Cum a fost pentru mine tranzitia de la angajat la antreprenor
Voi pune un pic de context mai intai.
Inainte sa devin Valentin de la StiintaBanilor, am fost Valentin Nedelcu, consultant fiscal acreditat si manager de departament fiscal pe la cateva corporatii.
Mi-am inceput cariera intr-un BIG4, departamentul de consultanta fiscala in anul 2007, chiar inaintea marii crize din 2008-2009 si mi-am continuat-o pana la inceputul anului 2018.
Pasiunea pentru investitii la bursa a inceput in mod concret inca din anul 2005, cand mi-am deschis primul cont de tranzactionare la BVB. Lumea investitiilor m-a fascinat.
Pasiunea pentru antreprenoriat clasic (din cel cu fabrici, uzine si hale de productie) a existat in studentie cand imi doream sa imi creez un astfel de business si chiar cochetam cu ideea de a obtine finantare, fonduri europene si sa imi gasesc parteneri pentru a-mi implementa tot felul de idei, insa pe parcurs a disparut complet.
Pe parcurs, am intrat in lumea consultantei si mi-a placut mult mai mult sa contribui punctual cu expertiza mea in consultanta fiscala la rezolvarea problemelor corporatiilor pe aceasta parte.
Astfel, usor, usor, am abandonat definitv gandul de a-mi mai face un business clasic, de productie, insa mi s-a deschis o noua lume care m-a atras mult mai mult – antreprenoriatul pe servicii.
De asemenea, a inceput sa ma atraga ideea de blogging, citind tot felul de blog-uri din SUA de FIRE (independenta financiara), in special financialsamurai.com al lui Sam.
Ce m-a atras la blogul lui Sam a fost exact combinatia de articole tehnice despre investitii si articole despre decizii si situatii de viata.
Ideea de blog
Iubita mea din acea perioada era pro-bloggerita. 🙂 Avea (are si acum) un blog mare in limba engleza si facea bani din google ads si afilieri de tot felul.
Mie imi placea financialsamurai.com maximum 🙂 si visam sa ajung sa scriu articole educative, asa cum facea Sam.
Abilitatile mele de scris erau deja decente (chiar spre bune) pentru ca in profesia mea in taxe o mare parte din activitate se concentra pe cercetarea unor situatii complexe, gasirea de solutii si scrierea unor rapoarte de consultanta in care explicam problema, ce optiuni avem si care este solutia recomandata.
Cu alte cuvinte, scriam de ani de zile “articole” (adica rapoarte de consultanta) in care explicam rezolvarea unor probleme complexe, folosind un limbaj tehnic corect, dar usor de inteles pentru cititor (cititorul era de obicei management-ul care nu avea cunostinte temeinice de fiscalitate).
Si uite asa m-am decis sa scriu articole in care sa explic, etapizat, ca in consultanta, cum sa economisesti, cum sa investesti, cum sa iti construiesti o strategie pentru a ajunge independent financiar.
Cum a inceput totul
In mai 2016 am publicat primele articole pe blogul stiintabanilor.ro
Scriam cam 2 articole pe saptamana.
Blog-ul a inceput sa fie citit, cautat.
La un moment dat am facut si un grup de facebook (Stiintabanilor – educatie financiara) in jurul ideii de FIRE si investitii.
Nu am monetizat nimic vreun an de zile pana cand, prin 2017, dupa ce am terminat o scoala de coaching si mi-am obtinut acreditarea de coach, mi-a venit ideea de a face coaching pe financiar.
Aveam deja un public destul de numeros (dupa 1 an de scris constant) si aveam si abilitatile de baza pentru a lucra cu oamenii, invatate din scoala de coaching.
Au inceput sa apara primii clienti de sedinte 1:1, primele incasari, blog-ul crestea, grupul de facebook crestea si deja nu mai era doar o pasiune, ci devenise un side business.
Daca in primul an alocam proiectului timp cand si cand, in 2017 ajunsesem sa fiu implicat zilnic, sa scriu articole, sa public, sa postez pe grup, sa moderez pe grup si sa am sedinte individuale aproape in fiecare seara.
Spre sfarsitul anului 2017 aveam vreo 2 sedinte pe seara si inca vreo 2-3 in weekend. In plus, in fiecare dimineata, imi rezervam vreo 2 ore pentru scris articole, moderat pe grup si postat si apoi mergeam la job, inca 8 ore de bagat munca, iar seara, de multe ori, mai aveam vreo 2 sedinte de coaching.
Sambata, iar aveam 2-3 sedinte de coaching + program de scris articole 🙂 – practic, imi alocam si o mare parte din sambete side business-ului.
In toamna lui 2017, prietenul meu Dan Sulica mi-a propus sa facem un curs in sala despre investitii. In noiembrie 2017 l-am si facut 🙂 Am avut 35 de participanti platitori.
Momentul tranzitiei la antreprenoriat
Pasiunea mea pentru proiectul StiintaBanilor ajunsese la cote maxime. Ma gandeam tot timpul la ce articol sa mai scriu, la ce sa mai postez :))) doar ca nu puteam sa o fac, pentru ca eram la job.
Pe de alta parte, eram din ce in ce mai dezamagit de situatia de la job.
Desi imi placea in continuare activitatea de consultanta fiscala si imi placeau proiectele tehnice, relatia cu sefa mea era foarte deficitara. Nu rezonam de niciun fel si ma demotiva teribil.
Aveam proiecte la nivel de grup cand lucram cu persoane de la sediul central din UK si mi se reaprindea pasiunea pentru consultanta fiscala 🙂 si apoi ma intorceam la realitatea de pe plaiurile mioritice si lucrul cu doamna sefa de la noi din sat – si mi se stingea la loc.
Pe de alta parte, prin intermediul proiectului StiintaBanilor, intalneam o gramada de oameni inteligenti si frumosi din toate punctele de vedere. Discrepanta era prea mare.
Oricum, nu mai puteam continua in paralel si cu job-ul, si cu proiectul StiintaBanilor. Ajunsesem sa am 2 activitati aproape full time in paralel. 🙂
Imi era greu totusi sa renunt la cariera mea in consultanta fiscala pe care o construisem cu migala timp de 10 ani si din care castigam foarte bine.
In plus, toti din familia mea si aproape toti prietenii ma “incurajau” sa NU imi demisia … ma considerau un pic dus cu pluta sa renunt la o asa cariera pentru a face blogging. 🙂
Financiar ma pregatisem destul de bine – aveam investitii si bani economisiti care imi acopereau cativa ani de cheltuieli lejer.
In mintea mea mai aveam un singur criteriu de indeplinit pentru a-mi da demisia si anume sa ajung intr-o luna sa castig din side business cat castigam la job.
Era cam greu pentru ca aveam un salariu destul de mare :)) dar am fortat eu o luna – mai mult contabiliceste si am zis, uite, hai, ca am egalat – good enough, gata, imi dau demisia.
In martie 2018 imi dadeam demisia si in mai 2018 am terminat si perioada de preaviz si am ramas doar pe cont propriu.
Dupa demisie
De bucurie, am plecat in vacanta o saptamana la munte, chiar atunci in mai si apoi am facut un mic tur al tarii in care am organizat mai multe mini conferinte prin diverse orase.
Si acum tin minte cursul din sala de la Brasov din vara aceea. Dimineata eram la pescuit cu un prieten, pe un lac din jud. Dambovita si pe seara m-am urcat in masina si am tinut cursul din Brasov (da, normal ca am facut dus inainte, barbierit, imbracat la costum… tot tacamul … nu am plecat direct de pe balta in sala de curs).
Apoi, avand timp sa ma ocup de proiectul StiintaBanilor full time, am construit ceea ce se vede astazi: o comunitate de peste 46,000 de oameni pasionati de educatie financiara, un portofoliu de conferinte, cursuri live, in sala si video super apreciate de public, vreo 3-4000 de clienti in ultimii 3 ani.
Imi place sa cred ca am si pornit un trend in Romania – trendul FIRE – comunitatea oamenilor care lucreaza activ la construirea independentei lor financiare. Avem si primii membri care au atins acest prag. 🙂
In timpul ultimilor 3 ani, de cand sunt pe cont propriu, mi-am permis sa lucrez de la munte, de la mare, din strainatate, de acasa, de la casa alor mei de langa Bucuresti … cam de unde am vrut eu.
Mi-am permis sa imi iau liber 2 luni vara trecuta si intentionez sa fac la fel si vara aceasta.
Mi-am permis sa imi iau unele zile din timpul saptamanii libere si sa lucrez in week-end cand a fost nevoie sau m-a apucat inspiratia (cum este astazi).
De asemenea, simt ca si nivelul meu de intelege si abordare a vietii s-a schimbat. Au disparut multe frici si au aparut multe optiuni.
Poate ca acest lucru se poate vedea si din modul in care scriu in ultimul timp, mai aspirational, mai profund, mai complex.
Pe masura ce marile batalii au trecut si intru intr-o perioada de pace si contemplatie, imi doresc sa transmit mai departe tot ce am invatat si la nivel mai profund, desi este mult mai greu decat ceea ce am facut pana acum.
Concluzie
In final, tranzitia mea de la angajat la antreprenoriat mi-a luat aproape 2 ani, ceea ce mi se pare destul de mult.
Sunt constient ca am avut o gramada de frici si limitari aiurea. Eram atat de agatat de ceea ce eram, incat nu am vazut ceea ce as putea sa devin.
Nu am facut tranzitia brusc si nepregatit, ci mi-am pus bani de-o parte, am construit in paralel cu job-ul si mi-a iesit.
Stiu ca sunt multi care sunt super multumiti sa fie angajati si este foarte ok si asa, insa pentru mine tranzitia spre antreprenoriat a insemnat o regasire si implinire personala.
Cred ca ar trebui sa faci tranzitia aceasta doar daca iti doresti cu adevarat, in mod autentic … nu pentru motive financiare, nu pentru ca este cool.
Daca iti doresti totusi in mod autentic sa faci aceasta tranzitie, iti recomand sa parcurgi cursul meu si al lui Bogdan, Income Accelerator, care cuprinde toate etapele pe care trebuie sa le parcurgi pentru a face tranzitia si a avea succes financiar.
Ai in acest curs tot parcursul – de la modul in care trebuie sa gandesti, abilitatile pe care sa ti le formezi, actiunile pe care trebuie sa le faci inainte de tranzitie, in timpul tranzitiei si dupa tranzitie.
Daca iti doresti sa faci tranzitia de la agajat la antreprenoriat, este posibil ca acest curs sa fie life changer. 🙂
Mult succes!
Valentin
Îmi place știința banilor