Ce poate face omul obisnuit pentru a se feri de inflatie/recesiune si ce o mai urma
Omul obisnuit nu este un mare afacerist care sa intoarca cu lopata banii, sa aiba relatii politice, sa deschida fabrici si uzine cand apare vreo oportunitate.
Omul obisnuit nu este nici un mare speculator financiar care poate sa shorteze cu succes piata de actiuni si sa cumpere cu levier petrol si aur ca sa castige milioane in caz de miscari bruste ale pietei (sau, daca incearca, fara o pregatire buna, are 90% sanse sa o dea in bara si cei care au incercat sa tranzactioneze CFD-uri stiu deja acest lucru).
Si atunci ce poate omul obisnuit sa faca pentru a se proteja de:
- Inflatia care este si pare ca este aici ca sa mai ramana o perioada;
- Recesiunea economica care si ea pare ca este deja (economia SUA a scazut cu 1.4% in T1)
Ei bine, omul obisnuit a putut sa faca multe si inca mai poate face multe:
- Poate sa detina actiuni la marile companii romanesti de energie listate la BVB pentru a contrabalansa scumpirile utilitatilor si carburantilor;
- Poate sa isi tina o parte din economii (economii, nu sume destinate investitiilor) in titluri de stat cu YTM (dobanda) de 5.5-6% neimpozabil in loc sa ii tina in contul de economii cu 0.4% impozabil;
- Poate sa se dezvolte profesional si sa devina si mai important pentru compania pentru care lucreaza, astfel incat sa aiba crestere salariala mult mai mare decat inflatia – printr-o promovare, nu doar printr-o indexare a salariului;
- Poate sa isi refinanteze creditul ipotecar din credit cu dobanda variabila in credit cu dobanda fixa – pentru a se proteja de o eventuala majorare puternica a dobanzilor – deja este un pic tarziu, dar inca este o optiune;
- Poate sa detina actiuni la companiile de pe BVB producatoare de materii prime agricole – daca tot se scumpeste mancarea;
- Poate sa isi tina o parte din economii in valutele forte EURO si USD – pentru a se feri de o devalorizare mai puternica a leului;
- Poate sa invete noi abilitati care sa ii permita sa faca freelancing pe langa jobul actual – pentru extra venit si poate chiar o trecere full time pe freelancing. Freelancerii castiga vreo 30% extra fata de angajati doar din beneficiul taxarii mai mici;
- Poate sa economiseasca bani cheltuiti inutil din: vicii (alcool, tzigari, pariuri, dulciuri etc.), risipa alimentara (ce arunci constant), gadgeturi reiinnoite constant inainte sa fie nevoie cu adevarat, cumparaturi impulsive, cumparaturi din locuri care au preturi mai mari pentru produse pe care le gasesti si mai ieftin online sau in alte magazine);
- Sa nu stea la coada la benzina/motorina, ulei, hartie igienica cand aude la televizor sau pe facebook ca se termina/ se scumpeste/ ramane fara … pierde vremea si nervii si nici nu economiseste mare lucru. Mai bine isi foloseste energia si timpul pentru a castiga mai multi bani.
- Sa inteleaga ca daca isi doreste o locuinta, atunci NU este speculator imobiliar pentru a vana prabusirea preturilor – Locuinta se cumpara atunci cand ai nevoie de ea, cand esti stabilit in localitatea respectiva si vrei sa ramai acolo cel putin 7-8 ani, corect dimensionata financiar, astfel incat sa ti-o permiti. Altfel ajunge sa astepte in chirie 5 ani de zile ca poate … se va prabusi piata imobiliara si apoi pe FOMO sa cumpere exact pe varf.
- Poate sa investesca in fiecare luna in ETF-uri pe actiuni din pietele internationale – pentru a-si construi singur o “pensie privata”, avand costuri infime de 0.1%-0.2% pe an, de peste 10 ori mai ieftine fata de comisioanele obisnuite de 1-3% pe care le au alte fonduri de investitii si pensii disponibile populatiei.
Sunt lucruri simple si de bun simt care functioneaza si iti aduc bani in buzunar si timp si stres economisiti (care inseamna tot bani).
Oricat de educat financiar ai fi, tot vei mai face greseli si tampenii, insa vor fi mult mai multe decizii bune decat proaste.
Fara educatie financiara ai toate sansele sa iei majoritatea deciziilor exact pe dos decat ar trebui
Vedeti cum si omul obisnuit poate sa faca foarte multe lucruri pentru a-i fi bine financiar?
Si sunt doar cateva idei razlete. In realitate, educatia financiara iti formeaza un anumit mod de gandire si de a vedea lumea – prin perceptie ajungi sa vezi oportunitatile si sa eviti o mare parte dintre capcane.
Educatia financiara se construieste piramidal – de la baza la top – vei lua decizii din ce in ce mai bune si vei vedea oportunitati din ce in ce mai complexe si profitabile pe masura ce iti formezi o gandire financiara sanatoasa si acumulezi cunostinte financiare.
In Conferinta MoneyDays ii veti avea pe majoritatea celor care fac educatie financiara in Romania in mod consistent, de ani de zile.
Sigur, fiecare dintre cei 17 speakeri va veni cu o tolba de informatii utile si valoroase pe ariile lor de expertiza:
- Psihologie;
- Motivatie;
- Finante personale;
- Freelancing;
- Investitii la bursa;
- Imobiliare;
Money Days va avea loc pe 3-5 iunie 2022 si va cuprinde:
- 3 zile de conferinta;
- 17 speakeri si traineri;
- 11 prezentari pe diverse teme de educatie financiara;
- 6 masterclass-uri de investitii;
- Multe alte surprize si bonusuri (o parte se regasesc pe pagina de prezentare, iar altele vor fi dezvaluite pe parcurs).
- CAND? 3-4-5 iunie 2022.
- UNDE? ONLINE. LIVE
Ca o noutate fata de anii trecuti, anul acesta vom avea in cadrul evenimentului si 6 masterclass-uri de invesitii in care trainerii ne vor invata lucruri cat se poate de practice si analize cat se poate de concrete.
Le vom dezvalui mai aproape de eveniment, cand vom avea listele gata cu subiectele acestor masterclass-uri.
Pana atunci insa, te invit sa beneficiezi de oferta de “early bird”, folosind codul de reducere “valentin” care iti ofera o reducere de 100 de lei.
Inscrie-te la MoneyDays 2022. Cod de reducere de 100 de lei “valentin” – AICI.
Pe curand,
Valentin