strategii de economisire

9 Strategii de economisire care functioneaza

Salutare, din nou Natalia Dabija pe fir. Valentin m-a întrebat dacă aș vrea să scriu un articol cu strategii de economisire care au mers la mine (după ce le-am scris pe cele care nu au mers) și iată-mă aici cu experiența mea.

Ordinea în care le pun nu are o importanță, le scriu așa cum îmi vin. Te invit să citești și să aplici. 🙂

1. Să stabilesc bugete pe anumite tipuri de cheltuieli

Ca să reușesc să fac trecerea de la a cheltui compulsiv la a economisi, a trebuit să învăț să cheltuiesc mai puțin pe haine și pe ieșiri în oraș. Atunci a fost prima oară când mi-am stabilit bugete. Pentru haine mi-am stabilit un buget de 500 de ron pe lună. Un buget enorm, dacă mă întrebi acum, mai ales că îmi cumpăram haine de la branduri mainstream (ca H&M etc).

Cum m-a ajutat acel buget? Am reușit să uniformizez cheltuilelile cu hainele, am învățat cum să mă țin de acel buget (de exemplu, dacă aveam porniri să cumpăr haine mai scumpe de 500 de ron, trebuia să amân pentru luna viitoare). Am învățat să fiu selectivă la cumpărături și am înțeles apoi că hainele nu fug nicăieri chiar dacă amân cumpărătura cu o lună. Cheltuiam impulsiv din cauza fricii că o să pierd șansa unică. Când am început să amân (ca să mă încadrez în buget), am înțeles că acea frică nu era întemeiată.

Acum sunt în momentul în care nu simt nevoia să merg des la shopping, nu simt că pierd ceva și visez să îmi fac o garderobă capsulă de calitate (piese puține, dar calitative).

La fel, am stabilit buget pentru ieșirile la restaurant. Și în timp am ajuns să nu mai simțim nevoia să ieșim la restaurant în fiecare weekend, ci preferăm ieșirile mai rare, de calitate.

2. Să analizăm împreună cu soțul meu viitoarele cumpărături

Mă refer aici la cumpărăturile legate în special de hobby-uri, plăceri, nu la cele strict necesare.

Dacă acum câțiva ani mi-ar fi spus cineva că o să scriu rândurile astea, i-as fi râs în față.

Acum câțiva ani, înainte să aleg să mă implic activ în optimizarea cheltuielilor noastre, nu concepeam să nu am o libertate absolută în alegerile mele. Simțeam că merit să fac ce vreau, oricând vreau și la orice presiune din afară, veneam cu o rezistență dublă.

Acum că mi-am schimbat mindsetul, văd discuțiile acestea ca pe niște momente de analiză menite să îmi îmbunătățească decizia. Bine, suntem delicați în vorbă și nu ne aruncăm reproșuri, doar ne punem pe gânduri unul pe altul.

3. Să planific zilele

Asta e una dintre acele strategii pe care o înveți o dată și apoi te ajută toată viața, pe toate planurile, inclusiv financiar. Sigur, există oameni care sunt organizați de felul lor și pentru care rândurile astea ar putea să însemne nimic. Eu, însă, am descoperit planificarea cam de când am început să economisesc conștient și nu pot să nu accentuez cât e de ușor să economisești atunci când îți planifici zilele.

Am scris aici despre cum mă ajută planificarea să economisesc.

4. Să amân decizia de cumpărare

Asta tot e o strategie care m-a ajutat la început, când abia învățam să economisesc ca la carte. Pentru cumpărăturile mici, amânam cumpărătura pentru o săptămână. Mergeam într-un magazin, vedeam o haină care îmi place, o probam și o puneam la loc pe cuier. Îmi propuneam să revin după câteva zile să o cumpăr. În acest timp mă întrebam dacă am cu ce să o îmbrac, dacă am unde să o îmbrac, dacă mi se potrivește. Uneori, uitam de acea haină și nu o cumpăram deloc. Dacă încă îmi rămânea în suflet, mergeam și o probam iar (încă un test pentru hotărârea mea) și apoi o cumpăram.

Când mă grăbeam – de exemplu, trebuia să îmi cumpăr vineri o haină pe care să o îmbrac sâmbătă – îmi dădeam timp de gândire de 1 oră. O lăsam la garderobă (sau uneori la casă, dacă intervenea fear of missing out) și mă îndreptam spre alte magazine. Uneori, mă întorceam să o iau, alteori, nu (pentru că găseam ceva mai bun sau pentru că renunțam de tot).

Pentru cumpărăturile mai mari (cum e de ex. un curs), îmi dau timp de gândire și mai mare, de până la 30 de zile.

5. Să transferăm o sumă de bani în contul de economii la început de lună

Deși eu am adoptat mindsetul de om care economisește acum 5-6 ani (povestește Valentin aici despre asta), noi în familie economisim de mult timp. Așa am strâns un avans de 25 % pentru apartament și pentru alte scopuri mai mici. În acei ani, țin minte că ne mâna scopul cel mare, însă puneam deoparte doar ce rămânea la sfârșit de lună. Uneori rămânea vreo 20%, alteori 5%, alteori „ne împrumutam” din banii puși deoparte.

De când ne concentrăm amândoi pe optimizarea cheltuielilor și transferăm constant la început de lună, economiile noastre sunt previzibile. Ne-am obișnuit să ne descurcăm cu mai puțini bani (venituri minus economii) și scăpările sunt mai rare.

6. Să cumpărăm doar lucruri de care avem nevoie

Ideea asta a venit din nevoia mea de a simplifica casa. O casă simplă (cu puține lucruri în ea) mă ajută să mă concentrez doar pe lucrurile importante, cum ar fi relații bune în familie, o relație bună cu prietenele mele, creșterea mea personală, dezvoltarea blogului. O casă simplă nu mă încarcă și este ușor de întreținut. Aici vreau să ajung.

De când tind la asta, cumpărăturile pe care le facem trec prin filtrul:

Sigur am nevoie de asta? Sigur o să folosesc des acel lucru? Oare nu e mai bine să îl închiriez sau să îl iau cu împrumut?

7. Să îmi satisfac dorințele mele, nu ale altora

Știm cu toții că nu putem să ne limităm doar la nevoile de bază. Dorințele sunt la fel de importante și contribuie la fericirea noastră. Problema apare atunci când dorințele mele sunt impurificate de ceea ce promovează societatea. Am repetat întrebarea asta în diverse articole de ale mele, însă consider că e o întrebare de bază când e vorba de dorințe și o repet și aici:

Vreau asta cu adevărat sau m-au influențat alții?

Simplificarea despre care povesteam mai sus m-a ajutat să îmi dau seama ce anume îmi place și ce dorințe vin din mine. Plus autocunoașterea pe care o fac de mulți ani.

8. Să reparăm în casă diverse lucruri

Recunosc, meritul meu e mic aici, pentru că vin de la extrema în care nu aveam deloc încredere în reparațiile făcute de nespecialiști. Soțul meu însă a fost obișnuit din copilărie să repare chestiile care se strică în casă. Neîncrederea mea venea din faptul că unele reparații nu ieșeau cum trebuie, însă în timp am înțeles că uneori asta era unica șansă de a lungi viața unui aparat de casă (pentru că reparația costa mult și nu avea sens să o faci, ieșeam mai bine să cumpărăm un aparat nou).

În timp, am lăsat controlul din mâini, l-am lăsat pe soțul meu să se desfășoare și am căpătat și eu încredere. Poate că aici a fost meritul meu. 🙂

Chiar luna asta am economisit cel puțin 1000 de ron pentru că s-a băgat să schimbe nu știu ce piesă la mașină. (Și nu e mecanic, dar îi place să meșterească la mașină.)

Dacă îți vine să ripostezi: Eee, nu toți ne pricepem. Sau nu la toți le place. E ok, te înțeleg și să știi că poți învăța. Soțul meu învață de pe Youtube. Cred că e nevoie doar de încredere în sine și curiozitate.

9. Limităm cumpărăturile pentru copii

Observ în societatea noastră că există presiunea să facem totul pentru copiii noștri. Și când zicem asta ne referim în primul rând la bani. Rar ne gândim că acel totul poate să însemne să lucrezi mai puțin și să stai mai mult cu copilul. 🙂

Noi nu am investit până acum foarte mult în copii. O fi rău, o fi bine, nu știu, însă sunt atentă la copiii mei și îi văd fericiți. Cumpărăm rar jucării și gândim bine cumpărăturile (jucăriile scumpe le-am cumpărat doar după ce am observat un interes viu din partea lor și a meritat investiția). Nu investim mult în ateliere opționale. Nu cumpărăm haine scumpe pentru ei. Toate aceste decizii vin și din nevoia mea de a simplifica lucrurile (preferăm seara să stăm împreună în loc să meargă la ateliere, prefer să iau haine ieftine ca să nu stau cu gura pe ei că le strică), dar pe termen lung ne ajută să economisim.

Concluzie

Tai cheltuielile cu hainele, tai iesirile la restaurante, tai jucăriile copiilor, amân decizia de cumpărare, cumpăr doar lucruri strict necesare…Nu e cam mult? Când te mai bucuri de viață?

Eu, și noi ca familie, am ajuns aici prin multe încercări. Nu a fost o decizie peste noapte și am tăiat doar de unde am simțit că putem. Uneori suntem foarte atenți la cheltuieli, alteori ne relaxăm, nu e ca și cum ne pune cineva un pistol la tamplă. Mă motivează scopurile pe termen lung, mă motivează simplitatea la care vreau să ajung (pentru a-mi ușura deciziile și viața) și faptul că fericirea mea nu a avut de suferit în tot acest proces. Hai că se poate!

Dacă ți-a plăcut lista de strategii de economisire propusa de mine și vrei să ținem legătura pe email, abonează-te la newsletterul meu bilunar: Năravu-i totul! Îți voi trimite idei care să te ajute să economisești și să trăiești conștient. Mulțumesc!

(guest post) Natalia Dabija

PS. Voi ce strategii de economisire folositi?

PPS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *