Banii se fac

Banii se fac cu multa munca sau …

Am pus o intrebare pe grup zilele trecute: Ce credinte majore despre bani ati capatat de la parinti in copilarie (pot fi pozitive sau negative)? Mai departe am dat eu o serie de 20-30 de credinte/ expresii pe care le-am cules din “folclorul” nostru ante si postcomunist. Credinte si expresii pe care sunt convins ca le-ati auzit si voi, foarte posibil chiar de la parintii vostri.

Iata care sunt primele 5 credinte (pozitive sau negative) despre bani:

credinte limitative legate de bani 1

Dupa cateva zi, avem undeva in jur de 500 de raspunsuri impartite pe cele 30 de credinte.

Ce m-a surprins foarte tare a fost o polarizare foarte mare a raspunsurilor catre prima credinta de mai sus: Banii se fac cu multa munca – 150 de raspunsuri (pana acum).

Cumva, si credintele de pe locurile 2 si 3 sunt din aceeasi clasa: Banii se fac greu (adica prin munca grea) si Ai carte, ai parte, adica tot un fel de “trebuie sa pui osul la treaba daca vrei sa faci bani”.

Daca unim primele 3 credinte care exprima cam acelasi lucru, avem in jur de 350 de voturi pentru Banii se fac cu multa munca din totalul de 500 de voturi (restul de 150 fiind impartite intre celelalte 27 de credinte).

Interpretare rezultat

In medie, membrii grupului StiintaBanilor au studii superioare, sunt specialisti sau antreprenori, foarte muncitori si au venituri peste medie sau mult peste medie. Totusi, majoritatea dintre ei nu sunt multimilionari 🙂

Concluzia 1: Traiesc ceea ce gandesc. 🙂 Muncesc mult si au bani, insa nu foarte multi bani, inca.

Concluzia 2: Nu prea am sesizat in comunitate resentimente legate de oamenii cu bani sau idei de genul “banii sunt rai” sau “doar politicienii fac bani”. Voturile pentru credintele din aceasta categorie au fost mult mai putine.

Oamenii din comunitatea SB aspira la independenta si la libertate financiara si nu le este rusine de acest lucru. Good for them!

Banii se fac greu, cu multa munca? Pro sau contra

Din punctul meu de vedere, aceasta credinta este neutra, in sensul in care te ajuta sa faci bani (daca pui osul la treaba), dar te si limiteaza pentru ca trebuie sa depui un efort foarte mare.

O credinta nu este neaparat adevarata sau falsa, ci poate fi cel mult mai des sau mai rar validata de realitatea pe care noi o cunoastem.

Intotdeauna pot fi exceptii de la o anumita credinta si intotdeauna pot exista cercuri sociale, medii sau zone in care o credinta de genul “Banii se fac greu, cu multa munca” sa nu fie validata de realitate.

Ganditi-va doar la cei care au mostenit o avere si traiesc din chirii si dividende. Pentru ei nu se aplica aceasta credinta.

Totusi, se pare ca pentru cei mai multi dintre noi aceasta credinta este destul de validata de realitate. Chiar trebuie sa pui osul la treaba pentru a face bani.

Sa faci bani este greu, sa nu faci bani este usor. Sorry! Nu vreau sa va mangai pe cap, dar asta este realitatea pe care o stiu eu si majoritatea oamenilor cu bani pe care ii cunosc.

Oamenii care au bani multi poate ca ACUM fac bani usor (sau mai usor), dar pentru a ajunge aici, au facut bani greu, cu multa munca.

Sigur ma vor contrazice zeci de “theta healeri” si “positive thinkeri” si nu exclud nici varianta ca ei ar putea avea dreptate si eu sunt doar un limitat.

Am gasit si un mic video foarte interesant al lui Jordan Peterson in care ne spune ca “a face bani este greu” (alt limitat) si tipul asta este doctor in psihologie, a predat la Harvard si Universitatea din Toronto si genereaza venituri personale din business-urile lui de vreo 500.000 de dolari lunar (un sarac), potrivit declaratiilor lui:

https://www.youtube.com/watch?v=6vCb1yCi24I

Pai ce facem aici? Promovam credinte limitative?

Nu!

Ci doar le nuantam.

Pare ca aceasta credinta limitativa: Banii se fac greu, cu multa munca ne-a adus ceva rezultate pozitive pana acum. Am pus burta pe carte, ne-am dezvoltat abilitati reale, pentru lumea reala si nu am devenit niste lenesi + se pare ca am generat suficienti bani pentru a investi. Good!

Deci nu este atat de rau!

Ce este totusi rau?

Pai tot ce nu este bun!

  1. Cati bani se fac greu? Jordan Peterson vorbeste de $500.000 pe luna, nu de $1500 pe luna;
  2. Ce inseamna munca? Pentru Jordan Peterson munca inseamna in special: citit, analizat, vorbit, scris, gandit, adica lucruri spre care il impinge vocatia lui, lucruri spre care are o inclinatie naturala si dorinta naturala sa le faca.
  3. Ce inseamna munca multa? 12 ore pe zi/ 7 zile din 7/ 365 de zile pe an? Nu, Jordan Peterson spunea intr-o conferinta ca el nu poate sa faca mai mult de 3-4 ore de munca intelectuala intense pe zi. Deci nu pierdere de vremea pe lucruri inutile timp de 12 ore pe zi.

Concluzia

Sunt sigur ca banii se pot face si usor, dupa ce ai testat o reteta de 100 de ori;

Sunt sigur ca banii se pot face si usor, dupa ce ai petrecut 10,000 ore de studiu intens intr-un anumit domeniu;

Sunt sigur ca banii se pot face si usor, din venituri pasive, atunci cand ai un capital substantial care sa ti-l genereze.

Si … sunt sigur ca se pot face si (mai) usor daca ne organizam, prioritizam ce este important, pastram un echilibru in viata noastra si abordam lucrurile mai optimist, vazand partea plina a paharului.

Pentru a sumariza:

  1. Sa tintim sa facem bani multi, daca tot ii facem greu (pana ajungem sa ii facem usor);
  2. Munca sa fie pe o vocatie, inclinatie naturala a noastra;
  3. Sa tintim sa muncim din greu inteligent, intens, nu sa o lungim aiurea pe la birou 12 ore.

Cum ar fi sa nuantam credinta Banii se fac cu multa munca (daca tot o avem din copilarie), inainte sa ajungem la Banii se fac usor?

Voi ce credeti?

Valentin

PS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

PPS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

Similar Posts

4 Comments

  1. Pentru mine prejudecata asta are o conotatie negativa. Parca ar fi o povoara in plus, un factor demotivant.

    Pe langa asta, ideea ca banii se fac greu vine cumva mana in mana si cu opusul ei – “esti impostor daca faci bani usor”, “ceva e in neregula cu tine (poate apelezi la un scurtcircuit) daca faci bani usor”.

    + Stii in ce te mai duce credinta asta limitativa? Exact in munca aia multa, adica te poate face doar sa lucrezi ca sa te afli in lucru si sa nu reusesti sa te opresti niciodata, fiindca stii si crezi ca banii se fac doar muncind mult.

    Bine, ultimul aspect despre care am povestit eu l-ai subliniat si tu, dar mi-am dat seama dupa ce am terminat de scris. 🙂

    Mi-ai dat de gandit. Merci 🙂

  2. Putem concluziona ca banii putini se fac greu iar banii multi se fac usor. Cumva are sens, la inceput nu ai decat un singur revenue stream sa zicem, si acela platit prost. Tu depui maximul de efort pentru minimul de rezultat. Pe parcurs, pe masura ce avansezi in cariera sau iti diversifici sursele de venit, ajungi sa muncesti mai putin pentru mai multi bani. In final, odata ce incepi sa si investesti, poti ajunge sa castigi bani pasiv si sa devii independent financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *