la maxime

Bursele se afla la maxime! Ce facem acum?

Sunt doi factori majori care determina evolutia pretului activelor (actiuni, imobiliare, obligatiuni, marfuri etc.), cat si randamentele lor: evolutia economiei si inflatia.

Daca vorbim de factorul crestere economica, lucrurile sunt oarecum clare: creste tot ce este sexy 🙂 adica actiunile si imobiliarele. Cand avem recesiune, scad cele sexy si cresc cele batranicioase: titlurile de stat si aurul + valute “safe heaven”, cum ar fi CHF sau JPY.

ray dalio chart

sursa

Este clar ca avem crestere economica de ceva ani?

SP500 10 ani

Bun!

Dar care este treaba cu inflatia?

Cum influenteaza inflatia valoarea diverselor active?

In teorie, o inflatie in crestere ajuta: Imobiliarele, Aurul, Marfurile si chiar Actiunile (unele da, pe altele nu) si defavorizeaza titlurile de stat si toate instrumentele cu venit fix si cel mai mult cash-ul 🙂 care se devalorizeaza vazand cu ochii.

In ultimii 10 ani am avut un mediu cu inflatie mica si foarte mica in tarile dezvoltate, substantial sub 2%. Chiar si in Romania, inflatia medie in ultimii 10 ani s-a situat sub 3% pe an.

inflatie SUA

Sursa

In aceste conditii, daca nu am avut inflatie, de ce s-au apreciat atat de mult imobiliarele si actiunile?

Da, a fost crestre economica, stiu, dar … a mai existat un factor important care este oarecum legat de inflatie: ratele de dobanda care au fost foarte mici.

Adica? Dobanzi mici de politica monetare in SUA, Europa, Japonia samd si mai jos pe linie, doanzile bancare pentru fierme si populatie.

Cum influenteaza ratele de dobanda piata de actiuni si imobiliarele?

Foarte simplu: dobanzile mici determina cresterea in valoare a imobiliarelor si a actiunilor.

De ce?

Actiuni – cand dobanda oferita pentru titlurile de stat este de 2-2.5% (pe unde se invart in SUA), iar actiunile au un castig pe actiune (EPS) de, sa zicem, 6%, investitorii sunt mai degraba dispusi sa investeasca in actiuni pentru a castiga 6%. Diferenta dintre 2.5% din titlurile de stat si 6% este suficienta pentru a suporta riscul suplimentar. Astfel, din cauza cererii mari de actiuni, actiunile se scumpesc.

Pe de alta parte, daca dobanda ar creste la 5%, investitorii ar fi mai tentati sa castige “usor” 5%, decat sa isi asume un risc suplimentar pentru 6%. Diferenta nu mai justifica riscul. Astfel, investitorii vand actiunile si cumpara titluri de stat.

Simplist vorbind, la fel se intampla si cu imobiliarele.

In plus, la imobiliare, cresterea dobanzilor influenteaza direct randamentul obtinut. Imobiliarele sunt finantate mai mult prin credit, iar o crestere a dobanzilor reprezinta un cost direct pentru investitor. Astfel, randamentul imobiliarelor scade si in consecinta si preturile lor scad.

Bun!

Crestere Economica + Dobanzi mici

Determina crestere pe piata de actiuni si imobiliare. Acest lucru s-a vazut in ultimii 10 ani. 🙂

Mai mult, si obligatiunile corporative merg excelent, mai ales cele care au un grad de risc mai mare (Junk bonds) pentru ca ofera dobanzi foarte mari in comparatie cu dobanzile infime de pe piata. Vezi in acest sens obligatiuni corporative listate la BVB care ofera 9% vs 1% la un cont de economii.

Aurul nu o duce prea bine in perioada aceasta din cauza ca nu avem inflatie si investitorii se indrepta spre active care ofera randamente mai mari (actiuni, imobiliare, corporate bonds).

Cei care detin cash, in ultimii ani, au pierdut masiv, nu atat din cauza inflatiei (care a fost redusa), ci mai ales din cauza costului de oportunitate.

Perspective pe termen scurt

Cata vreme vom continua sa avem crestere economica si dobanzi mici, cel mai probabil actiunile, imobiliarele si corporate bonds vor creste in continuare.

Ceea ce este foarte interesant este ca dobanzile mici determina crestere economica. De ce? Pentru ca firmele se pot credita ieftin pentru a realiza investitii, populatia se poate credita ieftin pentru a consuma (consum = profituri mai mari pentru corporatii).

Atat SUA, cat si alte tari dezvoltate au anuntat ca vor scadea (???? Pana unde???) dobanzile si vor continua sa printeze bani (prin diverse mecanisme). BTW, printatul de bani tine dobanzile si mai scazute.

Pe short term pare ca lucrurile vor continua in acelasi fel. Adica actiuni si imobiliare UP.

Pana cand?

Pana cand vom avea scadere economica SAU cresteri de dobanda.

Bun!

Dar bancile centrale scad dobanzile pentru a stimula economia, nu?

Corect!

Pana cand?

Teoretic o pot tine asa la nesfarsit. Practic, putin probabil.

Ce ar putea merge prost?

In afara de un cataclism de proportii, un razboi mondial sau alte evenimente catastrofale (pe care nu le tratez aici), ar trebui sa apara ori scadere economica, ori inflatie sau amandoua.

Scaderea economica poate veni in urma explodarii unei bule, unui eveniment international sau orice alt eveniment care scade increderea investitorilor si consumatorilor in economie si OPRESTE CIRCUITUL BANILOR. Daca banii nu mai circula, economia scade.

Revenirea inflatiei ar determina cel mai probabil cresterea dobanzilor, ceea ce ar “ieftini” actiunile si imobiliarele.

Realitatea din teren este ca: Guvernele se chinuiesc de ani de zile sa mentina Cresterea economica cu eforturi mari si un succes relativ modest (mai ales in Europa).

A doua realitate este ca Bancile Centrale se chinuiesc sa creasca inflatia, iarasi cu un efort mare, dar cu un success foarte limitat.

Astfel, dintre cele doua, as spuna ca o stagnare/ scadere economica este mai probabil sa apara prima dacat un scenariu inflationist.

Factorii declansatori se afla deja in piata (razboiul comercial dintre SUA si China, razboiul real intre SUA si mai stiu eu cine, vreun default al vreunei economii dezvoltate etc.), insa nu stim daca sau cand se vor si materializa.

Intr-un scenariu pe termen mediu (2-5 ani), inflatia este optionala. Nu stiu daca va aparea. Totusi, ar trebui sa o luam in calcul, just in case.

Cum evolueaza activele in functie de evolutia economiei si inflatie?

Ciclurile economice:

stagfanion and rest

Cum evolueaza activele in functie de ciclurile economice:

structural diversification heatmap

Sursa

Unde ne aflam noi acum?

Dis-Inflationary boom – asa cum am discutat, acesta faza poate sa mai dureze pana cand bubuie ori crestere economica ori dobanzile.

Faza aceasta mai poate continua 6 luni sau 6 ani. Aici chiar ca mi-am uitat globul de cristal acasa. 🙂

Unde ne indreptam?

Inclin sa cred ca inspre Deflationary bust. Posibil dupa aceasta faza sa urmeze si o perioada de Stagflation. Cat timp? De obicei sunt faze destul de scurte, de 1-2 ani. Dar, din nou, mi-am uitat globul de cristal acasa.

Ce este de facut?

O prima concluzie din cele enumerate mai sus este ca in acest moment, activele sunt evaluate in raport cu dobanzi de “risk free” foarte mici. Vorbim de dobanzi de 2% in SUA si 0% in Europa.

Activele nu sunt supraevaluate in raport cu un risk free rate de 2% insa ar fi cu siguranta supraevaluate in raport cu un risk free rate de, sa zicem, 4%.

Daca tu, ca investitor individual, ai credite cu dobanzi (sa zicem 4% in EUR sau 6% in RON) care depasesc cu mult acel risk free rate – ACEA dobanda este risk free rate-ul tau. Adica ai un risk free rate mai mare decat cel folosit in evaluarea activelor. Din punctul meu de vedere, decizia rationala si cel mai probabil profitabila ar fi sa iti achiti creditul. Diferenta dintre randamentul potential si free risk rate-ul tau NU MAI JUSTIFICA riscul aditional de a investi.

Concluzia 2: Nu incerca sa ghicesti cand vine urmatorul ciclu economic sau mai rau … cand vine criza. Nu ai cum sa ghicesti. Sunt prea multe variabile. De exemplu, a venit Donald Trump dupa alegerea sa cu un pachet de reduceri de taxe si a “amanat” criza cu inca 3-4 ani. Mai bine un portofoliu defensiv,dacat cash tinut la banca, la 1% in RON.

In plus, dupa atata asteptare, vei crede ca a venit criza la primul stranut si poate va fi doar o corectie temporara, vei intra masiv pe active volatile si abia apoi va urma criza 🙂 si te va prinde pe o alocare prea ofensiva.

De asemenea, poate sa nu vina – poate va fi doar o recesiune normala (scenariu mai probabil). Va veni, va trece si tu vei ramane tot pe cash, asteptand criza.

Crize cum a fost cea din 1929-1933 sau cea din 2008-2009 vin poate de doua ori pe secol, nu la fiecare ciclu economic.

Concluzia 3: Daca te gandesti la speculatii, time the market etc., mai bine inveti sa faci trading pe CFDs si/sau te concentrezi pe speculatii rapide: intrat, marcat profit in cateva saptamani, luni si out. Pe leagea lui Pareto 20/80 – daca tot depui efortul sa faci “time the market”, macar sa fie cu levier sa merite.

Concluzia 4 (mai mult pentru profilul meu de risc): Un portofoliu “All weather” conservator-moderat ar trebui teoretic sa imi livreze bine in orice scenariu dintre cele enumerate mai sus.

Am dezvoltat o matrice cu scenariile viitoare posibile:

matrice

Nu este finala, deci este perfectibila 🙂

Am plecat de la premiza ca economia este ciclica si investesc pe long term + faptul ca nu stiu si nu am cum sa prevad cand vom iesi din High growth slow inflation si in ce etapa mai exact vom intra.

Voi avea in portofoliul meu:

 1. actiuni unde voi acumula incet dar sigur (RE si corporate bonds am deja suficiente);
 2. Aur si Titluri de stat tarile dezvoltate unde voi acumula mai consistent;
 3. Cash – dar nu in RON 🙂

Voi testa pe Portfolio Visualizer diverse combinatii de procente.

Concluzii

Mai trebuie doar sa fac niste simulari, sa vad exact si procentele. 🙂

Partea faina este ca pot construi pe ce am deja si ca intamplator sau nu, aveam o alocare All Weather rezonabila si inainte de acest research:

Actiuni intre: 15-30%

Obligatiuni (mai mult corporate decat de stat): 60-70%;

Aur: 5-10%

Si altele insignifiante (acele X factor sau speculative)

Nu am fost foarte precis cu rebalansarile. 🙂

Randamentul mediu anual obtinut in ultimii 5 ani este undeva la 9% in RON deci un 7% in EUR si un 5% in USD (in USD nu arata grozav 🙂 din cauza aprecierii puternice a USD in fata EUR si RON din ultimii 5 ani).

Voi reveni cu un research detaliat legat de ajustarile pe care le voi face pe viitor.

Important este: 1. Sa fim in piata 2. Sa ne facem temele (sa studiem) si 3. Sa ne culcam linistiti in fiecare noapte.

Spor la investitii!

Valentin

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Similar Posts

4 Comments

 1. Bună ziua,
  Am ratat early bird discount pentru înregistrările de la money days,din păcate.
  Cum pot achiziționa totuși înregistrările și care e prețul.
  Mulțumesc

  1. Buna Lya,

   Din pacate ai ratat la mustata periaoada de early bird 🙁 insa in calitate de organizator pot sa iti ofer o reducere de 100 RON prin folosirea codul de reducere: ValentinV – pentru o reducere de 100 de RON. Comenzi pe https://moneydays.ro/

   Mult succes!

 2. Mi se pare ciudat ca piata imobiliara tot creste in conditiile in care roborul a tot crescut anul trecut. Si oferta createe fiindca apar ansambluri noi. Mai asteptam mult reglarea ?:)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *