Cele mai bune strategii de investitii
Pentru a avea succes in investitii, ai nevoie de o strategie sau … investesti dupa ureche si iti pierzi banii :). Preferabil sa ai o strategie si sa te tii de ea.
In lumea investitorilor, exista mai multe strategii principale de investitii care si-au dovedit eficienta in timp. Fiecare dintre strategii are un set diferit de reguli, au avantaje si dezavantaje, au asemanari, dar si diferente, dar toate functioneaza. Din cauza diferentelor, vei auzi specialisti avand opinii diferite. Principala asemanare este aceea ca toata lumea vrea sa faca profit si ca cei care stapanesc strategia respectiva chiar reusesc. 🙂
Principalele strategii de investitii
Timing the market (Cumpara ieftin, vinde scump)
Prin intermediul acestei strategii, folosesti analiza tehnica si analiza fundamentala pentru a identifica cele mai bune momente de cumparare si cele mai bune momente de vanzare pe piata.
Aceasta strategie se bazeaza foarte mult pe ideea de a urmari trendurile. Calaresti taurul (piata in crestere) cat se poate, apoi vinzi cand se apropie ursul (piata in scadere).
Este strategia cea mai adoptata de catre incepatori pentru ca suna foarte bine. Toti viseaza sa cumpere un activ ieftin si sa il vanda scump, sa astepte pe cash pana se ieftineste si apoi sa il cumpere din nou ieftin si tot asa. Mai mult, toti spera sa intre pe criza, pe minime si sa vanda pe maxime.
Din pacate, este strategia care aduce, pentru cei mai multi investitori, cele mai dezastruoase rezultate. Investitorii neexperimentati sau chiar si cei experimentati rareori nimeresc momentele bune de intrare si de iesire. De multe ori, fac invers: cumpara scump si vand ieftin; isi erodeaza capitalul prin comisioane de tranzactionare numeroase, au multe iesiri in momente nepotrivite si multe intrari in momente nepotrivite. De multe ori, acesti investitori sunt prada articolelor apocaliptice si prognozelor analistilor care rareori ajung sa se si implineasca.
In mod real, foarte putini investitori pot sa faca “Time the market” corect si profitabil. Mai putin de 10% dintre administratorii de fonduri (profesionisti) reusesc sa obtina in mod consistent, pe parcursul anilor, randamente peste media pietei prin strategii active “Time the market”. Unele studii arata ca aproape nimeni nu reuseste sa bata media pietei in mod consistent, pe o perioada de 10 ani.
Ai nevoie de multe cunostinte, experienta, timp si stapanire emotionala pentru a castiga prin aceasta strategie.
Culmea este ca marea majoritate a incepatorilor vrea sa faca ceea ce doar the top of the top reusesc in mod consistent si, bineinteles, si-o iau in barba.
Investitii pasive in indici bursieri (Buy and hold)
Aceasta strategie implica crearea unui portofolu diversificat de ETFs (fonduri de investitii listate la bursa), investitii constante, rebalansari periodice ale portofoliului si mentinerea investitiilor pe termene luni si foarte lungi.
Este strategia propusa de Tony Robbins, Dave Ramsey, Warren Buffett pentru investitorii individuali.
Aceasta strategie pune accentul pe investitii constante in instrumente diversificate si de multe ori complementare, optimizarea la maximum a comisioanelor si taxelor, rebalansari constante ale portofoliului, pentru a mentine procentele initiale si mentinerea investitiilor pe termen lung.
Prin rebalansare se face tot un fel de time the market, in sensul in care se vinde ceea ce s-a scumpit in ultimul timp si se cumpara ceea ce s-a ieftinit.
Fiind o strategie pasiva, implica cel mai putin timp investit si cel mai scazut grad de cunostinte. Cu toate acestea, investitorii pasivi obtin rezultate mai bune decat 90% dintre ceilalti investitori.
Elementele esentiale sunt legate de conceperea portofoliului initial, optimizarea costurilor si taxelor si rezilienta emotionala a investitorului pe termen lung.
Tony Robbins, alaturi de Ray Dalio, Jack Bogle si alti investitori geniali ai timpurilor noastre au explicat aceasta strategie in cartea “Banii: Stapaneste jocul”.
Desi nu este o strategie perfecta si are si dezavantaje, este strategia care are cea mai mare rata de succes in randul investitorilor de retail (individuali).
Value Investing
Value investing, strategia promovata de Benjamin Graham in cartea sa, Investitorul inteligent si strategia preferata de Warren Buffett, presupunea alegerea acelor investitii care au o valoare intrinseca mai mare decat pretul platit.
Practic, aceasta strategie isi propune sa cumpere un activ de 100 de EUR cu 70 de EUR. 🙂 Bineinteles, in cat timp si daca acel activ va ajunge din nou la valoarea intrinseca de 100 de EUR, nimeni nu poate sti sigur.
Multe lucrari de cercetare, sustinute de testari extinse in timp, arii geografice, tipuri de actiuni au demonstrat ca aceasta strategie este cea mai profitabila pe termen lung si foarte lung.
Value investing presupune sa ai o serie de criterii de selectie a activelor si sa investesti DOAR atunci cand aceste criterii sunt indeplinite. Majoritatea acestor criterii sunt legate de elemente de analiza fundamentala, cum ar fi P/E Ratio (in cati ani imi recuperez investitia din profitul activului), P/B (pret pe valoare contabila), margine de profit, dividende etc., dar si elemente de analiza a afacerii: calitatea managementului, pozitionarea pe piata, perspectivele industriei etc.
Presupune cunostinte avansate de analiza fundamentala, timp investit si rabdare, multa rabdare.
Investitii pentru cashflow
Este o strategie care tinteste acele active care pot produce cat mai mult flux de numerar (dividende, chirii etc.).
Criterii importante de selectie sunt Dividend Yield (randamentul dividendului), ROI (randamentul investitiei), cat si sustenabilitatea in timp a acestor fluxuri de numerar.
Ideea de a avea active care sa genereze un cashflow cat mai mare este foarte atragatoare la nivel psihologic. De multe ori, adeptii acestei strategii cauta sa plaseze banii cat mai repede, fiind manati de ideea de a nu lasa banii sa lancezeasca. Focusul este pe cashflow, nu pe evolutia pretului activului.
Totusi, din punct de vedere statistic, nu s-a demostrat ca aceasta strategie ar fi mai eficienta decat clasica strategie de a investi pasiv in indicii globali ai pietelor.
Care este cea mai buna strategie de investitii?
Din punct de vedere statistic, se pare ca Value investing ar avea un avantaj fata de celelalte strategii, in materie de randamente pe termen lung, insa necesita cunostinte avansate.
Timing the market aduce cele mai bune rezultate pe termen scurt, insa succesul pe termen lung apare mai mult in mod exceptional, decat ca regula. Este usor sa bati piata 1-2 ani insa multi sustin ca este aproape imposibil sa bati piata in medie, pe o perioda de 10 ani.
Investitiile pasive diversificate de tip buy and hold asigura cel mai mare grad de succes si cele mai bune randamente pe termen lung, raportate la efortul investit. De ce? Pentru ca elimina multe costuri, mlt zgomot de fond (stiri alarmiste, manipulari ale pietei, prognoze care rareori se concretizeaza).
Iar Cashflow investing este strategia cea mai comoda din punct de vedere psihologic, punand focusul pe fluxuri de numerar si ignorand in mare parte evolutia pretului, desi nu este clar daca aduce un plus de randament fata de strategia clasica de a investi pasiv.
Cea mai buna strategie este cea care ti se potriveste tie, raportat la nivelul de cunostinte, profil psihologic si capital.
O mare greseala este sa combini haotic strategiile, de exemplu: sa vrei sa faci si Time the market, si Passive investing in acelasi timp, pe acelasi portofoliu. Esecul este garantat aici. De ce? Pentru ca cele doua strategii au o filosofie diferita si reguli diferite.
Pentru a avea succes in investitii, trebuie ori sa adopti o singura strategie, sa o aprofundezi si sa mergi pe regulile si filosofia acelei strategii , ori sa ai 2 portofolii diferite, fiecare cu strategia sa.
In practica am observat deseori ca investitorii cu experienta au 2 sau mai multe portofolii diferite, cu strategii diferite.
De exemplu:
Passive investing in actiuni/ ETFs + Value investing in imobiliare
Passive investing pe ETFs + Timing the market pe actiuni
Cashflow investing pe obligatiuni/ imobiliare + Timing the market pe actiuni.
Concluzie
Din punctul meu de vedere, strategia cea mai buna este cea care ti se potriveste cel mai bine.
Important este 1. Sa nu investesti haotic (la ghici), fara o strategie + 2. Sa alegi o strategie si sa o aprofundezi pana devii foarte bun. 3. Daca ai timp si capitalul necesar sa aprofundezi si celelalte strategii si sa iti gasesti reteta ta unica, care sa iti produca randamente peste medie.
Marea greseala pe care o fac incepatorii este sa incerce timing the market de la inceput, adica exact strategia care necesita cele mai multe cunostinte si care are sansele cele mai mari sa aduca pierderi.
Acesta este si motivul pentru care investitorii incepatori pierd sau castiga mult mai putin decat ar putea si ar fi normal sa castige.
Timing the market, fara cunostinte foarte solide este fix ca la jocuri de noroc – multa adrenalina, dopamina, capcane, castiguri mici care te incurajeaza apoi sa risti fara discernamant si sa … ai pierderi mari. Fix ca la cazino.
Daca esti incepator sau chiar la nivel de zero experienta, incepe cu investitiile pasive. Sunt plictisitoare, usor de facut si profitabile. Asa cum ar trebui sa fie orice investitie.
Eu folosesc aceasta strategie pentru peste 50% din portofoliul meu, chiar si dupa 16 ani de experienta. Efectiv nu am ce sa reprosez acestei strategii.
Acesta strategie este detaliata pas cu pas in Cursul practic de investitii pasive – istoric, principii, brokeri, cum sa faci tranzactiile cu imagini (share screen) din platformele brokerilor, portofolii si instructiuni pentru a-ti face un plan personal de investitii.
Cursul este video, inregistrat si disponibil pe platforma de cursuri de pe stiintabanilor.ro, unde iti va ramane disponibil pe termen lung.
Mult succes!
Valentin
PS. Care este cea mai buna strategie de investitii pentru tine?
PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.