5 pasi spre libertatea financiara

5 pasi spre libertate financiara

Dupa 3 saptamani in Grecia, la mare, zilele trecute am simtit nevoia sa scriu un articol despre o constientizare avuta serile trecute la o discutie cu prietenii.

Am petrecut jumatate de zi scriind un articol, de pe terasa apartamentului in care sunt cazat, in loc sa stau la plaja si sa fac baie in mare.

Dupa ce l-am scris, corectat, asezat in pagina, l-am publicat. Apoi m-am dus si m-am scaldat in apele limpezi ale Greciei si am facut snorkeling. Apa era deosebit de limpede si in golfuletul respectiv nu se simtea niciun val. Parca inotam intr-un infinity pool natural de un verde ca de smarald.

Am vazut zeci de pesti mari printre stanci. Simteam un impuls puternic de a-i prinde. Instinctul meu de vanator imi juca feste pentru ca, evident, nu aveam nicio sansa.

Seara mi-am comandat un peste proaspat la restaurant. L-am ales cu mana mea din vitrina in care erau expusi pestii proaspeti pe un pat de gheata.

Am asteptat mult dupa comanda pentru ca mi-au incurcat comanda :))) si am primit apoi un peste mai mare decat cel comandat initial. Dar nu m-a deranjat asteptarea pentru ca am petrecut-o alaturi de iubita mea, vorbind si razand aproape 3 ore cat am stat la masa.

Dupa masa, o plimbare de cativa kilometri pe faleza si apoi restul serii m-am delectat pe balconul nostru cu o bere locala … se numeste ceva de genul Vergina. Mie imi place denumirea :))) de asta mi-am luat-o, nu ca as fi mare cunoscator de gusturi de bere.

In tot timpul in care am stat in vacanta in Grecia, bursa mi-a produs mai multi bani decat am cheltuit aici. Ma intoc din Grecia mai bogat decat am plecat.

Da, da, stiu ca a fost si vara asta o perioada buna pe burse (mai ales BVB), insa cam asa sunt majoritatea perioadelor. Sunt relativ bune.

Eu stiu despre ce vorbesc pentru ca sunt pe burse din 2005, de 17 ani si anii buni si decenti sunt mult mai numerosi decat anii slabi.

Pentru anii slabi exista si obligatiuni care platesc cupoane de dobanda si imobiliare care platesc chirii, cat si rezeve puse cash din care sa extragi.

In anii de criza te mobilizezi si intri in warrior mood. Nu stai la relaxare cand curge sange pe strazi.
Dar cei mai multi ani sunt favorabili si profitabili pe burse. Exceptiile se trateaza in functie de context.

De fapt, aici voiam sa ajung. Sa vorbesc despre libertate. Este un lucru de nepretuit, dar care poate fi cumparat, din punctul meu de vedere, destul de ieftin, cu bani.

Tine minte acest lucru data viitoare cand te gandesti daca merita efortul de te educa si munci pentru mai multi bani.

Despre libertate

Libertatea de a face ce vrei cu timpul tau este cel mai bun lucru pe care il poti cumpara cu bani.

Deci, tu ce faci cu banii tai? Ce cumperi cu ei?

Cumperi libertate, timp, liniste, experienta atemporalitatii?

Cumperi iluzia sigurantei? Care este doar o iluzie. Nu exista siguranta absoluta.

Cumperi “imaginea” de om bogat?

Cumperi comoditate?

Tu realizezi faptul ca astazi avem atat de multe optiuni? Ca oricine poate sa isi imbunatateasca gradul de libertate prin ceva curaj, educatie si schimbari de mindset.

Ca suntem norocosi ca nu avem constrangeri politice, armate, economice care sa ne tina la nivel de subzistenta, asa cum se intampla in foarte multe locuri din lume?

Eu nu zic ca toti putem ajunge pe culmile succesului, insa spun ca putem cu totii sa ajungem mult mai sus decat suntem astazi.

Inainte sa te gandesti ca nu se poate, ca sunt conditii grele, ca discursul meu suna a “survivorship bias”, eu te intreb:

Tu ai facut tot ceea ce este necesar pentru a ajunge liber?

Pentru ca eu am facut. Am luat acele decizii grele. Am lucrat acele ore multe. Mi-am luat acele riscuri calculate. Am infruntat acele obstacole inerente. Am invatat de mi-au sarit capacele si am platit bani grei pentru aceasta educatie.

Uitandu-ma in urma, nu a fost atat de greu. Doar eu am facut sa fie greu … prin fricile mele, prin lipsurile mele, prin lipsa de modele si lideri pe care sa ii urmez.

Mi-ar fi fost mai usor daca as fi fost mai bine pregatit. Asa, am intrat nepregatit in toate luptele si de asta mi-a fost greu.

Am intrat nepregatit si singur in toate luptele si meritul meu a fost ca m-am adaptat si am invatat exact de acolo, din mijlocul luptelor. Le-am supravietuit si le-am invins.

Acum, uitandu-ma in urma, mi se par banale. Atunci mi se pareau de netrecut.

In esenta, chiar au fost banale. Altii, in alte colturi ale lumii, isi dau si viata pentru un grad de libertate mult mai mic decat cel pe care il am eu si l-ai putea avea si tu.

Tu nu trebuie sa iti dai viata 🙂 Trebuie doar sa urmezi anumiti pasi de bun simt. Sa stai pe fiecare pas atat cat este nevoie sis a actionezi concret pe fiecare pas in parte.

5 pasi spre libertate financiara

1. Mindset

Mindset-ul este un termen general pe care il folosim pentru a exprima de fapt un set de valori, principii, credinte si atitudini pe care le are un om.

Fiecare om care are succes intr-o anumita arie are un mindset propriu, unic. Astfel, mindset-ul nu poate fi copiat 100%.

Ce poti totusi sa faci este sa observi cum anume gandesc si actioneaza alte persoane care au succes intr-un anumit domeniu si sa compari acel mod de a gandi cu propriul mod.

Dupa, te gandesti logic, care mindset ti-ar fi mai de folos, cel al celui care a avut succes intr-un anumit domeniu sau cel pe care il ai tu?

Fii sincer cu tine si iti va fi mai bine. Incapataneaza-te sa te tii de un anumit mindset neproductiv si vei ajunge numai la frustrari si resentimente.

Dau si un exemplu simplu de schimbare de mindset:

Mindset vechi: “Mi-e frica de criza. Vine criza, pierd bani, saracesc, este dezastru pentru investitiile mele si finantele mele.”

Mindset nou; “O criza poate veni oricand si trebuie sa te prinda pregatit: 1. Cu partea defensiva (fond de siguranta, portofoliu diversificat etc. si 2. Sa profiti la maximum de ea cumparand active ieftine si continuand sa muncesti inca si cu mai mare spor pentru a face mai multi bani decat in vremurile bune.”

Realitatea obiectiva a fost ca am avut o perioada de criza in 2020.

Realitatea subiectiva este ca multe persoane traiesc intr-o continua criza de ani de zile, au fost in criza si in 2019, 2020 si inca sunt.

O alta realitate subiectiva este ca alti oameni au facut cei mai multi bani din toata cariera lor in anii 2020-2021.

Aceeasi realitate, doua moduri diferite de gandire si actiune si, evident, doua rezultate diferite.

Am vorbit in detaliu despre mindset-ul productiv din timpul crizelor in cursul De neinvins.

Si am vorbit in detaliu despre principii si credinte in domeniul banilor in cursul MoneySmart si in Income Accelerator.

Toate informatiile din aceste cursuri sunt dintr-o imbinare a cunostintelor mele capatate in multi ani de studiu si cursuri despre psihologia umana si experienta mea personala. Eu nu stiu sa explic si sa predau ceva ce nu am experimentat si utilizat personal.

2. O masinarie de facut bani

Suna bine, nu? Si totusi, nu este o gluma, este ad litteram ce vreu sa spun cand vorbesc despre a-ti creste venitul activ.

Majoritatea oamenilor se intereseaza cat se plateste cutare job sau care este pretul pe piata al unui anumit serviciu si spun ok, hai ca suna bine 1000 de euro pe luna sau 2000 sau, sau etc.

Asa ca incep o anumita activitate si incearca sa se pozitioneze pe acea nisa, cumva, un pic mai bine decat media. Mai departe incearca sa isi faca treaba bine si sa obtina ceva mariri de venituri.

Acest stil de abordare este suficient de bun pentru a avea o viata relativ sigura financiar si pentru a acumula in ani de zile un portofoliu care sa iti asigure ceva venituri suplimentare la pensie.

In cazuri exceptionale, cand iti abordezi cheltuielile ceva mai frugal, poti chiar sa ajungi independent financiar inaintea varstei de pensionare.

Totusi, daca tinta ta este LIBERTATEA FINANCIARA la o varsta mai decenta, lucru care este cu adevarat exceptional, atunci si actiunile tale trebuie sa fie exceptionale.

Venituri exceptionale poti obtine in diverse moduri, insa niciunul care sa nu te scoata destul de bine din zona de confort.

Am grupat mai jos modurile observate de mine de-a lungul timpului care pot produce venituri de minimum 5000 de euro pe luna:

  1. Antreprenoriat clasic – cei mai multi bani se fac aici. Este si cea mai riscanta metoda;
  2. Antreprenoriat online. O modalitate mai facila si mai putin riscanta din punctul meu de vedere;
  3. Freelancing de top (cei mai buni din domeniu);
  4. Intraprenoriat de top (desi esti angajat, actionezi ca un antreprenor in cadrul companiei);
  5. Profesii liberale (cei mai buni din domeniu);
  6. Geoarbitraj – lucrezi dintr-o locatie ieftina si cu taxe mici (de exemplu, Romania) pentru clienti din tari care platesc foarte bine (Europa de vest, SUA etc.).

Noi am vorbit in detaliu in Income Accelerator despre modurile prin care noi, autorii cursului, am reusit sa ajungem la venituri de peste 20,000 de euro pe luna.

Bogdan Dinu si-a prezentat strategia in intraprenoriat, iar eu, Valentin Nedelcu, mi-am prezentat strategia de a-ti face un side business online in paralel cu job-ul si de a-l creste pana cand poti sa iti dai demisia linistit si sa te concentrezi pe side business.

3. Educatie financiara

Si aici ma refer mai ales la alocarea inteligenta a banilor.

Viata noastra financiara este presarata cu mii de decizii financiare mici (zilnice) si zeci de decizii financiare mari (casa, masina, vacante, credite, rambursari, economii etc.) si toate, in mod agregat, vor face o diferenta enorma.

Partea trista este ca multi oameni isi cheltuiesc banii aiurea, fara a beneficia de ceva in mod concret.

– Pierd bani cand aleg produsele bancare;
– Pierd bani cand isi aleg si isi gestioneaza creditele;
– Pierd bani cand nu profita de reduceri si oferte pentru tot felul de produse si servicii;
– Pierd bani cand cumpara ceva prost/ subdimensionat sau supradimensionat (casa, masina etc.);
– Pierd bani cand arunca ceea ce cumpara pentru ca s-a stricat/ este inutil (mancare, haine etc.).
– Sunt zeci de moduri prin care pierdem bani FARA niciun beneficiu. Macar de am cheltui banii respectivi pe o masa buna la restaurant sau pe o vacanta in care ne simtim bine … dar nu, multi bani se pierd total aiurea.

In cursul MoneySmart vorbim foarte in detaliu despre tot sistemul de management al banilor si despre cum analizam, calculam si luam deciziile financiare, atat pe cele mari, cat si pe cele mici.

Scopul este maximizarea beneficiilor pe care le avem in urma cheltuirii banilor si, in al doilea rand, economisirea unei sume (care altfel ar fi pierduta) pentru a fi investita.

De asemenea, acest curs are si foarte multe referinte catre site-uri utile, fise de lucru si excel-uri utile (buget personal, situatia activelor si pasivelor, calculator alegere masina etc.).

4. Investitiile

Sau modalitatea prin care folosim banii generati din munca si economisiti prin metodele de gestionare eficienta a banilor pentur a genera venituri in mod pasiv.

Investitiile la bursa si investitiile imobiliare sunt cele doua tipuri de investitii care au potentialul de a aduce cele mai bune rezultate cu un efort de implicare si cunostinte mici sau medii.

De asemenea, cele doua tipuri de investitii pot aduce venit pasiv, adica venit care iti vine fara sa mai muncesti pentru el. Investitia odata facuta nu mai necesita un grad mare de implicare insa ajunge sa iti platesca constant venituri.

Aici cheile sunt constanta, eficienta si sa nu faci greseli mari.

Avem 3 cursuri video care abordeaza foarte bine toate tipurile de investitii:

  1. Cursul practic de investitii pasive – curs de investitii generale pentru incepatori
  2. Cursul de investitii eficiente pe bursa – curs de investitii la bursa in ETF-uri
  3. Cursul de investitii imobiliare – acest curs a fost actualizat si reflimat in mare parte luna aceasta.

Toate cursurile sunt facute pe baza experientei si cunostintelor acumulate in zeci de ani de autori.

Eu, personal, am 17 ani de experienta in investitii la bursa.

Bogdan Dinu are vreo 15 ani de investitii imobiliare si 10 ani de investitii la bursa.

Dan Sulica are peste 20 de ani de experienta in imobiliare si peste 10 ani de investitii la bursa.

Acum am scris aceste lucruri nu pentru a ne lauda, ci pentru a puncta, cat se poate de clar, ca noi asta facem de ani de zile, investitii. Nu ne-am trezit ca am citit 3 carti si avem 2 ani de experienta de bull market si ne credem experti.

5. Curajul de a trei conform propriilor valori

Indiferent cati bani ai avea si cat de multe investitii ajungi sa ai, poti ramane foarte bine captiv intr-o viata care nu este a ta.

Ce cred ceilalti despre tine.

Ce inseamna sa ai un statut/ sa afisezi ceva anume.

De ce nu faci o anumita activitate si nu alta.

Ca ai nevoie sa devii noul Elon Musk sau nu stiu ce miliardar pentru a fi fericit si implinit. Nu ai nevoie 🙂 Dupa un anumit nivel, banii nu mai contribui cu nimic la fericirea si implinirea ta insa multi ramani blocati in dependenta de a aduna mai multi bani si mai multi bani pana cand ajung la finalul vietii.

Daca nu reusesti sa stai cu tine si sa te gandesti ce vrei cu adevarat de la viata, atunci, oricate resurse financiare ai avea, nu te vei simti niciodata liber.

Dialogul sincer cu propria persoana este ceea ce iti ofera toate raspunsurile. Tu stii deja ce vrei si de multe ori stii si care este calea sau de ce ai nevoie pentru a gasi calea. Doar ca nu stai suficient sa vorbesti cu tine.

Ceea ce am scris eu in acest articol poate sa aiba sens pentru tine, insa poate ca nu merita pentru tine. Pur si simplu poate ca libertatea financiara nu este atat de importanta pentru tine si acest lucru este ok.

Pe de alta parte, poate ca iti doresti libertate, insa esti convins ca sunt alte metode mai bune pentru tine. Si asta este ok.

Insa daca crezi ca ti se potriveste aceasta metoda, acest drum, pe care l-am parcurs si eu in trecut si care mie mi-a adus rezultate, atunci nu mai sta pe ganduri si porneste pe drum cu incredere. Sau continua pe drum cu si mai multa forta.

Vei vedea ca drumul este cel putin la fel de frumos precum este si destinatia.

Destinatia este de fapt inceputul unui nou drum, doar ca accentul se va pune pe punctul 5 de mai sus: Curajul de a trai conform propriilor valori, cu mult mai putine restrictii si mult mai multe optiuni.

Indrazneste! Altii au cucerit lumea. Tu trebuie doar sa iti castigi libertatea.

Cu drag,
Valentin

PS. In perioada 1-3 septembrie vom avea campanie de reduceri “Back to school” in care toate cursurile StiintaBanilor vor fi oferite la reducere.

Indrazneste sa beneficiezi de cunostintele mele si ale co-autorilor cursurilor. Sunt zeci de ani de experienta si cunostinte acumulate in ele. Nu are sens sa pierzi ani de zile invatand totul singur, de la zero.

.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *