Chirias vs. Proprietar si alte cateva lucruri esentiale despre finante personale
Dragilor,
Activez in educatie financiara din 2016 si am creat de la zero cel mai mare grup de educatie financiara din Romania, de departe.
Am mii de postari la activ, sute de articole, sute de video-uri, zeci de cursuri si o mica armata de educatori si creatori de continut educational care au pornit din StiintaBanilor.
Sunt economist de profesie.
Poate ma pricep cat de cat la finante personale.
Mie mi se pare ca in ultimii ani a aparut foarte mult continut periculos pe tema finantelor personale, mai ales video.
Ce mi se pare nociv, mai exact:
- Prea sunt preluate idei din SUA si traduse si aruncate publicului din Romania. Nu se tine cont de fiscalitatea din Romania, legislatie, specificul cultural, contextul economic si geopolitic etc.
- Prea multe idei preluate de la altii si insuficient intelese si care sunt predate mai departe publicului.
- Prea mult ego. Prea mult continut in care cineva incearca sa para destept, invartind niste cifre (care sunt si gresite uneori, dar heiii… publicul crede si nu cerceteaza), riscand sa transmita niste idei nocive publicului.
Le las doar pe acestea trei pentru ca nu am disponibilitatea sa scriu mai mult acum.
Si ca sa dau si un exemplu concret, o sa ma leg de eternele video-uri despre Chirias vs Proprietar in care se indeamna publicul:
- sa “nu ingroape banii in caramizi”;
- sa mai astepte in chirie 1,2,3,5,7 ani, ca o sa ia mai ieftin;
- ca e o investitie proasta pentru ca …. pai 5% randament din chirie, din care scazi si impozit, si cheltuieli, e mic rau;
- ca cine a cumparat in 2008 si acum e pe minus …
- si altele mai mult sau mai putin sofisticate.
Toate argumentele de tipul celor de mai sus sunt gresite. Daca aveti vreun dubiu legat de un argument anume, puteti sa imi scrieti in comment si va raspund.
90% dintre voi veti pierde grav daca ascultati aceste pareri/ calcule/ sfaturi.
Adica veti castiga sigur mult mai mult daca va cumparati propria locuinta, in loc sa faceti alte lucruri cu banii de avans pentru locuinta.
Iar restul de 10%, care pot sta linistiti in chirie, oricum NU aveti nevoie de aceste informatii pentru ca:
- Ori nu aveti de ales decat sa stati in chirie – sunteti studenti ori prea tineri, ori in formare, ori in alte situatii;
- Ori sunteti prea bogati si nu mai conteaza daca aveti sau nu propria locuinta. E mai eficient financiar sa inchiriezi o proprietate de lux decat sa o cumperi;
- Stati in chirie pentru ca asa este contextul vostru: inca nu sunteti siguri unde vreti sa va asezati, aveti o relatie noua si stati impreuna in chirie, sunteti in strainatate si nu stiti cat veti mai sta acolo etc.
Marea problema a sfatului “Stai in chirie si foloseste banii pentru altceva” este ca incalca PRIMA REGULA A INVESTITIILOR: NU INVESTI BANII PENTRU NEVOILE DE BAZA.
Sau, intr-un limbaj mai nesofisticat, nu investi banii de paine.
Adapostul este o nevoie de BAZA. La fel ca mancarea si apa.
Riscul: sa ramai homeless la un moment dat, adica persoana fara adapost, adica persoana a strazii, adica sa dormi pe strazi.
In SUA, cea mai bogata si puternica tara din lume, erau in 2023, potrivit statisticilor oficiale, peste 650.000 de persoane fara adapost.
650.000 de persoane inseamna cam cat orasele Cluj-Napoca si Timisoara impreuna.
Daca ii mai adaugi si pe cei care locuiesc temporar pe canapeaua sau in pivnita unui prieten sau rude si pe cei care stau cate 10 inghesuiti intr-un apartament, se ajunge la milioane de americani care au o problema grava cu o nevoie de baza: adapostul.
Vorbim de anul 2023, cand somajul este pe la niveluri minime istoric si nu am avut nici macar recesiune economica.
Ce se va intampla intr-o perioada de recesiune economica si somaj mare?
Acesta este marele risc pe care il acoperiti atunci cand va cumparati o locuinta (chiar si cu credit), chiar daca e mica sau nu are o locatie ideala.
Cheia este sa luati o locuinta pe care sa v-o permiteti, nu ceva supradimensionat sau prea scump.
Ati dat avansul, aveti deja 25% din locuinta si apoi, cu fiecare an care trece, din ce in ce mai mult din locuinta aceea este a voastra.
Riscul de a ramane “homeless” scade cu fiecare rata pe care o platesti si cu fiecare an care trece (pentru ca locuintele au tendinta sa se aprecieze pe termen lung cu rata inflatiei + un anumit procent).
Acoperirea acestui risc valoreaza mult mai mult decat orice avioane de randamente crede vreun naiv ca va face cu aia 15-20k de euro, cat reprezinta avansul pentru o locuinta.
Si nu va ganditi ca voua nu vi se poate intampla, pentru ca oricui i se poate intampla sa:
- se deregleze ceva la nivelul creierului;
- sa sufere evenimente catastrofale;
- sa nu isi mai gaseasca job dupa 50 de ani;
- sa nu mai poata sa munceasca;
- etc.
Cu greu iti poti imagina un scenariu mai trist decat o persoana in varsta, care sa nu aiba locuinta, sa nu aiba pensie, sa nu aiba rude, pentru ca … a ascultat sfaturi de pe net si a investit pe bursa sau in nu stiu ce idee de afaceri banii de avans pentru locuinta si i-a pierdut si apoi a stat toata viata in chirie, pana cand nu a mai fost bun de munca si a ajuns homeless la 60 de ani.
Interesele mele pe partea de imobiliare exista, dar sunt mult mai mici decat cele legate de bursa.
Eu sunt un mare sustinator al investitiilor la bursa. Am interese financiare ca oamenii sa investeasca la bursa si sa fie interesati de bursa.
DAR NU CU BANII PENTRU NEVOILE DE BAZA.
Be safe!
Valentin
Sunt foarte bucuroasa ca exista o persoana ca tine care sa se implice in educatia financiara si sa creeze un grup atat de mare si de important in Romania. Este foarte important sa ne educam in acest domeniu, mai ales in lumea agitata in care traim.
Am citit cu atentie ceea ce ai scris si sunt complet de acord cu tine. Intr-adevar, foarte mult continut periculos despre finante personale a aparut in ultimii ani, mai ales in video-uri. Si sunt de acord ca prea multa informatie din SUA este preluata fara a se tine cont de specificul Romaniei.
Sunt foarte incantata sa aflu ca exista o persoana dedicata educatiei financiare in Romania si cum ai reusit sa creezi cel mai mare grup de acest gen in tara noastra. Este impresionant!
Sunt total de acord cu tine in ceea ce priveste continutul periculos care circula in ultimii ani pe tema finantelor personale. Prea multe idei luate din SUA si aplicate fara a tine cont de specificul cultural si legislativ din Romania. Oamenii trebuie sa fie mai atenti si sa cerceteze mai mult inainte de a lua decizii financiare importante.