Bugetul personal ca o lovitura de Shito-Ryu
Care este legatura dintre bugetul personal si artele martiale?
In perioada adolescentei practicam o forma de arte martiale numita Shito-Ryu si tin minte si acum momentul in care am invatat prima lovitura numita “Seiken tsuki”. Este o lovitura de pumn de baza, destul de simpla. Sensei ne-a invatat atunci ca trebuie sa exersam aceasta lovitura tot timpul pentru a ne desavarsi tehnica. Ne-a spus ca si marii maestri sunt vazuti de multe ori exersand aceasta tehnica de baza.
La fel ca in artele martiale, si in finantele personale trebuie sa ne intoarcem din nou si din nou la principiile si tehnicile de baza. In cazul finantelor personale, totul porneste cu bugetul personal si se termina tot cu bugetul personal. Nu poti sa speri sa acumulezi avere, sa ajungi independent financiar sau macar sa o duci bine cu banii, fara sa iti tii un buget personal.
Bugetul personal care ne ajuta
Pentru ca un buget personal sa fie bun si sa ne sustina in drumul nostru spre independenta financiara, el trebuie sa respecte cateva reguli:
- Sa evidentieze cat mai exact veniturile si cheltuielile lunare;
- Economiile sa fie primul element de “cheltuiala” – astfel cheltuim din ce ne ramane dupa ce am economisit si nu economisim din ce ramane dupa ce am cheltuit (daca mai ramane);
- Sa reprezinte un instrument de planificare a cheltuielilor lunare nu doar de tinere a evidentei lor. Astfel, la inceputul lunii planificam cheltuielile pe categorii si ne asiguram ca banii se duc spre destinatiile alese de noi de dinaninte, nu haotic in functie de impulsurile de moment.
Dupa cum vezi, tehnica prin care se construieste un buget personal este foarte simpla si dupa cum poate banuiesti, se gasesc zeci si sute de exceluri, aplicatii si softuri pe care le poti folosi. Eu folosesc un buget de venituri si cheltuieli in excel (vezi buget personal exemplu) pe care poti sa il folosesti si tu. Stiu multinationale care functioneaza de ani de zile pe baza de bugete construite in excel, si asta ne le-a impiedicat sa obtina profituri de milioane de euro an de an. Importanti sunt oamenii care le folosesc, nu tehnologia din spate, asa cum vei vedea mai jos.
Cum gestionam practic cheltuielile lunare
Bun, am vazut ca un buget personal este relativ simplu de construit. Totusi, din experienta mea este destul de greu de respectat si de tinut cu consecventa. In ultimii 10 ani am inceput si am abandonat bugete personale de multe ori. Mi se parea plictisitor si oricum nu prea respectam bugetul decat pana pe la jumatatea lunii, cand incepeam sa il incalc grosolan. Am incercat sa folosesc pusculite, sa fac un buget simplificat, sa platesc totul doar cash dar ori abandonam din lipsa de disciplina ori din frustrarea ca nu pot sa il respect.
Acum 2 ani cand am gasit o tehnica relativ simpla care ma ajuata sa ma tin de treaba:
- La inceputul lunii imi planific in mare cheltuielile in excel: mai intai economiile, apoi sumele fixe pe care le am de platit (facturi, rate, taxe etc.), apoi cheltuielile variable de baza (mancare, transport, haine etc.), apoi celelalte cheltuieli variabile care sunt legate mai mult de dorinte decat de necesitati;
- Prima data virez suma de bani alocata economisirii intr-un cont de economii (trebuie sa fie cel putin 10% din venit, preferabil mai mult);
- Apoi platesc sumele fixe: rate, facturi, taxe etc.;
- Apoi vad ce imi ramane si ma relaxez stiind ca ce am, atat cheltuiesc in luna respectiva;
- Notez in fiecare zi cheltuielile, pe masura ce apar, pe o aplicatie pe mobil. Eu folosesc o aplicatie Android care se numeste Handwallet Expense Manager. O folosesc doar pentru a-mi nota cheltuielile, nu si pentru bugetare . Poti gasi aici un top cu cele mai bune aplicatii de Android pentru a-ti gestiona bugetul personal.
- In fiecare saptamana compar cheltuielile actuale cu cele bugetate (pe total luna nu pe categorii) si vad cati bani mai am disponibili pana la sfarsitul lunii. Ajustez cheltuielile pentru saptamana viitoare astfel incat sa ma incadrez in bugetul lunar;
- Cand vad ca ajung la fundul sacului, adica nu prea mai am bani in buget, ma calmez cu cheltuielile si astept cuminte sfarsitul lunii;
- La sfarsitul lunii imi notez cheltuielile de pe Expense Manager pe excel si le compar cu ce am estimat, de data asta pe categorii. Trag concluziile si ajustez ori bugetul ori comportamentul pentru luna viitoare. Am ajuns sa respect bugetul in proportie de 90- 95% si sunt multumit cu asta. Eu caut progresul nu perfectiunea.
Succesul devine inevitabil
In acest fel nu prea am cum sa nu economisesc sau sa depasesc semnificativ bugetul, din moment ce economiile mele sunt virate de la inceputul lunii, costurile fixe sunt virate tot la inceputul lunii si raman cu o suma in care trebuie, vreau nu vreau sa ma incadrez. Singurul inconvenient este ca in ultima saptamana din luna trebuie sa fiu foarte chibzuit. Dar nu ma deranjeaza, imi orientez atentia spre preocupari mai spirituale care nu necesita bani.
Chiar daca nu reusesc sa respect bugetul 100%, datorita obiceiului de a-l pregati si a-l monitoriza luna de luna, am ajuns sa ma raportez la bugetul personal ca la bugetul unei firme. Sunt CFO-ul meu. Si ca orice CFO, ma asigur in primul rand ca avem profit (economii), ca utilitatile si celelelate mijloace de productie sunt platite prioritar (nevoile) si apoi din ce ramane sa fac si teambuilding-uri pentru moralul angajatilor (distractii). In acest fel, actionarii isi iau dividendele, fabricuta merge inainte si muncitorii sunt si ei fericiti.
Succes in implementarea si respectarea bugetului personal si spor la bani!
Cu drag,
Valentin
Salut Valentin. Am terminat acest articol cu un mare AHA si cu o intrebare, personala. Daca ma chivernisesc sa nu depasesc bugetul ce fac cu cheltuielile neprevazute? Apoi mi-a mai venit o intrebare. Nu risc sa devin putin paranoic in raportul meu cu banii si cheltuielile personale? Sunt intrebari care au derivat din context, dar recunosc ca nu mi-am pus niciodata problemsa sa ma gestionez financiar in acest mod, care unora ar putea sa le para destul de spartan. Te-as ruga sa imi aduci argumente combative si pozitive. Multumesc anticipat.
Lucian, pentru cheltuieli neprevazute iti faci un minifond de urgente de 500-1000 EUR. Ar trebui sa fie suficient pentru mici urgente. Odata ce ai luat din ei, completezi luna/ lunile urmatoare.
Din punct meu de vedere, acest mod de administrare a banilor nu te fac sa fii paranoic :), mai degraba iti da liniste in relatia cu banii. Iti asumi de la inceput ca vei cheltui de exemplu 90% din venit si de restul de 10% ii pui deoparte, uiti de ei. Dupa cateva luni iti va intra in reflex si nu va mai parea un efort si voi constata cu satisfactie cum se aduna si sume din ce in ce mai consistente in contul de economii.
Foarte tare articolul. Imi place ca esti mereu cu un pas inaintea mea. De la inceputul anuli folosesc cashcontrol, varianta free. Abia acum am observat ca nu pot scoate rapoarte pe tot anul, practic am o gramada date dar nu le pot exploata. Acum pregateam un excel dar ma voi inspira din al tau. Voi lua rapoartele lunare unul cate unul si voi pune in excel, daca le mai am 🙁
Voi urma modelul tau, folosesc aplicatia si la final de luna pun in excel. Eram f curios cat consum pe comenzile de mancare si pentru noul membru al familiei.
Urmez in mare acc principii, 5% pun intr un fond de urgenta iar in functie de luna, 10-15% pentru rata anticipata.
Foarte bine Marius. Felicitari!