Cum abordam corectiile bursiere declansate de coronavirus?

Cum abordam corectiile bursiere declansate de coronavirus?

In primul rand ar trebui sa incepem (din nou) cu cateva definitii:

Criza economica – o perioada in care preturile activelor inregistrează o scadere brusca a valorii, intreprinderile și consumatorii nu isi pot plati datoriile, iar institutiile financiare se confrunta cu o lipsa de lichiditate.

Recesiune economica – Doua trimestre consecutive de scadere a PIB-ului unei economii. Sunt o componenta fireasca a unui ciclu economic.

Bear market – O scadere a pietelor de actiuni cu 20% sau mai mult.

Corectii mari bursiere – Scaderi intre 10-20% a pietelor de actiuni.

Corectii mici – Scaderi de pana la 5%.

Cat de des au loc astfel de corectii:

corectii

sursa

Situatia actuala

sp 3 ani

Dupa cum putem vedea pe graficul de mai sus al indicelui SP500 pe ultimii 3 ani, corectiile de 5-10% au fost destul de dese si a existat o singura corectie mai mare in intervalul 15-20%, cea din toamna anului 2018.

Dupa puterea trend-ului descendent pe care il traversam astazi este foarte posibil sa avem o corectie mai mare, in intervalul 15-20% sau chiar un bear market (scaderi de peste 20%).

Dupa un plus de 31% a indicelui SP500 in 2019, chiar si tehnic ar fi fost necesara aceasta corectie si cu atat mai mult acum ca a aparut un factor declansator, cum este coronavirus, care ameninta cresterea economica globala.

Va fi o corectie mare, bear market sau total crash?

In primul rand trebuie sa intelegem ca nu orice bear market este la fel de dramatic pe cat a fost cel din 2008.

bear markets last 100 years

Sursa: visualcapitalist.com

In ultimul secol, au fost doar 2 corectii de peste 50%: 1929-1933 si 2008-2009. Majoritatea pietelor bear ajung pe undeva in jur de 30% (adica exact cat a crescut SP500 anul trecut).

Cu toate acestea, randamentul pe termen foarte lung al SP500 ajunge la aprox. 10% pe an. Cum? Nu 10% in fiecare an, bineinteles, ci prin faptul ca sunt mult mai multi ani buni de tipul 2019 (+31%) decat ani dezastruosi de minus zeci de procente la suta.

Pana acum, toate corectiile, cu tote recesiunile, depresiuni, razboaiele mondiale etc. si-au revenit de fiecare data. In cat timp? Asta este o alta poveste.

Cine nu este dispus sa suporte volatilitatea si cine nu are incredere ca viitorul omenirii va continua in aceeasi directie (adica progres), NU are ce cauta pe bursa.

Coronavirus are potentialul de a deveni un black swan (eveniment neprevazut) care sa bage pietele intr-un bear market. A aparut de nicaieri si poate duce spre oriunde.

La fel de bine poate deveni si un eveniment relativ minor care sa provoace o corectie de 15-20% si apoi, in urma unor stiri pozitive (ex. a aparut un vaccin, vremea calda a anihilat virusul etc.), sa fie dat uitarii si trend-ul ascendent sa continue inca 3 ani de acum inainte.

Abordare

In loc sa ghicesti daca o anumita situatie va declansa sau nu o criza, porneste de la ideea ca orice corectie este 1. o oportunitate de acumulare la preturi mai mici si 2. dar si un potential inceput de corectie de peste 50%.

Am prins criza din 2008, deci sunt un pic freak 🙂

Intelege valoarea unui portofoliu All Weather care sa contina si actiuni, si obligatiuni, si aur. Sunt 3 instrumente care evolueaza diferit in functie de contextul de piata. De exemplu, acum, actiunile se prabusesc, aurul si titlurile de stat din US au o crestere de zile mari.

Titluri de stat UStreasury b

Actiuni SP500 US

sp500 2020

Mentine sume cash care sa iti acopere oricand 1 an de living expenses. Acesta se numeste fondul de siguranta.

Daca vrei sa faci cumparaturi pe corectie, cumpara, dar nu cu toti banii de odata. Poti sa iti faci o strategie de cumparare la fiecare pas de -5% si sa te asiguri ca iti ajung pana la -50%. Exact, asta inseamna ca nu iti golesti toate conturile la primul stranut al pietei, riscand sa ramai fara munitie daca corectiile continua.

Daca esti mai la inceput, probabil ca te atrag randamentele. Cand vei mai capata experienta, vei vedea ca risc management-ul va deveni cel mai important.

Concluzie

Probabil ca acum astepti sa fac o predictie, daca corectiile vor mai continua, cat timp vor continua, pana unde si cand isi vor reveni pietele si daca isi vor mai reveni.

As putea sa fac niste predictii superbe cu 50% sanse de succes. Daca imi ies, o sa ma considerati un geniu, daca nu imi ies, probabil veti uita ce am spus. Oricum toata lumea si-a dat cu parerea.

Nu voi face predictii pentru ca ar fi inutile. Daca predictiile lui Ray Dalio si Warren Buffett nu se indeplinesc decat uneori, cine sunt eu sa pretind altceva?

Am un singur sfat: Paza buna trece primejdia rea aka. fii pregatit de criza oricand, avand un portofoliu diversificat, investitii constante, pe termen lung, sume cash pentru fondul de siguranta si tot ce am mai scris mai sus. Uite ca pe acestea le tot zic de cand m-am apucat de scris in 2016.

Fiind mai precaut vei inainta ceva mai incet? Da, dar vei ai mai multe sanse sa inaintizi pentru mai mult timp aka. sa nu te izbesti frontal de primul copac.

Pe curand!

Valentin

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

9 Comments

  1. Salut Valentin! As dori sa incep sa investesc si eu pe bursa americana, mai ales daca lucrurile vor continua sa fie in scadere. Sunt absolut incepator dar as vrea sa incep sa investesc sume mici. Problema e ca nu stiu ce tool uri ar fi ideale in acest caz. Mi am instalat etoro sa urmaresc evolutia pietei, dat nu sunt sigur ca e cea mai buna solutie. Am mai citit despre cei de la Vanguard, dar cred ca e nevoie de mai multe documente. Tu ai vreo recomandare personala?

      1. Eu am ales Etoro cu ideea de a investi pe termen lung. Acum au redus comision de retragere la 5 dolari. Mi.a placut ca pot investi fara leverage la ei, fiind un incepator mi s.a parut o idee buna. Alte platforme la care m.am uitat nu aveau optiunea de a investi fara leverage, dar s.ar putea sa fie si optiuni mai bune.

  2. Salut, eu mi-am asigurat deja toți banii băgați în ultimele 4 luni și m-am apucat cu câștigul sa joc pe bear market. Mai câștig, mai pierd… Pana la urma învăț. Nu las sume mari over night, ca sunt Cfd-uri și dacă tot sunt cfd-iuir de ce nu levier :).

    Seara frumoasa!
    Bogdan

    1. Nu ma apuc sa critic preocuparea descrisa in “m-am apucat sa joc”. Eu doar atrag atentia ca tot acest site nu este despre “joc”. Ci este despre a-ti pune toate economiile, toata pielea, toata averea, tot ce ai material in ceva ce vrei sa detii, sa fii proprietar. Nu despre a “juca doar castigul” ca sa nu risc sa ma ard. Ci despre a investi in ceva si a vrea sa detii acele lucruri. Nu despre jocul la bursa de pariuri, la bursa de marfuri, la bursa de actiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *