Cele mai bune decizii financiare
Dupa cele mai proaste decizii financiare impartasite de membrii comunitatii StiintaBanilor, ar fi timpul sa impartasim si cele mai bune decizii financiare.
Mai jos, raspunsul membrilor comunitatii la intrebarea “Care au fost cele mai bune decizii luate pana acum din punct de vedere financiar “
Le voi lista pe cele mai relevante, needitate, asa cum au fost postate
Cea mai buna decizie din punct de vedere financiar a fost atunci cand m-am lasat de fumat. M-am lasat din alte cauze, nu din cauze financiare, dar a avut un efect financiar foarte bun! Si de cand sunt in acest grup m-am hotarat sa “ma apuc din nou de fumat” dar banii pe care i-as da pe tigari sa ii investesc luna de luna.
1. decizia luata in anul 2015 de a trai dintr-un venit fix (ca un fel de salariu) indiferent de venituri. Acest nivel de cheltuieli impuse creste anual cu un procent relativ mic pentru a acoperi inflatia si un mic extra de lifestyle (pana in 10% anual). In acelasi timp in ultimii 5 ani nivelul veniturilor a crescut de 5-6 ori (practic s-a dublat anual).
2. Decizia tot prin anul 2015 de a ma concentra pe cresterea veniturilor cu target anual si actiuni concrete anual.
3. Demisia de la jobul meu corporate de la inceputul anului 2018 – mi-a dat libertate de a-mi extinde businessul inceput in 2016 in paralel cu jobul – am obtinut scalarea veniturilor plus beneficii de taxe maril
4. Decizia din 2009 de a continua sa investesc in BVB desi pierdusem bani multi in 2008. Din 2009 paa astazi sunt p profit an de an din dividende si cresteri de capital. Pierderile din 2008 au devenit doar o amintire distanta si o lectie;
5. Investitiile atent selectionate in obligatiuni corporative mi-au adus in ultimii 2 ani profituri constante si fara batai de cap, avend o medie de aproape 10% in EUR;
6. O scoala de coaching in 2016 care mi-a permis sa imi schimb profesia in timp, de la consutant fiscal la financial coach. Investita in acea scoala de coaching a fost de vreo 2000 EUR, bani pe care astazi ii recuperez din coaching in … 20 de ore de coaching (avand in vedere tariful de 100 EUR pe ora). Bine sunt mii de ore de experienta in spate, inclusiv pe partea de know how, si multe alte scoli dupa, insa abilitatile invatate in acea scoala: ascultarea, prezenta, abilitatea de a observa tiparele si personalitatea unei persoane, de a vedea dincolo de cuvinte sunt abilitati care mi-au potentat toate celelalte abilitati si mi-au servit in orice am facut.
7. Si poate cea mai importanta, mergand pe filosofia Diomand Cutter, daca vrei sa faci bani ajuta-i pe altii sa faca bani, decizia de a-i ajuta pe toti cei care intra in contact cu mine si isi doresc, sa isi creasca nivelul de prosperitate financiara mi-a adus cele mai mari beneficii by far. Eu sunt convins ca banii care imi vin acum sunt o consecinta a ajutorului pe care l-am acordat si il acord. Aceasta decizie interioara a actionat intr-un mod nebanuit pentru foarte multi oameni din jurul meu: de la parinti, partenere, prieteni, colegi, parteneri de business, clienti, cititori etc. Observ in mod constant cum nivelul de prosperitate a oamenilor din jurul meu creste constant de ani de zile desi sunt persoane apropiete care nu par la inceput sa adopte mesajul meu (cel mai relevant exemplu: parintii mei :))) si cu toate astea ii vad ca actioneaza si reusesc in cresterea prosperitatii lor.
Cea mai buna decizie a fost aceea de a deveni o… broasca surda.
Astfel, mi-am urmat visul si nu am mai ascultat de fricile celor din familia mea.
Cea mai buna decizie a mea a fost sa investesc intr.un curs de finante personale, pe care nu il voi numi aici, care mi-a dat curajul si cunostinta necesara pentru a deschide cont la bursa. Profitul e deja de aproape 3-4 ori cat valoarea cursului.
Cele mai bune decizii financiare: 1. Indiferent de bani castigati am pastrat mereu acelasi trai de viata.
2. Investitiile in mine
3. Faptul ca am plecat din Romania
În 2018 eram aproape să schimb mașina. În loc de asta am mai contractat un apartament și am început să bag sume serioase în bursă. Înainte mai mult mă “jucam” cu sume mici. O pierdere potențială de 35000 de euro (atât eram pregătit să sacrific pe mașină) s-a transformat în câștiguri pe termen lung. Mașina veche merge bine mersi și acum
Cea mai buna decizie a fost sa incep sa investesc. Punct 🙂
In 2002 am cumpărat o garsoniera cu 3000$, renovată în 2004 am vandut-o cu 10000E.In 2004 am cumpărat un apartament cu 17500E, pe care l-am vândut în 2017 cu 35000E
1.Cu cat cheltui mai mult ( investesc in mine ) , ajut mai multa lume … intotdeauna universul zici ca le intoarce cu plus mare.
2.Nu ma mai implic emotional in ceea ce nu pot controla. ( mi-a scazut stresul enorm )
WORK WHILE THEY SLEEP
LEARN WHILE THEY PARTY
SAVE WHILE THEY SPEND
THEN LIVE LIKE THEY DREAM!
Cele mai bune decizii financiare au fost așa : 1)acum 10 ani când am început propria mea afacere, mi.a permis sa fiu libera.
2) când am decis acum 7 ani sa nu fac un credit pentru a.mi lua casa.
3) când am decis ca nunta și botezul sa le fac doar în familie acasă, mi.au permis sa fiu relaxata cu organizarea și bugetul a fost mic.
3) când am vândut casa părintească și l.am adus pe tata sa stam în aceeași casa. Am luat noua casa cu banii Cash la un preț foarte mic, și soțul lucrând în construcții, ne permite sa o renovam pas cu pas și economisim bani.
4) când am decis sa investesc în dezvoltarea mea.
Garsoniera cumparata in 2013 cu cash, negociata la pret f bun pt mine, in zona centrala Bucuresti, evaluata acum la pret dublu, inchiriata din prima luna.
Printre cele mai bune decizii financiare a fost sa cumparam un apartament inainte de explozia preturilor la imobiliare; sa continuam sa contribuim la fondul de pensie al sotului si in perioadele in care nu lucra – politele de pensie s-au inrautatit mult de atunci, dar el a ramas cu conditiile de acum 20 de ani; sa economisim lunar fara pauza chiar si cand aveam cheltuieli foarte mari sau venituri mai mici; sa nu ne upgradam bunurile decat cand este absolut necesar.
Decizie buna -investitiile la bursa , rea – nu am vandut cand a inceput criza , din nou buna – am continuat cu bursa , cea mai buna actiune- TLV .
Decizia ….in 2016 am deschis un srl
…chiar în primele 4 luni am făcut o investiție foarte proastă care ma costat 6000+ de € !
Am închis acea ramură ,am rămas cu finisaje și tâmplărie rustica ,,,anul acesta …m-am angajat la o altă firmă…pentru un salar fix concomitent ..câștigul , o mica parte l-am investit in 2 mlm – urî ….
Mulți ar spune : omule ești dus cu pluta ,,, Mdaaa !! Așa este dat fiind faptul c totalul orelor dem muncă acum este de la 8-16(16″30) !!!
Se compensează între ele superb !!!.
Adică mi-am câștigat un timp valoros pentru mine dar și bănuți cresc ….
Este un început de 2 luni doar ,,,dar rezultatul ….ESTE SIMȚITOR !!!
– Nu m-am apucat de fumat ca sa fiu cool (desi voiam sa fiu cool, ca orice baiat din scoala mea)
– Mi-am format de mic copil obiceiul de a economisi in loc sa sparg banii aiurea desi eram genul care visa vile cu piscine si masini cu 4 tobe
– Nu mi-am luat apartament cu banii de la parinti care voiau sa ma vada la casa mea. Am preferat sa cumpar 2 proprietati mai mici pe care sa le inchiriez (cu acordul lor).
– Sa fac terapie (de departe cea mai profitabila investitie)
– Sa-mi setez ca obiectiv independenta financiara pana la 40 de ani fara frugalitate si sacrificarea stilului de viata (taiat drastic cheltuieli unde nu conteaza pentru mine, cheltuit cu bucurie acolo unde conteaza)
– Sa tin evidenta cheltuielilor si sa vad finantele personale precum finantele unui business (unde obiectivul este maximirea profitului)
Cand nu am gasit un job care sa-mi placa si am ales sa lucrez in firma tatălui meu, în industrie desi eu sunt economist pentru un castig de 150 euro/luna.
Două zeci de ani mai târziu facem lucrări complexe care îmbină mecanica, presiuni de sute de atmosfere, hidraulica, pneumatica, electronica si electricitate de diverse voltaje.
1) am reusit sa ma educ financiar, sa monitorizez cheltuielile.Vali mi-a deschis ochii. Cartile ajuta si ele.
2)ca am inceput sa” invat ce zapada e buna” -sa cunosc metodele de investitii. Pasi mici, dar siguri😋
Cea mai bună decizie a fost ca în 2015, la 42 de ani, să îmi iau carnetul de șofer profesionist. În prezent, câștig net pe lună 2600 euro ca șofer de Tir pe Comunitate, cu contract românesc.
Prima si cea mai buna decizie a mea, a fost de a lasa munca la stat in 1995 si a intra intr-o companie.Am invatat in 4 ani enorm despre management,marketing si administrarea afacerilor, muncii, oamenilor, timpului,etc.2)In 1999 am renuntat si la asta si am intrat in cimpul privat.Afacere proprie.A fost foarte greu pt ca am prins timpurile economiei romanesti cu cea mai mare inflatie.Nu am cistigat nimic in plan financiar, dar am pus bazele pregatirii practice care mi-a fost de mare folos in viitor.3)In 2003 fiind in Italia mi-am deschis firma de servicii in curatenie in domeniul turismului(eram intr-un oras pe malul marii).Aici am pus in practica tot ce am invatat in anii trecuti si m-a ajutat sa evoluez rapid si sa dezvolt firma intr-un timp foarte scurt, tinind sub control o mare cantitate de munca(3 hoteluri in gestiune, restaurante,birouri si scari de blocuri, chiar si un supermercato).4)In 2005 am cumparat primul apartament in Romania.5)In 2006 pe al doilea.6) in 2009am cumparat un teren de casa tot in Romania.7)In 2010 am cumparat al treilea apartament.8)In 2011-2012 am cumparat al patrulea apartament si le-am refacut pe toate complet.9)In 2013 le-am pus in chirie pe toate patru.10)In 2014 am hotarit sa “ies la pensie” traind din chirii si am lasat firma din Italia la copii s-o gestioneze ei.11) Din 2012 am hotarit sa invat despre finante, pt ca chiar daca am lasat munca fizica nu eram tipul sa stau si sa nu fac nimic.De aceea avind timp am inceput sa invat si sa studiez alt domeniu.12)Dar cea mai importanta decizie probabil a fost luata in 2015, cind am realizat ca in viata mea se intimpla lucruri anormale(pierderi mari de bani,comportari ciudate fie la mine fie la altii,anomalii in societate,coruptie in masa,etc),si am hotarit sa ma opresc din aceasta cursa de a cistiga mereu si de a-mi sfredeli incontinuu creierul pt investitii si studiu si a intelege ce se intimpla cu mine si cu lumea in general.Asa a inceput studiul pe care il fac si acum despre adevarata spiritualitate.O lume fantastica pe care o recomand la toata lumea, care doreste echilibru in viata sa, prosperitate, iubire si ………..pace launtrica.Viata mea pina aici a fost o cursa nebuna,dar acum a venit timpul sa intru intr-o noua faza a acestei existente.13) In 2019 am decis sa vind apartamentele din Romania.Ce-mi v-a rezerva viitorul…..vom vedea.Viata oricum este un experiment continuu.Merita trait din plin.
Cea mai bună decizie… Este una mai ampla. Sa continui sa economisim în 2010-2014 în timp ce stăteam cu chirie în Berceni, pentru ca apoi sa cumpărăm cach 2 apartamente în 2014, la preturi f bune. (in tot timpul asta alții își dădeau cu părerea ca ar fi bine sa ne mutam și noi la casa noastră, ca doar avem bani de avans pt credit 🤣)
Nu am realizări notabile dar: 1.sa nu stau în chirie, de la cămin la propriu apartament pe forte proprii în 2013 când preturile erau jos după criza. Între timp am un Mall lângă mine și prețul a crescut cu aproximativ 75%.
2. Creșterea venitului activ 2013-2019 x4 și plata anticipata a creditului cu reducerea perioadei.
3. Urmărirea cheltuielilor și dorința de a investi. Am ajuns pe știința banilor și am început o aventura de 8 luni de acumulare de cunoștințe și testări.
4. Am pornit un start-up pe fonduri europene in care avem mare încredere.
1. Programul de MBA care mi-a schimbat jobul și mi-a crescut veniturile exponențial.
2. Faptul ca nu am cumpărat niciodată masina proprie (cu banii economisiti am luat cel puțin 2 garsoniere pana acum).
3. Locuința proprie achiziționata la vârsta frageda (deși aici, retrospectiv, dpdv financiar e discutabil, mai mult din punct de vedere psihologic).
As mai remarca faptul ca nu am apelat niciodată la un stil de viața frugal. Cu toate astea, având creșteri de venituri active consistente, economisesc/investesc peste 70% din ceea ce “produc”. Cred însă ca, dacă as fi nevoit sa aleg între lucrurile care îmi plac (hobby-uri sau alte plăceri ale vieții) și economisire, as alege prima varianta.
Cea mai buna decizie luata pana acum, a fost experienta diasporei, 18 luni. Am invatat mai mult decat in facultate, liceu si toate experientele de business. Mi-am demonstrat mie foarte multe lucruri,am inteles cum arata o economie puternica si faptul ca am lucrat in vanzari imobiliare in Londra, unde un micut apartament poate ajunge si la cateva sute de mii de lire mi-a oferit multe idei pentru Romania 🙂
1. educatie continua; 2. diversificarea surselor de venit: 3. curajul de a investi pe BVB si extern ( datorita mentorilor mei de suflet Valentin si Dan ); 4. disciplina; 5. consecventa. Multumesc pentru ocazia de a impartasi.
Cea mai buna decizie am luat-o cand am inceput sa investesc regulat si consecvent pe bursa.A doua decizie buna a fost sa ma educ in mod constant si sa investesc in cunoastere, urmand cateva cursuri la Asociatia Brokerilor.A treia decizie buna a fost sa las jobul si sa lucrez doar pe cont propriu,stabilind eu insami agenda fiecarei zile.Toate aceste decizii m-au condus la o mai buna cunoastere a capacitatilor mele si am castigat TIMP important pentru mine si familia mea.
Cea mai buna decizie luata a fost ca in 2014 sa achitionez apartamentul in care stau acum. 40k a fost pretul atunci, la care multi imi spuneau ca o sa vina criza si ar fi bine sa mai astept. Acum valoarea lui a ajuns la 65k.
O alta decizie financiara importanta a fost sa ies partial din cripto cand am dublat suma (da, la 2.200k) si sa ii directionez spre BVB.
Dar poate cea mai importanta decizie financiara, cu cel mai mare ROI, a fost investitia in educatie, programe si formari de lunga durata.
Va las pe voi sa trageti concluziile.
Dacă vrei să investești la bursă și nu știi cum să începi, împreună cu Răzvan Stan, am făcut un mini-curs cu 10 lecții pe email în care primești bazele investițiilor la bursă.
Spor la decizii financiare (si de viata) intelepte!
Valentin
PS. Daca ti-a placut articolul si il gasesti util, te rugam sa il distribui si prietenilor tai.
PPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
imi asum ca imi vor sari multi la cap( sunt abonat la newsletter), dar aci sunt niste povesti de succes care au avut venituri mari dintodeauna sau care au bani.Nu am vazut nici unul care sa aiba un job prost platit si care sa zica ca are o realizare remarcabila.Si nu, nu am o frustrare !
Veniturile mari au venit in urma eforturilor mari. Majoritatea oamenilor cu bani sunt self made. Si eu am pornit de foarte de jos si am crescut in timp. Provin dintr-o familie simpla de muncitori, fara relatii, oportunitati deosebite la inceput.
Fiecare dintre noi e responsabil de ce se intampla in viata noastra.
Iti recomand sa mai citesti o data toate povestile si poate reusesti sa descoperi faptul ca multi dintre cei care si-au expus povestea au inceput cu un salariu(mic/mare, nu conteaza) pe care l-au crescut(intr-un fel sau altul: schimbat job, plecat in strainatate etc), dupa care au reusit lucrurile expuse in comentarii.
Stefan- sa inteleg ca tie iti pare acelasi lucru sa ai un start cu un salariu mic fata de un start cu un salariu mare ?
Cat despre schimbarile aste ade job , nu sunt asa de simple pe cat par.Apropos Stefan , esti in mediu privat sau la Stat?
Apropo de venituri mari active. Stiu doar 3 cai prin care vineva poate face venituri mari in mod corect/ legal/ etic: antreprenoriat, top 5% specialist in domeniul lui si ascensiune spre pozitii de senior management. Restul sunt exceptii.
Cele mai bune investitii financiare ale lui Sergiu Mare:
1. Sa investesc timp cam (1an) in a invata programare, m-a facut sa imi cresc foarte mult venitul dar si suma investita luna de luna.
2. Cursuri in educatie financiare/programare/business, mi-au schimbat traiectoria vietii. Invat zilnic, investesc lunar si imi cresc veniturile cu 10-20% la fiecare 6-8 luni.
3. Focus pe economii din salar de 40% care merg investitii (imobiliare bursa)