Cele 7 virtuti ale unui om implinit

cele 7 virtuti ale unui om implinitA face bani este o stiinta, a avea un corp sanatos este o stiinta, a avea o
relatie de cuplu fericita este o stiinta dar a fii implinit este o arta. De ce este o arta? Pentru ca pentru fiecare dintre noi implinirea arata altfel.

Conform definitiei din dex, implinit inseamna intreg, complet. Cu alte cuvinte, implinirea tine foarte mult de tine, persoana care vrea sa fie completa, intreaga si foarte putin de alte persoane si ce inseamna pentru ele complet sau intreg.

Nu m-am mai plictisit de peste 10 ani. Nici nu mai stiu ce este plictiseala, nici nu mai stiu ce este plafonarea. Traiesc in afara zonei de confort de 10 ani si asta este obositor cateodata si atunci cand obosesc prea tare, ma intorc sa ma incarc acolo unde imi place mie, in solitudine.



Cand sunt in singuratate, ma gandesc la mine, la ce am descoperit ca sunt, la ce am descoperit ca imi doresc, la pasii urmatori pe care sa ii urmez.

Cand incepi sa te descoperi si sa te iei ca reper pe tine, lucrurile se simplifica pe de-o parte dar se complica pe de alta parte. Stalpii tai de referinta cad unul dupa altul, cade tot ce ti-a spus familia, societatea, biserica, mentorii si ramai doar tu, singura ta referinta si Dumnezeu, pentru cei care cred in El.

Acum optiunile nu mai sunt simple. Nu mai ai un program de urmat, niste pasi clari pentru a obtine “succesul in viata”. Acum, fiecare pas este o decizie, o decizie asumata inspre propria implinire, o decizie care iti va schimba viata pentru totdeauna.

Pentru a parcurge aceasta cale vei avea nevoie de insusiri puternice care sa te ghideze si sa te sustina in drumul tau.

Mai jos iti vorbesc despre 7 virturi esentiale pe care trebuie sa le stapanesti pentru a trai o viata implinita:

1. Autocunoastere

Poate acesta este si motivul pentru care ne-am nascut, sa ne cunostem, sa ne descoperim si cunoscand mai multe despre noi, sa cunostem mai multe din ce reprezinta ceilalti si in final mai multe din tainele universului in care traim.



Mai concret, in primul si in primul rand, pentru a fi implinit, ai nevoie sa descoperi ce este cu adevarat important pentru tine, ce iti place sa faci cu adevarat, ce ti se potriveste, ce te face fericit.

Cum facem asta? In primul rand prin experiente si prin analizarea emotiilor pe care acestea le genereaza in noi, apoi prin introspectie, deschiderea catre noi posibilitati, non-judecata si autenticitate.

De aici porneste totul. Nu ai cum sa fii implinit daca nu te cunosti cu adevarat.

2. Curaj

Odata ce ai inceput sa te descoperi cu adevarat, observi ca nu te mai multumesc vechile sabloane de comportament, caile comune de a actiona si de a gandi. Vei incepe sa pui sub semnul intrebarii sfaturile primite de la parinti, tendintele sociale, adevarurile unanim acceptate si in principiu cam tot ce vine din exterior. Vei incepe sa privesti totul din perspectiva universului tau interior, autentic.

Pentru a concretiza tot ce ai descoperit despre tine, ai nevoie de curajul de a pune sub semnul intrebarii ce stii de la altii si de a vorbi si de a actiona conform acestor descoperiri. Doar asa vei face pasi concreti spre propria implinire.

3. Increderea

Pentru a da forta gandurilor, vorbelor si actiunilor tale, ai nevoie de credinta. Trebuie sa crezi in tine, sa crezi in ce ai descoperit despre tine, sa crezi ca vei reusi si ca este dreptul tau sa faci tot ceea ce este necesar pentru a fii implinit.

4. Responsabilitate

Odata ce busola dupa care te ghidezi in viata este cea proprie si nu mai este busola parintilor, societatii sau a altcuiva din exterior, iti dai seama ca tu esti singurul responsabil pentru rezultatele tale.

Consecintele gandurilor, vorbelor si actiunilor tale te vor urma indiferent daca tu ai ales pentru tine sau ai lasat pe altcineva sa aleaga pentru tine. Tu vei suporta consecintele garantat chiar daca ai pe cine sa dai vina, ca te-a sfatuit prost, asa ca mai bine alegi singur pentru tine si iti asumi total alegerea.

Nu exista putere de alegere reala, fara asumarea responsabilitatii consecintelor.

5. Intelepciunea

Sau capacitatea superioara de intelegere si de judecare a lucrurilor este poate cea mai puternica dintre virtuti. Intr-o lume bombardata cu informatii false sau pe jumatate adevarate, intr-o lume in care parca fiecare sustine clar si tare care este adevarul suprem, ne putem rataci cu usurinta.

Obtinem intelepciunea prin cunosterea legilor reale ale lumii in care traim. Legile reale ale lumii sunt acelea care produc consecinte reale. Le cunosti prin studiul cartilor sfinte, din stiinta si din experientele altora si ale tale.

Intelepciunea este cea care te ajuta sa faci alegerile corecte, sa iei riscuri calculate, sa treci peste obstacole si sa iti pastrezi calmul atunci cand lucrurile nu merg asa cum ti-ai dori.

6. Rabdarea

O virtute atat de importanta si atat de frumoasa. Vine din incredere si din intelepciune.

Daca ai facut alegerile in mod intelept si crezi in tine, rezultatele vor veni daca ai rabdare ca semintele plantate de tine sa faca rod.

7. Smerenie

Nimic nu iti poate spulbera orice sanse de a fi implinit in lumea asta ca lipsa de smerenie. Dorinta ta de a fi mai presus de ceilalti, de fi superior, de a-ti asuma toate meritele te va duce doar la nefericire.

Nu te atasa de niciuna dintre calitatile tale, nici macar de intelepciune. Pe lumea asta nu exista perfectiune si cu siguranta ca nici tu nu esti o exceptie.

Tot ce esti si tot ce ai se datoreaza Creatorului tau si daca tu ai primit mult (adica ai multe calitati) atunci mult ti se va cere iar daca ai primit putin, putin ti se va cere. Astfel, si cel ce are multe si cel ce are putine sunt la fel de valorosi in ochii lui Dumnezeu. Cine esti tu sa gandesti altfel.

Concluzie

Cu totii ne dorim sa fim impliniti, fie ca sustinem ca vrem sa fim fericiti, ca vrem sa avem pace interioara, ca vrem sa ajungem bogati, ca vrem o relatie de cuplu fericita etc. De fapt noi ni le dorim pe toate dar in proportiile potrivite pentru noi. Asta inseamna sa fii implinit si de asta este o arta, arta de a afla care sunt proportiile potrivite pentru noi.

Altfel, daca nu nimerim proportiile ne putem trezi ca suntem sanatosi dar saraci, bogati dar nefericiti in relatii, faimosi dar lipsiti de intimidate si tot asa. Daca nu nimerim proportiile potrivite, vom fi neimpliniti indiferent cate binecuvantari vom avea in viata noastra.

Din fericire, avem busola care ne indica ce si in ce proportii ne-ar face impliniti. Este chiar in noi. Tot ce trebuie sa facem este sa ascultam de aceasta busola si sa o urmam cu incredere, curaj, responsabilitate, rabdare, intelepciune si smerenie.

O viata implinita si alegeri intelepte va doresc!

Cu drag,

Valentin

PS. Te rog sa imi lasi un comment mai jos in care sa imi spui de ce alte calitati crezi tu ca mai ai nevoie pentru a avea o viata implinita.

PPS. Daca ti-a placut articolul, te rog da un like si share.

PPPS. Alatura-te comunitatii nostre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar Personal:



  
 

Similar Posts

6 Comments

  1. Salut Valentin! Mi-a plăcut articolul tău și sunt de acord cu cele 7 principii pe care le-ai scris:)

    Ca să răspund la întrebarea ta, aș zice că avem nevoie și de generozitate combinată cu compasiune.
    Atunci când oferim celorlați cu generozitate, fie energia noastră, bani, obiecte materiale, etc, suntem mai aproape de a fi întregi și de a ne simți împliniți 🙂

    Îmi place cum scrii și ține-o tot așa!

    Distracție și spor în tot ce faci:)

    1. Salut Antoniu,

      Mulțumesc pentru apreciere.

      Frumoase calități ai ales, generozitatea si compasiunea.

      Spor si împlinire în toate aspectele!

      Valentin

  2. Valentin .eu aleg perseverenta.am nevoie sa insist in ceea ce mi doresc altfel o data cu trecerea timpului nu.i voi mai gasi sensul sau motivatia care ma impulsat la inceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *