oportunitati de investitii 2018 2

7 obiective financiare pe care sa ti le stabilesti in fiecare an

In acest articol vorbim despre obiective financiare care au ca scop final atingerea independentei financiare intr-un timp rezonabil (7-12 ani). Nu vorbim despre obiective financiare care ar fi “dragut” sa le atingem sau sunt de domeniul filmelor “fantasy”.

A fi implinit este o arta, dar a face bani este o stiinta. Din acest motiv, voi fi foarte concret in acest articol si voi dezvalui unele cifre/ obiective/ actiuni concrete care pot parea greu de atins (dar nu imposibil).

In primul rand, emotiile generate in stabilirea obiectivelor financiare ar trebui sa fie legate de motivatia din spatele dorintei de a avea bani, nu de acumularea unor sume de bani fara scop sau directie.

A face bani nu ar trebui sa ne genereze prea multe emotii, mai putin poate, emotia subtila ca suntem pe drumul cel bun si ca facem progrese zi de zi, luna de luna, an dupa an, spre atingerea scopului nostru.

Alte emotii mai intense sunt probabil date de tot felul de hormoni care ne invadeaza creierul (dopamina, adrenalina etc.) care mai mult ne incurca in business si in investitii. Este ca si cum ai juca la ruleta – avem creirul inundat de hormoni si emotii de la extaz la agonie si tot asa. In final, ne vom pierde toti banii si vom plati aceste senzatii tari.

In investitii, totul trebuie sa fie destul de plictisitor. Odata ce ai o strategie, o executi disciplinat, constant, urmaresti progresul, la cateva luni eventual faci ajustari la strategie. Mai ca te ia somnul 🙂

Cum stabilesti obiective financiare concrete

Cheia este sa stabilesti obiective financiare corecte si strategia de a le atinge.

Obiectivele financiare generice nu vor functiona:

 • Sa fac mai multi bani;
 • Sa ajung independent financiar;
 • Sa imi deschid o afacere;
 • Sa ma disciplinez financiar;
 • Sa economisesc mai mult;

Obiectivele financiare trebuie sa fie clare ca lumina zilei.

Cele 7 obiective financiare anuale pentru oricine vrea sa ajunga independent financiar

1. Obiectivul de crestere al venitului activ – 10-15% minim

Mai ales acum, in perioada de crestere economica, acest obiectiv este foarte important si mult mai usor de obtinut decat in perioadele mai lente economic (ca sa nu spun criza).

Lasa-o mai usor cu vacantele, iesirile, cumparaturile mari si concentreaza-te pe cresterea venitrilor. Vor veni si vremuri mai potrivite pentru relaxare, distractii si cumpararea masinii visurilor tale. Aceste lucruri se fac in perioadele de criza, nu in boom economic.

Nivelul venitului tau este in mare parte un nivel mental, un termostat. El nu va creste si nici nu va scadea decat insignifiant, daca tu nu il fortezi. Daca nu lucrezi mental cu nivelul veniturilor tale, acesta va creste odata cu piata (media). In schimb daca lucrezi mental la cresterea nivelului de venit, acest lucru va determina o crestere si in realitate.

Si nu, nu este magie (sau este un fel de magie, doar ca nu este atat de SF cum pare). Pur si simplu, cand mintea ta ajunge sa creada ca nivelul venitului tau este de +X, va cauta in mod activ oportunitati de a-l atinge si te va determina indirect sa actionezi inspre aceste oportunitati.

Din experienta mea, daca lucrezi activ cu mintea ta, iti poti creste nivelul veniturilor cu peste 80%, odata la 3 ani. Cea mai mare componenta a acestei cresteri va veni in ultimul an din ciclul de crestere, atunci cand vei face un salt decisiv, atat mental cat si fizic.

Vei observa ca aproape intotdeauna aceste cresteri vin dupa o perioada de platou (stagnare sau crestere mica), perioada in care faci depuneri, adica acumulezi abilitati, cunostinte, relatii etc. In ultimul an al perioadei, cel mai probabil vei face o schimbare mare (poate o schimbare de job sau de pozitie, o noua sursa de venit, un nou business care incepe sa produca). Exact in acel ultim an, cresterea veniturilor este de zeci de procente.

In concluzie, obiectivul tau este acela de a-ti stabili mental un nou nivel de venituri.

Daca simti ca nu ai acumulat competente, abilitati, actiuni concrete substantiale in anii trecuti, treci la treaba mai sustinut si stabileste-ti o crestere de venit moderata de 10-15%.

Daca in schimb ai acumulat mult in ultimii 2-3 ani, fii mai indraznet si stabileste-ti un nivel de crestere substantial (peste 50%). Acest an poate fi anul decisiv in care vei trece la o noua etapa.

Pentru cresterea veniturilor, iti recomand sa citesti si e-bookul meu gratuit 20-de-moduri-prin-care-poti-sa-iti-cresti-veniturile.

2. Obiectivul de economisire lunara

Aici vorbim de un obiectiv specific de tipul suma sau procent. Procentul este mai bun, pentru ca obiectivul de economisire poate evolua in paralel cu cresterea veniturilor.

Deci, obiectivul de economisire poate sa insemne 1,000 de lei pe luna, sau 10% din venit pe luna.

Realist, 10% este putin. Daca scopul tau este sa ajungi independent financiar intr-un timp rezonabil (7-12 ani) ar trebui sa tintesti spre procente mult mai mari. Din experienta mea in lucrul cu oamenii care iau in serios obiectivul de a ajunge independent financiar, rata de economisire este undeva intre 40 si 60%.

Poti folosi acest model de Buget personal pentru a-ti gestiona mai bine ratele de economisire si cheltuielile.

Daca nu te incadrezi, incearca sa iti sporesti veniturile, nu sa iti diminuezi standardul de viata. Elimina risipa, nu acele cheltuieli care iti aduc cu adevarat beneficii si bucurie.

3. Obiectivul de investitii – cat din total economii % la Rezerve cat % la Investitii mai riscante

Obiectivul de investitii poate fi o suma lunara sau un procent din ce economisesti, de exemplu 50% din tot ce economisesti.

Mai exact, consideram acele investitii sigure cu venit fix – depozite, obligatiuni, fonduri de obligatiuni – simplu la Rezerve – sa zicem 50%;

Investitiile in actiuni, imobiliare si alte instrumente mai riscante – le punem la investitii – sa zicem tot 50%.

Bineinteles, putem aloca investitiile conform unei formule de alocare. Aici tine mult de gradul tau de toleranta la risc, situatia ta concreta, cunostintele tale, preferintele tale.

O regula clasica de alocare a rezervelor spune sa investesti in actiuni 100% – varsta ta si restul in obligatiuni. Adica daca ai 30 de ani, investesti 70% in actiuni si 30% in obligatiuni.

O alta posibila alocare, care mie imi place mai mult si cred ca este mai aproape de specificul nostru, este 30-30-40.

Unde 40% reprezinta ori cash + instrumente cu venit fix.

30% actiuni.

Iar 30% in imobiliare.

Bineinteles, aceste categorii se pot imparti in diverse subcategorii si nu este neaparat necesar sa fie 100% echilibrate tot timpul.

Poti gasi in cartea lui Tony Robbins Banii: Stapaneste Jocul mai multe strategii de alocare a investitiilor, recomandate de catre cei mai mari administrator de fonduri de investitii din lume.

4. Obiectivul de a reduce datoriile

Daca ai datorii de consum, acestea ar trebui sa dispara primele, fara prea multe intrebari. Focus 100% pe ele pana nu mai exista.

Daca ai credite imobiliare, poti sa iti aloci sumele disponibile (lunar, cat ai la dispozitie pentru economii), dupa o formula simpla:

Sa zicem ca ai economii de 1,000 de lei pe luna si dobanda creditului este de 4.5%. Aloci 10-4.5% = 55% catre investitii + rezerve si 45% catre rambursarea anticipata a datoriilor.

Bineinteles, cumulezi sumele pe mai multe luni atunci cand faci o rambursare anticipata.

5. Obiectivul de a crea cel putin o noua sursa de venit pasiv sau activ in fiecare an

Cu cat ai mai multe surse de venit cu atat esti intr-o pozitie mai buna de a ajunge independent financiar.

Nu este necesar sa creezi in fiecare an o noua sursa de venit substantiala. Si o sursa de venit pasiv de 50 de EUR pe luna nou creata intr-un an, va conta.

Sau, daca nu creezi o noua sursa de venit pasiv, macar sa imbunatatasti substantial performanta unei surse de venit pasiv pe care o ai deja.

In mod ideal, ar trebui sa ai 2-3 surse de venit activ/ semi-pasiv si 4-5 surse de venit pasiv.

6. Obiectivul de a automatiza cat mai mult din venitul activ pentru a-l converti in venit pasiv sau semi-pasiv.

Pentru ca timpul este cea mai importanta resursa a noastra vrem sa automatizam, sa delegam, sa simplificam tot ce se poate simplifica, pentru a ne elibera timpul pentru a face activitati mai productive si pentru a ne putea bucura de viata. Nu?

Obiectivul nu va ramane asa generic “Sa automatizez” ci va fi impartit in mini obiective concrete, de exemplu:

 • Sa automatizez procesul de vanzare a unui produs;
 • Sa scalez un anumit produs;
 • Sa renunt la unele activitati care nu mi-au adus rezultate pe masura eforturilor;
 • Sa angajez pe cineva sa preia anumite sarcini;
 • Sa creez sinergii intre mai multe activitati (specifici ce activitati anume);
 • Sa folosesc resurse neutilizate;
 • Sa inchei noi colaborari;
 • Sa externalizez;

Acest obiectiv este valabil pentru orice alt aspect al vietii noastre. Ne dorim timp, eficienta si automatizare in toate ariile vietii.

7. Cresterea activului net

Poate cel mai important obiectiv, este obiectivul care le incununeaza pe toate cele de mai sus.

Poti sa folosi acest model de Activ net (avere neta). Pornim de la situatia activului net de la 1 ianuarie si stabilim cresterea acestui activ net pana la data de 31 decembrie.

Avand deja estimari cu privire la nivelul nostru de venit, rata de economisire si investitii, putem sa ne estimam si cresterea activului net.

De exemplu, daca stim ca vom economisi/ investi + rambursa datorii de 1000 de lei pe luna, putem estima o creste a Activului Net de 12,000 de lei anul acesta (plus eventual o estimare de profit din investitii), Obiectivul nostru de crestere a activului net va fi de +20% fata de estimarea initiala, adica 12,000 +20% = 14,200 de lei.

Progresul activului net, se va urmari de la luna la luna. Ideea unui obiectiv mai mare cu 20% fata de estimarea initiala este de a ne impulsiona sa gasim noi oportunitati de crestere a venitului (poate o noua sursa de venit sau o noua investitie).

Tot aici, iti vei urmari si tinta finala de active net, care iti asigura independenta financiara. Aceasta tinta este de aproximativ 25 X cheltuielile anuale. Mai multe despre nivelul necesar pentru a ajunge independent financiar poti gasi aici.

Concluzie

Daca te hotarasti sa pornesti pe acest drum, al independentei financiare, ai grija sa stii exact de ce vrei sa il parcurgi. De ce vrei sa ajungi independent financiar? Cum arata aceasta independenta financiara pentru tine? Cum arata viata ta concret atunci cand esti independent financiar? Ce vei face concret cu timpul tau? Cum te vei simti? Cum se vor simti cei apropiati? Care este sensul existentei tale pe pamant. Ce vrei sa experimentezi?

Nu iti va fi usor sa iti atingi aceste obiective financiare si mai ales sa le atingi an de an. De multe ori vei fi tentat sa le abandonezi, sa le ignori sau sa le schimbi. Lasa ca merge si asa.

Persevereaza! Dupa un timp vor ajunge sa fie in natura ta, sa le aplici fara eforturi prea mari. Tine minte ca prima perioada a oricarei perioade de crestere este cea mai dificila si aduce (aparent) cele mai mici rezultate. Este exact ca la dobanda compusa. In primii ani rezultatele sunt mici, dar pe masura ce trec anii rezultatele sunt exponentiale.

Reconecteaza-te la obiectivul tau final si la modul in care te vei simti in acel moment, de fiecare data cand esti tentat sa renunti. Asta daca vrei mai mult de la viata asta decat sa traiesti de la un salariu la altul.

Vorba lui Warren Buffett : Daca nu gasesti o cale de a castiga bani in timp ce dormi, vei munci pana la sfarsitul vietii. Nu stiu daca vrei asta, eu unul nu vreau. Am atat de multe de experimentat, de invatat, de trait, de iubit….

Spor in toate!

Valentin

PS. Tu ce obiective financiare ai pentru acest an?

PPS. Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai like si share.

PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

16 Comments

 1. Obiectiv principal sa am clienti la sala mea de arte martiale…225…nu stiu de ce nr asta …mi a venit mental…plec de la zero…deci e munca…alta tara ..alte mentalitati…calitatea tb sa primeze….asta pe langa alt job de subzistenta…

 2. De 4-5 ani fac un wishlist la final de an.
  Dupa ce am inceput sa iti citesc blogul am inceput sa pun separat si obiective financiare.
  Pentru anul acesta vreau sa rambursez 5 ani din credit si sa incep investitia in bursa cu o parte din banii economisiti lunar. Oricum este bataie de joc sub 1% dobanda la o inflatie de 3% …

 3. inca nu mi-am facut o lista clara de obiective financiare pe 2018 pentru ca nu vreau nimic nou. 2017 mi-a adus tot ce am vrut, nu cand am vrut ci cand s-au aranjat lucrurile: primul cont pe degiro, extra venit, un sistem (buget in excel) si liste de cumparaturi ce imi aduce economii lunare satisfacatoare etc.
  Asadar pe 2018 nu mi-am propus nimic nou, ci sa tin acelasi ritm. Daca voi continua asa in 10 ani pam pam, opresc jobul. Dar daca fac mai mult …..?

 4. Sunt destul de bine propise obiectivele si destul de realizabile!! Cu mai mult efort si mai mult control se poate de facut fata cu ele!!!
  Mersi pentru articolul motivant!!
  Mult succes
  P.s in asteptarea unui nou articol de inspiratie!

 5. Multumesc Valentin, chiar daca articolul e mai vechi ca data e actual ca si importanta. Cititnd insa o intrebare a aparut in minte. cand faci planul incluzi si scoala copiilor, facultati si alte cheltuieli? Noi spre exemplu avem un partament (deocamdata) care il dam cu chirie si cand l-am luat parintii ne-au felicitat in sensul ca avem ce sa dam la copii cand se aseaza la casa lor (ceva de genul zestre sau dar de nunta). Ceea ce e cam departe de gandurile mele. Investesc in educatia lor si consider ca investitiile facute pana acum si cele ce urmeaza sunt investitii nu viitoare cadouri. Mostenire… cand a fi aia e altceva. Dar ca sa ma intorc la intrebare in planurile pentru independenta incluzi si cheltuielile cu copiii?

  1. In cheltuielile mele actuale sunt incluse si cheltuielile copiilor si odata cu cresterea planificata a lifstylului meu, vor creste si cheltuielile cu copiii. Nu le consider separat, nu vad sensul. M-am tot gandit la ideea de a le oferi pe tava copiilor ceva la majorat (casa, masina etc.) pana cand am vazut dezastrul la care a ajuns parentingul din ziua de astazi: copiii care se simt indreptatiti sa aiba tot, fara a oferi nimic, copiii care nu au rezistenta la frustrare, incapabili, razgaiati, slabi. M-a frapat un lucru pe care mi l-a spus maica-mea acum ceva vreme: Vali, daca nu aveai si lipsuri cand erai mic, nu ai fi ajuns atat de ambitios. Bine, ai mei nu prea au lipsuri dar nici nu vreau sa ii invat ca totul li se cuvine. Vreau sa creasca sanatos, capabili, responabili. Decat sa le dau o casa la majorat mai mult as prefera sa am timp sa ii ajut sa dezvolte o afacere. Saraci nu o sa fie niciodata, o sa le ramana multe dupa mine, dar pana atunci vreau sa isi construiesca singuri imperiile, daca asta vor dori. Acest lucru ii va construi ca oameni – asta va fi mult mai durabil decat ceva din caramida.

   Investitia in educatia lor si mai ales cea informala este cea mai importanta. Am ajuns sa cred ca mult mai important decat banii investiti direct in educatia lor sunt banii si mai ales timpul investit in educatia ta, adus acesta educatie in viata de zi cu zi, cu rezultate concrete si mai departe timpul si energia ta de a transmite copilului ce ai invatat.

   1. “Saraci nu o sa fie niciodata, o sa le ramana multe dupa mine”.

    E suficient ca ai spus asta. Copiii tai deja au intuit asta si nu se vor ambitiona mai mult decat tine.
    E in natura firii omenesti sa aleaga drumul optim, cel cu profit maxim si efort minim.
    Evident, acel optim difera de la om la om dupa capacitatile de intelegere ale fiecaruia.

 6. “Mai ales acum, in perioada de crestere economica, acest obiectiv este foarte important si mult mai usor de obtinut decat in perioadele mai lente economic (ca sa nu spun criza).”

  Articolul are nevoie de o actualizare, acum in 2021 nu a fost suficient copy/paste :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *