In ce investim in 2017

In ce investim in 2017In articolul trecut am vazut care au fost cele mai profitabile investitii in anul 2016. Acum hai sa vedem in ce investim in 2017, astfel incat sa ajungem un pic mai aproape de scopul nostru de a deveni independenti financiar.

Inainte de a incepe, vreau sa punctez faptul ca lista de mai jos nu reprezinta o recomandare de investitii ci reprezinta un punct de vedere personal asupra unei posibile strategii de investitii pentru anul 2017.

Sa incepem:

1. Cash – cat mai mult cash

Cand situatia economica este roz si toata lumea din jur cumpara cu doua maini, se imprumuta si construieste pe coclauri, trebuie sa ai o mare tarie de caracter sa tii banii cash. Totusi, eu sunt de parere ca ai mult mai mult succes daca vinzi atunci cand toata lumea cumpara si daca cumperi atunci cand toata lumea vinde.

Sa detii cash atunci cand toata lumea vinde in panica (actiuni, imobiliare, afaceri etc.) reprezinta cel mai simplu mod de a te imbogati, asa cum sa detii active (actiuni, imobiliare, afaceri etc.) atunci cand toata lumea are cash sau are acces facil la credite, cum se intampla astazi, reprezinta o buna oportunitate de a vinde in castig.

2. Actiuni monopol de stat platitoare de dividende

Reprezinta o investitie buna pe termen lung, avand in vedere ca posibilitatea falimentului este aproape nula si ca produsele si serviciile acestor companii sunt indispensabile functionarii economiei. Poti vedea care sunt acestea in articolul Cele mai profitabile investitii ale anului 2016.

In plus, aceste companii au profituri generoase an de an si sunt obligate prin lege sa distribuie cel putin 50% din profit ca dividende.

3. Actiuni petroliere sau direct petrol

Desi revenirea pretului petrolului a inceput de putin timp, cred ca trendul este unul crescator. Nu recomand investitia directa pe petrol celor care sunt incepatori ci mai degraba investitia in actiuni ale companiilor producatoare de petrol si gaze. Sunt cateva companii interesante in acest segment si la Bursa de Valori Bucuresti.

4. Obligatiuni

Desi nu aduc randamente deosebite, obligatiunile sau fondurile de obligatiuni reprezinta o buna posibilitate de a pastra o parte din cash, in asteptarea momentelor in care alte active mai riscante devin mai ieftine.

Ca si idee, poti obtine un randament de 9% la obligatiunile unor companii mai mici sau poti investi intr-un fond mutual de obligatiuni, cu un portofoliu diversificat, cu un randament mediu de 3-4% brut.

5. Aur

Usor usor aurul a intrat pe un trend ascendent la inceputul acestui an, de la 1,147.5 dolari/uncie pe 30 decembrie 2016 la 1,213 dolari, astazi 24 ianuarie 2017. Cred ca trendul de crestere va continua.

Chiar daca va creste pe termen scurt sau nu, aurul va creste cel mai probabil la primul semn ca situatia economica globala nu mai este atat de roza. Cu alte cuvinte, aurul reprezinta un instrument de protectie impotriva prabusirii valorii altor active.

Exista posibilitatea cumpararii aurului fizic, de la diverse banci, insa pretul de cumparare a aurului si cel pe care ti-l ofera banca la rascumparare sunt total diferite si cel mai probabil vei pierde o mare parte dintr-o eventuala crestere a cotatiei aurului.

Cel mai simpu si eficient mod de a investi in aur este sa cumperi asa zise ETF-uri pe aur, sau fonduri de investitii in aur. In Romania nu sunt listate ETF-uri pe aur insa poti cumpara ETF-uri listate pe alte burse (SUA, Germania etc.). Unele companii de brokeraj mari din Romania ofera aceasta posibilitate. Eu folosesc firma de brokeraj Tradeville.

6. Start-up

Momentul cel mai bun de a porni un start up a fost ieri, deci l-ai ratat :). Asta nu te impiedica sa profiti de cel de-al doilea cel mai bun moment, si anume astazi. In cazul in care ai pornit deja un start-up sau ai deja o afacere in crestere foarte bine, continua.

Dureaza ceva pana cand un start-up incepe sa produca profit si mai ales un profit consistent. Aproape orice afacere incepe sa isi arate rezultatele dupa un an sau mai mult. De aceea, este important sa o pornesti cat mai devreme pentru a-i da timp sa se coaca.

7. Propria educatie

Cand ai prea putini bani de investit sau ai bani stransi dar pur si simplu nu sti in ce sa ii investesti ai totusi la indemana cea mai profitabila investitie posibila: investitia in tine. Investeste in dezvoltarea propriilor abilitati si in cunostintele tale in domeniile importante din viata ta. Cel mai probabil, banii reprezinta unul dintre acele domenii, deci este important sa investesti in abilitatea ta de a gestiona si a castiga mai multi bani.

Un prim pas ar fi sa citesti carti despre bani si evident sa pui in aplicare cat mai multe din ce inveti din aceste carti. Investia in propriile abilitati consta nu numai in bani dar si in timp si efort.

Concluzie – in ce investim in 2017

Anul 2017 se anunta a fi un an foarte interesant dar si imprevizibil. Imprevizibil in primul rand pentru ca suntem deja de cativa ani pe un trend ascendent care nu cred ca va tine o vesnicie. Dupa orice crestere urmeaza o cadere si invers.

Cred ca se pot face bani frumosi din investii in acest an insa recomand prudenta. Putem “calari” cu succes valul care s-a format dupa finalul crizei din 2008-2009, insa nu vrem sa fim cu totul calare pe val atunci cand va izbi stancile si se va sparge 🙂

Daca vrei sa inveti cum sa iti cresti veniturile, sa iti gestionezi eficient cheltuielile si sa investesti pentru a ajunge independent financiar, iti recomand cartea lui Tony Robbins – Banii: Stapaneste jocul, cea mai buna si completa carte de finante personale aparuta in ultimele decenii.

Pana atunci va doresc investitii profitabile!

Valentin

PS. Tu in ce vei investi in 2017?

PSS. Daca ti-a placut articolul, te rog da un like si share.

PSSS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Daca doresti sa fii primul notificat atunci cand apare un nou articol pe blog, te indemn sa te abonezi la newsletter:

ÎNREGISTRARE PENTRU STIINTABANILOR NEWSLETTER



Similar Posts

17 Comments

  1. Eu nu tin mai mult de 10%, MAXIMUM 15% din bani in cash. Este simplu de spus “cumpara ieftin vinde scump”, insa in realitate este f. dificil sa apreciezi corect aceste perioade. De unde stii ca piata nu va mai creste cand e deja sus? De unde stii ca nu va mai scadea cand e jos ? Ce inseamna sus/jos? De unde stii ca piata va reveni/depasi nivelul de dinainte ? etc. Astfel, eu sunt impotriva speculei.

    Exemplu nr1: in Ro. de un an juma se tot spune ca preturile apartamentelor vor scadea ca au crescut prea mult sau ca legea darii in plata va face minuni etc. Azi sunt mai scumpe ca acum un an juma. Mai mult, cine a cumparat si inchiriat acum un an juma a generat deja 10-15% din pretul achizitiei. Deci preturile ar trebui sa scada cu 10-15% + cat a crescut in ultimul an juma ca sa zici ca ai facut o greseala dpv al investitiei vs asteptat cu cash.

    OK, poti zice despre exemplul nr1 ca ai fi putut intui ca vor creste preturile chiar daca toti tipau ca vor scadea (ex: fata de boom-ul trecut, salariul minim e de 3 ori mai mare, sal mediu de aproape 2 ori, deci putere mult mai mare de cumparare; dupa eurostat suntem cei mai “inghesuiti” in spatiile locative etc)

    Dar sa mergem la exemplul nr2: piata de capital. Sa zicem ca bagi banii lunar in 2 ETF-uri, unul pe actiuni unul pe obligatiuni. Iti stabilesti o alocatie de 80% actiuni 20%obligatiuni. In 4 luni observi ca ai 90% actiuni si 10% obligatiuni pentru ca esti pe boom si cresc actiunile mult mai rpd decat bondurile desi tu bagi 80/20 lunar. Atunci vinzi actiuni si cumperi obligatiuni (sell high buy low) ca sa ajungi iar pe 80/20. Pe criza se va intampla invers. Iata un alt argument pentru care eu nu tin o cantitate mare de bani in cash, profitand in acelasi timp de evolutia pietei.

    Wow, ce mult am scris, scuze pentru spam 🙂

    1. Salut Bogdan, multumesc pentru commentul tau si o buna observatie. Cand m-am referit la cash – nu inseamna doar cash tinut in depozite, poate insemna si bani tinuti i obligatiuni sau fonduri de obligatiuni sigure pe care sa ii pot scoate fara a pierde dobanda intr-o perioada scurta de timp. Nici eu nu tin cash simplu mai mult de 15-20% si pe acestia de multe ori ii tin pentru o oportunitate foarte rapida. De exemplu, la oferta de vanzare Petrom facuta de Fondul Proprietatea, a fost anuntata practic de pe o zi pe alta. Daca nu aveai cash nu putea profita de oferta si sa scoti din start un 10-15% in 2 saptamani.

      Parca Jon Hanson in Datorii profitabile si datorii neprofitabila da un exemplu in care un vecin de-al lui avea nevoie super rapid sa vanda o parcela de teren (ceva de genul in cateva zile) – avand cash a putut sa o cumpere rapid la un pret foarte mic.

      Cash are acest avantaj – te auta sa profiti de avantaje de moment foarte profitabile – When preparation meets oportunity = profit.

      Numai bine!

      Valentin

  2. Salut Tudy,

    Am mari dubii ca ar veni o hiperinflatie, avand in vedere cati bani au pompat atat US, Japonia, UE si cam toate marile puteri economice pentur a scapa de deflatie in ultimii ani. Sa speram ca nu vine deflatia – asta ar fi mai grav.

    Sfatul de a tine cash vine in contextul anului 2017, nu este un sfat general aplicabil pentru toti anii. Vezi articolul meu: http://stiintabanilor.ro/bani-adevarati-vs-bani-falsi/

    Nu sunt adeptul tinutului banilor cash in cantitati mari decat pentru 1. fondul de siguranta si 2. un fond de lichiditati care sa iti dea flexibilitatea de a profita de oportunitati temporare.

    In cazul in care vom avea o corectie anul acesta (foarte posibil dupa parerea mea), acest fond mai mare decat de obicei te-ar ajuta sa profiti si sa cumperi active valoroase la pret de discount.

    Numai bine!
    Valentin

  3. Si dacă începe un război curând? Dacă UE se sparge ? Si EUR se devalorizează? Ideea cu investiția în aur ar fi ok în scenariul acesta?

  4. Da, cu siguranta ar fi ok, exact pentru un scenariu negativ (nu neaparat atat de dramatic). Eu nu vad aurul ca o investitie – nu iti aduce nici dividende, nici chirie, nici dobanda – ci ca un instrument de protectie.

      1. Salut Tudy, eu am investit intr-un ETF de aur listat in SUA la NYSE – GLD. Nu am investit in aur fizic. Nu stiu sa iti recomand o carte care sa trateze subiectul investitiilor in metale pretioase.

  5. 16% la profit net (castiguri – pierderi). Se depune o singura declaratie (D 200) o data pe an in mai anul viitor anului in care ai avut profitul. Tot odata se plateste si impozitul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *