5 principii de urmat + 1 bonus pentru a trece cu bine de criza
Zilele trecute am discutat cu un prieten despre posibilitatea ca o noua criza globala sa vina peste noi, ceva in genul crizei din 2007-2008 poate chiar mai rau. Am citit un articol catastrofal despre cum vine sfarsitul economiei asa cum o stim noi, cum pietele se vor prabusi, datoriile suverane vor exploda iar pierderile vor fi enorme pentru investitori.
Acest gen de articole se gasesc peste tot in ultima perioada, atat in presa international de specialitate cat si ca opinii personale pe diverse bloguri. Bun, vine o criza groaznica si cumva cam toata lumea stie de ea si propavadueste iminenta cadera generala a pietelor de actiuni, imobiliare, piata muncii si tot asa. Practic totul o sa fie lipsit de valoare si oamenii or sa moara de foame. Vom vedea din nou cersetori pe strada cu placute pe care sa scrie “Absolvent de facultate nu am job”.
In experienta mea de peste 10 ani in investitii in actiuni am invatat un lucru – daca eu aflu de ceva din presa sau surse publice (eu ca mic investitor) probabil ca efectul acelei stiri este deja inclus in piata. De asemenea am invatat ca majoritatea informatiilor publice sunt facute pentru a ma face pe mine ca investitor de retail (mic) sa fac exact ce nu trebuie – sa cumpar atunci cand ar trebui sa vand si sa vand atunci cand ar trebui sa cumpar. Cu alte cuvinte, dupa 10 ani am invatat sa nu ma mai cred destept si sa accept ca sunt “prost”, prost in sensul de prost informat si manipulat.
Bun, si asta inseamna ca nu va veni criza anul acesta si corectiile actuale sunt doar un foc de paie? Nu am spus asta, dupa parerea mea sunt sanse de peste 50% sa vina o criza mare vs sa ramanem la stadiul de corectie temporara. Tot ce vreau sa spun este ca daca cineva ar sti cu certitudine ca vine o mare criza nu cred ca ar lasa aceasta informatie sa ajunga la noi decat in momentul in care ar fi prea tarziu.
Imi amintesc ca in 2007 se vorbea de o criza “mild” adica usoara. Asta s-a servit investitorilor mici ca ei sa continue sa cumpere cata vreme investitorii mari scapau de active toxice. Acum daca se intampla acest lucru, nu se intampla la aceeasi intensitate.
Bun, este posibil ca marii investitori sa fi schimbat strategia de manipulare si iar ajungem la vorba aceea: cel mai inteligent este sa stii ca esti “prost” – prost informat si manipulat.
Si acum ce facem? Poate avem si noi ceva investitii in fonduri mutuale, obligatiuni, depozite, actiuni, imobiliare sau avem afacerea noastra in care ne-am investit timpul si economiile. Ce facem?
Intotdeauna putem face ceva sa ne imbunatatim situatia si chiar sa profitam de pe urma problemelor care apar. De fapt marile averi se fac in criza – atunci se planteaza semintele prosperitatii, nu cand totul este scump si supraevaluat.
Mai jos va arat cateva principii de urmat in aceasta perioada, pornind de la premisa ca sunt sanse peste 50% sa vina o noua criza:
- Economiseste masiv – Fa reserve de cash
In primul rand in aceste momente de incertitudine trebuie sa economisesti, sa economisesti la greu cum nu ai facut-o pana acum. Este timpul sa strangi cureaua si sa iti amani acele vacante, gadgeturi si haine scumpe care crezi tu ca te-ar face sa pari mai bogat decat esti. Daca vine o criza majoritatea activelor se vor deprecia si vor deveni ieftine si cei cu cash vor avea ocazia unica sa cumpere adevaratele bunatati (actiuni, imobile etc.) la preturi de hard discount. Vrei sa stai pe bara cu iphoneul 6 in mana in timp ce colegul tau de bara isi cumpara o garsoniera la jumatate din pretul actual sau vrei sa participi la joc? A, si daca nu vine criza atunci cand lucrurile se vor linisti poti sa iti iei si iphoenul si ce iti mai doresti daca asta iti doresti cu adevarat.
- Scapa de active nevaloroase – Fa reserve de cash
Daca ceea ce numesti tu active nu te face mai bogat (in sensul ca nu iti aduce mai multi bani in buzunar) atunci scapa de ele. Preferabil sa scapi de activele speculative (de exemplu terenuri construibile la marginea orasului luate in speranta ca se va dezvolta zona, actiuni speculative). In criza totul se contracta, marginea scade sau isi pierde din valoare mult mai mult decat centrul. Aplicabil in imobiliare, aplicabil si la bursa – companiile valoroase, care au imagine, un management de calitate, un business care asigura o nevoie reala a oamenilor scad mult mai putin decat o companie cu management prost, business indoielnic, si imagine proasta.
- Investeste doar in active cu adevarat valoroase
Aceste corectii iti dau ocazia sa cumperi active valoroase mai ieftin. Este posibil sa se ieftineasca si mai mult sau sa reinceapa sa se scumpeasca. Cel mai important este ca aceste active sa iti aduca un cash flow pozitiv sau eventual sa fie cumparate mult sub pretul/potentialul lor de pret. Cum facem diferente intre un activ valoros si unul nevaloros. Aici este o discutie mai lunga si voi scrie un articol separat despre asta. In principiu un apartament in zona cea mai buna a orasului este un activ bun si in criza si in boom. Da, si el scade in valoare in timpul crizelor dar mai putin. Pe de alta parte isi revine primul ca valoare atunci cand si piata isi revine. De ce? Simplu pentru ca este foarte util si dorit – ofera foarte multa valoare – daca este nou, este spatios, este plasat foarte bine – va avea mereu chiriasi si inca din cei cu bani mai multi, care isi permit. La fel si cu o companie listata la bursa – o companie care isi depaseste constant competitorii, are profit an de an indiferent de conditiile pietei, se adapteaza, inoveaza, este condusa bine de oameni inteligenti si onesti si daca mai adaugam si ca au un business foarte util oamenilor si societatii in general – voila o companie in care MERITA sa investesti la discount. Un exemplu simplu: o companie de utilitati – ofera un serviciu indispensabil societatii, face profit an de an, distribuie dividende, are monopol sau aproape monopol pe piata – daca are si management bun (asta judecati voi in functie de rezultatele companiei mai ales in timpuri grele) atunci voila – a winner.
- Orice ai face – devino mai bun in ceea ce faci
In criza firmele intra in faliment, locurile de munca dispar. Tu devino mult mai bun in ceea ce faci si vei face parte dintre supravietuitori. Da, vei suprevietui crizei, si cand aceasta se va termina, tu vei fi in picioare si nu in genunchi ca rivalii tai. Vei avea un start excelent. Crizele curata pietele, cei mai buni supravietuiesc si scapa de concurenta mediocritatii.
- Creeaza mai multe surse de venit
Da, activele se si creeaza nu doar se cumpara. Ma refer aici la situri, materiale educationale, carti, imbunatatiri (poate e timpul sa construiesti o casuta pe terenul ala valoros luat la hard discount – vezi punctul 3) sau poate startul unui nou business. Cum piata se curata, totul devine mai ieftin, materiale de constructii, materiile prime, serviciile – tot ce ai nevoie pentru a porni propriul business intr-un mediu aerisit din cauza insolventelor si falimenturilor.
- BONUS: Si cel mai important – Bucura-te de viata
Un om fericit este un om eficace. Nimic nu este catastrofal si orice problema poarta in ea un sambure de oportunitate. Incearca sa obtii o stare cat mai constanta de echilibru emotional. Asa vei putea lua deciziile cele mai corecte. De asemenea vei vedea ca o stare constanta de bine, multumire si bucurie va atrage in viata ta oportunitati nebanuite. Probabil datorita faptului ca focusul tau este pe partea pozitiva nu negativa si asta te ajuta sa vezi partea plina a paharului si sa actionezi in consecinta. Nu stiu exact cum functioneaza, dar functioneaza. Fericirea atrage succesul si nu invers.
Nu te speria de criza, esti mai mult decat echipat sa prosperi de pe urma ei. In plus, acum ai 5 principii + 1 bonus pe care sa le urmezi.
In final, iti doresc mult succes in investiile tale si bineinteles multa fericire!
Vali
Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar: