Usa abundentei sau cusca lipsei – tu ce alegi? (I)

Usa abundentei sau cusca lipsei“Exista o lege naturala a abundentei care cuprinde intregul univers, dar nu va curge printr-o usa a credintelor de lipsa si limitare.” Paul Zaiter

Traiesti o vreme a contrastelor.

Vezi multi oameni in jurul tau si chiar pe tine experimentand o mare lipsa a ceva, a orice, a mancarii, a adapostului, a libertatii, ori a oportunitatilor iar asta ocupa aproape fiecare conversatie pe care o porti dar si pe care o auzi in jurul tau.

Altii pe de alta parte au castiguri peste nevoile lor, mai multi bani, mai multa mancare decat pot consuma, mai multe masini, mai multe oportunitati, mai mult din aproape orice. Si cu toate astea, suprinzator sau nu, conversatiile lor se invart tot in jurul a ce nu au sau a ce-si doresc sa obtina. Sau in jurul a ce au ceilalti.

Indiferent de cine esti sau ce faci sau de circumstantele in care te afli, conversatiile purtate sunt in proportie covarsitoare legate de ceea ce nu este de ajuns. Si nu vorbesc doar despre tine, vorbesc despre noi.

Cusca lipsei

Hai sa iti reamintesc o serie de ganduri cu care-ti incepi majoritatea diminetilor. Le-as numi chiar automatisme. Acele ganduri care apar fara a avea timp si a incerca sa le pui macar sub semnul intrebarii.

Inca dinainte de a te ridica din pat si a pune picioarele pe podea, deja esti in intarziere, deja esti inadecvat/a, deja pierzi ceva si deja ai o lipsa a ceva.

Ai observat care este primul dialog interior cu care-ti incepi diminetile? “N-am dormit destul/ nu m-am odihnit indeajuns” iar imediat urmatorul este “N-am destul timp la dispozitie sa mananc/ sa-mi planific ziua/ sa-mi beau cafeaua acasa/ sa ajung la birou” etc. Si acesta este doar inceputul unei zile.

Iti petreci majoritatea zilelor ascultand, explicand, plangandu-te si ingrijorandu-te cu privire la ce lipseste. Iti lipseste timpul. Iti lipseste odihna. Iti lipseste miscarea fizica. Iti lipsesc relatiile arominioase. Iti lipseste motivatia. Iti lipsesc profiturile. Iti lipseste puterea, libertatea. Iti lipsesc zilele libere. Nu esti indeajuns de frumos/a, de inteligent/a, nu esti in forma sau nu esti indejuns de succes pe cum ti-ai fi dorit. Si bineinteles ca iti lipsesc banii. Iti suna cunoscut?

Ce te tine pe loc

Poti purta discutii din aproape orice domeniu, insa inca exista un subiect care adus in discutie pare sa-l reinvie brusc pe dinozaurul cel de temut (hai sa-l numim DINO), de care toti par sa se ascunda. E ca si cum ai juca Minesweeper. Stii la ce subiect ma refer?

La cel al banilor, intr-adevar! Ai observat ca subiectul banilor este mai tabu decat oricare alt subiect? L-a intrecut chiar si pe cel al sexualitatii. E subiectul care atinge cele mai vulnerabile aspecte ale fiintei noastre si desi la prima vedere nu pare, ascunde nenumarate povesti si tot atat de multe credinte limitative.

Dar sa revenim un pic la Dino.

Dino e dinozarului pe care l-ai intalnit inca din copilarie, cel din cauza caruia nu-ti putea fi cumparata jucaria pe care ti-o doreai, sau adidasii preferati, e acelasi care a aparut si in liceu sau cand erai la facultate si nu aveai resurse sa iesi in oras, sa pleci in vacante. E cel care apare in coltul camerei cand esti la negocierile salariale, la angajare, atunci cand iti planifici concediul…

E peste tot si undeva in adancul tau creeaza un cumul de sentimente si trairi asupra carora n-ai fost niciodata invatat/a sa-ti indrepti atentia. Si de multe ori ceea ce te impiedica in atingerea obiectivelor tale (financiare) nu este lipsa unui plan bine definit, a unor informatii de specialitate, a educatiei sau a inteligentei, ci in majoritatea covarsitoare a cazurilor este autosabotarea.

Ceva s-a intamplat inca din primele interactiuni cu banii care a modelat inconstient credintele actuale si daca nu le aduci in atentia constienta, vor ramane acolo ascunse, pentru tot restul vietii tale. Cateodata iti vor servi, insa de mult prea multe ori te vor sabota.

Banii accentueaza doar ceea ce esti deja, nu te definesc ( Valentin a abordat acest subiect in  Banii dintr-o perspectiva spirituala), iar ceea ce esti este un ecosistem compus din credintele, valorile si interpretarile experientelor personale sau mai scurt spus – harta ta personala.

Harta ta personala te-a adus pana aici, se mai potrivesc coordonatele ca sa poti ajunge la ce ti-ai propus pentru viitor sau e necesara o ajustare?

Deschide usa abundentei

Pentru a deschide usa abundentei este absolut necesar sa incepi la nivel MICRO, sa stii unde te afli, care-s credintele care te-au adus in acest punct al existentei tale, unde vrei sa ajungi si sa-ti asumi parcurgerea drumului dintre cele doua puncte.

Primul pas este sa te imprietenesti cu Dino (manunchiul tau de credinte despre bani) si sa-ti cunosti propria ta poveste a banilor (adica sa-l confrunti pe Dino) ca mai apoi sa-ti poti transcrie si planta semintele abundentei.

Doar schimbandu-ti setarea mentala si coordonatele din directia lipsei catre cea a abundentei si a recunostintei vei putea elibera calea catre abundenta.

Gandeste-te doar ce transformari vor exista in viata ta cand vei incepe sa privesti partea plina a paharului in loc sa te uiti catre cea care lipseste.

Continuarea o vei gasi intr-un articol viitor si va contine o tehnica de coaching ce te va ajuta sa-ti descoperi propria poveste a banilor cat si credintele limitative, astfel incat sa poti pasi eliberat pe drumul tau catre abundenta.

Pregateste-ti o foaie si un pix.

Sunt Laura Gheorghica, life coach  si fondatoarea blogului imiasum.ro. Pe parcursul a doua articole vom aborda impreuna dintr-o perspectiva micro, una dintre cele mai controversate relatii ale noastre, cea a banilor.
Iti recomand 2 carti ce mi-au ghidat pasii prin povestea personala a banilor : “The Soul of Money: Reclaiming the Wealth of Our Inner Resources” si “Arta simplitatii.”

PS. Care sunt credintele tale limitative care te impiedica sa intri pe usa abundentei?

PSS. Daca ti-a placut articolul, te rog da un like si share.

PSSS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar Personal:

ÎNREGISTRARE PENTRU STIINTABANILOR NEWSLETTER



  
 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *