5 obiceiuri ale oamenilor care au ajuns bogati prin propriile forte
A analiza obiceiurile unei persoane bogate si a-i copia obiceiurile iti vor aduce un singur rezultat cert: nefericire.
Fiecare om este unic si are propriul mod de a functiona si a performa.
Citim zeci de articole care ne detaliaza obiceiurile oamenilor bogati si cumva suntem indemnati sa le urmam si noi pentru a ajunge bogati.
Ai putea crede ca anumite obiceiuri (des vehiculate) sunt cele care i-au ajutat pe acesti oameni sa ajunga bogati. Exemple des vehiculate sunt o groaza:
- Citesc carti 1 ora pe zi;
- Fac sport zilnic;
- Se inconjoara de oameni de nivelul lor (sau peste);
- Se trezesc devreme;
- Practica meditatia, vizualizarea sau mai stiu eu ce.
Si lista poate continua mult si bine.
Toate acestea pot fi obiceiuri foarte bune si utile (in diverse arii ale vietii), insa nu sunt legate punctual de imbogatirea persoanei respective.
Unele sunt consecinte (cititul, de exemplu: o persoana bogata citeste enorm, din nevoie, in primul rand: studii, propuneri, strategii, cercetari, emailuri etc. si abia apoi carti), altele au, de fapt, un alt scop principal (sportul il faci pentru sanatate, nu pentru imbogatire).
Mie mi se pare ca multi oameni care vor sa se imbogateasca sau sa ajunga la un anumit grad de prosperitate se concentreaza prea mult sa “copieze” aceste obiceiuri in loc sa “copieze” obiceiurile esentiale care aduc imbogatirea.
Astfel, multi isi irosesc energia concentrandu-se pe neesential si nu mai au timp sa se concentreze pe esential.
Un exemplu explicativ: Se concentreaza pe a se trezi la 5 dimineata, apoi tot felul de rutine productive, sport, citit, meditatii, vizualizari, networking etc. si ajung sa finalizeze o zi plina de obiceiuri si rutine dar … fara niciun progres tangibil inspre imbogatire.
Nu spun ca aceste obiceiuri nu sunt utile pentru ca sunt utile, dar nu sunt cele care te si imbogatesc.
Obiceiurile care te imbogatesc sunt mai abstracte si mult mai greu de implementat decat cititul a 30 de pagini pe zi, de exemplu.
Aceste obiceiuri te duc tot timpul spre 2 lucruri: 1. munca si 2. gandire autonoma. Acesta este si motivul pentru care sunt evitate de foarte multi oameni :)))
M-am gandit mult la o lista de astfel de obiceiuri si cam asta mi-a iesit:
1. Invatare continua
Dorinta si disponibilitatea de a invata continuu este, de fapt obiceiul, care iti aduc succes si bogatie (daca tintesti bogatia).
Invatarea continua si conform nevoilor actuale ale persoanei.
Acest lucru nu se face citind carti o ora pe zi, ci se face printr-o serie de mijloace posibile si imposibile, in functie de preferintele celui care invata.
Multi citesc, intr-adevar, dar mult mai mult de o ora pe zi (nu doar carti, ci mai ales studii, rapoarte, cercetari, articole de specialitate, suporturi de curs etc.). Altii invata direct de la specialisti, profesori etc. Altii fac experimente (trial and error), altii ii studiaza/ copiaza pe altii (modeleaza), insa cei mai multi fac o combinatie din toate metodele de invatare: citit, ascultat, vazut, modelat, experimentat etc.
Din aceasta nevoie de invatare continua rezulta multe obiceiuri popularizate ca fiind reteta succesului: citit, networking, inconjurarea de prieteni de un nivel inalt, mentori etc., insa obiceiul esential este Invatarea continua.
Doar invatand continuu poti sa evoluezi continuu. Acesta este, de fapt, obiceiul cel mai productiv: Sa inveti continuu conform nevoilor tale de dezvoltare prin mijloacele care ti se potrivesc tie cel mai bine.
2. Dedicare pentru un anumit scop
Rareori se intampla ca cineva care nu este dedicat unui anumit scop sa ajunga sa il si obtina.
Dedicarea inseamna: vreau sa ajung cel mai bun avocat si ma dedic acestui scop sau vreau sa dezvolt business-ul X si ma dedic acestui scop. No matter what! Nu conteaza cate ore, cati bani, cate eforturi trebuie sa fac.
3. Asumarea de riscuri
Ideal ar fi sa ne asumam riscuri calculate. Majoritatea ori nu isi asuma riscuri, ori isi asuma riscuri aiurea.
In investitii, afaceri, profesie castigi mult si foarte mult cand iti asumi riscuri calculate.
Stand cuminte in banca ta si neriscand niciodata nu vei obtine cine stie ce.
4. Pragmatism
Fac lucrurile sa se intample.
Se vorbeste mult, se fabuleaza mult si fara rezultat. Tocmai din acest motiv pragmatismul este atat de eficient si profitabil.
Din stufarisul de vorbarie, complexitate, posibilitati infinite, banii apar atunci cand cineva se ridica si aplica ceva cu pragmatism si chiar iese ceva util.
Din pragmatism vin foarte multe alte obiceiuri utile: viteza de implementare, capacitatea de a gasi solutii, capacitatea de a simplifica, de a testa, de a imbunatati, respectarea cuvantului dat etc.
5. Sunt dispusi sa plateasca pretul
Orice moneda are doua fatete. Orice lucru are un pret.
Oamenii bogati cam stiu ca trebuie sa plateasca un pret pentru orice beneficiu pe care vor sa il obtina.
Vor un business de succes? Sunt dispusi sa munceasca, sa riste, sa se concentreze pe acel scop. Sunt de facut sacrificii si nu ezita sa le faca.
Nu poti sa fii si comod, si in zona de confort tot timpul, si in toate serile la terase, plimbari, play station etc., si in acelasi timp sa iti construiesti un business de succes.
Imi amintesc si acum zecile de seri de vineri si dimineti de sambata dedicate proiectului meu, la inceputuri.
Cand esti dispus sa platesti pretul, lucrurile iti ies. Cand nu iti ies, de cele mai multe ori motivul este ca nu esti dispus sa platesti pretul succesului.
Cam aceste 5 obiceiuri ar fi esentiale. Din ele deriva multe altele care impreuna fac succesul inevitabil.
Mult succes!
Valentin
PS. Cursul nostru Income Accelerator iti ofera principii, metode si tehnici pentru cresterea veniturilor ca angajat, prin intraprenoriat + strategia de a face tranzitia de le statutul de angajat la cel de freelancer sau antreprenor. Scopul cursului este acela de a te ajuta sa ajungi in top 1% cel mai bine platiti romani.
Poti sa il comanzi AICI.
Cel mai important este sa dedici foarte mult timp bussines-ului tau, sa iti faci un program dedicat dar sa nu uiți sa te și relaxezi și sa iti pui gândurile în ordine, asta este părerea mea