10 principii pentru investitii la bursa
In ultima vreme sunt intrebat din ce in ce mai des daca acum este un moment bun pentru investitii la bursa. Raspunsul meu clasic la aceasta intrebare este ca cel mai bun moment a fost: ieri (cand era criza si toata lumea dadea cu actiunile de pamant in disperare).
Cum ziua de ieri a trecut deja, urmatorul cel mai bun moment de a incepe sa investesti pe bursa este astazi, dar numai dupa ce ai atins aceste borne.
Cel mai bine este sa incepi cu o suma mai mica pentru a invata mecanismele din spate si pentru a invata sa iti controlezi emotiile in timpul procesului.
In niciun caz nu iti recomand sa incepi cu investirea unei sume mari din prima, ca incepator. Ai putea prinde o perioda de corectii si sa nu stii/ poti sa gestionezi situatia din lipsa de experinta.
Pentru a-ti veni in ajutor, iti voi da o serie de principii de investitii pe care si eu le folosesc si care mi-au adus rezultate pe termen lung.
Principii de investitii la bursa
1. Daca nu intentionezi sa te faci trader profesionist, investeste pe termen mediu si lung;
2. Nu cumpara actiuni, cumpara companiile din spatele actiunilor;
3. Piata penduleaza continuu intre optimism nesustenabil (pretul este exagerat de mare in comparatie cu valoarea reala a companiei) si pesimism nejustificat (pretul actiunilor este mult prea mic fata de valoarea reala a companiei). Cheia este ca tu sa cumperi in perioadele de pesimism nejustificat;
4. Controlul emotiilor este mult mai important pe bursa decat cunostintele financiare;
5. Nu considera predictiile caselor de brokeraj ca fiind de incredere. De cele mai multe ori aceste predictii nu se adeveresc;
6. In momentul in care toata lumea a identificat o industrie, o companie sau o tehnologie care va creste, deja este prea scump sa mai cumperi consistent (sa fii all in);
7. Protejeaza-ti investitiile in actiuni impotriva unor pierderi mari prin investitii constante, lunare si prin diversificare. Nu te speria de variatii mici ale preturilor. Acestea sunt normale;
8. Nu tranzactiona prea des (over trading) pentru ca ajungi sa iti pierzi banii pe comisioanele brokerilor;
9. Valoarea viitoare a oricarei investitii depinde foarte mult de pretul prezent. Cumpara la pret de discount pentru a revinde ulterior la un pret corect (cel putin). Profitul se face la cumparare, nu la vanzare.
10. Daca nu ai cunostinte solide de investitii, cea mai eficienta metoda de a investi pe bursa (si cu rezultate mai bune decat 90% dintre investitori) este prin intermediul fondurilor index sau ETF-urilor pe index bursier. Acestea sunt niste fonduri care cuprind un cos de actiuni reprezentative pentru o anumita piata. In Romania exista un astfel de ETF listat la bursa si pe international exista mii de astfel de ETF-uri pe aproape orice piata, regiune, clasa de active, sector etc.
Concluzii
Adevarul este ca doar cu dobanzi bancare si investitii monetare nu vei ajunge niciodata independent financiar. Independenta financiara este atinsa aproape intotdeauna prin intermediul unui business propriu, investitiilor imobiliare sau prin intermediul bursei si, de multe ori, printr-o combinatie a celor trei.
Dintre toate cele trei tipuri de investitii, investitiile la bursa necesita cel mai mic capital de start (undeva intre 5,000 si 10,000 de RON) si au si cea mai mare flexibilitate din perspectiva usurintei de a intra si de a iesi de pe piata. Din acest punct de vedere, bursa este instrumentul ideal prin care sa incepi sa iti pui banii la treaba.
Tine minte ca atunci cand faci investitii la bursa si cumperi o actiune, tu cumperi o bucatica dintr-un business complex si bine pus la punct si … preferabil profitabil. Ai ocazia sa beneficiezi de tot acest sistem bine pus la punct prin cresterea organica a valorii companiei sau prin dividendele pe care le plateste.
Daca te gandesti serios sa iti accelerezi pasii spre independenta financiara, poti incepe prin a citi cu atentie rezumatul cartii lui Tony Robbins Banii: Stapaneste jocul. Iti ofera foarte multe lucruri valoroase legate de mindset si strategii de investitii si gestionare a finantelor personale.
Nu te astepta insa ca toate lucrurile citite in carte sa fie 100% aplicabile pentru un rezident din Romania sau chiar Europa. O parte din informatii sunt aplicabile doar in SUA, in baza legislatiei si sistemului fiscal din SUA.
Daca vrei strategii aplicabile in Europa si Romania, pas cu pas, atunci te invit sa studiezi Cursul practic de investitii pasive. Este foarte practic si bine structurat.
In final, iti doresc sa actionezi cu incredere, prudenta si rabdare si rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Numai bine!
Valentin
PS. Tu dupa ce principii de investitii la bursa te ghidezi?
PSS. Daca ti-a placut articolul, te rog da un like si share.
PSSS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
salut,
strategia principala este buy & hold
am in portofoliu 9 companii acum, si am cautat sa am cel putin cate o companie din fiecare sector de activitate de la BVB
cea mai mare greseala pe care am facut-o pana acum (ieri m-a usturat la buzunar) a fost ca nu am setat ordine de stop loss –> castigul de 3.41 % s-a dus odata cu declaratiile din parlament :(((
p.s. poate faci un articol dedicat felului cum sa-ti asiguri castigurile (stop loss, take profit, trailing stop loss, trailing take profit, etc)
Salut Aurel. Bay and hold presupune setarea unor stop lossuri mai generoase, de peste 10% deci oricum nu cred ca te salvau de variatia de saptamana trecuta. Pe mine mai mult m-ar ingrijora ce se intampla in afara decat ce declaratii fac ai nostri demnitari 🙂
Cea mai buna strategie pe care o vad la bursa este de a cumpara actiuni ale unor companii valoroase (dpdv fundamental) la momentul potrivit (dpdv tehnic – iesirea din trend descendent) si pastrarea lor pana la reintrarea in trend descendent. Variatiile de zi cu zi sunt doar “zgomot de fond”, in special cand “totii expertii” (tabloide financiare gen ZF + toate televiziunile) sunt de acord ca vine “sfarsitul lumii financiare”…
Cam asta ar fi ideea 🙂 Poti face asta dupa ani de zile de educatie si experienta. Chiar si asa, este destul de greu sa bati indicele general al bursei pe care poti sa il cumperi printr-un ETF. De cele mai multe ori, investitia pasiva bate la randamente investitia activa.
O alta investutie profitabila, pentru cei care nu sunt experti, pe care am vazut-o, sunt fondurile de investitii. Cel de la Banca Transilvania a mers cel mai bine pana acum din cate am vazut
O alternativa pentru cei care nu vor sa investeasca direct pe bursa. Personal, prefer fondurile de investitii care replica indicele bursei in locul celor administrate activ. Cum le identificam, simplu: Intrebam administratorul de fond (in cazul de fata Banca Transilvania) care este fondul care replica indicele bursei.
Foarte detaliat in informativ articolul. Multumim
cu drag!