bf blog

Black Friday StiintaBanilor

Cu mare placere anunt ca a inceput cea mai importanta campanie a anului 2021, Black Friday StiintaBanilor, care se desfasoara in weekendul 5-7 noiembrie.

Toate cursurile de educatie financiara StiintaBanilor vor intra in aceasta campanie si au oferte generoase.

Suntem aproape 55,000 de persoane pe acest grup si foarte multi dintre cei 54k inainteaza spre independenta lor financiara.

Zi de zi, cate un pas, cate o caramida.

Este timpul sa accelerezi spre independenta ta financiara.

Prin:

 1. Mai multa claritate;
 2. Directie
 3. Tehnici superioare de gestionare a banilor, crestere a veniturilor si investitii la bursa si imobiliare;
 4. Cunostinte specifice diverselor instrumente financiare;
 5. Mindset care sa te duce spre succes financiar;
 6. Daramarea unor mituri legate de investitii;
 7. Best practices in investitii pentru investitorii individuali.

Multe dintre persoanele care sunt in drum spre independenta financiara (sau au ajuns deja acolo) au cumparat un curs Stiintabanilor, fie de investitii la bursa, fie de investitii imobiliare, fie un alt curs care sa ofere o claritate, directie si tehnici concrete de a-si inmulti banii.

Investitia intr-un curs de educatie financiara se amortizeaza de cele mai multe ori in cateva luni (se poate amortiza si intr-o luna) iar return of investment este exponential.

Timpul este prietenul tau numai daca banii tai lucreaza pentru tine, ideal, in timp ce dormi sau te relaxezi.

Din moment ce oferta noastra educationala cuprinde mai multe cursuri care acopera diferite subiecte si nevoi primesc deseori intrebarea:

Mie ce mi se potriveste?

Asa ca am decis sa descriu pe scurt fiecare curs in parte astfel incat sa vezi care dintre ele ti se potriveste.

Gasesti mai jos o prima parte a descrierilor urmand sa revin eu in cateva zile si cu ultima parte:

1. Money Smart

La inceputurile mele in ale educatiei financiare faceam doar cursuri de investitii (in sala si online) si nu ma incurcam cu partea de gestionare a finantelor personale.

Cumva credeam ca toata lumea care vrea sa investeasca stapaneste deja partea de economisire, gestionare a datoriilor, stie sa isi puna pe hartie cifrele pentru a lua o decizie financiara inteleapta atunci cand trebuie sa faca o cumparatura mai mare (locuinta, masina, vacante etc.).

Eu asa credeam, dar totusi, tineam sa fac cateva capitole introductive in care vorbeam destul de sumar despre partea de credinte si partea de gestionare a banilor.

Apoi, normal, treceam direct la lucrurile mai ,,sexy”: actiuni, ETF-uri, analiza pe instrumente etc.”
Apoi urmau feedback-urile cursantilor, la ceva vreme dupa terminarea cursurilor.

Aproape jumatate din feedback-uri erau legate de acele capitole introductive:

 • Mi-am achitat in avans creditul. Sunt debt free;
 • Mi-am recuperat banii investiti in curs in 2 luni DOAR folosind bugetul personal prezentat de tine;
 • Mi-am crescut veniturile cu 90%;
 • Am eliminat 10% din cheltuielile totale doar analizand care sunt acele cheltuieli ,,inutile”.

Mai mult decat atat, o mare parte dintre intrebarile primite in toti acesti ani de la comunitate erau legate strict de decizii financiare de zi cu zi: credite, economisire, locuinta, masina, decizii de cariera etc.

Investitiile merg mult mai bine cand ai ordine in finantele personale.

Decizia de a face acest curs a venit in urma unei discutii cu Bogdan Dinu in urma careia ne-am dat seama ca succesul nostru financiar NU se datoreaza doar investitiilor si carierelor banoase pe care le avem, ci se datoreaza in primul rand modului in care ne-am gestionat si ne gestionam banii.

Toate acele calcule pe care le facem inainte de orice decizie financiara, acele credinte bine impamantenite despre bani si obiceiurile financiare pe care le avem de ani de zile.

La momentul respectiv, in ianuarie 2021, cand am finalizat cursul, gandul nostru a fost sa punem in acest curs tot ce are nevoie o persoana pentru a ajunge sa fie bine cu banii:

 • Mindset-ul prosperitatii;
 • Elemente de macroeconomie;
 • Autoevaluare atat a prioritatilor personale, cat si a nivelului financiar;
 • Economisire;
 • Gestionare datorii;
 • Modalitati de crestere a veniturilor;
 • Obiceiuri financiare productive;
 • Investitii – elemente de baza;
 • Finante personale in familie;
 • Peste 400 de slide-uri prezentate;
 • Peste 70 de lectii video;
 • 16 ore de lectii video (doar cursul de baza, fara bonusuri)
 • 12 instrumente excel si fise de lucru cu PDF-uri inteligente.

Ce iti va aduce acest curs:

Simplu: Bani in buzunar. Multi si din multe surse.

Este imposibil sa nu obtii rezultate substantiale aplicand informatiile din acest curs.
De ce?

Simplu, sunt tehnici care tin numai de tine. Nu sunt influentate de criza/ boom economic, evolutia pietelor financiare etc. Tin numai de tine.

Sunt mult prea multe capitole care pot sa iti aduca momente de AHA si unele care ori sa iti aduca bani extra ori sa iti economiseasca bani.

Doar ca trebuie sa aplici, nu doar sa lecturezi. Ai aplicabilitati practice, referinte spre alte surse si instrumente concrete aproape la fiecare capitol.

Raman la ideea ca acest curs ar trebui sa fie in “biblioteca” oricarei persoane care isi doreste o viata prospera.

Este baza/ radacina.

Si tocmai din acest motiv, in acest Black Friday, va avea un pret substantial redus, astfel incat sa si-l perimita cat mai multe persoane.

Descrierea completa a cursului MoneySmart AICI.

2. Cursul practic de investitii pasive

Curs ideal pentru incepatori in lumea investitiilor.

Dupa o serie de cursuri in sala in care am predat tehnici de investitii pasive in actiuni, ETF-uri, obligatiuni, fonduri de investitii etc. am inceput sa primesc din ce in ce mai multe solicitari de a face materia mult mai practica.

Mi se cerea practic sa arat efectiv pe platformele brokerilor cum sa cumpar instrumentele discutate, cum se citesc elementele din platforma brokerului, sa arat efectiv, cu mouse-ul in mana cum analizez un ETF, cum analizez o obligatiuni, cum citesc un document KIID (informatii cheie pentru investitori) pentru un ETF sau un fond mutual.

Asa a luat nastere Cursul practic de investitii pasive – cu accentul pe practic.

Cursul este inregistrat video si este facut cu share screen – adica participantii vad exact ce fac pe laptop (vad prezentarea, platforma brokerului, documentele pe care le analizez).

Scop: Sa te invete practic cateva strategii de baza de investitii in actiuni, obligatiuni, ETF-uri, fonduri mutuale si imobiliare si criptomonede.

Cui se adreseaza?

Incepatorilor si celor care vor sa invete pas cu pas cum sa investeasca pasiv in actiuni, ETF-uri, obligatiuni, titluri de stat, fonduri mutuale etc.

Cum te ajuta?

Oricine poate sa invete practic sa iti faca un prim portofoliu pe BVB, pe ETF-uri internationale in urma acestui curs.

Nu intra in detalii si optimizari mai complexe.

Este un curs de Level 1 – inveti bazele si aplici bazele.

Bonus: Are elemente ajutatoare procesului efectiv de investitii: istoria crizelor, mindset-ul investitorului pe timp de criza, mindset pe timp de crestere a burselor, elemente de finante personale.

Bonus 2: Va fi actualizat in curand si cu un capitol despre investitii pasive in cripto.

Bonus 3: Pachetul Gold include, pe langa cateva materiale ajutatoare si accesul in grupul privat Investitorul Independent Financiar, grup pe care il gestionez alaturi de co-autorul cursului Dan Sulica.

Descrierea completa a Cursului practic de investitii pasive AICI.

3. De Neinvins

La 21 de ani, în 2006, în urma unui plan eșuat de Work & Travel în US, m-am trezit singur, fără bani, fără adăpost, fără telefon, fără job și fără drept de muncă, rătăcind pe străzile din Camden, New Jersey, unul dintre cele mai rău famate orașe din US.

Nu doar că am supraviețuit, dar m-am întors și cu o grămadă de bani acasă (sau așa îmi păreau mie la vremea respectivă). Cu acești bani am făcut primele investiții mai consistente la bursă.

La 25 de ani, în 2009, în plină criză, după ce mi-am pierdut 80% din portofoliul de investiții, am ajuns pe punctul de a fi concediat de la job. Avusesem un conflict profesional cu un superior și acesta a profitat de situație pentru a reduce din costurile cu personalul.

În acel an au fost dați afară mai mult de jumătate din generația mea de consultanți, dar nu și pe mine. Eu am luptat.

După 6 ani, ajungeam de la nivelul de junior la nivelul de Senior Manager în acel domeniu de activitate.

La 29 de ani, în 2014, divorțam. Ca tată a doi copii și om atașat conceptului de familie, a fost lovitura cea mai dură pe care am primit-o în viața mea. Nu împlinisem încă 30 de ani. Lumea mea s-a prăbușit și toți stâlpii care mă susțineau s-au surpat într-o clipă.

Am supraviețuit și am început călătoria care m-a transformat în omul de astăzi.

La 33 de ani, în 2018, mi-am dat demisia de la job-ul meu călduț și bine plătit din corporație și m-am dedicat 100% proiectului ȘtiintaBanilor.

Astăzi, ȘtiintaBanilor este cea mai mare și mai activă comunitate de finanțe personale și investiții din România.

Sa iti depasesti conditia si conditionarile nu este usor.

Se poate, insa vei plati un pret, vei face un sacrificiu.

Te vei sacrifica pe tine, cel vechi, pentru a renaste tu, cel nou.

“De neinvins” este despre mindset-ul invingatorului, despre cel care isi depaseste conditia si foloseste orice criza ca o oportunitate de ascensiune personala.

Descrierea completa a Cursului De neinvins AICI.

4. Programul de 12 saptamani – Succes in finante personale si investitii (prescurtat, P12)

Program care dureaza 13 saptamani (una este bonus) si este destinat incepatorilor care vor sa isi puna la punct finantele personale si vor sa inceapa sa investeasca, fiind ghidati saptamanal de profesori.

Program realizat alaturi de Dan Sulica, ideisibani.ro.

Se desfasoara doar o data pe an, in perioada februarie-mai si cuprinde intalniri saptamanale online, de grup, in care abordam un subiect si apoi dam o tema de facut pentru data viitoare.

Capitolele introductive sunt despre:

 • Motivatie si De ce-ul personal;
 • Cresterea veniturilor;
 • Gestionarea cheltuielilor;
 • Partea legislativa a pietelor de capital.

Apoi abordam absolut toate clasele de active relevante:

 • actiuni;
 • imobiliare;
 • ETF-uri;
 • obligatiuni, titluri de stat;
 • marfuri si metale pretioase;
 • cripto.

Acest Program se potriveste celor care prefera sa invete etapizat, in cadrul unor intalniri saptamanale si sa aplice de la o saptamana la alta lucrurile invatate.

De asemenea, un beneficiu important al programului este accesul la traineri (la Dan si la mine), atat in cadrul intalnirilor online, cat si pe grupul privat al Programului.

Transferul de mindset in investitii se realizeaza indirect, prin expunere constanta timp de 13 saptamani la modul de gandire si actiune al trainerilor.

In practica, rezultatele acestui program sunt fantastice. Marea majoritate a cursantilor aplica infomatia, isi deschid conturi la brokeri si isi fac portofolii pe international si/sau pe BVB.
Apoi se concentreaza pe tehnicile simple si clare de investitii predate in Program, cu rezultate foarte bune.

Au un plan, stiu cum se comporta instrumentele, nu capata “iluzia” ca ar deveni nu stiu ce guru al investitiilor, astfel incat sa piarda din vedere partea de risk management.

Primesc deseori mesaje de la fosti cursanti care imi spun ca acest Program efectiv le-a schimbat viata in bine si modul de a vedea viata si banii.

Este un Program care implica o pregatire pe o perioada mai lunga de timp (3 luni) asa ca necesita o implicare si o investitie mai mare din partea cursantilor.

Acest efort este insa rasplatit pe deplin. Eu nu stiu inca pe cineva care sa fi aplicat informatiile din Program si sa nu fie deja pe un plus consistent.

De asemenea, in urma Programului ramai cu un Plan de investitii personal care este aproape imosibil sa nu te duca la independenta financiara pe termen lung.

Cat de lung sau de scurt va fi acest drum depinde de tine, de modul in care te misti. Instrumente si cunostinte ai destule in curs. Mai trebuie sa le si aplici.

In mod normal, il promovam in februarie (cand si incep cursurile), insa acum, de Black Friday, voi oferi un numar limitat de locuri pentru inscieri in avans, la un pret mai bun decat cel pe care il vom avea in februarie.

Descrierea completa a Programului de 12 saptamani AICI.

Revin peste cateva zile si cu celelalte cursuri care vor avea preturi reduse de Black Friday.

5. Cursul de investitii eficiente pe bursa

Investitiile la bursa sunt invaluite in legende si preconceptii gresite.

Marea majoritate a oamenilor inca cred ca “se joaca la bursa”, ca bursa este pentru tzepuit naivii sau ca investitiile la bursa sunt foarte complicate si necesita niste cunostinte financiare foarte avansate.

In realitate, investitiile la bursa au fost si sunt o sursa foarte importanta de creare de avere, inclusiv pentru oamenii obisnuiti.

Nu toata lumea are banii, abilitatile si dispozitia necesara pentru a crea o afacere de succes. Gradul de esec aici este de undeva la 90%;

Nu toata lumea are banii si timpul necesar pentru a investi in imobiliare;

Nu toata lumea are timpul, cunostintele si rezilienta de a investi profitabil in actiuni individuale. Intre noi fie vorba, cei mai multi care fac stock picking oricum o fac la plesneala si au sanse foarte mari sa piarda bani;

Insa toata lumea poate investitii pasiv intr-un portofoliu de ETF-uri (fonduri de investitii listate la bursa).
Un ETF este practic o colectie de actiuni in anumite ponderi date de indicii pe care ii urmareste acest ETF.

De exemplu, exista ETF-uri care replica indicele S&P 500 care reuneste cele mai importante 500 de companii listate la bursa in SUA. In acest moment cele mai importante companii din indicele S&P 500 sunt Apple, Microsoft, Google, Tesla, Amazon si Facebook.

In ultimii 100 de ani, indicele SP500 a avut un randament mediu anual de aproximativ 10%.

Oricine poate invata cum sa isi faca un portofoliu eficient si smart de ETF-uri si sa capete disciplina de a face 2-3 tranzactii pe luna.

Ca timp iti va lua 15 minute pe luna si culmea este ca vei avea rezultate mai bune decat peste 90% dintre ceilalti investitori.

In cursul de investii eficiente vei invata:

 • Ce este un ETF, cum il analizezi, cum le alegi pe cele mai eficiente;
 • Cum analizezi si cum iti alegi brokerul;
 • Cum iti construiesti un portofoliu de ETF-uri;
 • Modele de portofolii simple de ETF-uri;
 • Modele de portofolii avansate de ETF-uri;
 • Analiza indicatorilor financiari;
 • Investitii in ETF-uri Smart Beta;
 • Strategii de investitii;
 • Investitii in indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti;
 • Cum sa iti faci IPS-ul personal (Investment Policy Statement);
 • Investitii in REIT-uri (fonduri de imobiliare);
 • Si impozitarea investitiilor in ETF-uri.

Cursul este realizat impreuna cu Bogdan Dinu si a fost imbunatatit in octombrie 2021 cu noi capitole si actualizarea unor capitol mai vechi.

Descrierea completa a Cursului de investitii eficiente pe bursa AICI.

6. Income Accelerator

Sau cum sa iti dublezi veniturile de la an la an … pana cand nu mai are sens sa o faci.

Lucrand cu mii de persoane din rolul de coach si trainer in ultimii 5 ani, am observat 2 abordari total diferite ale venitului activ, cu rezultate total diferite:

 1. Persoanele care se “tarasc” la acelasi nivel de venit ani de zile, obtinand cresteri de venituri de 2%, 5%, 7% pe an maximum, cresteri care de-abia acopera inflatia;
 2. Persoane care efectiv isi dubleaza veniturile an de an, au o crestere exponentiala atat timp cat isi doresc acest lucru si cat timp sunt dispusi sa faca efortul.

Tipologia 1, cea care se “taraste” cu acelasi tip de venit, este de departe cea mai comuna.

Tipologia 1 nu are o directie clara, nu pune accentul pe abilitatile “soft”, ci aproape exclusiv pe abilitatile tehnice (hard), nu risca, nu este pragmatic si nu crede ca lucrurile pot fi altfel decat sunt.

Tipologia 2, in primul rand, a ajuns sa creada ca poate face 5000 de euro pe luna, 10k, 15k, 20k si chiar mai mult … si chiar o face.

Se reinventeaza la fiecare nou prag de venit, invata mereu ceva nou, testeaza, risca.

Da, cuvantul cheie este ca risca. Tipologia 2 nu este o tipologie care sa mearga pe o cale trasata de “un sef” care il abureste cu vorbe lipsite de continut. Tipologia 2 merge direct la tinta, adica la mai multi bani.

In tipologia 2 ii vei intalni de obicei pe:

 1. Cei care fac intraprenoriat in companii;
 2. Cei care isi fac un side hustle in paralel cu job-ul;
 3. Cei care isi fac o cariera super profitabila in freelancing;
 4. Cei care au curajul sa se expuna public si sa faca vanzari;
 5. Cei care ajung in top in cariere de liber profesionisti;
 6. Cei care isi fac o afacere super profitabila.

Tipologia 2 are:

 1. Un apetit la risc mai mare;
 2. Invatare continua, atat profesional, cat si soft skills;
 3. Viteza in implementare (cand invata ceva nou, implementeaza chiar de a doua zi);
 4. Capacitate mare de munca si toleranta la efort si stres;
 5. Pragmatism. Nu alearga dupa “pozitii care sa le mangaie orgoliul” si “batai pe umar”, ci tintesc efectiv banii.

In Income Accelerator vei gasi:

 • Instrumentele care te vor ajuta sa iti formezi un mindset de crestere financiara;
 • Obiceiuri productive;
 • Strategie de crestere a veniturilor ca intraprenor;
 • Strategia de a-ti face un side business, in timp ce esti inca angajat si de a creste acest side business la un nivel la care sa poti sa iti dai demisia.

Cursul este facut impreuna cu Bogdan Dinu si combina cunostintele noastre pe partea de crestere a veniturilor active.

Acest curs ti se potriveste numai daca esti dispus sa te reinventezi, sa iti restructurezi modul de gandire si sa aplici. Altfel, va fi doar o “lectura” placuta :);

Descrierea completa a Cursului Income Accelerator AICI.

7. Cursul de investitii imobiliare

In 2015 pusesem ochii pe un apartament de 3 camere din zona de nord a Bucurestiului (an constructie 2008). Dezvoltatorul era in insolventa si banca vindea apartament cu apartament complexul respectiv.

Cea mai buna oferta vazuta de mine in acel complex rezidential a fost 92k euro, apartament 3 camere + 2 locuri de parcare la subsol.

Eu am citit presa, am citit opiniile “specialistilor” care nu au facut o tranzatie imobiliara in viata lor si am ezitat.

Acum pretul pentru un astfel de apartament si cele 2 locuri de parcare este peste 200k euro.
In 2016 pusesem ochii pe un bloc nou care se construia langa parcul Carol din Bucuresti.

Era efectiv la cateva zeci de metri de una dintre intrarile in parc, intr-o zona semicentrala, la 5-6 minute de metrou, intr-o zona linistita si intre 2 mari parcuri din Bucuresti (Carol si Tineretului).

Voiam sa iau un 2 camere acolo si sa il inchiriez. Pretul era de 1400 de euro pe mp. L-as fi luat pe credit (cu undeva la 20% avans).

Iar am citit opiniile “specialistilor” care anuntau ca iti iei la anul apartament de 2 camere cu banii pe care ii dai acum pe o garsoniera. Iar am ezitat.

Acum, o astfel de proprietate porneste de la 2000 de euro pe mp si am mari indoieli ca se gaseste si cu atat.

Imi facusem planul sa investesc prin credit, as fi platit undeva la 20% avans si restul credit. As fi beneficiat de o perioada de dobanzi minime (2016-2021) si, intre timp, proprietatea mi-ar fi crescut cu 50-60% in valoare + mi-ar fi platit chirii generoase.

Luand in calcul doar avansul platit, cresterea in valoare a proprietatii si chiriile colectate ar fi avut un randament de 300%.

Norocul meu este ca mi-am cumparat o locuinta personala in 2015 (minimum absolut al pietei imobiliare din Bucuresti din ultimii 12-13 ani) si nu am ars degeaba zeci de mii de euro stand in chirie in toata perioada asta, asa cum ne sfatuiesc unii “experti”.

De unde sa inveti cum sa investesti in imobiliare?

Daca pentru bursa existau carti, surse de informare din afara, experienta practica pe care sa o poti capata cu investitii minime, pe imobiliare aceste surse de informare si educatie nu existau.

Piata imobiliara din Romania are un specific puternic local, cat si sistem de impozitare si finantare specifice tarii.

Astfel, orice opinie emisa in presa a unui “expert” mai mult sau mai putin specializat pe imobiliare era si este luata de buna de public.

In acest context, l-am rugat pe Bogdan Dinu sa facem impreuna un curs de imobiliare in care sa ii invatam pe oameni:

 1. Sa analizeze piata imobiliara rezidentiala la nivel de tara sau oras;
 2. Sa identifice unde ne aflam pe ciclul imobiliar;
 3. Sa isi calculeze singuri indicatori de evaluare a unei investitii imobiliare;
 4. Sa identifice singuri zone cu potential;
 5. Sa invete cum sa negocieze o achizitie;
 6. Sa invete cum sa renoveze si sa utileze eficient o proprietate;
 7. Sa invete cum sa isi selecteze si sa isi gestioneze chiriasii.

Si multe alte instrumente concrete si studii de caz care sa ofere oamenilor cunostinte care sa le maximizeze profitul in cazul unei investitii imobiliare.

Partea amuzanta este ca prima oara cand am facut acest curs (in luna octombie 2019) Bogdan identificase pe ciclul imobiliar anul 2020 ca anul unei mici corectii de cateva procente, urmata de o perioada de explozie a preturilor mai lunga.

Suntem la final de an 2021 si pana acum s-a intamplat exact cum a prezentat Bogdan in octombrie 2019.

Cursul a fost actualizat recent, in septembrie 2021. Aproape toate lectiile sunt noi, refilmate si actualizate.

Descrierea completa a Cursului de investitii imobiliare AICI.

Oferta completa de Black Friday o poti vedea AICI.

Campanie se incheie duminica, 7 noiembrie, la finalul zilei.

Pe curand si spor in toate!
Valentin

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *