Ce strategii de economisire nu au mers la mine
Înainte să intru în pâine, vreau să vă povestesc despre mine. Sunt Natalia Dabija, economisesc de vreo 10 ani, însă doar de vreo 5 ani economisesc conștient.
Cum vine asta? Până acum 5 ani, economiseam doar de gura bărbatului. Apoi am descoperit niște bloguri din afară, am citit, am ținut evidența cheltuielilor și a veniturilor, am început să aplic ce citeam.
Apoi, am simțit click-ul interior că pot și eu.
Pentru că am testat una și alta și am luat doar ce mi s-a potrivit, mi-a venit ideea să scriu despre ce NU a mers la mine. În caz că sunteți la început de drum cu economisirea și vi se întâmplă să nu vă reușească din prima, măcar să știți că mai e cineva care a dat-o în bară.
În primul rând, nu a mers să mă mâne cineva din urmă să economisesc.
Mă rog, într-un fel a mers, pentru că, totuși, economiseam ca familie.
Însă din momentul în care am ales singură să citesc bloguri de finanțe personale și am început să economisesc conștient, lucrurile au mers mult mai bine. (Ba chiar am dezvoltat și o pasiune pentru educația financiară.)
Acum suntem ambii setați pe a optimiza cheltuielile și asta se simte la buzunar.
Fă meniu în fiecare săptămână.
Mă învârt în jurul ideei de meniu de când am copiii, de vreo 5 ani adică.
Primul meniu pe care l-am făcut a fost stufos și variat. Na, pentru sănătatea copiilor. Numai că tocmai din cauza că era variat, nu am reușit să mă țin de el.
Însă nu mă las. M-am reapucat de obiceiul ăsta și scriem meniul direct pe o hârtiuță vineri seara sau sâmbătă dimineața înainte de a merge la cumpărături. Adică am simplificat lucrurile. O săptămână îl facem, vreo 2-3 – nu.
Dar sper la un moment dat să devină rutină.
Planifică cadourile din timp.
Știți cum lumea zice că se ocupă din ianuarie pentru cadourile din decembrie? Pentru mine asta e o fantezie.
Anul trecut mi-am propus să mă îndrept. În octombrie aveam o listă cât de cât gata, numai că în decembrie am schimbat-o de tot și am făcut cadouri handmade.
Tot am economisit, dar scopul inițial (“planifică-ți cadourile din timp”) nu l-am îndeplinit.
Planifică vacanțele din timp ca să economisești pe cazare și zbor.
Înainte de copii, reușeam asta. Vacanțele noastre se bazau pe ofertele bune de zbor de la companiile low cost.
Acum?
Călătoriile din ultimii 5 ani le-am planificat cu maxim 2 luni înainte, nu am planificat detaliile și sunt conștientă că am aruncat niște bani în vânt. Asta e, nu pot să le am pe toate, îmi spun în așa cazuri.
Nu cădea în capcana Fear of Missing Out.
Frica de a nu pierde șansa unică e ceea ce mă împingea acum 5 ani să cumpăr haine fără oprire.
Eu sunt mică de înălțime și mult timp m-am temut că nu o să găsesc măsura XS. În timp, mall-urile și măsurile au evoluat (acum poți să găsești și XXS la haine pentru femei), dar frica a rămas în mine.
Sunt mai bine față de acum câțiva ani, dar tot mai cad în capcana asta și cumpăr doar pentru că mă tem că nu o să mai găsesc acea piesă și acea măsură. (Deși magazinele sunt pline de haine similare.)
Evaluează-ți situația financiară o dată pe lună sau măcar trimestrial.
Nu a mers la mine pentru că abia acum aplic ceea ce citesc pe la alții că ar fi bine să fac (deși citesc despre beneficiile evaluării de mulți ani).
„Just do it” e o vorbă puternică în așa cazuri.
Să vând din casă lucrurile pe care nu le mai folosesc.
În 2018 am început să debarasez casa de lucruri inutile și mi-am propus să vând o parte din hainele care erau în stare bună și foarte bună.
Citeam pe bloguri americane cum oamenii își vând și cărțile citite și am zis să încerc să îmi scot măcar o parte din investiție.
Nu am reușit.
Îmi lua atâta timp să fac fotografii, să le plasez pe facebook, să răspund la mesaje, încât am renunțat. La timp, zic eu.
Să mă țin de provocări lungi, care presupun perseverență.
Mi-am intrat în ritm cu economisirea lunară și căutăm constant cu soțul meu metode de optimizare a cheltuielilor. Însă provocările mai mici (pe lângă rata lunară de economisire) îmi dau încă de furcă.
Anul trecut mi-am propus să strâng 500 de ron pentru cadourile de Crăciun, de pe la sfârșitul lui septembrie până în decembrie, dar nu m-am ținut de provocare și am economisit doar vreo 100 și ceva de lei. Cadourile au costat mai mult de atât.
Anul acesta mi-am propus să strâng bani pentru o conferință faină, câte 30 de lei pe lună, până la sfârșitul anului. Să vedem ce-mi iese.
Nu cumpăra produse ieftine doar pentru că sunt ieftine.
La început, când abia învățam să economisesc conștient, îmi venea să cumpăr doar lucruri ieftine, pentru că așa economiseam pe loc. Aveam să învăț mai târziu, pe încercate, că nu sunt suficient de bogată ca să cumpăr lucruri ieftine.
Și aici sunt în transformare.
Pe post de concluzie
Noi ne completăm în familie. Soțul meu se concentrează pe ajustarea cheltuielilor mari (cu mașina, cu casa), eu mă concentrez pe ajustarea cheltuielilor mici și zilnice și pe cheltuielile cu copiii. Funcționăm diferit și vedem diferit lucrurile din acest punct de vedere, dar împreună facem o treabă bună.
După standardele noastre, cel puțin. 🙂
Strategiile de mai sus nu-mi reușesc nu pentru că nu ar fi bune, ci pentru că eu încă învăț cum să planific și pentru că nu reușesc să le fac pe toate în același timp.
Și e ok asta.
E ok să le luăm pe rând. E ok să luăm doar ce ni se potrivește și, uneori, trebuie să trăim greșelile pe pielea proprie (aici mă refer la lecția cu alergătura după lucruri ieftine.)
Despre strategiile de economisire care au mers la mine, dar și despre eșecuri, povestesc în newsletter-ul meu bilunar: Năravu-i totul! Haideți să vă abonați și voi! Veți primi, drept cadou, și o listă de 50 de activități gratuite pe care să le faceți iarna asta. Mulțumesc pentru încredere!
La voi ce strategii de economisire nu au mers?
(guest post) Natalia Dabija – nataliadabija.ro
PS.Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.