct evident si nu necesita prea multe explicatii. Vreau doar sa adaug ca fara cunoastere, suntem ca niste frunze in vant, la voia sortii, fara o directie, fara optiuni, fara speranta. Pur si simplu nu stim ce se intampla cu noi si nu intelegem nimic din realitatea noastra. Este valabil in viata, este valabil si in jocul banilor.

Sunt constient ca banii pe care ii castig in acest moment sunt determinati de nivelul cunostintelor mele acumulate pana la acest moment. Stiu ca sunt sute de oportunitati profitabile pe care le pierd chiar in acest moment din cauza lipsei cunostintelor. Stiu ca randamentele pe care le obtin sunt limitate de lipsa de cunostere si salariul meu este si el limitat in primul rand tot de acest factor. Solutia este aceea de a invata cat mai mult, atat teoretic prin carti si cursuri cat mai ales prin experiente, prin aplicarea practica a celor invatate teoretic. Cine investeste in educatie, nu are cum sa piarda pe termen lung.

  1. Jucatorii privesc banii cu detasare

Atasamentul excesiv de bani nu poate da nastere la o relatie sanatoasa cu banii si cu viata in general. Ne face sa vedem viata in mod incorect, sa ne dam peste cap prioritatile, sa riscam sa pierdem aspecte mult mai importante ale vietii.

Aici intra cei care isi dau sanatatea pentru bani, muncind ca robii ani de zile si neglijandu-si sanatatea, orele de masa, de odihna si de relaxare.

Aici intra cei care se casatoresc pentru bani, platind pentru ei pretul nefericirii si neimplinirii pe viata.

Aici intra cei care fac lucruri imorale sau ilegale pentru a castiga bani. Isi pierd libertatea, linistea, familiile si sanatatea ca o consecinta a modului lor gresit de a vedea viata si banii, de a face bani cu orice pret.

Adevaratii jucatori privesc jocul banilor detasat, invata, aplica, evalueaza, ajusteaza, iar invata, aplica, evalueaza, ajusteaza. Stiu ca banii sunt importanti pentru ei dar sunt atenti la pretul pe care il platesc pentru a-i obtine. Nu se crizeaza cand nu le ies lucrurile si o iau de la capat de fiecare data. Privesc banii cu detasare, rational si nu isi creeaza un idol din ei.

Ce inseamna sa iti creezi un idol din bani? Sa ii vezi ca un scop suprem, sa fii dispus la orice pentru a-i obtine.

Fara a merge la extreme de genul celor de mai sus, am observat la mine, ca am obtinut cele mai mari succese financiare atunci cand am actionat cu o oarecare detasare. Am cantarit, am actionat si m-am detasat de rezultat si rezultatele au fost foarte bune si profitabile. Pe de alta parte, cand am actionat cu incrancenare, cu frica, cu un atasament exagerat fata de rezultatul dorit am obtinut rezultate slabe sau chiar pierderi.

  1. Jocul banilor este un joc al bucuriei

Pentru oameii prosperi, jocul banilor este unul entuziasmant. Stiu regulile jocului, sunt curiosi sa le stapanesca cat mai bine, le face placere sa il joace din nou si din nou.

Pentru ceilalti este doar o lupta de supravietuire, doar un joc al supravietuirii pentru inca o zi, si inca o zi, si inca o zi. Este un chin, nu inteleg regulile, nu vor sa invete, cred ca toti ceilalti triseaza si doar ei si cei ca ei sunt cinstiti. Pentru ei jocul banilor este un joc al sacrificiului.

  1. Optimismul (optimistul) face toti banii

Jucatorii se simt deja bogati inainte sa aibe banii in cont. Sunt optimisti in legatura cu viitorul lor financiar. Isi fac planuri indraznete si isi vad aveara si veniturile crescand an de an.

Ceilalti traiesc in frica, “vin vremuri grele”, “toate se scumpesc”, “imi e frica ca imi pierd jobul”. Pentru ei viitorul financiar este sumbru, nu au speranta, nu au perspectiva, se cred niste victime. Ei se simt invinsi inainte sa inceapa jocul.

  1. Jucatorii sunt dispusi sa riste

Pentru un jucator jocul banilor este entuziasmant. Normal ca va vrea sa experimenteze, sa vada ce se intampla, sa aplice toate cunostintele pe care le-a acumulat sa si riste. Normal ca nu vrea sa piarda dar nu ramane blocat in frica de a pierde. Isi va diminua riscul prin cunostintele pe care le are, isi va face curaj prin optimismul cu care este inzestrat si va fi impacat si echilibrat cu riscurile datorita datasarii sale. In multe dintre cazuri va castiga si va acumula puncte importante in jocul banilor. In unele cazuri va pierde si va invata cum sa actioneze mai bine data viitoare.

Ceilalti sunt prea speriati sa riste. Sacrificiile pe care le-au facut pentru bani sunt prea mari pentru a-i risca si ei sunt prea pesimisti si sceptici pentru a crede ca banii se pot face si altfel decat prin sacrificii enorme.

Concluzie

In final, mi-ar placea sa pot spune ca oricine poate ajunge independent financiar, ca oricine poate ajunge un jucator profesionist al jocului banilor. Dar nu este asa. Nu oricine poate ajunge independent financiar, nu cei care nu isi pot controla emotiile, nu cei delasatori, nu cei care viseaza cai verzi pe pereti si nu fac nimic concret, nu cei care si-i doresc cu orice pret. Nu este cazul tau, cel care citesti acest post. Tu esti interesat de educatia ta financiara. Bifezi deja primul punct de pe lista, mai ai patru de bifat. Mergi inainte cu pasiune dar si cu o anumita detasare. Pana la urma, viata este un joc iar jocul banilor face parte din viata.

Spor la bani!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul, te rog da like si share pentru ca si prietenii tai sa se bucure de el.

Similar Posts

6 Comments

    1. Salut, era un club, pana acum cativa ani dar acum nu mai este. Oricum, este o idee foarte buna pentru viitor, poate facem noi unul.

  1. Am jucat cashflow doar in varianta online si mi-a placut tare, insa cred ca offline e cu totul alta experienta, mai ales ca sunt un impatimit al jocurilor de tip boardgame.

    De unde l-ai achizitionat?
    Este cumva varianta in romana?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *