10 criterii in alegerea unui mentor
Apropo de vorbitul in public, pe o scena sau video, webinar etc. observ ca sunt multi speakeri care le vorbesc oamenilor dintr-o pozitie de profesor, semizeu, noul mesia pe pamant etc. ca si cum le dau lumina celor care ii asculta. Observ afectarea din voce, accentul pe unele silabe, gestica sofisticata, atitudinea de “eu le stiu .. sunt un smecher” + ce ma surprinde cel mai mult sunt lipsa de atentie la adresa auditorilor si lipsa starii de prezenta.
Mi-a fost adus la cunostinta ca unii oameni prefera o astfel de atitudine de “profesor” si pot sa inteleg de ce … probabil automatisme formate din timpul scolii … si altele asemenea…
Mi s-a mai comunicat ca aroganta este semn ca te pricepi … inspiri incredere.
Sunt confuz …
Ma uit si eu la un neica nimeni ca Ray Dalio, care vorbeste cu o atata simplitate, cu atatea intrebari deschise, atata prezenta in fata celui care ii ia interviul, cu atat de putine certitudini si atat de multe intrebari care nu isi au raspunsul acum … bai, deci asta nu este competent :))))) a facut miliarde din intamplare.
O observatie si o concluzie, pentru mine ca elev/ discipol/ invatacel …
Criterii pentru alegerea unui mentor:
- Aroganta – daca este prea arogant, nu stiu in ce masura ceea ce imi comunica este pentru invatarea mea sau pentru preaslavirea lui/ei;
- Certitudinile – Prea multe certitudini denota o lipsa de aprofundare a subiectului. Oamenii care au studiat aprofundat un subiect, care au ajuns la nivel de doctor/ maestru/ top of the top, isi dau seama ca mai sunt multe de inteles, inca au intrebari/ incertitudini. Incepatorii au doar certitudini (putine si fixe) gresite 🙂 dar certitudini!
- Sa stie sa lucreze cu oamenii – si aici va fi controversat – poate sa fie multi-miliardar, daca nu stie sa transmita informatia, sa ii invete pe altii, sa structureze, sa se adapteze la persoana, sa asculte … nu te ajuta cu mare lucru;
- Studiile/ Experienta relevanta – Studiile sunt importante, insa experienta relevanta este mai importanta, mult mai importanta. Eu am ajuns consultant in taxe si impozite prin cei 11 ani de activitate in consultanta fiscala, nu prin faptul ca am terminat ASE-ul. Bine, m-au ajutat si cursurile si acreditarile luate, dar 10-15%, restul experienta practica.
- Ascultarea – Ma intereseaza mai mult ca persoana respectiva sa stie sa asculte (sa ma asculte), decat sa stie sa vorbeasca intr-un anumit fel. Eu am probleme/ aspiratii/ personalitate/ mod de operare specific – am nevoie sa ma asculte pentru a-mi livra ceea ce am nevoie si pe limbajul (rational si emotional) pe care sa il inteleg.
- Rezultatele – Sa aiba rezultate mai bune decat mine pe acea arie. Sa cunoasca mai multe, sa faca mai multe, sa aiba un univers (arie de confort) mai mare decat mine in acel domeniu.
- Nivelul – Nu am nevoie sa fie la ani lumina de mine, nu am nevoie sa fie un guru, nu am nevoie sa fie top of the top. Nu as intelege. Este ca si cum eu in clasa 1 ma duc sa invat de la un docor in matematica. In clasa 1 am nevoie de invatator, nu de doctori in matematica. Am nevoie de mentorul/ profesorul potrivit pentru nivelul meu actual. Daca ar veni Warren Buffet sa ma invete astazi cum sa fac investitii, eu nu as intelege decat o mica parte din ce imi spune … nu sunt la nivelul acela de intelegere … de miliarde … am nevoie de cineva care a fost aici, acum 5 ani si astazi este cateva trepte mai sus decat mine. Sa isi aminteasca cum a facut si ce invataminte a tras si sa ma ghideze si pe mine. Peste ani poate il voi intrece si imi voi gasi un alt mentor. Este ok … este ciclul natural.
- Simpatia si admiratia – sa imi placa de acea persoana – daca nu imi place, nu voi face transferul de informatii, tipare mentale etc. Ceeea ce admiri la cineva, ai deja in tine la nivel potential.
- Calitatea umana – Cel mai important element si simplu spus: sa fie o persoana onesta, demna, veritcala si sa gandeasca in termeni de win -win;
- Generozitatea – sa isi doreasca in mod sincer sa ma invete, sa am rezultate, sa progresez.
Concluzie
In final, as vrea sa reiterez o idee: “Ceea ce admiri la cineva, ai deja in tine la nivel potential”.
Ia-ti mentori pe care ii admiri, pe care ii placi, de la care vrei sa preiei anumite parti (pentru ca le ai deja in tine la nivel de potential). Mentorul te va ajuta prin ghidare si exemplu personal sa dezgropi acele potentialitati si sa le aduci in realitate.
Este un adevar simplu pe care l-am experimentat de multe ori.
Mult succes!
Valentin
PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
Excelent. Mi-a plactu foarte mult articolul prin simplitatea, claritatea, modestia si relevanta pe care o ofera cititorului. Acesta este genul de articole pe care mi-as dori sa le gasesc si sa le folosesc in a descoperi noi oportunitati in transformarea personala. Multumesc cu recunostinta Valentin Nedelcu.
Un articol foarte bun. Din pacate in ziua de azi este foarte greu ca sa gasesti un mentor care sa te ajute in mod sincer fara a astepta ceva in schimb. Isus Cristos i-a ajutat pe oameni , i-a invatat si le-a fost mentor sau mai bine zis a lasat un exemplu de viata insa fara sa se imbogateasca din asta primind doar ce i-au oferit oamenii.
Luca 9:58 Isus i-a răspuns: “Vulpile au vizuini, şi păsările cerului au cuiburi; dar Fiul omului n-are unde-Şi odihni capul.”
Un articol clar, concret, scris din convingere, cu impact. Multumim pentru sinteza informatiei si timpul acordat.