Ce valori trebuie sa iti sacrifici pentru Bani?
Cand eram student, eram un mare cititor de presa economica. Articolele mele preferate erau cele despre diverse afaceri (despre ce au mai dezvoltat, ce cifra de afaceri, ce planuri au etc.) si cele despre bursa.
Dar cel mai entuziasmat eram cand citeam despre afaceri.
Visam ca imi voi construi si eu o afacere clasica de productie, HORECA sau in agricultura. Ii luam ca modele pe marii afaceristi romani din vremea respectiva (anii 2003-2007).
In mintea mea eram deja acolo, asa ca eram absolut convins ca pana la 27 de ani voi fi multimilionar
Apoi am terminat facultatea si mi-am bagat mintile in cap.
Alegerile mele in viata au reflectat valorile mele reale din acel moment (nu povestile din capul meu): mi-am luat un job bine platit si croit special pentru a face cariera intr-o companie din BIG4 (valori: siguranta, cariera, statut), m-am casatorit si am facut 2 copii in my 20’s (familie) si mi-am dedicat toate resursele financiare pentru a crea confort pentru mine si familia mea (valori: confort).
Omul se mai schimba si isi mai schimba si valorile
Asa a fost si la mine. La un moment dat, scala mea de valori a suferit modificari si au decazut valorile: siguranta si confort si au crescut foarte mult valorile: libertate si nevoia de dezvoltare personala.
Fiecare valoare principala pe care o ai iti determina un anumit mod de a gandi si a actiona si fiecare valoare pe care o traiesti intens defavorizeaza alte valori secundare.
Cine are ca valoare principala libertatea, de multe ori sacrifica siguranta.
Cine are ca valoare principala familia, de multe ori sacrifica cariera si hobby-urile.
Si este ok sa fie asa. De unde ideea ca le poti avea pe toate, in egala masura? Si de unde ideea ca tu “trebuie” sa ai anumite valori care sunt mai bune decat alte valori?
Implinirea vine din trairea vietii conform propriilor valori, nu conform valorilor populare si promovate de altii.
Viata este ca un joc de sah – pentru a da sah mat (a fi implinit), trebuie sa sacrifici un pion sau doi sau chiar niste cai si ture.
Poti castiga o partida de sah fara sa pierzi vreo piesa, doar daca adversarul este foarte slab si nu stie sa joace. Doar ca viata nu este un adversar slab , ci este un adversar foarte puternic, care stie jocul mai bine decat tine, dar care VREA ca tu sa castigi DOAR daca meriti acest lucru.
Dilemele legate de bani
Observ foarte multe dileme legate de bani: Cum sa fac sa castig mai multi bani cand am situatia x, y, z? Pai nu se poate fara munca multa? Dar work-life balance? Dar am copii. Dar am hobby-uri. Dar, dar, dar …
Raspunsul insa este foarte simplu: Traieste conform propriilor valori si fa ceea ce te implineste.
Tot timpul va exista un pret de platit pentru ceva valoros. Asigura-te ca merita ceea ce platesti pentru ceea ce obtii.
Apoi asuma-ti 100% calatoria si alegerea facuta.
Abia din momentul in care ai ales si ti-ai asumat 100% un drum vei putea sa faci performanta in acea arie a vietii (indiferent care ar fi aceea…).
In final, dupa ce ti-ai lamurit cam ce este cel mai important pentru tine in aceasta viata, fa performanta in cea mai importanta arie a vietii si fii decent in celelalte care sunt si ele importante. Restul … ignore, nu are niciun sens sa jinduiesti pentru ceva ce nu este cu adevarat important pentru tine.
Banii sunt un lucru rau? Ce platim de fapt pentru ei?
Banii in sine nu sunt o valoare reala. Sunt un suport pentru valori reale.
Unele valori au nevoie de bani mai putini, altele, insa au nevoie de bani mai multi.
Exemplu: Poti sa ai o familie grozava fara sa ai nevoie de foarte multi bani, DAR nu poti sa traiesti un grad mai inalt de libertate fara bani.
Eu cred ca tarie ca banii sunt o unealta si atat. Sunt neutri 100%. Ei nu te schimba, nu te transforma, nu iti fac nimic, ci doar aduc la suprafata ceea ce esti deja.
Banii sunt o forma de putere (nu singura). Da-i omului putere si vei vedea cine este cu adevarat. Puterea nu te transforma, ci iti ofera mijloacele de a te manifesta asa cum esti.
Astfel, exista ideea gresita ca trebuie sa platesti lucruri valoroase pentru a face bani. Deci, goana dupa bani iti strica sanatatea, relatiile, familia etc.
Mergand pe rationamentul ca omul actioneaza conform propriilor valori, omul nu va sacrifica ceva important pentru a capata bani. Ci va sacrifica ceva ce este mai jos pe scala valorilor sale.
Daca in topul tau de valori este familia, nu iti vei sacrifica familia pentru bani. Insa iti vei sacrifica confortul (iesirea din zona de siguranta), comoditatea, anumite placeri secundare (pierdut vremea, iesiri cu prietenii etc.).
Imi pare ca valoarea principala a societatii din ziua de astazi a devenit comoditatea si aceasta intra in conflict cam cu toate celelalte valori.
Incheiere
In final, dupa cum vezi, cam totul se rezuma la alegeri intre valori (ce este important pentru tine).
Indiferent care sunt aceste valori, trebuie sa fii constient ca in viata ta ele intra de multe ori in concurenta si este de datoria ta sa le constientizezi, sa alegi constient si sa iti asumi 100% alegerile facute.
Cand vorbim de ceea ce este important, nu exista nicio alta autoritate in afara de tine. Doar tu poti sa determini ce este important pentru tine.
Banii nu sunt o valoare, dar sunt suport pentru (aproape) toate celelalte.
Pentru mine, dorinta acerba de libertate a fost cea care m-a impins sa fac bani. In schimb, am sacrificat comoditatea si confortul temporar. A meritat? Eu zic ca da.
Pe curand,
Valentin