7 obiceiuri

7 obiceiuri care imi aduc bani

In ultimii cativa ani rezulatele mele financiare au fost mult mai bune decat cele anterioare acestei perioade. Am vrut sa vad ce am facut diferit in ultimii ani. Am ajuns la aceste 7 obiceiuri care imi aduc bani in mod constant.

Sper sa iti fie de folos!

1. Stabileste-ti un obiectiv central

Am incercat de multe ori sa imi stabilesc obiective multiple in viata mea, pe diverse arii ale vietii si sa le urmaresc pe toate.

In realitate, am ajuns sa ma raspandesc in zece mii de directii si sa nu ating decat partial anumite obiective si pe altele deloc, devenind chiar surse de stres si nefericire pentru mine.

Astfel, de cativa ani, imi stabilesc un obiectiv central pentru un an anume si toate celelalte obiective sunt doar obiective secundare pentru obiectivul principal.

Am observat ca omul are obiective diferite pe parcursul vietii, ca simte, in fiecare etapa, pe ce anume trebuie sa se concentreze.

Acest lucru nu inseamna ca vei ignora toate celelalte aspecte ale vietii, ci doar nu vei cere de la tine sa fii “extraordinar” in toate, in acelasi timp.

Fii extraordinar in ceva si rezonabil in celelalte.

De exemplu: Daca obiectivul tau central pentru urmatorii cativa ani este obtinerea independentei financiare, concentreaza-te pe acest obiectiv. Laser focused. Doar asa vei face intr-un an cat altii in 10.

Fii totusi echilibrat in abordare si ofera si celorlalte arii atentia cuvenita. Vei vedea ca abilitatile si obiceiurile capatate in urma urmaririi obiectivului principal vor putea fi folosite si in celelalte arii.

Exemplu: Disciplina pe care o capeti in urmarirea obiectivului profesional va fi foarte util si in toate celelalte arii ale vietii tale. La fel si vointa, increderea, cumpatarea, rabdarea, starea de prezenta, spiritual practice etc.

In plus, si asta este un mare BONUS :), cand inaintezi foarte bine pe o arie a vietii, vei fi inundat de serotonina si acest lucru iti va aduce o stare de bine si de incredere in propriile forte. Acest lucru cu siguranta iti va fi de folos in toate ariile.

2. Plateste-ti un salariu

Stii expresia aia: “Plateste-te pe tine primul”? Ceea ce iti spune practic acest sfat este ca, atunci cand iti incasezi salariul, sa redirectionezi un anumit procent (de obicei 10%) spre economii.

Este un sfat bun, insa, nu grozav. “Plateste-ti salariul” este un sfat similar, dar pe steroizi 🙂

Concret, inseamna sa-ti tratezi incasarile (salariul, dividendele, veniturile din activitati independente etc. – in functie de cazul tau), din start, ca parte a Activului tau. Mai departe, iti vei plati singur un salariu din Activul tau.

Exemplu: Castig 2000 EUR pe luna. Imi stabilesc EU un salariu de 1500 EUR, din care sa traiesc la un standard ok pentru mine. Imi intra salariul de 2000 de EUR, imi platesc mie 1500 EUR si 500 EUR raman in contul Activului personal. Pe acesti bani ii investesc mai departe.

Sa zicem ca imi stabilesc sa imi cresc venitul cu 50% anul acesta si la finalul anului reusesc acest lucru si castig 3000 EUR. In acest caz, imi mentin salariul si imi virez 1500 EUR pentru cheltuieli si pastrez 1500 EUR ca parte din activ.

Imagineaza-ti ce se intampla daca ajungi ca in cativa ani sa iti cresti veniturile de 3-4 ori?

Dar nu o sa ma simt frustrat ca nu pot cheltui toti acei bani?

Nu, daca obiectivul tau principal este acela de a ajunge independent financiar.

3. Pretuieste-ti timpul in bani

Ce sunt banii? De ce sunt atat de valorosi? Ce oferim in schimbul acestor bani?

De cele mai multe ori, ne oferim timpul pentru bani – ori direct ca plata pe ora, ori indirect, ca timp investit pentru a crea un proiect, un activ, o afacere.

Orice sursa de venit vei crea, vei fi consumat timp pentru a o crea, chiar si daca vorbim de venituri pasive. Singura diferenta este ca veniturile pasive au potentialul sa iti aduca venit in perpetuitate pentru un timp investit in trecut.

Eu mi-am estimat cat “costa” o ora de-a mea si folosesc acest cost in deciziile mele de achizitii. Cum ma ajuta acest lucru?

Cand vreau sa cumpar ceva, imi calculez cate ore/zile/ luni ma costa. In mintea mea nu ma costa bani, ci timp.

Exemplu: Daca vreau sa imi cumpar o masina noua mai de fite, cate luni/ani de munca ma costa? Sau mai exact, cate luni de stat in “endless perfect summer days” ma costa? Cat timp as putea sa stau sa fac doar ce imi place, fara scop lucrativ, fara obiectiv vs. beneficiul si satisfactia pe care mi-o aduc aceasta masina?

Lucrurile sunt mult mai simple atunci cand am “pierderi” de bani fara niciun beneficiu, pentru ca, practic, pierd timp fara sa obtin nimic in schimb.

Fa-ti o lista cu cheltuielile inutile din viata ta (toate micile sau marile scurgeri de bani care nu iti aduc mari beneficii) si vezi la nivelul unui an, cat timp ai pierdut. Sa fie 1 saptamana? 1 luna? 3 luni? Sunt luni si ani din viata ta, wasted.

4. Fii concret si decisiv

O mare pierdere de timp si de bani este vorbaria fara substanta in momentele si locurile potrivite.

Nu accepta in mediul profesional vorbaria fara substanta si nu te implica tu in vorbarie fara substanta.

Sunt o pierdere de vreme.

Si acum imi amintesc, din perioada in care lucram in corporatie, la cata vorbarie fara substanta sau finalitate eram supus in timpul sedintelor, cand ne plangeam unii la altii de diverse lucruri sau cand era cate un Gica contra care comenta aiurea orice solutie propusa.

In mediul profesional, fiecare lucru pe care il faci trebuie sa aiba un scop benefic atat pentru tine, cat si pentru celalalt.

Nu ma intelege gresit, vorbaria fara substanta poate avea si ea valoarea ei, cand te relaxezi, cand vrei sa te descarci, cand te joci, cand vrei sa razi. Dar cum vei mai avea timp suficient pentru “vorbarie fara substanta” for entertainment only purposes cand tu o faci in timpul alocat facutului de bani (adica in mediul profesional).

Doreste-ti ca discutiile pe care le porti in mediul profesional sa fie concrete si sa aiba finalitate. Avem problema x, care sunt solutiile posibile? Pe care le eliminam? Pe care le analizam mai departe? De ce informatii avem nevoie? Cand le obtinem? Cand ne reintalnim? Ce pregatim fiecare pana atunci? ….

5. Recomanda-i pe altii

De fiecare data cand mi se va cere o recomandare sau observ o nevoie, o voi recomanda pe cea mai competenta persoana pe care o cunosc si voi oferi cea mai buna solutie pe care o voi cunoaste, fie ca am un beneficiu direct din acea recomandare, fie ca nu am niciun beneficiu, la prima vedere.

In realitate, tot timpul vei avea beneficii in urma unei recomandari bune, in urmatoarea ordine:

  • Cei din jurul tau vor obtine rezultate si se vor apropia mai mult de obiectivele lor. Vrei in jurul tau oameni de succes si fericiti, nu?
  • Daca recomandarea este buna, oamenii vor avea mai multa incredere in tine;
  • Vei primi si tu recomandari, pentru ca vei fi perceput ca o persoana de incredre si generoasa;
  • Indirect, pe legea compensarii, orice bine faci ti se va intoarce. Aceasta trebuie sa fie insa ultima ta preocupare, nu face un bine cu gandul ca oricum ti se va intoarce pe viitor, fa un bine pentru ca esti o persoana buna si vrei ca cei din jurul tau sa fie fericiti si prosperi.

6. Investeste-ti banii tot timpul

Fie ca vorbim de actiuni, obligatiuni, imobiliare sau afaceri sau chiar simple depozite bancare, investeste-ti banii tot timpul. Nu ii lasa sa zaca in conturi curente, la saltea sau in conturi de economii cu 1% dobanda.

Banii pe care ii ai sunt o energie pe care tu ai generat-o. Ai investit timp, resurse, inteligenta etc. Nu lasa ca acest rezultat sa fie erodat de timp (inflatie), ci pune-i tot timpul la treaba.

Transforma banii pe care bancile centrale ii emit fara incetare in active reale, care genereaza cashflow: actiuni, imobiliare, obligatiuni etc.

Fiecare ban pus la treaba devine un mic angajat de-al tau, care lucreaza pentru a-ti cumpara timp si prosperitate.

7. Un mindset de crestere

Evolueaza accelerat prin expunere treptata si constanta la lucruri dificile.

Vezi obiectivul central de la punctul 1. Stabileste-ti sa ai rate de crestere mare si in fiecare an:

  1. Fa mai bine ceea ce a fost bine in trecut;
  2. Fa lucruri noi, care au potentialul sa iti aduca rezultate mai bune pe viitor.

Cand ma refer la mindset de crestere, nu te gandi ca ma refer doar la contul bancar. Ma refer la cresterea ta ca om, ca persoana. Asta inseamna invatare continua si imbunatatire continua.

Sa stii ca nu este obositor sa ai un mindset de crestere, ci este natural. Noi suntem construiti sa invatam constant pe parcusul vietii, sa ne cunoastem pe noi si sa cunostem lumea din care facem parte. Negarea acestei chemari iti va aduce doar nefericire. Imbratisarea acestei chemari iti va aduce sens si implinire.

Concluzie

Sper ca aceste 7 puncte sa iti aduca beneficii concrete. Ele au functionat si functionenaza pentru mine si pe multe dintre puncte le-am observat la multi alti oameni care sunt pe un drum de crestere accelerata.

Aplica cel putin un principiu din cele enumerate mai sus si peste un an scrie-mi ca ai avut rezultate. Aceasta ar fi cea mai mare multumire pentru mine.

Pe curand!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *