Cresterea averii nete in 5 pasi extrem de simpli
Multi oameni care castiga bine si foarte bine sunt considerati de catre ceilalti ca fiind bogati, doar pe acest considerent, cand in realitate, situatia lor financiara este posibil sa fie la limita falimentului personal. Pe de alta parte, multi oameni care nu afiseaza un stil de viata extravagant si care pot sau nu sa castige la fel de bine, sunt bogati in adevaratul sens al cuvantului.
Cele doua categorii de persoane pot castiga la fel de bine, cel putin in prima parte a vietii lor. Diferenta dintre ei este data de valoarea activului net, sau mai bine zis de averea neta. Prima categorie are o avera neta mica sau chair negativa, care in cel mai bun caz creste marginal si conjunctural de la an la an, pe cand a doua categorie isi creste averea neta planificat si consistent de la an la an.
Daca ar fi sa fac o comparatie, oamenii care castiga bine dar nu isi cresc averea neta sunt ca un fluviu – se umfla in perioadele ploioase si aproape ca seaca in perioadele secetoase. Nimic nu va apara fluviul de perioadele secetoase, pentru ca excesul de apa din perioadele ploioase a fost varsat in mare.
Pe de alta parte, persoanele care isi cresc averea neta an de an sunt asemenea unei mari – colecteaza apa din mai multe fluvii, aduna excesul de apa din perioadele ploioase si folosesc acest exces in perioadele secetoase. Marile nu seaca niciodata.
Ce este important de stiut este ca tu poti alege din ce categorie vrei sa faci parte si in cazul in care vrei sa faci parte din cei care isi cresc averea neta de la an la an, sa stii ca poti face acest lucru fara sa iti afecteaza substantial stilul de viata actual. Este doar o decizie pe care trebuie sa o iei si sa urmezi cativa pasi foarte simpli:
1. Evaluarea averii nete actuale
Primul pas in cresterea averii nete este, evident, evaluarea averii nete actuale de la care pornesti.
Aici trebuie sa iti dau definitia averii nete:
Averea neta = Active personale – Pasive personale
Din punct de vedere contabil, activele sunt definite astfel:
Activ: O resursa controlata, rezultata a unei actiuni din trecut, din care se asteapta beneficii economice viitoare;
Pasiv: O obligatie prezenta, rezultata a unei actiuni trecute, din care se asteapta o pierdere de bani in viitor.
O definitie mult mai simpla si mai aproape de ce experimentam noi zi de zi este data de Robert Kiyosaki in cartea sa Tata bogat, Tata sarac (apropo, cartea este un must have pentru oricine vrea sa avanseze pe plan financiar)
Activ: Orice iti pune bani in buzunar;
Pasiv: Orice iti scoate bani din buzunar.
Pentru a realiza o imagine cat mai corecta a situatiei tale financiare, poti folosi modelul de Activ Net pe care il folosesc si eu. In acest model, vei gasi si principalele active si pasive pe care le poti detine.
Activele pot fii:
- Banii cash;
- Depozite bancare;
- Obligatiuni;
- Fonduri mutual;
- Terenuri;
- Apartamente, case;
- Metale pretioase sau marfuri;
- Afaceri;
- Proprietati intelectuale.
Pasivele sunt practic toate celelalte detineri, dar pentru a simplifica lucrurile la maxim, te sfatuiesc sa ignori toate bunurile pe care le ai si sunt pasive (masina, mobilier, gadgeturi etc.) si sa treci aici doar datoriile.
Ce facem cu casa in care locuim? Cei mai multi specialisti in finante personale o listeaza in categoria pasivelor, motivand ca iti aduce cheltuieli cu dobanzi, impozite, asigurari, utilitati etc. Eu insa o consider un active (Slava Domnului, altfel am fii majoritatea dintre noi in faliment tehnic). Motivul este simplu = profitul pe care il produce casa proprie este egal cu chiria pe care nu mai trebuie sa o platesti 🙂 Stiu ca nu este un venit, ci mai degraba o reducere a unei alte categorii de cheltuieli, dar efectul in bugetul personal este acelasi. In plus, casa proprie poate sa cresca in valoare destul de mult pe perioada in care locuiesti in ea. Ca si regula de baza, indiferent de fluctuatiile de la an la an, pe termen lung, casele cresc in valoare.
Bun, acum ca avem o situatie a averii nete actuale, sa trecem la punctul 2.
2. Economisire pentru cresterea averii nete, luna de luna
Cel mai simplu spus, pui deoparte o suma de bani IN FIECARE LUNA, fara exceptii.
In fiecare luna iei 10% (cel putin) din venitul tau total si il transferi in sectiunea de active. Poti sa ii pui in depozite, conturi de economii, actiuni, fonduri mutuale, nu conteaza, important este sa ii pui deoparte.
Daca ti se pare greu, considera ca de maine parlamentul a venit cu o lege si a crescut impozitul pe venit de la 16% la 26% si gata, aia sunt cei 10%. Nu o sa mori, nici macar nu o sa iti afecteze stilul de viata prea mult.
Sa stii ca 10% este chiar pentru incepatori. Daca vrei sa avansezi intr-un timp rezonabil de timp, trebuie sa cresti procentul cat mai mult.
Cel mai simplu mod de a-ti creste procentul de venit economisit este sa pui deoparte 90% din orice crestere salariala, de venit, bonus, venit suplimentar etc.
Iti recomand sa stabilesti o tinta anuala de crestere a averii nete si sa o urmaresti luna de luna pentru a evalua progresul si a face eventualele ajustari.
Si aici ajungem la pasul 3.
3. Cresterea venitului activ
Cresterea venitului activ, fie ca este vorba de salariu, venituri comerciale, din profesii liberale sau dividende din afacerea proprie. Aici stii deja ce trebuie sa faci dar poti sa iti mai iei cateva idei si din articolul 3 pasi siguri pentru a-ti creste salariul an de an.
Este important ca odata ce iti cresti veniturile sa urmezi si sfaturile de la pasul 2, adica sa iti cresti suma economisita. Altfel, venitul tau crescut se va duce ca un fluvia in marea altcuiva si tu te vei bucura o perioada scurta, cat tine vremea ploioasa, si vei ramane descoperit in perioadele secetoase.
4. Venituri pasive
Obtinerea de venituri pasive din dividende, dobanzi, redevente, chirii etc. Aceste venituri sunt un rezultat al sumelor pe care le-ai economisit luna de luna si ulterior le-ai investit in active generatoare de venit.
Dobanzile bancare nu te vor duce prea departe, avand in vedere ca sunt atat de mici, asa ca dupa o perioada de timp iti recomand sa incepi sa investesti si in active mai riscante, dar care pot sa iti aduca randamente superioare. Poti sa verifici sectiunea de investii a acestui blog pentru idei de investitii cu un raport favorabil risc – beneficiu.
Totusi, inainte sa te apuci sa investesti, iti recomand sa te asiguri ca esti pregatit de acest lucru.
Pentru a obtine venituri pasive si din altceva decat dobanzi bancare, iti recomand sa studiezi cu simt de raspundere despre investitii si educatie financiara. Poti sa gasesti cateva carti utile in sectiunea Recomandari.
5. Generarea de active
Este minunat sa poti sa cumperi active care sa iti produca venit pasiv si de asemenea este minunat sa poti fii platit mai bine pentru munca activa pe care o prestezi. Totusi, pentru a cumpara active ai nevoie de bani, care sunt o resursa finita si pentru a genera venit activ ai nevoie de timp care de asemena este o resursa finita.
Exista o a treia variant, aceea prin care poti tu creea un activ care ulterior sa iti aduca venit pasiv. Tipuri de active pe care le poti creea singur:
- Proprietate intelectuala: carti, cursuri, inventii, muzica etc.;
- Afaceri pe care le poti aduce la un nivel la care sa functioneze fara implicarea ta directa.
Este adevarat ca acest nivel este unul mai avansat si dificil de atins, dar odata ajuns aici, esti pe pilot automat la cresterea averii nete.
O carte excelenta care te invata cum sa creezi active generatore de venit pasiv este cartea . Este o lectura obligatorie pentru oricine isi doreste atingerea independentei financiare.
Concluzii
Drumul spre atingerea independentei financiare nu este deloc usor. Este presarat cu multe obstacole, sunt multe de invatat si multe de facut, ani la randul, zi de zi, luna de luna si toate astea trebuie sa se intample in timp ce avem de gestionat toate celelalte arii ale vietii noastre: sanatatea, relatia de cuplu, familia, prietenii, responsabilitatile, problemele, visurile si dorintele noastre.
Cateodata, efortul pare prea mare, prea multe obiceiuri de corectat, prea multe batai de cap, prea mult autocontrol si asta peste toate celelalte arii ale vietii care ne solicita atentia. Stiu ca sunt multe, dar merita. Atingerea independentei financiare te va ajuta sa iti gestionezi mai bine si sa obtii satisfactii mai mari in toate celelalte arii.
Este foarte important sa stii de ce ai ajuns pe acest site, de ce vrei prosperitate, de ce vrei independenta financiara. Cata vreme de ce-ul este destul de puternic, obstacolele nu te vor opri din drum.
Cu cat incepi mai devreme, cu atat vei beneficia mai mult de rezultatele muncii tale.
Spor la cresterea averii nete!
Valentin
PS. Daca consideri ca articolul este util, te rog da like si share.
Um articol cu maaaaare de tot carența: sa faci banis,sa fii bogat, sa stramgi la ciorap ca sa ce ? Tratezi imbogatirea ca pe un scop in sine: asta inseamna sa et ci pe langa viata.
O vorba din batrani, ” bani albi pentru zile negre !”
Mie imi place mai mult “bani albi pentru zile si mai albe” 🙂
Mirela, motivele se gasest chiar pe blog: http://stiintabanilor.ro/de-ce-vrem-sa-fim-prosperi-financiar/
Este primul articol scris pe blog. Vei vedea ca in niciun caz nu tratez banii ca un scop in sine si in niciun caz nu sustin ideea de a trece viata pe langa nimeni. Din contra, sustin trairea unei vieti implinite din toate punctele de vedere si scopul principal al blogului este acela de a-i indemna pe toti sa aspire la o astfel de viata.
Pasii chiar par destul de simpli, la nivel teroretic si cred ca oricine ii urmeaza cu consecventa poate ajunge la libertate financiara. Ei rebuie urmati cu consecventa nu in hei-rupuri. Cred ca ar trebui cititi si avuti in minte in fiecare zi pentru a avea rezultate. In plus fata de ce ai spus tu, trebuie lucrat mult si la mentalitate.
Felicitari si la cat mai multe articole utile!
“Cel mai simplu mod de a-ti creste procentul de venit economisit este sa pui deoparte 90% din orice crestere salariala, de venit, bonus, venit suplimentar etc.”
Chiar ma gandeam la ceva asemanator, nu chiar 90% dar pana la urma ai dreptate, oricat am castiga mai mult nr vor creste si cheltuielile. Cred ca voi face o setare sa mi transfere lunar o suma de bani in contul din care se achita creditul.
Acesta metoda de economisire este sub radar – nu simti atat de mult ca faci un sacrificiu cand economisesti din cresterile de venit.