greseli investitii scaled

8 greseli ale investitorilor incepatori

Ma bucur sa vad interesul pentru investitii crescand din ce in ce mai mult. Oamenii au constientizat faptul ca nu se mai pot baza pe o “ipotetica” pensie de stat, care le va asigura bunastarea la batranete. In plus, sunt din ce in ce mai multi cei care nu doar viseaza, dar chiar incep sa creada in sansa lor de a ajunge independenti financiar pe timpul vietii active.

Sper ca aceasta miscare de constientizare a nevoii imperative de a avea grija de noi financiar sa cuprinda cat mai multi romani, sa vedem din ce in ce mai putine persoane indatorate pana peste cap, risipindu-si toti banii pe tampenii si traind de pe o zi pe alta.

O societate cu cat mai multi oameni prosperi, care nu au grija zilei de maine (sau pensiei de maine) este o societate puternica, o societate care are timp si energie sa se dezvolte, sa analizeze, sa ia decizii curajoase. Pe de alta parte, o societate saraca, stresata si plina de nevoi este usor de manipulat, influentat si dus cu zaharelul. Cam asta este directia …

Bun!

Acum, daca ai inceput sa investesti sau vrei sa incepi sa investesti, ar fi bine sa te feresti de aceste 8 greseli. Te pot curata de bani, deci ar fi bine sa te feresti de ele.

1. Investesc in activele cele mai populare (ce este in trend)

Ca investitori, ar trebui sa cautam valoarea in activele in care investim. Ce inseamna valoare? Inseamna potentialul de a genera cashflow (bani) si/sau de a se aprecia in valoare.

Ceea ce un investitor mai putin experimentat nu stie este ca pretul activelor tinde sa ajunga la un echilibru intre pret si valoarea intrinseca. Astfel, un activ care a crescut foarte mult in ultimul timp, peste valoarea sa reala (intrinseca), va avea tendinta ca, pe viitor, sa creasca mai putin sau chiar sa scada.

Cu cat un activ este mai popular, mai prezent in presa, mai in gura lumii, cu atat cel mai probabil acel activ este mai umflat.

Exemplul: SP500 (indicele bursei americane) este mult mai scump decat companiile europene sau cele din pietele emergente, daca comparam indicele P/E Ratio (indicator care iti arata in cati ani de profit iti recuperezi banii investiti in acel activ).

2. Asteapta cu banii in banca sa vina criza

Am mai tot scris despre acest subiect … nimeni nu stie cand va veni criza, daca va veni vreo criza (statistic este mult mai probabil sa vina doar o recesiune, nu o criza), cat de severa va fi, cat va fi de dura, daca nu cumva vom avea doar o consolidare la nivelurile actuale samd.

Poti astepta ani de zile cu banii la banca, mai ales in actualul context unic in istorie.

Traim vremuri istorice in care Bancile centrale sunt hotarate sa arunce bani nelimitati in piata. Exact! Bani nelimitati … Toti acesti bani se duc in umflarea activelor (financiare si imobiliare), in consum, in business-uri, iar tu … stai cu banii la banca cu 2% pe an.

Nu iti investi toti banii deodata … incepe cu o suma mica, invata, experimenteaza si cand va veni (daca va veni) o criza, vei sti si ce sa faci cu restul banilor ramasi in banca.

Altfel, fara experienta pe piata, NU VEI FACE NIMIC IN CRIZA. Iti garantez! Frica va fi atat de mare si stirile alarmiste atat de groaznice, incat pana te vei trezi tu, vor fi trecut si criza, si boom-ul urmator. Singurele antidoturi pentru frica sunt experienta si cunostintele.

3. Nu se diversifica

Cum nu iti tii toti banii doar in depozite bancare, tot asa nu ar trebui sa iti tii toti banii doar intr-o singura clasa de active, fie ca vorbim de imobiliare, fie de actiuni, obligatiuni, aur etc.

De ce?

Fiecare clasa de active are slabiciunile sale. Fiecare clasa de active are perioadele sale de stralucire.

Actiunile – aduc cel mai mare randament pe termen lung, insa sunt cele mai volatile;

Imobiliarele – sunt excelente pentru cashflow si protectie impotriva inflatiei, insa sunt supuse riscului de tara (politice, fiscale, demografice) si degradarii fizice;

Depozitele – sunt stabile, platesc dobanda constanta, insa, per total, luand in calcul inflatia, vei pierde din puterea de cumparare a banilor;

Obligatiunile – bune pentru stabilitatea pretului si constanta cuponului de dobanda, insa sunt afectate de cresterea inflatiei;

Aurul – teoretic, creste in perioade tulburi si in perioade inflationiste, insa poate avea variatii mari de pret si perioade de ani de zile in care sa nu creasca deloc.

Cheia este sa diversifici pe clase de active, valute, arii geografice etc.

4. Platesc comisioane prea mari

Platesti comisioane mari atunci cand nu iti faci temele: investesti in unitlinked-uri scumpe, in fonduri de investitii scumpe, in fonduri de pensii facultative scumpe … Practic, tu iti asumi 100% din riscul investitiei si iei mai putin de jumatate din beneficiu. Nu ai cum sa faci bani in acest fel.

De asemenea, daca tranzactionezi des si tot muti banii dintr-o parte in alta, vei plati foarte multe comisioane. Profitul tau va ramane la broker, iar tu vei ramane cu … foarte multa experienta.

5. Sunt prea lacomi

Inteleg ca sunt de vreo 10 ori mai multi “investitori” romani in crypto decat pe bursa.

Mai inteleg ca avem cateva milioane de jucatori la loto.

Cand ma uit pe strada, sunt mai multe sali de jocuri de noroc decat banci, farmacii si minimarketuri la un loc.

Si noi suntem a doua cea mai saraca tara din Europa. Oare de ce?

Din investitii poti scoate 6-7-8-9% pe an, in medie; poate, daca esti foarte bun, poti scoate peste 10%. Daca nu te multumesc aceste randamente, iti urez succes.

Daca mirajul dublarii banilor peste noapte este mai atragator decat o realitate care iti poate livra 7-8% pe an, pasiv, atunci cel mai probabil iti vei pierde toti banii. Nu am cum sa te ajut.

6. Sunt prea fricosi

La orice stranut … vine criza. In loc sa eziti atat, sa stai pe banca, sa traiesti cu frica in san ca vine criza, mai bine fa tot ce tine de tine ca sa fii pregatit pentru orice scenariu.

Asta inseamna:

7. Nu respecta regula No. 1 a lui Warren Buffett

Regula Nr. 1 a lui Warren Buffett: Sa nu pierzi bani.

Managementul riscului este mai important decat randamentul.

In investitii, mai intai faci tot posibilul sa nu pierzi bani si abia apoi sa obtii randamente. Aici este arta investitiilor.

Greseala majoritatii: merg preponderent in crypto si P2P pentru ca sunt randamente bune. Mai rau, sunt multi care merg pe tot felul de site-uri obscure, care ofera tot felul de retete minune de imbogatire rapida. Nu stiu cati dintre cei care fac acest lucru chiar stiu in ce investesc si cati dintre ei au un risk management adecvat.

By the way … pentru a gestiona riscurile, mai intai trebuie sa cunosti care sunt aceste riscuri.

8. Investesc inainte sa inteleaga in ce investesc

Daca nu stii foarte bine ce inseamna o bursa de valori, un broker, o actiune, o obligatiune, hotarare AGA, impozitare, dividend, corelatiile dintre active si multe alte cunostinte esentiale, atunci nu investi pana nu te pui la punct.

De ce dobanzile bancare si fondurile mutuale sunt atat de facile? Practic, nimeni nu iti cere sa ai cunostinte de niciun fel pentru a investi in ele. Pentru ca investitiile slabe, care te fac sa pierzi bani, nu necesita cunostinte. Investitiile care iti produc bani necesita cunostinte.

Dintre cunostintele pe care trebuie sa le stapanesti:

  • Cunostinte juridice;
  • Un minim de contabilitate;
  • Taxe;
  • Macroeconomie;
  • Istoric investitii;
  • Cunostinte specifice activului in care vrei sa investesti;
  • Cunostinte de investitii generale (corelatii active, strategii, optimizari etc.).

Investitiile trebuie sa devina un part-time job pentru tine si, ca la orice job, trebuie sa capeti cunostintele si aptitudinile necesare.

Invatarea in domeniul investitiilor trebuie sa fie continua.

“The more you learn, the more you earn” – Warren Buffett

Cu cat inveti mai mult, cu atat castigi mai mult.

In final, as mai adauga ceva: sa fii sarac, nefericit si dependent de o pensie de stat este usor, sa ajungi independent financiar timpuriu este greu.

Daca vrei stilul de viata al celor 1%, trebuie sa fii dispus sa faci ceea ce ceilalti 99% nu sunt dispusi sa faca.

Mult succes!

Valentin

PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *