2 mari probleme financiare ale generatiei noastre
In trecut, cele mai multe probleme financiare personale erau cauzate de cheltuielile necumpatate si creditele de consum.
In mod practic, daca te intindeai la cheltuieli pana unde iti era plapuma, obtineai salarii peste medie si contribuiai la fondul de pensii de stat, erai responsabil cu creditele si economiseai 10% din venit pentru urgente si alte scopuri, te puteai astepta sa ai o viata financiara linistita si o pensionare decenta.
Aveai nevoie doar de un nivel de educatie financiara minim pentru a nu face greseli majore si lucrurile se aranjau destul de bine. Vad acest lucru la parintii mei si generatia lor, recent pensionati.
Din pacate, generatiile care sunt acum active in campul muncii nu cred ca vor mai scapa atat de usor.
Sunt două mari probleme financiare pe care le are omul modern: Imposibilitatea de a se mai pensiona în condiții decente și erodarea valorii reale a banilor economisiți.
Pensionarea in conditii decente
În condițiile în care populația din Europa continuă să îmbătrânească, pur și simplu sistemele de pensii de stat vor intra în colaps. De fapt, ele sunt deja în colaps și mai sunt susținute artificial prin mărirea taxelor, mărirea vârstei de pensionare și inflație ascunsă.
Generațiile actuale nu se vor mai putea pensiona în condiții decente. Pur și simplu viitoarele generații nu vor mai putea să îi susțină. Astfel, cel mai probabil, se va mări în continuare vârsta de pensionare, iar pensiile vor fi din ce în ce mai mici, în termeni reali.
Erodarea valorii reale a banilor
În fața acestui adevăr, mulți au început să economisească bani pentru a avea la bătrânețe. Din păcate, banii economisiți și plasați în depozite bancare aduc randamente real negative.
Cu alte cuvinte, pierzi din puterea lor de cumpărare în fiecare an. Cât pierzi? Câteva procente în fiecare an. Pe termen scurt, nu pare o tragedie, însă, pe termen lung, reprezintă pur simplu bani aruncați pe fereastră. La o dobânda de 2% obținută de la un depozit și o inflație de 5%, pierzi 3% din bani în fiecare an. Această pierdere se compune an de an. În 10 ani ai pierdut 25% din valoarea reală a banilor. 25% care poate reprezenta ani de zile de muncă și economisire. Ai pierdut ani de zile din viața ta muncind pentru inflație.
De departe, în perioada în care trăim, cei care economisesc și atât, pierd cel mai mult.
Solutii
Câștigători sunt cei care investesc în active reale: companii, acțiuni, imobiliare etc. și în educația proprie, care le permit să câștige mult mai mult în viitor.
Este o perioadă în care pur și simplu nu mai poți prospera pe termen lung, având un job obișnuit și economisind 10-15% pe care să îi pui în bancă. Astăzi ai nevoie de educație financiară la cel mai bun nivel.
- Ai nevoie să știi cum să câștigi mai mulți bani (cum să deviezi acest flux continuu de bani printați și către tine),
- Ai nevoie să redirectionezi mulți bani din ce câștigi înspre investiții,
- Ai nevoie să investești în active generatoare de cashflow, în active la prețuri corecte, în active care au valoare intrinsecă mare,
- Să jonglezi cu creditele și cu taxele etc.
Ai nevoie de educație financiară mult mai mult decât acum 10 ani.
Astazi, tu trebuie sa gasesti solutii pentru viitor, pentru ca acestea nu mai sunt servite pe tava.
Si una dintre cele mai importante abilitati pe care trebuie sa o stapanesti, in noua paradigma, este abilitatea de a-ti investi banii in mod profitabil.
Este abilitatea care face diferenta in mod covarsitor pe termen lung, cand vorbim de prosperitate si siguranta financiara.
Oricat de importanta ar fi aceasta abiliatate, am observat ca in Romania este ignorata cu desavarsire. In afara celor putini care au fost autodidacti, cei mai multi oameni privesc investitiile in general si investitiile la bursa in mod special ca ceva intangibil, dificil sau ca un joc de nororc.
Cu toate astea, sunt multi care cumpara imobiliare, cu rezultate mai mult mai mai putin bune desi investitiile la bursa sunt de departe mult mai simple, accesibile si profitabile.
Altii investesc in criptovalute fara a sti ca ceea ce fac ei sunt simple speculatii, NU investitii. Investitiile la bursa sunt investitii in active reale, producatoare de cashflow.
Iar altii isi plaseaza banii doar in depozite cu dobanzi reale negative sau eventual in fonduri de investitii purtatoare de comisione substantiale care erodeaza potentialul de castig.
Investitiile la bursa, in actiuni si obligatiuni sunt simple, odata ce sunt explicate in mod structurat si pe un limbaj accesibil.
In acest sens, am dezvoltat, alaturi de Dan Sulica, Cursul de investitii pasive & active, un curs care explica in mod structurat si usor de inteles strategiile castigatoare de investitii.
În acest curs vom trece prin toate tipurile de investiții pe care poți să le faci pentru a genera randamente peste inflație: acțiuni, obligațiuni, imobiliare, mărfuri și alte active financiare.
Pe 23-24 noiembrie, ne intalnim pentru 2 zile, pentru te invata cum să pui banii la treabă pentru a genera alți bani, bani care îți vor aduce timp și prosperitate pe termen lung.
Inscrie-te la curs
Vei avea claritate, informatiile fundamentale de care ai nevoie, structura, strategie. Rezultatele vor veni pe urma, in urma aplicarii informatiei, asa cum au venit si pentru cei care au parcurs deja acest curs si au aplicat. Poti vedea in pagina si testimonialele oamenilor care au aplicat deja aceste informatii.
Dedica un weekend pentru educatia ta financiara! Planteaza pentru prosperitatea ta viitoare!
Ne vedem pe 23-24 noiembrie!
Valentin
PS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.