optimizarea cheltuielilor

5 pasi pentru optimizarea cheltuielilor si maximizarea satisfactiei personale

Nu are rost sa iti reamintesc ca, pentru a ajunge independent financiar, este necesar sa iti optimizezi cheltuielile. Pe de alta parte, nu sunt un adept al mentalitatii de frugalitate si economisire extrema. Cred in optimizarea cheltuielilor in vederea maximizarii satisfactiei, in cresterea constanta si exploziva a veniturilor si in investitii pasive pe termen lung.

Banii sunt un mijloc excelent de a-ti atinge obictivele autentice si un suport real in obtinerea implinirii. Daca reprezinta altceva, inseamna ca nu ii folosesti corect.

1. Atitudinea fata de bani

Banii sunt rezultatul valorii aduse celorlalti oameni (valorii percepute de ceilalti). Sunt rezultatul energiei investite de tine in procesul de creare a valorii = timp, efort, inteligenta, creativitate etc.

Din acest motiv, banii sunt valorosi si trebuie respectati ca atare. Cand respecti banii pe care ii ai, practic te respecti pe tine, cel care i-a produs prin munca, inteligenta etc.

Atitudinea principala fata de bani trebuie sa fie aceea de respect.

2. Sa te cunosti pe tine

Care sunt valorile tale, care sunt experientele care iti plac cu adevarat, ce este important pentru tine?

Sa ai o casa intr-o zona x, pentru ca este in trend? Sa ai haine si accesorii si gadgeturi pentru a fi in randul lumii? Sa te duci in locatii scumpe pentru ca este la moda si toti colegii tai au fost deja acolo? Acestea sunt modalitati simple de a-ti irosii banii pe lucruri care nu conteaza.

In primul rand stai cu tine, analizeaza-te, experiementeaza, mergi la psiholog sau la un coach daca este nevoie si incearca sa iti dai seama ce este important pentru tine in acest moment.

Pe ce ti-ai cheltui banii daca ai fi invizibil si nu te-ar vedea nimeni?

3. Elimina motivele false de a cheltui bani

Motive sanatoase de folosire a banilor: utilitate, experiente placute, sustinerea obictivelor personale autentice.

Daca ne-am rezuma numai la aceste motive, am fi plini de bani si de satisfactii. 🙂

Din pacate, ne cheltuim banii si din alte motive mai putin sanatoase:

  • Lene: ne este lene, in primul rand, sa gandim si in al doilea rand, sa ne miscam fundul sa eliminam abonamentul ala pe care oricum nu il folosim, sa ne facem cumparaturile la supermarketul ala mai ieftin, sa ne tinem bugetul ala personal.
  • Mandrie – concurenta cu vecinul, colegul de job, ce zice gura lumii etc.;
  • Ignoranta – ne lasam prostiti de tehnici ieftine de marketing si de amplasarea produselor la botul calului. Nu, nu esti cool pentru ca ai ultimul model de iphone, esti cool cand detii actiuni la Apple.
  • Epuizare psihica si emotionala – cand suntem obositi, stresati, tensionati avem tendinta de a cumpara lucruri/ alimente/ substante/ experiente pentru a ne elibera un pic de tensiune. Din pacate, nu ne eliberam nici de tensiune (dacat pentru cateva clipe) si ramanem si fara bani.

Vezi la care dintre punctele de mai sus stai prost si trateaza-te. 🙂 Vei obtine beneficii si pe alte planuri, nu doar pe cel financiar.

4. Curatenie in finantele personale

Nimic nu loveste mai tare in finantele tale personale decat haosul.

Nu stii ce platesti, cat platesti, unde platesti si care este beneficiul tau.

Fa-ti un audit al tuturor cheltuielilor, un audit cu extrasele bancare in fata: ce abonamente platesti, ce cheltuieli recurente, ce comisione bancare, ce dobanzi, ce rate, de unde iti faci cumparaturile de mancare, haine, vacante, benzina, serviciul auto etc.

Chiar daca aceste sume pot parea mici, inmulteste-le cu 12 si vezi cat cheltuiesti anual pe lucruri care nu iti aduc nici un beneficiu. Transforma acele sume in ore si zile de munca – ei bine, acele pierderi inutile iti mananca luni sau ani din viata.

Exemplu: Vorbeam zilele trecute cu cineva care are un cost de administrare la contul curent de 30 de lei pe luna. Exista pe piata pachete similare cu zero cost lunar. Deci sunt pierduti 30 de lei pe luna, adica 360 de lei pe an pe nimic. Ce altceva poti face cu cei 360 de lei? Poti sa te distrezi un weekend intreg la un aqua park cu intreaga familie, de exemplu. Relaxare, distractie si timp petrecut impreuna pentru un weekend intreg – ratat pentru ca nu te-a interesat sa iti cercetezi extrasele de cont.

Actiune 1: Sigur poti gasi cel putin 10 surse de pierderi de bani, care nu iti aduc niciun beneficiu. Sunt pierderi de bani cauzate de indiferenta/ lene/ evitare. Gaseste-le, gaseste alternative (schimba, refinanteaza, elimina … whatever) si vezi cate zile, saptamani si/sau luni de viata poti salva.

5. Traitul sub standardul tau de viata

Odata cu imbunatatirea profesionala continua si excelenta in activitate, vei castiga din ce in ce mai multi bani. Daca iti doresti sa fii liber la un moment dat, atat cat putem sa fim liberi, nu iti cheltui toti banii, ci pune de-o parte o mare parte din ce castigi.

Iti voi spune un secret: 10% economisire din venit este putin, foarte putin. Cei care ajung independenti financiar intr-o perioada rezonabila de timp, de obicei economisesc peste 50% din venit.

De unde 50%? – pentru ca au obiceiul de a practica excelenta si imbunatatirea profesionala continua si astfel isi cresc veniturile. In acelasi timp, isi mentin standardul de viata cheltuind ca inainte sau putin mai mult.

De ce sub standardul posibil de viata? – doar daca libertatea este mai importanta pentru tine decat luxul, aparentele si gratificarea imediata.

Concluzie

Exista multe trucuri, tehnici si modalitati practice, foarte aplicabile, care te pot ajuta sa economisesti bani. Poti sa te inspiri din aceste doua liste: 10 metode de economisire si 21 de actiuni care iti vor economisi bani.

Tehnicile si metodele sunt utile, insa nu contribuie decat in mica masura la succesul tau in optimizarea cheltuielilor. Jocul banilor se castiga in primul rand la nivel mental. Daca nu este castigat la nivel mental, vei aplica tehnicile si metodele doar sporadic, nu te vei tine de treaba si le vei aplica gresit sau superficial.

Pasii din acest articol sunt conceputi pentru a-ti oferi claritate, alinierea procesului de economisire cu valorile tale, eliminarea sabotorilor si abia in final aplicarea tehnicilor si metodelor de optimizare. In acest fel, sansele tale de reusita cresc exponential.

Mult succes!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *