7 mituri in finante personale care sfideaza bunul simt
Sunt cateva mituri si inexactitati care circula prin comunitatea oamenilor interesati de finante personale. Aceste mituri pot sa te intarzie in procesul de crestere financiara sau te pot face sa iti pierzi timpul si banii de pomana. In acest articol voi demonta o parte dintre ele.
Ideile de mai jos sunt de bun simt (common sense). Nu detin adevarul absolut, astfel, te rog sa treci fiecare punct prin propriile filtre.
1. Nu se pot face bani multi in Romania (in mod cinstit)
Depinde ce intelegi prin multi. Pentru unii oameni, multi bani inseamna milioane. Eu vobesc aici de venituri bune de cateva mii de euro pe luna (de la 2-3000 in sus) sau chiar cateva zeci de mii.
De ce consider ca 2-3000 de EUR (de persoana) sunt deja bani multi pentru Romania? Pentru ca asigura un standard de viata foarte bun si iti permit sa si inaintezi consistent spre un nivel de independenta financiara.
Se pot face multi bani in Romania aproape in orice domeniu si cam prin toate formele legale: angajat, libert profesionist, antreprenor.
La acest nivel, importante sunt 2 lucruri: competenta profesionala si munca. Nu am vazut oameni in Romania care sa stapanesca cele doua elemente si … sa isi doreasca mai multi bani si sa nu ii obtina.
2. Mitul investitiilor
Ma imbogatesc din investitii. Gresit, te imbogatesti stapanind toti cei trei stalpi ai educatiei financiare: Cresterea venitului activ, Acumularea de rezerve (economisirea) si Investitiile. Dintre cele trei, prima este cea mai importanta.
Este simplu:
- Daca ai venituri mici, focusul tau ar trebui sa fie pe cresterea veniturilor. Adica sa te dezvolti profesional si sa muncesti mai mult si mai inteligent;
- Daca castigi mult si risipesti, focusul trebuie pus pe optimizarea cheltuielilor;
- Daca castigi bine, ai optimizat cheltuielile si ai economii neutilizate, focusul se pune pe investitii;
- Cata vreme castigi bine din activitatea curenta, investitiile pasive sunt mai potrivite, pentru ca faci mai multi bani din munca activa decat din investitii active;
- Ai foarte multi bani – intri in profunzime in domeniul investitiilor, optimizezi, faci investitii active, te specializezi pe o anumita nisa de investitii (imobiliare, ETFs, derivate etc.);
- Esti pasionat de investitii si ai si cu ce, iti iei ca “side job” partea de investitii si o tratezi exact cum ti-ai tratat dezvoltarea profesionala: te specializezi, capeti experienta, iti iei mentori etc.
3. Trebuie sa ai noroc pentru a face bani
Are un sambure de adevar, in sensul in care poti prinde anumite momente favorabile, sa identifici din noroc anumite investitii profitabile sau … dimpotriva, poti sa ai ghinion si sa iti faci temele bine si tot sa nu ai un rezultat pozitiv.
Problema cu norocul este ca nu este replicabil. Poti sa ai noroc o data, de doua ori, dar nu la infinit.
In plus, norocul are obiceiul sa dea peste cei care chiar stiu ce fac, care pot sa recunoasca o oportunitate reala vs o iluzie.
Nu poti sa controlezi norocul, poti insa sa controlezi elementele care se afla in controlul tau.
Un citat foarte adevarat: Norocul apare atunci cand oportunitatea si pregatirea se intalnesc.
4. Trebuie sa ai relatii
Adevarat, dar nu suficient. Banii se fac in primul si in primul rand prin construirea de relatii, networking, parteneriate etc. Dar asta nu inseamna ca poti sa fii “bomba” de ignorant, cu o inteligenta emotionala si sociala la genunchiul broastei, un egoist si un neserios fara margini si vine cineva si iti ofera pe tava deal-uri din care sa faci bani.
Daca nu ai sansa sa te fi nascut deja intr-o familie bine conectata, tu va trebui sa iti construiesti aceste relatii.
Iti vei construi aceste relatii cand vei avea ceva valoros de oferit: expertiza, contacte, resurse etc. si in plus sa ai o inteligenta sociala dezvoltata. Nu in ultimul rand, daca vrei sa ajungi in anturajul potrivit, ar fi bine sa ai coloana vertebrala si sa fii onest, altfel, vei ajunge intr-un anturaj care nu stiu cat de mult iti va face bine.
Cine se aseamana, se aduna. Devino asa cum ti-ar placea sa fie si anturajul tau.
5. Eu stiu deja
Daca ai idee despre un domeniu, nu inseamna ca il stapanesti. De fapt este chiar invers. Cu cat stii mai multe despre un domeniu, cu atat ai impresia ca mai ai multe de invatat.
Nu, nu stii deja, crezi ca stii deja pentru ca nu ai aprofundat suficient domeniul.
Cauta sa adopti o filosofie de tip KAIZEN: imbunatatire continua.
6. Inveti doar din propria experienta
Da, la fel cum un medic a invatat sa opereze doar din propria experienta, ci nu a facut 6 ani de facultate, rezidentiat, citit zeci de carti, facut zeci de cursuri de specializare.
Inveti multe si foarte multe din practica, insa daca nu ai si baza teoretica, vei avea lacune in practica, vei face greseli scumpe, te vei invarti in cerc, te vei bloca, te vei plafona la un moment dat.
Ce functioneaza:
- La inceput scoala/ teorie;
- Apoi imediat sau in paralel practica;
- Posibil un mentor daca vrei sa inaintezi mai repede;
- Apoi iar scoala;
- Iar practica;
- Cand ajungi bun si foarte bun, iti iei un coach bun care sa te scoata din tiparele mentale limitative.
Practica fara teorie este amatorism. Asa cum teoria fara practica este cultura generala.
7. Studentul continuu
Sa inveti si iar sa inveti si iar sa inveti, fara sa pui in practica, inseamna ca tu ai o pasiune pentru “Discovery” sau “Curiozitati ale naturii” 🙂
Invata punctual ce te intereseaza in acest moment. Apoi pune in practica.
Invatarea continua fara a pune in practica este o modalitate de amanare cu justificare. Amani sa iti traiesti viata, sa iti iei deciziile, sa te pui la treaba si justifici acest lucru prin faptul ca inca “te pregatesti”.
Am avut perioade in viata mea in care interesul meu major inclina spre un anumit domeniu, fie ca vorbim de bani, relatii, spiritualitate, psihologie etc. Majoritatea efortului meu de invatare si experimentare in acea perioada era orientat spre acel domeniu.
Evita sa devii o enciclopedie mobila 🙂 Invata ce este relevant pentru tine in acest moment.
Concluzie
Stii vorba aia cu “Atitudinea este totul” ? – nu stiu daca este totul, dar este foarte importanta.
Bunul simt si echilibrul in gandire si atitudine te vor duce foarte departe.
Vrei mai multi bani? Munceste mai mult si mai inteligent.
Vrei relatii faine (de business sau de alt fel)? Devino acea persoana care poate atrage un astfel de anturaj.
Vrei sa stii ce faci? Invata.
Vrei sa ai rezulate? Invata si aplica.
Vrei certitudini? Stai pe loc, sigur nu vei realiza nimic.
Vrei sa te plangi? Plange-te si asuma-ti ca vei ramane doar cu asta.
Simplu!
Mult success!
Valentin
PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.