Criptomonede – ce trebuie sa stii inainte de a investi in ele

criptomonede

(guest post Tio Enfa) Incet incet, auzim tot mai des cuvantul criptomonede sau termenul de monede virtuale ca o alternativa sau completare a portofoliului nostru de investitii.

La fel ca Iphone, smartphone, si alte minunatii ale tehnologiei, la fel si criptomonedele au aparut in viata noastra si se pare ca vor ramane pentru mult timp.

Voi incerca pe parcursul a catorva randuri sa explic ce sunt criptomonedele, la ce folosesc, care este utilitatea lor si ce previziuni avem pentru ele.

Tin sa specific de la inceput ca nu sunt un specialist, dar sunt … bine antrenat in domeniu. Voi incerca sa explic pe intelesul tuturor aceste concepte financiare interesante si utile tuturor.

Ce sunt criptomonedele?

Potrivit Wikipedia, criptomoneda sau criptovaluta este un tip de moneda digitala, virtuala, o moneda surogat, nebancara, folosita ca mijloc de plata, (ex: Bitcoin, Litecoin, etc.).

Mai departe depinde din ce unghi le privim.

Sunt o unealta financiara, pentru ca le putem considera ca pe o extensie e banilor FIAT pe care ii folosim cu totii.

Sunt bani. Nu demult SEC (Organul de reglementare si supraveghere a burselor din USA) a declarat ca si sunt considerati bani, iar celelelalte “derivate” ale lor (Tokeni creati cu acelasi cod sau asemanator) sunt considerate valori cotizabile, atata timp cat intrunesc anumite conditii.

Sunt o oportunitate pentru investit. O afirmatie corecta si adevarata. Nu trebuie decat sa privim cum creste constant capitalul total investit in monede virtuale. Ceea ce inseamna ca avem o piata in crestere, cu mari posibilitati pentru cei care inteleg acum importanta acestor “bunuri” in viitorul nostru al tuturor.

As vrea sa mai adaug ca in cercurile financiare se considera criptomoneda reala acea moneda criptografiata care este cotata pe bursa, pe una dintre diferitele platforme exchange care exista deja pentru monede virtuale. Adica publicul larg are acces la informatie si la cumpararea/ vanzarea respectivei criptmonede.

In coinmarketcap.com putem urmari daca o asa zisa criptomoneda exista real, sa vedem pe ce platforme exchange este cotata si in general toata informatia de interes comun despre acea criptomoneda.

Ce este tehnologia blockchain?

Se spune ca tehnologia este tehnologia care va avea cel mai mare impact in viata noastra in urmatorii ani.

Ce este? Ce rol are? De ce e atat de important?

Tehnologia blockchain sta la baza bitcoinului si a celorlalte criptomonede.

Toate tranzactiile care se fac in Bitcoin de la o persoana la alta se inregistreaza intr-o carte contabila, care e la vedere si nu se poate falsifica. Aceste pachete de informatie, blocks, se stocheaza ulterior in ceea ce noi numim. Se stocheaza toata informatia rezultata in urma tuturor tranzactiilor.

Cu timpul tehnologia blockchain a mai avansat, si avem exemplul Ethereum in cazul caruia tehnologia blockchain poate inmagazina o multitudine de alte aplicatii in afara tranzactiilor monedei respective. E ca o baza de date imensa si nefalsificabila.

Pe viitor, tehnologia va cuprinde multe aplicatii, si multe institutii fac deja experimente pentru a o implementa in activitatea lor.

Pentru a intelege tehnologia din spatele criptomonedelor si impactul acestei tehnologii asupra viitorului, studiaza Revolutia Blockchain a lui Don Tapscott si Alex Tapscott.

Diferenta dintre criptomonede autentice si escrocherii

Vreau sa fac in acest punct o mica paranteza si vreau sa spun ca acolo unde exista ceva de valoare, intotdeauna incepe speculatia si pirateria. Tocmai din acest motiv este bine sa fim informati corect.

In ultimii ani am observat o eruptie de diferite “afaceri” care propun criptomonede diverse sau investitii in. ATENTIE MAXIMA la legalitatea acestor afaceri, si la produsul pe care il ofera.

De cele mai multe ori, sunt afaceri gen “bani peste bani” (scheme piramidale) care nu au ca obiectiv sa rentabilizeze acea criptomoneda, ci doar sa imparta niste investitii ale participantilor intre fondatorii schemei.

Tocmai din aceasta cauza, putem sa facem o analiza scurta a oricarei criptomonede si a proiectului pe care il propune.

Iar primul si primul lucru este sa cautam criptomoneda respectiva in coinmarketcap.com, care practic este Biblia tuturor criptomonedelor. Daca un exista acolo, mai bine sa te feresti de ea.

De ce sunt criptomonedele atat de atractive?

Criptomonedele au niste caracteristici care pur si simplu ne pot face viata mai usoara:

1. Viteza in tranzactii. Un transfer dureaza cateva minute, din orice parte a globului unde exista acces la internet;

2. Securitatea personala a tranzactiilor exista in diferite optiuni, cu diferite grade de securitate. Un exemplu: Eu dau click pentru un transfer de unui prieten/partener. Pana nu validez transferul din contul meu de email, nu pleaca acel transfer. Se poate alege validare cu Authy sau Google Autenticator.

Daca un hacker intra in contul meu de bursa si vrea sa trimita bani inspre alt cont, are nevoie sa imi pirateze in acelasi timp si contul de email, sau daca am autentificare pe telefonul mobil, sa imi pirateze si telefonul in acelasi timp. Deci aproape imposibil si nerentabil pentru hackeri;

3. Costurile reduse in tranzactii si transferuri. Comisionul pentru o tranzactie este de doar 0,1% din valoarea tranzactiei;

4. Intimitatea detinerii criptomonedelor si intimitatea transferurilor de capital criptomoneda. Odata ce detii un capital in una sau diverse criptomonede, ele exista in anumite portofele virtuale pe internet, si doar tu ai acces la monedel tale si la transferurile tale. Ceea ce tu inmagazinezi in portofelele virtuale nu se supune controlului statelor sau institutiilor financiare.

Dar nu uita un aspect foarte important. Pe internet poti sa plimbi cat vrei criptomonedele incolo si incoace. Dar cand va trebui sa le transformi in bani reali, bani FIAT, pentru a-i folosi in vata cotidiana, in acel moment treci prin niste filtre unde dai socoteala pentru sursa acelor bani.

Deocamdata atat despre criptomonede

Vom reveni cu alte articole in functie de intrebarile voastre, pentru a incerca sa construim o educatie corecta in acest domeniu, lucru care apoi sper sa se traduca in succes in investitii pentru care vor sa cunoasca aceasta piata noua si apetisanta.

Numai bine!

Tio Enfa

PS. Tu ce ai vrea sa mai stii despre investitia in criptomonede?

PSS. Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai like si share.

PSSS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Introdu-ti adresa de e-mail pentru a primi Planificatorul Financiar Personal:



 
  
 

Similar Posts

12 Comments

    1. Investitia in criptomonede este o idee stralucita sau cel putin asa consider eu. Vorbim de o tehnologie noua cu o utilitate foarte mare care se va dezvolta mai departe. Acum o mare parte din criptomonede au preturile foarte mici si sunt excelente de cumparat. Sa luam de exemplu Ripple Xrp, Cardano, Polymat, Vechain sau Siacoin, sunt super ieftine si din cate am citit despre ele cred ca o sa le explodeze pretul cat de curand. Cel putin la Ripple sunt aproape sigur ca in decembrie anul acesta o sa faca ceva miliardari.

  1. Buna Valentin, ati gasit vreo platforma care sa fie intuitiva si usor de manevrat pentru investitii in Criptocurrencies? De exemplu in ce priveste p2p sunt in test phase pe Twino si vreau sa incerc si Minto. Ce ati recomanda?

    1. Incearca Vtrader a lui Vlad Sas – mai are guest posts pe blog + interventii pe grupul StiintaBanilor – mai bine intreaba un om cu mai multa experienta, eu am o experienta limitata pe crypto

  2. Ce parere aveti despre onecoin? In Romania a inceput o promovare puternica in ultima vreme,se zice ca in 1918 va fi pe bursa.

    1. Salut Marcel, s-a discutat mult pe grupul Stiintabanilor despre onecoin. Prefer sa nu ma pronunt public pentru ca nu am destule date dar eu personal nu iau in considerare optiunea de a pune bani acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *