Titluri de stat cu 5% dobanda – in ce conditii merita investitia

titluri de stat Centenar

In conditiile in care rata anuala a inflatiei in luna mai 2018 a urcat la 5.41% si dobanda de politica monetara a BNR a urcat la 2.5%, bancile se incapataneaza sa ofere dobanzi la depozite de 1-2%.

Din pacate, multi romani nu iau in considerare alte tipuri de investitii in afara dobanzilor bancare, desi exista pe piata optiuni care aduc randamente mult superioare. Vezi aici cateva posibile optiuni.

Dupa ani de zile de inflatie minima sau chiar negativa, experimentam de cateva luni o inflatie in crestere accelerata. Exista metode de a contracara inflatia insa toate presupun un anumit risc.

Emisiune de titluri de stat – Centenar

Pentru cei care au o toleranta foarte mica la risc, cat si pentru cei care vor sa isi plaseze o parte a portofoliului intr-un instrument mai putin riscant, Ministerul finantelor a lansat o emisiune de titluri de stat pentru populatie in cadrul programului Tezaur – editia Centenar, cu urmatoarele caractarestici:

date emisiune titluri de stat

Subscrierile se realizeaza prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei Statului sau prin intermediul Postei Romane.

Valoarea minima de subscriere este de 1 leu (valoarea nominala a unui titlu de stat) iar valoarea maxima 100,000 de lei.

Titlurile de stat nu pot fi rascumparate inainte de scadenta, sunt netransferabile si nu se tranzactioneaza.

Dobanzile aferente titlurilor de stat vor fi platite anual iar rambursarea principalului va avea loc pe data de 10 iulie 2023.

Veniturile din dobanzile aferente titlurilor de stat sunt neimpozabile. Astfel, randamentul de 5% este randamentul net.

Puteti gasi prospectul de emisiune complet AICI.

Argumente Pro titluri de stat Centenar

1. Siguranta. Titlurile de stat sunt considerate cele mai sigure investitii, mai sigure decat depozitele bancare. Riscul se poate concretiza doar daca Statul intra in incapacitate de plata.

2. Dobanda de 5% este mult peste alte instrumente cu venit fix si grad de risc scazut, cum ar fi depozitele bancare.

3. Venit neimpozabil din dobanzi, spre deosebire de alte instrumente platitoare de dobanda care sunt impozabile cu 10%.

4. Suma minima de intrare este de doar 1 leu.

Argumente Contra titluri de stat Centenar

1. Dobanda de 5% este sub rata actuala a inflatiei de 5.4% iar rata inflatiei se afla pe o tendinta ascendenta.

2. Imobilizare a banilor pentru 5 ani. Aceasta emisiune de titluri de stat este netrasferabila, netranzactionabila la bursa si nu poate fi rascumparata inainte de scadenta. Practic, banii tai raman blocati 5 ani indiferent de ce se intampla.

In ce conditii merita sa investeti in titlurile de stat Centenar?

Din punctul meu de vedere ar fi cateva cazuri:

  • Strangi bani pentru o achizitie majora pe termen lung, de exemplu o casa, un apartament, un teren etc. Acest termen lung ar trebui sa fie de cel putin 5 ani.
  • Ai ceva bani stransi si refuzi sa ii investesti in orice instrument mai riscant decat depozitele bancare. In acest caz, aceasta emisiune de titluri de stat iti va aduce un randament cel putin dublu fata de un depozit bancar.
  • Ai un portofoliu de investitii extins si vrei sa diversifici un anumit procent in titluri de stat.
  • Anticipezi ca va veni o criza financiara majora, nu intentionezi nici sa pierzi nici sa castigi in urma ei, vrei doar siguranta banilor tai.

In oricare dintre situatii, iti recomand ca inainte sa plasezi bani in aceste titluri de stat sa ai un Fond de urgenta care sa iti acopere costurile de trai pe 6-12 luni. Acest fond de urgeta ar trebui tinut intr-un instrument care sa iti poata permite retragerea sumelor in orice moment, cum ar fi depozitele bancare sau fondurile monetare sau de obligatiuni.

Nu risca sa ai nevoie urgenta de bani la un anumit moment si sa nu poti sa iti accesezi economiile pentru ca au fost investite in titluri de stat netransferabile, netranzactionabile si care nu pot fi rascumparate inainte de scadenta.

In ce conditii nu merita sa investesti in titlurile de stat Centenar?

  • Daca ai economii prea putine. Mai intai asigura-ti fondul de urgenta de 6-12 luni de costuri de trai;
  • Urmaresti randamente peste rata inflatiei. Dupa cum ai vazut, doanda de 5% se afla deja sub rata inflatiei din luna mai de 5.4%. Doar urmarind randamente peste rata inflatiei putem ajunge independenti financiar.
  • Ai credite la banci. La cat a crescut Robor-ul in ultimul timp si cat va mai creste este foarte posibil sa iesi mai bine achitandu-ti creditele. Fa-ti un calcul simplu comparativ. Daca exista o “investitie” mai sigura decat titlurile de stat, aceasta este achitarea creditelor.
  • Ai un profil de risc peste medie. Daca preferi investitiile in actiuni, imobiliare, criptovalute si altele cu acest profil, cel mai probabil un randament de 5% pe an nu te va duce acolo unde iti doresti;
  • Ai economii substantiale insa iti doresti sa ai acces la banii tai in urmatorii 5 ani pentru a profita de eventualele oportunitati care pot aparea.

Concluzie

Concluzia mea este ca investitia in emisiunea de titluri de stat Centenar nu este o investitie rea, pentru cei care au economii mari la dispozitie si nu isi pot asuma riscuri in investitii, insa pentru cei mai multi dintre noi nu este o varianta ideala.

Cel mai mare dezavantaj al acestor titluri de stat este faptul ca sunt netranzactionabile, netransferabile si nu pot fi rascumparate anticipat. Astfel, ramanem captivi intr-o investitie cu randament fix de 5% in conditiile in care inflatia este deja peste acest nivel si se afla pe o panta ascendenta.

In cazul in care iti doresti randamente superioare celor oferite de titlurile de stat, iti recomand Cursul nostru video: Investitii inteligente si surse de venit pasiv.

Pana data viitoare, iti doresc decizii intelepte si spor la bani!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:
cover2
 

Similar Posts

8 Comments

  1. Pe cat mi s-a parut de interesanta la inceput aceasta idee pe atat de putin atragatoare mi se mai pare acum dupa ce am studiat prospectul. Prin faptul ca aceste titluri nu sunt nici macar transferabile de la o persoana la alta, mi se pare o capcana sa te tina blocat in investitia respectiva timp de 5 ani. Din punctul de vedere al statului ideea e una profitabila “luam banii acum de la populatie si nu ne batem capul cu ei ca trebuie sa-i dam inapoi mai repede de 5 ani. Oricum nu o sa mai fim la guvernare atuni, asa ca nu mai conteaza.”

    Cu alte cuvinte nici daca arde totul in jur nu poti atinge banii respectivi.

    Ar fi totusi o varianta buna de luat in calcul ca o alternativa a pilonului 3 de pensie, unde oricum nu se poate retrage suma investita inainte de varsta pensionarii.

  2. Dpmdv daca achizitionezi acest produs inseamna ca sustii ‘strategia’ de dezvoltare a acestui guvern.
    Eu unul nu voi cumpara asa ceva chiar daca este tentant, cu cat rezista mai mult aceasta guvernare cu atat o sa fiu taxat mai mult indirect prin robor, accize etc si probabil in viitorul apropiat si in mod direct prin taxe noi

    1. Marius, oricum cu totii sustinem acesta guvernare prin taxe si impozite. Si daca iei o paine, o parte din acesti bani se duc in administrarea acestui guvern.

  3. Am citit prospectul si totusi nu am inteles cateva lucruri. Dece se face totul offline, dece trebuie sa merg la posta sau la trezorerie nu se putea face online eventual prin ghiseul.ro sau anaf.ro sau orice alta metoda dar online. Inteleg ca dobanda se incaseaza anual ceea ce e bine dar cum se face asta practic? Din nou trebuie sa merg la posta sau la trezorerie si sa ridic cash dobanda? Nu se putea altfel sa se vireze automat intr-un cont bancar? Intreb doar.

    1. Multe se puteau face dani dar se pare ca suntem tot in epoca de piatra financiara. Da trebuie sa te duci la posta si la trezorerie sa iti iei banii. Fraierii de cetateni nu merita sa foloseasca tehnilogia ecolului 21. Ma indoiesc ca in relatia cu investitorii institutionali sunt aceleasi limitari.

      1. În ordinul de emisiune scrie că Poșta Romana va plăti dobânzile conform ordinul 2311/2018, iar în acel ordin este detaliată toată procedura. Poți opta: să îți pună banii într-un cont, să ți-i trimită acasă sau să îi ridici personal de la poștă. În caz că te răzgândești pe parcursul celor 5 ani, poți modifica metoda de plată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *