10 actiuni de facut inainte sa vina urmatoarea criza financiara

criza financiara

Ce frumos ar fi ca cineva, cumva, sa iti spuna ca pe 15 ianuarie 2020 pietele globale vor fi lovite de o furtuna perfecta care va matura peste jumatate din preturile actiunilor si imobiliarelor. Acesta furtuna perfecta se va termina exact pe 1 martie 2021 cand surprinzator toate activele afectate vor incepe sa creasca spectaculos cu zeci de procente.

Tu ai astepta frumos data de 15 ianuarie cu 100% din banii tai in cash (dupa ce ai vandut la maxime) si ai cumpara la preturi minime exact inainte ca pietele sa isi revina si apoi ai face profituri de zeci si sute de procente fara prea mari batai de cap.

Ar fi frumos nu?

Dar din pacate nimeni nu poate sa prevada exact cand va veni furtuna (criza) oricate semne credem noi ca vedem in piata.

De ce?

Pentru ca “semnele” pe care le vedem sunt doar vulnerabilitati ale pietei. Fie ca vorbim de: cresterea datoriilor, semne legate de cresterea economica, tensiuni politice, inflatie, comert international, conflicte in desfasurare etc.

Aceste vulnerabilitati exista tot timpul si se acumuleaza in timp. La un anumit moment apare ceva imprevizibil care le declanseaza. Acest ceva neprevazut se numeste eveniment de tip “black swan” – lebada neagra si este prin definitie impredictibil.

Majoritatea oamenilor sunt afectati destul de puternic in timpul unei crize, fie prin pierderea joburilor, scaderea veniturilor, faliment, pierderea valorii investitiilor, devalorizarea proprietatilor etc.

Insa sunt si altii care in perioadele de criza isi iau avantul si atunci isi cresc considerabil averile.

Tu din ce categorie vrei sa faci parte?

Trei greseli majore inainte de o criza financiara

1. Ignoranta totala

Nu stim ce este, nu stim cum au fost cele precedente, nu ne preocupam deloc.

Pe acesti oameni din pacate criza ii va lovi cel mai tare pentru ca va fi ceva neasteptat si nu vor putea sa se adapteze.

2. Negare

Nu va mai veni niciodata. Nu ma intereseaza. Stiu ca poate va veni ceva dar aleg sa neg aceasta posibilitate. Gandesc pozitiv. Eu oricum imi iau casa exact in anul in care preturile sunt la maxime istorice, cheltuiesc o groaza pentru ca abia mi-a crescut salariul si iau si un credit foarte mare pentru a finanta super casa pe care mi-o doresc.

3. Super prudentul

Nu fac deloc investitii de ani de zile pentru ca stiu eu ca va veni criza. Tocmai am pierdut si pierd cei mai profitabili ani din acest ciclu economic pentru ca mi-e frica. Ghici ce? Si cand va veni criza si imediat dupa tot nu voi investi nimic pentru ca oricum va veni urmatoarea peste inca 10 ani. Mai bine imi las banii in banca mancati de inflatie an de an pana cand la batranete oricum vor avea doar o fractie din valoarea initiala.

Cand va veni criza financiara?

O criza ar putea veni anul urmator sau peste inca 3 ani sau 5 ani. Nu stim sigur.

Ceea ce stim insa este ca suntem intr-un ciclu de crestere cam de prin 2010 – deci de 9 ani.

Istoric succesiunea perioadelor de crestere si scadere arata astfel:

crize

Deci au existat cicluri de crestere de 6 ani cat si de 15 ani. Noi suntem in anul 9.

Este clar pentru mine ca am trecut sigur de mijlocul perioadei de crestere insa nu imi este clar cat timp va mai dura asa ca nu as indrazni sa ies din investitii si sa pierd potential inca 1,2,3 ani foarte buni de crestere. Prefer sa am o alocare prudenta in schimb.

Acelasi rationament l-am avut si la inceputul anului 2016 si la inceputul anului 2017 cand vocile alarmiste strigau ca gata a venit criza financiara. Nu a venit, ba chiar anul 2017 a fost unul foarte bun.

Ce am facut insa si ce voi face in continuare?

1. Focus pe venitul activ

Acum nu este timpul pentru vacante lungi si exotice ci pentru munca. Venitul activ este cel din care iti asiguri nivelul de trai si economisirea. Venitul pasiv este pentru a se capitaliza pana cand … pana cand esti independent financiar si decizi sa iti iei o pauza mai lunga. 🙂

2. Pastrez maxim 30% din active in actiuni

Multi ma intreaba daca nu sunt prea prudent. Pentru aceasta etapa a ciclului economic nu consider ca sunt :). Este un procent care ma fereste de volatilitati extreme dar imi ofera si un randament multumitor daca pietele continua sa creasca inca cativa ani. Sunt dispus sa am un randament ceva mai mic in aceasta perioada pentru a avea bani cash pentru achizitii la discount mai tarziu.

3. Scap de datorii

Pentru mine este esential sa scap de datorii pana la urmatoarea criza financiara. Nu vreau pietre de moara dupa mine cand vine furtuna.

4. Alocarea activelor

Nu investesc doar in actiuni care sunt volatile ci si in obligatiuni si marfuri. In caz de furtuna o parte a acestor active va creste o alta parte va scadea. Per ansamblu volatilitatea portofoliului nu va fi prea mare.

Un start bun ar fi portofoliul “All seasons” al lui Ray Dalio din cartea Banii: Stapaneste jocul:

alocare active ray dalio

O alocare a portofoliului cu un randament bun pe termen lung si o volatilitate destul de mica.

Pentru a replica portofoliul All Seasons, iti recomand sa iti faci un cont demo la XTB si sa studiezi oferta lor de fonduri de investitii listate (ETFs).

5. Investesc in active solide

Active care produc cash-flow bun si au o baza solida fundamental. Nu investesc in sperante si asteptari optimiste. Daca fac vreo speculatie, o fac pe termen scurt si foarte scurt.

6. Economisesc substantial

Cum spuneam, acum nu este timpul de vacante exotice ci este timpul sa apas pedala de acceleratie. Cand muncesti foarte mult nu mai ai timp sa cheltuiesti atat de mult. Nu?

7. Imbunatatire continua

Imi dezvolt abilitati noi, lucrez la mindsetul meu, cresc eu ca persoana. Eu sunt cel mai important activ pe care il am, de departe.

Munca cu tine, atat cea soft (inteligenta emotionala, lucrul cu fricile si convingerile nesuportive, mentalitate, perceptia asupra sinelui, incredere etc.) cat si cea de hard skills (cunostinte specializate, profesionale) ar trebui sa fie continua pe tot parcursul vietii.

Cand nu mai cresti ca persoana, incepi sa mori.

8. Pastrez cash

Pastrez cash pentru oportunitati viitoare, managementul riscului, siguranta. Un mic sacrificiu de randament astazi poate insemna un profit foarte mare maine.

9. Imi creez si dezvolt mai multe surse de veni

Atat surse de venit activ cat si pasiv. Creativitate, perseverenta si efort – cele trei abilitati magice care te ajuta sa iti dezvolti noi surse de venit

10. Relatii

Imbunatatirea relatiilor cu persoanele apropiate, cu partenerii de business, cu clientii, crearea de noi relatii care sa iti imbogateasca viata.

Este incredibil cat de multa energie iti pot oferi relatiile bune cu cei din jur, cate idei bune poti lua de la ceilalti, cat de multe aspecte pozitive poti sa modelezi si ce confort emotional poti avea.

Cheia este sa fii deschis la relatii. Sa pornesti de la ideea de: eu sunt ok, tu esti ok si de la principiul win win.

Cu cat ai o relatie mai buna cu tine cu atat vei avea o relatie mai buna si cu ceilalti.

Cu cat ai o relatie mai buna cu Divinitatea cu atat vei deveni mai puternic.

Concluzie

Nu stim cand va veni furtuna dar stim ca va veni si acest lucru nu trebuie sa ne sperie. Va fi doar o alta provocare care ne va ajuta sa crestem si mai mult pe toate planurile.

Cel mai important este ca noi sa crestem ca oameni pentru ca tot noi vom fi si pe o plaja insorita si in mijlocul furtunii. Crestem prin nivelul de gandire pe care il avem, lucrurile pe care le realizam, echilibrul interior, ce stim sa facem, cunostintele pe care le avem si cel mai important prin perceptia pe care o avem asupra noastra.

Al doilea aspect important este sa ne facem temele pe partea financiara: surse multimple de venit activ si pasiv, economisire, investitii alocate echilibrat, active solide care creeaza cash-flow, cash pentru oportunitati.

Si nu in ultimul rand, sa ne bucuram de viata asa cum este astazi pentru a ne bucura si mai mult de ea, asa cum va fi maine. A fi bucuros este tot un obicei. 🙂

Sa va fie de folos!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Similar Posts

4 Comments

  1. Bun articol, multumesc.
    Ati fost foarte aproape referitor la data posibila a unei noi crize financiare.

    Am ajuns la articol cautand raspuns la: ce sa fac, pe perioada crizei, cu banii econimisiti pana la inceputul crizei financiare (care se pare ca va fi declansata de un virus) ? vazand bursele ca se prabusesc, ma gandeam (fara sa fi avut vreodata tangenta) sa plasez banii economisiti in actiuni, in momentul in care consider ca vor atinge cota minima in perioada crizei, in speranta ca vor creste din nou dupa valul de criza. Articolul mi-a deschis apetitul pentru studiu, insa lucrurile sunt complexe pentru un incepator. Poate aveti cateva sugestii punctuale… pe care sa imi pot cladi o decizie.

    1. Salut Adrian,

      iti recomand ultimele 2 video-uri de pe canalul meu de youtube: https://www.youtube.com/channel/UCRatC04mboblCvoCKbuc9jQ

      Plus cursul nostru de investitii pasive si active:
      https://stiintabanilor.ro/cursuri/curs-investitii-pasive-active/

      iti vor aferi o imagina clara asupra modului in care atat eu cat si olaboratorii mei abordam lucrurile.

      Mergem mult pe simplitate, strategii simple si de bun simt si care de cele mai multe ori isi dovedesc eficianta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *