7 reguli din sah
|

7 reguli din sah care te ajuta sa devii un investitor mai bun

Am avut o perioada in adolescenta cand jucam sah foarte des.

In parcurile Drumul Taberei si Cismigiu erau doua tipuri de sahisti: pensionarii si eu si prietenii mei. Cam asta era … nu pot sa zic ca am fost un tocilar in liceu sau ceva de genul … am fost tot timpul un elev mediu, dar … sahul chiar imi placea.

Lectii invatate din sah si pe care le-am aplicat cu succes in investitii:

1. Orice mutare faci trebuie sa aiba un scop precis

Multi oameni reactioneaza in investitii sau fac tranzactii din plictiseala, sa fie acolo sau dau cu banul cand fac o tranzactie.

Ei bine, lucrurile se schimba dramatic atunci cand TOATE tranzactiile tale au un scop.

Inainte sa faci orice tranzactie trebuie sa te intrebi:

Care este scopul precis al acestei tranzactii?

Raspunsul poate fi: acumulare, parcat bani pentru achizitii ulterioare, protectie, crestere pe termen scurt, termen lung, dividend etc. – dar trebuie sa iti fie clar de ce ai facut tranzactia respectiva.

Daca iti este clar de ce ai facut-o, atunci poti sa o folosesti si data viitoare pentru urmatoarea mutare. Altfel, este doar o tranzactie la intamplare.

2. Trebuie sa faci victoria inevitabila

Scopul unui joc de sah este sa il oblige pe adversar sa capituleze. Adica sa ii dea mat.

Sah mat = momentul in care regele adversarului este atacat si nu mai are unde sa mute pentru a scapa.

Asa este si in investitii. Scopul este ca tu sa castigi indiferent de mutarile adversarului (adica de evolutia pietei pe termen scurt).

NU pariezi pe greseala adversarului (pe miscarile pe termen scurt), ci iti obligi adversarul sa ajunga in situatia in care nu mai poate scapa.

3. Cateodata trebuie sa mai sacrifici cate o piesa pentru a castiga

Scopul jocului de sah este sa dai sah mat, nu sa iti salvezi fiecare pion, cal sau nebun.

Nici macar regina nu trebuie salvata neaparat.

Poti sacrifica orice piesa pentru a castiga.

Asa este si in investitii. Cateodata trebuie sa iti asumi ca poti cumpara actiuni si scaderea poate continua un timp. Trebuie sa iti asumi aceasta durere pentru a atinge scopul final: victoria finala.

4. Inaintea asaltului final trebuie sa domini terenul

Inainte sa ataci regele adversarului, trebuie sa domini centrul, sa ai culoare libere pentru ture, sa ai diagonale libere pentru nebuni.

O mare parte a jocului de sah este “non-combat” – iti pregatesti terenul.

Abia apoi incepi asaltul final asupra regelui advers. Cand ai mai multe pozitii de unde poti sa ataci, cand piesele tale importante sunt protejate.

Asa si in investitii … pana ajungi in momentele care conteaza cel mai mult in investitii … adica momentele de scaderi ample, tu trebuie sa iti pregatesti terenul, adica: sa stii foarte bine ce strategie ai, sa ai atat active defensive, cat si ofensive, sa iti intaresti mindset-ul si rezilienta.

Abia atunci vei fi pregatit sa profiti de o perioada dificila si nu sa fii maturat de aceasta.

5. Prima data iti securizezi apararea si apoi ataci

Prima data faci rocada pentru a-ti proteja regele si organizezi o zona defensiva in jurul regelui. Apoi iti organizezi ofensiva asupra regelui adversarului.

Asa si in investitii. Prima data te asiguri ca ai fond de urgenta si de siguranta, ca ai surse de venit stabile, ca esti sanatos si cei din familia ta sunt in siguranta.

Abia apoi te apuci de investitii mai riscante.

6. Tot timpul trebuie sa fii cu cateva mutari inainte

Orice mutare faci, trebuie sa iti stabilesti inainte ce vei face daca adversarul muta x, y sau z.

Este o regula fundamentala. Trebuie sa cunosti in avans optiunile.

Asa si in investitii. Inainte sa faci o tranzactie, trebuie sa stii deja ce vei face daca piata o ia in sus, in jos sau in lateral. Astfel, nimic nu te va surprinde.

7. Aroganta se plateste scump

Cea mai mare greseala pe care o poti face la sah este sa iti subestimezi adversarul. Sa il consideri slab si incapabil de surprize.

Adversarul este oricand capabil de surprize cand tu esti cu capul in nori, impresionat de propria ta importanta si competenta.

Poti fi acum in ofensiva si sa para ca domini jocul si adversarul tau, intr-un moment de neatentie, sa vina cu o tura pe ultima linie a tablei de sah si sa iti dea sah mat.

In investitii este la fel. Poti crede ca “am mai vazut acest scenariu” si sa actionezi cu aroganta pe ideea ca “stiu cum se va termina”.

Este o mare greseala … bursa este imprevizibila si, desi, la nivel mare, tiparele se repeta, acestea nu se repeta identic.

Te pot surprinde si pot demonstra ca sunt mai inteligente decat tine.

Scopul este sa faci infrangerea ta improbabila, insa tot timpul sa iei in considerare ca poti si pierde daca nu esti atent sau pur si simplu adversarul tau iti este superior.

In cazul in care pierzi, atunci ai grija ca ego-ul tau sa nu fie fragil si sa accepti infrangerea cu seninatate.

Sper sa iti fie utile.

Spor la investitii!

Valentin

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *