3 pasi siguri pentru a-ti creste salariul an de an

3 pasi siguri pentru a-ti creste salariul an de anNu cred ca oamenii de HR iti vor spune ceea ce iti spun eu acum, pentru ca in viziunea lor (de cand lumea si pamantul) ar fi ideal ca tu sa muncesti cu drag si spor pana la batranete pe salariul tau actual.

De-a lungul carierei mele de corporatist am obtinut multe cresteri salariale si am vazut in jurul meu colegi si sefi care au avut cresteri salariale an de an, de multe ori substantiale. In cele mai multe cazuri, aceste cresteri au fost meritate cu prisosinta si de pe urma lor au beneficiat si oamenii in cauza dar mai ales corporatia sau firma angajatoare.

Aud deseori plangeri de la colegi si prieteni care imi spun ca angajatorul este nedrept cu ei, ca salariul lor este plafonat si ca in Romania nu se poate si asta e viata. Nu este adevarat, se poate si avem in jurul nostru multe exemple in acest sens. Nu se poate doar daca nu vrei sa faci ce este necesar pentru a obtine ceea ce pretinzi ca vrei. In randurile urmatoare iti voi spune exact care sunt pasii pe care si tu ii poti face pentru a castiga un salariu mai mare, de ce nu, an de an.

In primul rand, iti voi spune ceea ce nu recomand:

  1. Sa incerci sa obtii un salariu mai mare muncind nenumarate ore peste program. S-a dovedit stiintific ca un program de munca de peste 50 de ore pe saptamana duce la o scadere dramatica a productivitatii. Daca bagi ore suplimentare cu nemiluita este posibil sa ajungi sa realizezi mai putine decat cineva care se limiteaza la cela 40 de ore pe saptamana si care are mintea limpede sa se concentreze pe lucrurile care conteaza cu adevarat;
  2. Sa iti cresti salariul prin diferite jocuri politice corporatiste. Sa te imprietenesti cu seful sefului, sa pupi in fund pe nu mai stiu cine, sa iesi ostentativ in fata si sa te bagi in seama cand nu ai nimic valoros de spus doar ca sa te remarci. Toate aceste mimetisme nu functioneaza la un angajator la care ti-ai dori cu adevarat sa lucrezi. Daca aceste strategii functioneaza la firma la care lucrezi, pot sa te sfatuiesc doar sa iti schimbi angajatorul;
  3. Sa fii un mercenar si sa te muti de la un angajator la altul aproape in fiecare an pentru orice crestere de salariu. Daca te muti pentru o crestere de salariul de sub 20%, nu merita efortul, daca te muti pe aceeasi pozitia ca cea curenta, iar nu merita efortul. Schimbarea angajatorului trebuie sa fie strategica si nu pentru orice maruntis de 5-10% in plus. In practica, am vazut multi angajati care au practicat acest sport si le-a mers o perioada de timp, pana cand pur si simplu CV-ul lor a ajuns sa arate ca un jurnal de calatorii, 3 luni acolo, 6 luni in partea ailalta, 12 luni pe dincolo si tot asa. Evident, la un moment dat aceasta tactica esueaza si tot trebuie sa prinzi un pic de cheag undeva.

Ok, am vazut ce nu trebuie facut, acum hai sa vedem ce trebuie facut. Care sunt pasii concreti care iti aduc cresteri salariale, garantat, an de an:

1. Fa-ti jobul curent cat de bine poti

La inceputul carierei tale, aici trebuie sa te concentrezi cel mai mult. Orice ai de facut, cauta sa il faci cat de bine poti tu.

Este important sa atingi toate sarcinile pe care le ai de facut, dar tine minte ca anumite sarcini sunt mai importante decat altele. Identifica acele sarcini, care poate reprezinta 20% din ce ai tu de facut, dar care genereaza 80% din rezultate. Pe acestea trebuie sa le faci cel mai bine, pe restul trebuie sa le faci la un nivel rezonabil.

Ai grija sa nu cazi in capcana perfectionismului. Noi oamenii nu suntem perfecti si nici nu merita sa traim frustrati ca nu suntem asa. Cauta sa faci foarte bine cele 20% din sarcini, care conteaza foarte mult pentru firma si pentru seful tau.

Fostul meu sef imi spunea mereu: “Vali, ai grija sa umpli mai intai borcanul cu pietre si mai apoi cu nisip. Daca il umpli cu nisip de la inceput, nu mai au loc pietrele, dar daca il umpli mai intai cu pietre, va avea loc si nisipul printre pietre. Ce voia el sa imi spuna, folosind aceasta metafora (era mai filosof de fel), era sa ma concentrez pe lucrurile mari si importante si sa le fac pe cele mici si neimportante printre picaturi.

Cauta sa iti automatizezi munca cat de mult poti, sa o faci simpla si lina. Nu cauta sa muncesti intensiv ci mai degraba aloca-ti timp sa te gandesti cum sa iti faci munca mai usoara. O astfel de idee poate sa iti usureze munca incredibil si sa iti lase timp pentru a ajunge la punctul la care iti doresti.

2. Fa lucruri noi, preia noi responsabilitati

Acesta este pasul cel mai important, as spune chiar pasul cheie.

Cei mai multi angajati se limiteaza la punctul 1 – isi fac jobul cat de bine pot. Acest lucru nu este suficient decat pentru a obtine cresteri de salariu nesemnificative, de genul celor de 2-3% pe an. De ce se intampla acest lucru? Simplu, pentru ca orice tip de munca aduce o anumita valoare companiei, are un anumit impact asupra companiei.

Daca tu doar bagi facturi, indiferent de cat de bine si de repede o faci, nu vei primi mult mai multi bani doar pentru asta. Aceasta activitate are un anumit impact asupra businessului, impact care ramane aproximativ acelasi odata ce a fost atins un anumit nivel de eficienta. Pentru a-ti creste veniturile, trebuie sa faci acele activitati care au un impact mai mare asupra businessului. De exemplu, in cazul de fata, sa ajungi sa fii seful celor care baga facturi si sa te asiguri ca tot procesul merge bine.

Cand ajungi prea confortabil cu ceea ce faci in mod curent, poti sa stii sigur ca ai inceput sa stagnezi. Este timpul sa faci lucruri noi, sa iesi din zona de confort, SA TE SIMTI DIN NOU FRUSTRAT CA NU STII CUM SA FACI CEVA.

Acesta este un mare adevar, pentru a-ti creste veniturile, cat si pentru a creste in orice plan al vietii de altfel, trebuie sa te simti frustrat ca nu stii cum sa faci ceva, din nou si din nou. Asta inseamna ca inveti sa faci lucruri noi si mai dificile, lucruri care sunt mai valoroase pentru tine si pentru cei din jur.

Uite-te la seful tau, vezi ce fel de activitati are el zi de zi, ce abilitati are, ce fel de probleme rezolva. Treaba ta este sa inveti sa faci ce stie sa faca el, sa capeti abilitatile lui, sa preiei de la el sarcini mai dificile pe care sa le gestionezi tu. De multe ori o sarcina care tie ti se pare dificila si te provoaca sa cresti destul de mult pentru a o rezolva, cel mai probabil pentru seful tau este o sarcina care ii consuma timpul in detrimentul altor sarcini mai importante pentru el, care il ajuta pe el sa creasca. Daca ii preiei tu aceste sarcini, amandoi veti avea de castigat, tu vei face ceva dificil care te va provoca sa cresti, iar el va avea timp sa se ocupe de alte sarcini mai dificile care il ajuta pe el sa creasca.

Tinta ta este ca incepand de astazi sa te pregatesti zi de zi, astfel incat intr-un an, doi sa stii sa faci tot ce stie seful tau sa faca. Astfel, atunci cand el va fi promovat sau va parasi compania, tu vei fi deja pregatit sa ii iei locul.

Intr-o varianta mai avansata, fa acele sarcini care si sefului tau ii par dificile si ar fi fericit sa stie ca poate sa le delege altcuiva. Cele mai bune cresteri salariale pe care le-am avut au venit in urma rezolvarii unor proiecte pe care nimeni nu le putea sau voia sa le faca, dar care erau foarte importante pentru firma. Erau proiecte pe care sefii mei le evitau si ii apuca groaza doar cand auzeau de ele. Stiau ce “cantitate de frustrare” se ascunde in spatele acestor joburi. Eu le-am luat, le-am impartit in bucatele mai mici, am trecut prin frustrarile de rigoare si prin bucuria de a trece peste fiecare dintre aceste frustrari si in final le-am dus la bun sfarsit. Beneficiile au fost pe masura si cresterea salariala a fost acordata cu zambetul pe buze. Eram si eu fericit si seful meu fericit.

In final, abilitatea de a rezolva probleme intr-un mod creeativ si eficace este cea care plateste cel mai bine. Nu viteza, nu perfectiunea, nu orele peste program, ci abilitatea de a rezolva probleme, iar pentru a rezolva probleme trebuie sa treci de fiecare data prin frustrarea de a face lucruri noi si dificile.

3. Cere mai multi bani sau pleaca pe mai multi bani

Ideea este ca dupa ce ai atins primele doua puncte nu trebuie sa te lasi pe un cot si sa astepti sa vina cineva sa iti bage banii in buzunar. Nu, nu astepta si nici nu te simtii frustrat pentru ca nu vine nimeni. Lasa frustrarea pentru momentele in care esti pus in fata unei probleme dificile de rezolvat. Vei avea atunci ceva frustrare de trait, dar macar va fi cu folos.

Te duci frumos la seful tau si ii spui ca vrei mai multi bani, ca ai rezolvat x probleme, ai adus y bani, ai imbunatatit z aspecte. Te duci cu argumente punctuale si cu zambetul pe buze. De fapt, tu ii faci un serviciu sefului tau, il anunti ca esti dispus sa ramai sa mai rezolvi o caruta de probleme si in viitor, cu conditia sa fii remunerat pe masura rezultatelor. Este mult mai bine pentru toata lumea sa se puna cartile pe fata. Este preferabil si pentru tine, ca te scuteste de o frustrare in plus si iti da un indiciu asupra a ce ai de facut in viitor, mai bine si pentru firma pentru ca poate sa se bazeaza pe tine si nu se trezeste ca iti depui preavizul cand ii e lumea mai draga.

Ce faci in continuare? Este posibil sa primesti acea marire, sa o primesti inainte sa apuci sa o ceri, sa o primesti cand o ceri, sa o primesti impreuna cu noi responsabilitati. Este foarte bine daca se inampla asa. Dar ce se intampla daca nu primesti nimic sau foarte putin. Nu te lasa prostit cu cresteri de 2-3%. Cu astea nu ajungi nicaieri. Daca ai avut rezultate extraordinare, meriti cresteri extraordinare de venit.

Din motive obiective sau nu, cresterea s-ar putea sa nu vina. Poate firma respectiva nu are nevoie de o persoana atat de valoroasa ca tine, poate nu isi permite sa te plateasca mai mult. Nicio problema. Este timpul sa iti cauti un alt angajator care are nevoie de un om ca tine, care poate sa rezolve probleme. Sunt multi angajatori care cauta angajati care sa le rezolve problemele. Acestea au prostul obicei de a aparea continuu si a fi din ce in ce mai dificile. Daca tu esti cel care le poate rezolva, atunci angajatorul tau va face o investitie generoasa in tine si asta va insemna o crestere substantiala de venit pentru tine.

Concluzie

Pentru a putea sa inaintezi serios spre atingerea independentei financiare intr-un timp rezonabil, trebuie sa obtii un venit din ce in ce mai mare, si asta este valabil si pentru angajati, antreprenori, liberi profesionisti. Vezi care sunt pasii exacti pentru atingerea independentei financiare si urmeaza-i cu consecventa. Nu ai cum sa dai gresi.

Incearca intotdeauna sa iti cresti productivitatea prin a face lucrui noi si a gandi noi moduri de a face lucrurile, nu prin a baga mai multe ore din munca pe care o faci deja zi de zi. Rezultatele vor fi exponential mai bune. Cu totii avem 24 de ore pe zi, conteaza productivitatea lor, adica ce valoare dai unei ore din timpul tau. Un maturator da o anumita valoare orei, un programator senior o alta valoare, si un investitor care invarte zeci de milioane de dolari o cu totul alta valoare.

Cand spui ca ai 10 ani de experianta de munca, ai grija sa ai 10 ani diferiti de experianta, nu 1 an de experienta repetat de 10 ori. Rezultatele sunt foarte diferite, cum de 10 ori :).

La final de zi, cu totii ne dorim implinire, colectiv misto si sa ne placa ceea ce facem, dar cu totii mergem la un job pentru a castiga bani, altfel am lucra in munca de caritate, ne-am implementa visurile noastre sau am petrece toata ziua cu familia si prietenii. Deci, la final de zi, tu trebuie sa te asiguri ca oferi cat de multa valoare poti si sa fii recompensat pe masura pentru asta.

Tine minte, doar tu esti responsabil pentru rezultatele tale in viata. Daca aplici cu rigurozitate cei 3 pasi descrisi mai sus, nu ai cum sa nu reusesti sa obtii cresteri salariale consistente, an de an.

Spor la bani!

Valenti

PS. Te rog lasa-mi un comment mai jos cu metodele de crestere a salariului care au functionat pentru tine. Sunt sigur ca avem cu totii de invatat din experienta ta. Daca ti-a placut articolul si consideri ca este util, te rog da like si share pentru ca si prietenii tai sa beneficieze.

Similar Posts

11 Comments

  1. Depinde doar de noi sa facem tot ce ne stă în putere mai departe cum vrea Dumnezeu. Dar nu ai voie să spui ca nu se poate dacă nu faci tot ce poți să îți atingi obiectivul.

  2. Salut Vlad, total de acord. Nu te tine nimeni cu forta la actualul job. Important este ca si tu si angajatorul sa fiti multumiti.

  3. Aia cu “pleaca pe mai multi bani” nu e totdeauna valida. Daca de ex esti in IT, poti pleca pe bani chiar mai putini dar undeva unde ai ce invata si/sau par a fi perspective. Acumulind cunostinte noi, ai alta sansa daca ai ales cum trebuie. Fiecare trebuie sa invete sa gandeasca singur si sa simta cand e cazul sa modifice ceva si in ce directie. A urma reguli orbeste e o chestie nu mereu indicata.

  4. Ideal ar fi sa pleci intr-un loc unde ai si bani mai multi si perspective mai bune si posibilitatea de a invata. Cauta intotdeauna sa castigi pe mai multe planuri cand faci o schimbare, sa faci sinergii in viata ta. Da, aceste schimbari le judeci cu capul tau pentru ca doar tu cunosti toate datele problemei. Felicitari pentru modul tau de gandire!

  5. Salut, Valentin!

    Scrii foarte fain! Ai o exprimare inteligibila si care pune punctul pe “i”
    Insa ori nu iti verifici textele, ori te grabesti, ori pur si simplui nu esti atent… ai multe greseli de tastare sau de gramatica! Ar fi pacat sa fi perceput gresit!
    Sper sa scrii din ce in ce mai mult, e foarte util blogul tau. 🙂

    Spor!

    1. “…ai multe greșeli de tastare sau de gramatică! Ar fi păcat sa fiI (eu să fiU, tu să fiI, el/ea să fiE) perceput greșit!”

      Excelent, Vali, dar cred și eu că ar trebui să scrii cu diacritice. Toate blogurile care se respectă au texte cu diacritice.

  6. Salut Stefan, multumesc pentru feedback. Stiu ca imi mai scapa greseli. Eu pun accent pe continut nu atat pe forma, vreau sa fie continutul valoros dar voi acorda o atentie mai mare si partii de editare. Numai bine!

    1. Buna! Foarte bun articolul! Eu lucrez la un spital de stat, am 25 de ani experienta diferiti( am incercat sa cuprind cat mai mult din acest vast domeniu) si imi asum mereu sarcini noi, dar oricat plus valoare imi aduc mie si spitalului in care lucrez, nu voi primi niciodata salariul mai mare pentru ca la noi functioneaza legea x si compensatia y anulata de ordonanta z. Sunt asistenta medicala, doar doctorilor le-a fost marit de 4 ori salariul, si nu pentru ca ar munci de 4 ori mai mult si chiar de unii sa zicem ca ar munci mai mult, ei la randul lor ne muncesc pe noi de 4 ori mai mult. Nu-i asa ca e frustant? Ce se poate face in cazul asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *