Adevarul despre banii tai

Adevarul despre banii tai

Muncim, in primul si in primul rând, pentru că avem nevoie de bani.  Oricât de mult ne-ar plăcea să credem altfel, acesta este adevărul.

Avem nevoie de bani pentru a ne întreține, pentru a-i ajuta pe cei dragi, pentru a oferi o viață confortabilă copiilor sau pentru a ne asigura un trai liniștit la bătrânețe. Avem nevoie de bani pentru cheltuielile de zi cu zi, dar și pentru a ne realiza visurile.

Iar această nevoie de bani ne poartă în viață pe un drum extrem de monoton si nu de putine ori, foarte stresant. Acea cursă a șobolanului despre care sunt sigur că ai mai auzit.

Ne petrecem copilăria și adolescența în școală, apoi muncim aproape o viață întreagă pentru a ne asigura nevoile de trai si, daca suntem foarte buni în ceea ce facem, pentru a ne asigura un confort și a ne urmări aspirațiile.

Poate suntem extrem de buni in ceea ce facem si ne place ceea ce facem si poate acest lucru ne ofera suficiente recompense financiare pentru un standard de viata care sa ne multumeasca. Este minunat, insa ceea ce ar putea sa ne streseze este ca nu vom putea tine ritmul si, la un moment dat, nu vom mai putea genera suficienti bani pentru a „trai fara grija banilor”.

Atunci cand vorbim de bani generati din munca sau chiar din afaceri pe care le administram noi, nu stiu cat de constient esti de cantitatea enorma de energie si resurse pe care esti nevoit sa le consumi pentru a ramane in top.

Pentru a ramane in top, trebuie sa fii in cea mai buna forma, sa te „extinzi” zi de zi, sa treci de vechile limite pentru a ajunge din ce in ce mai bun.

Este minunat ca ajungi sa te dezvolti in acest ritm, sa cresti intr-un an cat altii in 5, insa viata se intampla … la un moment dat, vei imbatrani sau iti vei shimba prioritatile sau vor aparea altii mai buni sau pur si simplu vei dori sa te bucuri de viata si in alt fel.

Ca orice sportiv de top, vei avea partea de ascensiune, maturitate si declin. Este cursul firesc al vietii. Cand esti in top, atunci banii curg; cand nu mai esti, se opreste si robinetul banilor multi.

Dar dacă ar exista și o altă soluție? Dacă se poate și altfel?

 Sunt doua mari surse de bani: munca si capitalul.

Munca genereaza bani din salarii, bonusuri, tarife percepute ca liber profesionist sau freelancer si de cele mai multe ori chiar si din business-ul tau. Daca in business-ul tau tu controlezi si gestionezi aproape tot, atunci banii vin preponderent din munca ta, nu din capitalul tau.

Munca genereaza bani din ce in ce mai multi cand esti in ascensiune si pe urma genereaza din ce in ce mai putini bani cand esti in declin, pana cand nu mai genereaza deloc.

Capitalul (banii) genereaza alti bani, fara implicarea ta directa. Banii genereaza bani atunci cand sunt pusi la munca si au obiceiul de a genera din ce in ce mai multi bani cu cat trece timpul.

Capitalul nu imbatraneste, nu oboseste, nu se plictiseste si nu isi schimba prioritatile, ci devine din ce in ce mai potent, pe masura ce trece timpul si se acumuleaza.

Pentru a genera bani, capitalul este supus anumitor riscuri si cum nu multi sunt dispusi sa isi asume aceste riscuri, cei care o fac in mod inteligent fac foarte multi bani din capitalul lor, pe termen lung.

Sunt doua metode de a-ti pune capitalul (banii) la treaba:

1. Antreprenoriat

Unde ai potentialul de a-ti multiplica incredibil de mult capitalul. Vorbim de cresteri de 100% sau peste in primii ani de antreprenoriat.

Partea negativa este ca ai nevoie de o cantitate enorma de timp, energie, cunostinte si bani pentru a crea un sistem de multiplicat capitalul care chiar sa functioneze.

Si partea si mai negativa este ca sansele de a esua sunt foarte mari. Practic, 9 din 10 afaceri nu supravietuiesc pe termen lung si din cele 10% care upravietuiesc pe termen lung, multe dintre ele sunt tot de tipul „munceste antreprenorul”, adica un contabil bun isi deschide o firma de contabilitate si isi mai angajeaza 2-3 contabili, dar tot el este cel care centreaza si da cu capul.

Daca ai o astfel de afacere, nu te lasa pacalit, faci bani tot preponderent prin munca (inteligenta, ce e drept), nu din capital.

Bineinteles ca sunt si povesti de succes si tu poti fi o astfel de poveste, insa trebuie sa pornesti la drum stiind care sunt sansele, pericolele si pretul pe care il ai de platit. Pentru fiecare Bill Gates exista zeci de mii sau sute de mii de oameni care au falimentat.

2. Investitiile

Practic investesti in afaceri care au rezistat deja de-a lungul timpului. Cumperi parti din afaceri care au devenit deja sisteme de facut bani, de exemplu Microsoft a lui Bill Gates, pe care l-am dat ca exemplu mai sus.

Cand investesti pasiv (adica nu faci trading sau schimbi instrumentele ca pe sosete la fiecare hop), tu incepi sa faci bani din capital, nu din munca.

Ajungi sa detii mici portiuni din zeci si sute de afaceri functionale, care au rezistat si au performat in timp, obtinand in schimb un randament – bani generati de capitalul investit de tine.

Riscul vs prima varianta (antreprenoriatul) este infinit mai mic, pentru ca investesti in afaceri care deja functioneaza si, in plus, iti diversifici riscul pe zeci sau sute de astfel de afaceri. Riscul de a pierde bani pe termen lung, in conditiile in care iti faci decent temele, este de fapt destul de mic.

De asemenea, timpul si energia alocata sunt infinit mai mici pentru ca altii (managerii acestor afaceri) sunt cei care administreaza si isi bat capul cu afacerea si altii (auditorii, autoritatile competente) sunt cei care ii verifica pe primii pentru ca tu sa iti primesti partea cuvenita de profit.

Bineinteles, exista si dezavantaje. Nu te poti astepta sa obtii randamente de zeci si sute de procente pe an (ca in antreprenoriat) pentru ca afacerile in care investesti sunt deja mature si au riscuri asociate mult mai mici vs un start up. Istoric vorbind, actiunile (din SUA) au livrat randamente anuale medii undeva intre 9-10% pe an in dolari, adica in jur de 7% peste inflatie.

Nimeni nu iti poate garanta acest randament si de acum inainte pentru ca nimeni nu are un glob de cristal in care sa vada viitorul, insa fundamentele pe termen lung inca sunt pozitive:

  1. Populatia globului inca creste si estimarile spun ca va continua sa mai creasca inca cateva zeci de ani;
  2. Clasa mijlocie, la nivelul tarilor emergente si subdezvoltate abia acum incepe sa se dezvolte. O clasa mijlocie globala mai mare inseamna mai multe si mai complexe bunuri si servicii cumparate, deci cresterea afacerilor globale;
  3. Ritmul de crestere a dezvoltarii tehnologice este ametitor si accelereaza si, in paralel, ne putem astepta ca si productivitatea muncii sa creasca, deci iarasi un element care avantajeaza afacerile mari.

Mult, putin, tu decizi, insa avand in vedere implicarea de timp, energie si riscurile asumate, mie mi se pare un schimb corect.

Cum ajungi sa iti mentii prosperitatea pe termen lung?

Sau unde am vrut sa ajung cu discursul meu legat de bani si cei doi factori care produc bani: munca si capitalul.

Te-ai întrebat vreodată care este cu adevărat diferența dintre oamenii prosperi, care si raman prosperi pe termen lung și ceilalti care muncesc doar pentru a-si asigura nevoile si dorintele de moment si traiesc tot timpul cu un stres ca maine s-ar putea intampla ceva si nu vor mai putea sa isi mentina standardul de viata?

Cu siguranță nu toți au furat, nu toti au moștenit averi sau au ajuns să fie prosperi doar fiindcă au avut noroc.

În realitate, cei mai multi oameni prosperi au folosit o formula simpla:

  1. Maximizarea venitului activ, cat timp au fost in putere, top, alpha dog etc.
  2. Mentinerea unui standard de viata implinitor, dar fara excese.
  3. Investit o parte importanta din excedentul financiar.

Atat eu, cat si Bogdan Dinu (carutacubani.ro) am trecut si trecem prin acest proces.

Amandoi suntem intr-o etapa a vietii in care venitul activ este cel mai important si ne solicita cea mai mare parte a timpului.

Bogdan lucreaza in consultanta in industria de Wealth Management, unde are ocazia sa vada si sa lucreze pentru cele mai importante banci de investitii din Europa si Asia. Este un domeniu foarte competitiv si Bogdan este un top performer in industria lui.

Eu am o cariera in spate, de 11 ani, intr-un domeniu foarte competitiv, consultanta fiscala, acolo unde, intr-un timp record, pana la 30 de ani, am facut tranzitia de la junior la manager senior. Stiu ce fel de presiune si efort a presupus o ascensiune atat de rapida. Astazi, la 2 ani de la demisia mea din corporatie, administrez cea mai mare comunitate de educatie financiara din Romania.

Amandoi am stiut si am vrut sa fim top performeri in domeniile alese de noi, insa am stiut, inca de la inceput ca, intr-o zi, nu vom mai vrea, nu vom mai putea sau pur si simplu nu vom mai dori sa platim pretul unei cariere de top performeri.

La fel ca sportivii de performanta care sunt inteligenti si bine sfatuiti 🙂 , am inceput de tineri sa ne cream un al doilea picior financiar generator de bani, pe langa munca activa (si inteligenta) si anume, capitalul.

Amandoi am trait tot timpul cheltuind mult sub potential si am investit excedentul.

Fiind foarte ocupati sa devenim top performeri in domeniile noastre, am ajuns amandoi (in paralel) la concluzia ca investitiile pasive sunt cele mai bune metode de a ne multiplica capitalul.

Daca vorbim despre investitii pasive, vorbim de investitii care sa necesite foarte putin timp si care, statistic, aduc cele mai bune rezultate pentru investitorii individuali.

De ce investitii pasive la bursa? Pentru ca sunt cel mai putin consumatoare de timp, necesita cel mai mic efort de invatare si au potentialul de a genera cele mai mari randamente pe termen lung.  Pare investitia cu raport optim intre timp, energie, cunostinte si rezultat, nu? Eu cred ca da.

Ce putem noi sa iti oferim?

Sunt activ ca investitor la bursa din 2005, insa nu este niciun secret ca abia prin 2014 am inceput sa investesc eficient, mergand preponderent pe investitii pe termen lung.

Bogdan investeste pe bursa din 2011 si din 2013 eficient.

Dupa cum vezi, amandoi am avut nevoie de niste ani, pentru a ne perfectiona strategia (eu vreo 10, Bogdan vreo 2 :)).

Ceea ce oferim noi este strategia noastra perfectionata de investitii pasive, in urma multor ani de rafinare si ajustari.

De asemenea, explicam in detaliu fiecare element al strategiei astfel incat sa poata fi inteles de catre oricine. Cand intelegi in detaliu o strategie, poti sa fii si consistent in aplicarea ei, altfel o vei abandona cand apare prima problema.

Toate aceste informatii, atat tehnice, cat si acumulate din experienta noastra au fost organizate si explicate in Cursul de investitii eficiente pe bursa, realizat alaturi de Bogdan Dinu.

Îți prezentăm această metodă sub forma unui curs practic, structurat în 13 capitole. În cadrul acestui curs vei învăța cum să-ți pui banii la muncă pentru a genera alți bani. Fără a da la schimb ani din viața ta.

Vei învăța tehnici de bază, dar și lucruri avansate despre cum să investești în ETF-uri. Vei învăța care sunt riscurile și cum să le ocolești într-un mod inteligent. Și, cel mai important, vei vedea exemple practice de strategii investiționale care dau randament și generează venituri chiar și în perioade de incertitudine economică.

Vei învăța cum să aloci banii tăi pe instrumente și portofolii investiționale în funcție de ciclul economic în care se află piața. Astfel, vei ocoli cu succes căderile și vei rămâne profitabil pe termen lung, indiferent de impasurile de moment din economie.

Acest curs este pentru tine dacă:

  • Vrei să înveți cum se face o analiză detaliată a ETF-urilor, cât și a portofoliilor, utilizând diferite tool-uri.
  • Vrei să scoți un randament peste medie folosind tilt-uri inteligente, respectiv portofolii de tipul smart-beta.
  • Vrei să înveti sa faci hedging atunci când trebuie și pe ce clase de active trebuie, pentru a crea un portofoliu mai eficient din punct de vedere al randamentelor, dar minimizand riscul.
  • Vrei să întelegi cum să alegi brokerul potrivit ție și cum să eviți capcane ce te vor costa scump în viitor.
  • Vrei să înveti cum poți minimiza taxele, respectiv comisioanele în investiții, inclusiv la vânzare finală.
  • Vrei să ai o strategie invesțională ce ține cont de ciclurile economice, generând premium.
  • Vrei să înveți cum se face o analiză factuală și serioasă în legatură cu ce poate produce randament alfa (peste medie).
  • Vrei să inveti cum se face un plan de investiții personale (IPS) eficient.
  • Vrei să intelegi în detaliu ce înseamnă o investiție în ETF, descoperind ce rol are fiecare rotiță din tot ecosistemul instituțional în cazul ETF-urilor.
  • Vrei să ajungi să elimini multe riscuri din investiții.
  • Vrei să eviți să te lași pradă zgomotului investițional omniprezent în presă și pe internet.
  • Vrei să reduci câțiva ani buni din drumul spre independența financiară.

Ce pierzi dacă nu te înscrii la acest curs?

Simplu! Ani din viata! Acest curs iti ofera strategia care te poate ajuta sa te retragi mai devreme din activitate si sa faci ce vrei tu, cand vrei tu. Cati ani? 10-15-30? Multi … Bogdan si cu mine avem treizeci si ceva de ani fiecare si putem sa ne retragem si maine daca vrem.

Ce pierzi daca acest curs este inutil pentru tine?

Nimic, deoarece oferim o Garanție 100% money back. Noi știm cu siguranță că vei obține mult mai mult decât te aștepți de la acest curs sau decât costă el, ca produs. Cu toate acestea, dacă nu vei fi mulțumit de informații și de cele învățate, îți returnăm banii înapoi fără nicio întrebare. În maximum 30 de zile de la data livrării cursului, poți solicita banii înapoi. Astfel, nu mai ai nimic de pierdut!

Cursul de investitii eficiente pe bursa poate fi comandat in acest moment.

Pe curand!

Valentin

Similar Posts

2 Comments

  1. “Cand investesti pasiv (adica nu faci trading sau schimbi instrumentele ca pe sosete la fiecare hop), tu incepi sa faci bani din capital, nu din munca.”

    Exact. Asta este un adevar fundamental si deseori neinteles in grupul de facebook. Mi-a placut si l-am subliniat.

    A invata inca o meserie pentru timpul liber, cea de trader, forex sau marfuri, ori actiuni, nu este decat inca un loc de munca. Nu este independenta financiara. Este un loc de munca suplimentar pe care il poti face de acasa, de pe canapea, dar ai nevoie de o unealta. Capitalul. O suma de bani. Dar tot muncesti din greu pentru diferite analize tehnice. Ore intregi pe zi. Seamana destul de mult cu un om care dupa ce se intoarce de la serviciul lui de invatator, se apuca sa mai dea cu sapa cateva ore in gradina din care culege roadele din care apoi castiga suplimentar. El foloseste pamantul si sapa, un trader foloseste banii (imprumutati sau economii) si unelte de analiza. Dar tot munceste. S-a oprit omul din munca, castigul a incetat.

    Ori in cazul investitiilor, vrem sa nu ne uitam la monitor cateva ore pe zi pentru a gasi urmatoare oportunitate care va dura cateva ore sau 2-3 zile. Vrem ca afacerea in care am investit tocmai pentru ca poate produce profituri asa cum este ea condusa de oamenii care lucreaza in ea, prin munca lor, sa ne aduca randamente fara sa o ghidam noi prin munca zilnica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *