invincibil

10 credinte care te fac invincibil

Credintele sau mai simplu spus “Ceea ce credem ca este adevarat despre noi, cei din jur si viata in general” ne construiesc viata cu o acuratete greu de imaginat.

Poate ca unii dintre voi ati mai auzit de notiunea de credinte, poate ati mai citit sau chiar le studiati si lucrati cu ele cat se poate de concret. Asa ca voi spune doar esentialul despre ele.

Credintele care nu te sustin sunt cele care ne incurca in atingerea scopurilor noastre si ne fac viata mizerabila.

Credintele care te sustin sunt cele care ne ajuta in atingerea scopurilor si ne fac viata frumoasa.

Cele mai multe credinte sunt adevarate si false in acelasi timp. Sunt adevarate daca tu crezi ca sunt adevarate si sunt false daca tu crezi ca sunt false.

De exemplu “Eu castig 10,000 EUR pe luna” este o credinta falsa pentru unul, asa cum este o credinta adevarata pentru cel care chiar ii face. Simplu, nu? :))))

Capcana este sa credem ca respectivul are credinta ca face 10,000 EUR pe luna pentru ca ii si face in mod concret, cand realitatea este ca prima data a crezut ca face si abia apoi a facut.

Si nu, nu vei putea avea aceasta credinta si sa “o crezi cu adevarat” daca nu ai suficiente picioare de sustinere, in abilitati reale, experiente si exemple in jur care sa iti sustina aceasta credinta. (Asta doar ca sa fim clari ca o credinta atat de concreta nu se formeaza doar sezand in pat si gandind pozitiv)

Cea mai buna parte legata de credinte este ca acestea pot fi schimbate si/sau modelate de la altcineva. Nu ne nastem cu ele, ci ni le formam pe parcurs si continuam sa le formam si sa le schimbam pe tot parcursul vietii.

Din noianul de credinte sustinatoare si nesustinatoare, vreau sa vi le spun pe cele care m-au ajutat pe mine cel mai mult (dintre cele nesustinatoare nu va spun, ca sigur le aveti si voi pe ale voastre):

1. Dumnezeu este cu mine

Tot timpul si nu metaforic, ci cat se poate de concret. Ma straduiesc sa am o relatie cat se poate de personala cu Dumnezeu si sa ii simt prezenta tot timpul.

Am avut si eu, ca orice om, partea mea de situatii dificile, momente de maxima singuratate si abandon, tradari, suferinta, despartiri, pierderi, dezamagiri si altele.

Au fost momente cand toti stalpii vietii mele au cazut unul dupa altul. Un singur stalp a ramas si va ramane tot timpul: credinta in Dumnezeu si in fidelitatea Lui nestramutata fata de mine.

Acesta este credinta care m-a ajutat cel mai mult.

2. Pot realiza orice, atat timp cat platesc pretul

Aceasta credinta ma scoate din pozitia de victima a circumstantelor, de neputinta si de milog pentru a obtine ceva ce imi doresc.

Pur si simplu stiu ca, daca imi doresc ceva cu adevarat, am de platit un pret in bani, timp si efort pentru a-l obtine. Daca platesc acest pret, obtin rezultatul.

Nu vreau sa platesc pretul, imi asum ca nu voi obtine rezultatul si sunt impacat cu asta.

Vreau sa platesc pretul, nu am niciun dubiu ca voi obtine rezultatul si sunt dispus sa merg pana la capat.

Esecul nu exista pentru mine daca platesc pretul.

3. Viata este o succesiune de provocari si momente de bucurie

Au fost multi ani in care mi-am amanat fericirea in asteptarea momentului in care problemele mele vor disparea sau dorintele mele se vor implini.

Realitatea a fost ca, pe masura ce am rezolvat o problema, o alta a aparut in locul ei, din nou si din nou si din nou. Tot timpul imi amanam fericirea pentru momentul in care problema x sau aspiratia y va fi rezolvata. Gresit!

Unii spun ca suferinta apare din cauza dorintelor si ca pentru a fi fericit ar trebui sa renuntam la dorinte. Eu spun ca dorintele sunt cele care ne fac sa evoluam.

Solutia pe care am gasit-o a fost sa resemnific problemele si aspiratiile in provocari. Sunt doar provocari. Bineinteles ca sunt dificile, bineinteles ca sunt greu de rezolvat, dar am rabdare, sunt tenace, sunt perseverent si le voi rezolva in cele din urma. Faptul ca lucrez activ la rezolvarea lor imi da un sentiment de progres si implinire.

In acelasi timp, stiu ca viata nu inseamna doar provocari, ci inseamna si momente de bucurie si relaxare. Si acestea evident ca imi plac. 🙂

Imi gasesc linistea si centrarea in orice situatie, fiind constient ca asa este viata: un balans continuu intre provocari si bucurii.

4. Furtunile pot veni oricand, dar eu sunt mai puternic decat ele

Primul adevar nobil din budism, “Dukkha”, spune ca Viata este suferinta.

Cu cat constientizezi mai mult faptul ca lumea nu este un loc “roz si plin de floricele”, asa cum iti spun cartile de gandire pozitiva, cu atat iti vei regasi mai repede linistea.

Viata poate fi dura si nemiloasa, dar in acelasi timp eu sunt destul de puternic pentru a ramane in picioare.

Partile faine ale vietii sunt bonus 🙂 Nothing to do, just enjoy.

5. Nu incerc sa schimb lumea, ci sa ma schimb pe mine

In loc sa ma gandesc de ce situatia este cum este sau de ce cineva se poarta cum se poarta, ma gandesc: “Ok, ce pot face eu pentru a imbunatati situatia?”.

O gandire orientata spre solutii, nu spre probleme face minuni!

6. Eu fac un pas, Dumnezeu face zece

Acum sa nu credeti ca am o vedere pesimista asupra vietii. Eu cred foarte mult in faptul ca Viata ma sustine in tot ceea ce fac. Stiu ca nu sunt singur niciodata. Stiu ca daca eu fac un pas inspre rezolvarea unei probleme, inspre atingerea unei aspiratii, Dumnezeu va face zece pasi pentru mine. Eu trebuie sa fac doar acel un pas.

Viata nu este prietenoasa cu tine atunci cand te victimizezi si te lamentezi.

Cand actionezi din toata inima si cu toata puterea ta, Viata devine prietenoasa si te sustine, pentru ca Dumnezeu ii iubeste pe campioni.

Nu eu fac, ci Dumenzeu face.

7. Imi accept umbra

Aici perfectionistul din mine mai are de lucrat si cumva cred ca este punctul care imi va aduce cele mai mari beneficii in viitor.

Inca am o problema in a accepta la mine ca am momente in care sunt lenes, nu am rabdare, mi-e frica, ma victimizez, sunt trist, furios, nepriceput, neputincios – si toata pleiada de “calitati” umane.

It is work in progress…

8. Win-win or no deal

Am terminat (zic eu) cu ideea de a fi salvatorul cuiva si pe de alta parte sa caut oameni care sa ma salveze pe mine de ceva. Imi plac parteneriatele win-win (castig-castig), in care amandoi sa castigam.

Daca nu este win-win, atunci nu intru intr-o tranzactie, fie ca este de business sau personala.

9. Actiunile mici si repetate aduc rezultate uriase

Aceasta credinta vine sa imi sustina o alta credinta, “ca pot realiza orice daca platesc pretul”.

Stiu ca nu sunt un geniu, sa imi iasa lucrurile peste noapte, dar sunt un om perseverent. Este ok ca nu sunt un geniu pentru ca stiu ca actiunile mici si repetate zi de zi aduc rezulate uriase in timp.

10. Cred in progres, nu in perfectiune

Aceasta credinta ma relaxeaza foarte mult. Este ok ca nu am ajuns sa fac ceva perfect, este ok ca inca nu am ajuns unde imi doresc, important este ca am facut un progres, oricat de mic. Astazi sunt un pic mai bun decat am fost ieri si maine voi fi un pic mai bun decat am fost astazi.

Progresul poate fi lent in unele arii sau rapid in altele. Este ok, cata vreme nu stau sa vegetez ca o leguma. 🙂

Concluzie

Desi cred in dualitate, adevarul este mai relativ decat credem noi.

Este usor sa cadem prada pesimismului si cinismului: nimic nu se poate, mie nu imi iese, oamenii sunt rai si imi dau in cap samd. Sunt doar credinte care se autoindeplinesc. Daca nu te sustin, mai bine renunti la ele si iti faci rost de unele care sa te sustina.

Credintele mele au functionat si functioneaza pentru mine. Tu poti sa te inspiri din ele si/sau sa iti formezi altele noi care sa te sustina pe tine mai bine.

Formuleaza-ti singur/ singura setul de credinte, vezi ca ele sa te sustina in scopurile tale, crezi in ele din toata inima si cu toata puterea si traieste o viata implinita, frumoasa si fericita.

Atat.

Numai bine!

Valentin

PS. Pe tine ce credinte te-au sustinut/ te sustin cel mai mult?

PPS. Daca ai un obiectiv de business sau financiar ambitios, care se dovedeste o nuca prea tare in acest moment, te astept la o sedinta de coaching 1:1, sa il atingem impreuna.

PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

17 Comments

  1. “Asta doar ca sa fim clari ca o credinta atat de concreta nu se formeaza doar sezand in pat si gandind pozitiv.” – Valentin, ai fi surprins…

  2. Autodisciplina , respecta-ti propriile promisiuni altfel ce pretentii mai poti avea de la alte persoane…. in fiecare zi sa faci ceva , cat de putin pentru scopul Tau. Nu renunta altfel dispare sensul !

  3. Renunța in a mai face publice preferințele tale religioase. Exceptând ca este un lucru intim care ar trebui păstrat doar pentru tine, face greu de citit articolul de către cei care nu îți împărtășesc credința. Eu, personal, sar peste ele ca peste capitolele “evlavioase” ale lui Zig Ziglar.
    In afara de asta, este un absolut NON sens asocierea modului in care trebuie sa dobandesti independența financiară cu Învățăturile creștine. Egoismul pe care trebuie sa îl dezvolți nu are nici o legătura cu Dumnezeu. Încearcă sa separi chestiile astea și sa ai o coerenta fără contradicții in discursul tău.

      1. Eu încerc doar sa îți spun ce te-ar putea ajuta in ceea ce faci. Dacă am putea fi toți exact așa cum ne place, am trai intr-un haos. Dar…alege-ti ce vrei.

    1. “… face greu de citit articolul de către cei care nu îți împărtășesc credința.”
      Atunci ar putea să nu-și mai publice părerea pe nici un subiect din lumea asta pentru că vai, pentru cei care au altă părere ar deveni greu de citit…

  4. Pentru Catalin: Daca crezi in Dumnezeu, te poti imbogati, nu este un pacat. Credinta ortodoxa este f strans legata de buna stare, de traiul bun. Imparatii Solomon, David sau Constantin cel Mare cu mama sa Elena au fost regi crestini. Dumnezeu te ajuta sa-ti creezi bunastare dar trebuie sa si dai, sa imparti, sa donezi, sa faci acte de caritate. Robert Kiyosaki si sotia sa Kim Kiyosaki sunt exemple in aces sens: castiga dar si fac donatii. (fie ca donezi bani, know-how sau timpul tau).
    Eu as vrea ca neamul romanesc sa se imbogateasca si sa faca donatii cat mai multe. Doar asa societatea poate prospera.

    1. Carmen, o sa ignor informațiile puerile despre regii creștini dar o sa îți ridic alta problema. Când cineva se îmbogățește, de unde ia banii aia? Crezi ca pică din cer? Când tu te îmbogățești, altcineva sărăcește! Exista o suma finită de bani iar aceștia sunt distribuiti neuniform. Nu mai crede aiurea ca poți fi bogat și bun creștin (in definiția ortodoxiei)! Ca donezi un pic din banii făcuți pe spinarea altora nu văd cum te “izbăvește” de faptul ca iei mult mai mult decât îți trebuie

      1. Catalin, banii sunt nelimitati, se tiparesc continuu. Nu ai auzit de QE (quantitative ease)? Banii vor tinde sa egaleze si chiar sa depaseasca marginal valoarea bunurilor si serviciilor aflate pe piata. Astfel, cand un om creeaza valoare adaugata, adica bunuri si servicii care sunt utile celorlalti oameni, practic el creeaza bani. Banii nu “se iau” de la unul sau altul, ci sunt creati continuu de cei care aduc valoare in vietile celorlalti. Daca oamenii ar crea mai multa valoare, nu ar mai exista saracie.

        1. O sa ma rezum la câteva observații:
          – sărăcia este un termen relativ care își schimba definiția in fiecare an. Nu o sa dispară decât intr-o societate utopica de tip socialism/comunism in care absolut toți suntem egali.
          – ignor QE-ul care nu are nici o legătura cu ceea ce discutam noi aici.
          – valoarea adăugată mai mare a unui serviciu îl defavorizează pe cel care face o valoare mai mică. Dezvoltarea ta se face in detrimentul acestuia. Acumularea de către putine persoane a unor însemnate “bogății” nu ajuta cu nimic societatea și nu aduce nimic bun celor mulți.
          Lucrurile nu sunt atat de simple. Strategii, anticipari, informări etc. nu sunt la îndemâna oricui. Nu oricine poate face ceea ce face un investitor iar acesta va profita de asta.
          Sunt un investitor activ, acumulez, câștig de foarte multe ori peste medie și totul este rezultatul muncii mele. Sunt conștient însă ca prin concentrarea unor sume mari de bani in mâna mea, alții au de suferit.

          1. Cătălin, filosofiile de tip comunist, marxist și au arat deja rezultatele: Coreea de Nord, Cuba, Venezuela sunt exemple concludente. La fel și cei 50 de ani de comunism care aproape că au distrus estul Europei și au aruncat o intr o groapă din care nu știu dacă va mai putea ieși nici Intr o sută de ani. Filosofiile marxiste nu doar distrug societățile economic, social și moral, dar epuizează fondul genetic al populațiilor respective prin uciderea și prigonirea indivizilor care demonstrează calități peste medie. Vezi ce s a întâmplat în comunism, cum au fost sistematic decimati țărănimea mai înstărită, intelectualii, întreprinzătorii, liderii care se opuneau ideologiei. Un regim de tip marxist se susține atât timp cât se poate hrănii din ce au construit cei de dinainte. Pe urmă moare, exact că un parazit care și a ucis gazda. Vezi cazul URSS. Realitatea este cea din fața noastră. Cele mai sărace paturi sociale din SUA tot au o viață mai bună și prospera decat cele medii din Coreea de Nord. Când tu vrei să împarți egal ceva care este foarte mic, îți va rezulta aproape nimic pentru toată lumea. De asta avem nevoie sa creem valoare adăugată în societate. Sa avem ce împarți. Și încă ceva, este o falsă credință că poate exista un regim comunist utopic. Cei din vârful regimului oricum își vor lua partea, doar că vor lua mult din ceva ce este foarte mic. Și criteriile de selecție pentru cei din vârf vor fi bazate pe fidelitatea față de ideologie, nu pe capabilitate. Așa a avut Romania un cizmar conducător suprem.

  5. catalin, zici ca cantitatea de inteligenta de pe terra e constanta si ca oamenii sunt din ce in ce mai multi? (care sunteti mai inteligenti faceti repede o lobotomie ca sa fie echitate pe planeta 🙂 )

  6. Nu sunt și nici nu voi fi susținătorului unui regim de tip socialist/comunist. Spun doar (și cu asta am încheiat) ca religia nu poate merge mâna in mâna cu acumularea de averi și ca este un NON sens asocierea lor.

    1. Este doar părerea ta și poate fi respectată. Nu este însă un adevăr absolut, nu poate intra în conflict cu părerea diferită a altor oameni.

  7. Dumnezeu ne vrea pe toti fericiti, impliniti si bogati; depinde de noi ce alegeri facem in viata. Este adevarat exista oameni saraci. Dar asta este alegerea lor asa cum exista si oameni bogati care au un bagaj moral foarte sanatos si asta este tot alegerea lor, nu-i asa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *