Cum am trecut prin primul val de criza si cum ma pregatesc de al doilea
Primul val al crizei a fost scurt si violent si s-a desfasurat, in principiu, in perioada martie-aprilie 2020.
A fost in primul rand o criza medicala si, in al doilea rand, o mini criza economica/ financiara, in conditiile in care marea majoritate a business-urilor au avut scaderi ale incasarilor, multi oameni si-au pierdut job-urile sau au pierdut bonusuri, beneficii, au fost incadrati la somaj tehnic.
Si pentru investitori a fost o perioada dramatica: scaderi generalizate ale burselor, de peste 35% pe majoritatea pietelor.
Insa ceea ce a inspaimantat cel mai mult, ceea ce a bagat panica in oameni au fost pericolul medical si pe locul doi previziunile apocaliptice legate de economie (ex. urmeaza 10 ani de recesiune, economia o sa ajunga la 10% din ce era, lumea nu va mai fi la fel niciodata etc.).
In martie, cand indemnam la calm pe grupul de Facebook sau in alte medii, eram aproape linsat de multime.
Astfel, in acea situatie, am decis, in plina panica, sa postez zilnic articole si texte care sa aduca mai mult optimism si calm si, acum, uitandu-ma in urma, sunt foarte fericit ca am facut acest lucru. Ceea ce nu am dezvaluit este ca si eu am trait o perioada de tensiune si emotii puternice la inceputul pandemiei, timp de 1-2 saptamani. Responsabilitatea fata de comunitate m-a intarit.
Actiuni in timpul primului val
Majoritatea actiunilor pe care le-am facut in acea perioada au fost anuntate public pe grupul de Facebook (StiintaBanilor) si prin intermediul webinariilor de pe canalul meu de Youtube.
In primul rand, am pornit la drum, avand ca scenariu de baza o revenire in V sau in W, deci o revenire relativ rapida (termen de 1-2 ani) si am lucrat pe acest scenariu.
De asemenea, am desenat si scenariul negativ (o criza prelungita) si ultra negativ (end of civilization as we know it) si am facut pasi pentru ambele scenarii, atat concret, cat si mental, pentru a le accepta in cazul in care se intampla.
Astfel, actiunile s-au impartit in 2:
1. Securitatea personala, a familiei si a banilor
- Am retras o parte din fondul de urgenta cash in RON, EUR, USD;
- Am schimbat o parte importanta din fonduri din RON in EUR/USD;
- Am anulat o tranzactie imobiliara chiar cu ceva vreme inainte de a ajunge virusul in Romania, luand in considerare probabilitatea de a trai si in Romania un scenariu asemanator Chinei;
- Expunerea pe actiuni era diminuata de dinainte. Cine mi-a urmarit rapoartele lunare de investitii in 2019 a observat ca ponderea actiunilor in portofoliu s-a diminuat constant in ultima parte a anului;
- Inca de la inceptul anului, cand au aparut problemele in China, am vandut junk bonds ale business-urilor care au un caracter prociclic;
- Am anulat un eveniment programat in sala (cursul de imobiliare) si l-am mutat online;
- Am continuat sa produc: am muncit full time, la turatie maxima, ca si pana atunci, chiar daca rezultatele imediate au fost mult mai slabe decat in trecut;
- Am continuat sa consum: mi-am pastrat toti furnizorii si contractorii si am continuat sa le trimit de munca. Am continuat sa consum bunuri si servicii (si altele decat cele de baza);
- Am unit toata familia sub un scop comun: siguranta personala (reguli clare pentru toti, mai ales pentru copii :), pentru distantare sociala, evitarea atingerii unor obiecte, spalat pe maini, ritualuri de a schimba hainele la intrarea in casa si multe alte reguli);
- Colaborare maxima intre membrii familei: toti au preluat rolurile unde au putut aduce cea mai mare contributie si i-au sprijinit pe ceilalti membri ai familiei. A primat segregarea atributiilor, disciplina si lucrul in echipa;
- M-am retras din comunicarea cu exteriroul (foarte mult zgomot de la TV, Facebook si chiar si opiniile unor persoane din anturaj) si m-am concentrat pe analiza personala bazata pe date obiective, corelatii, informatii direct de la sursa si pe studiul istoriei.
2. Expansiune
- Din luna martie, am investit aproape exclusiv in actiuni si sume mult mai mari decat cele lunare, obisnuite, considerand ca acestea au cel mai mare potential de revenire rapida (asa cum si caderea a fost rapida);
- Am facut un plan pentru a invesi o anumita suma atat pe BVB, cat si o colectie de ETF-uri internationale la fiecare corectie de -5%. Mi-am calculat banii sa imi ajunga pana la -60%. Daca ar fi depasit acel prag, ar fi urmat faza doi – as fi vandut gold si bonds pentru a face rost de cash sa cumpar in continuare;
- De atunci si pana acum, ETF-urile si actiunile in care am investit s-au intors in V si cu 50-60%.
- Am pierdut un chirias in perioada asta, la o garsoniera. M-am bucurat ca am scapat de un chirias problematic si am profitat de eliberarea garsonierei, scaderea preturilor materialelor de constructii si eliberarea echipei de muncitori (carora li s-au anulat celelalte proiecte in desfasurare) si am renovat complet garsoniera. Mai am doar sa termin mobilarea;
- Pe aceleasi considerente, am terminat si amenajarea exterioara a casei de langa Bucuresti si acolo, in principiu, mai am doar cateva amenajari interioare si mobilarea;
- Am continuat activitatea pe blog, pe grup, am avut 2 proiecte: Cursul de investitii imobiliare editia 2020 si Cursul De neinvins. Dintre toate, Cursul De neinvins a fost oferit gratuit celor care au avut probleme financiare in acea perioada si la un pret modic celorlalti. Sper ca le-a fost de folos. Cursul a fost lansat in apogeul panicii si in el explicam cum sa abordezi situatiile de criza. Practic expuneam strategia pe care si eu o urmam chiar in acea periada. Acest curs ofera de departe the best value for money din tot ce am facut pana acum. Este de departe cel mai subapreciat (din cauza panicii extraordinare din momentul lansarii). Daca nu il cunosti, te invit sa intri pe pagina de prezentare si sa ii studiezi continutul;
- Si inca un aspect, non-financiar, de data aceasta. Aceasta perioada a unit extraordinar familia extinsa (copii, parinti, bunici). Am observat o seninatate si o tarie incredibila la parintii mei, un calm si nivel de intelegere extraordinar la copii si o perioada infloritoare in cuplu.
Al doilea val
Eu am o gandire contrariana. Cand exista in aparenta un consens intr-o anumita directie, eu imi pregatesc terenul pentru contrariul.
De asemenea, gandesc in probabilitati. Incerc sa nu ghicesc niciodata ce se va intampla in viitor, ci sa formez scenarii si sa pun probabilitati pe acele scenarii. Actionez conform scenariului cel mai probabil, dar imi acopar spatele si pe cel mai negativ scenariu. Scenariul pozitiv este bonus :)), nu fac nimic cu el.
Astfel, acum, cand exista aproape un consens ca lucrurile vor fi bune (si cred in continuare cu tarie intr-un viitor luminos), ma pregatesc pentru posibile tulburente.
- Imi reasez portofoliul, puternic orientat spre actiuni in acest moment si incep sa adaug aur, bonds si in viitor, probabil, inca ceva imobiliare (sunt bullish pe Bucuresti pe apartamente si, in plus, mi-ar prinde bine cashflow-ul lunar), dar aici numai daca gasesc un deal foarte bun;
- Finalizat de mobilat/ utilat casa – sa nu ma mai prinda vreun lockdown fara conditii full option :);
- Mentin standardul de viata, nivelul de cheltuieli. Aveam in plan sa il cresc anul acesta, dar mai astept putin;
- Lucrez mental, sa nu ma entuziasmez de toate cresterile acestea din ultimul timp de pe bursa. Nu vreau sa fiu ca un drog addict cand acestea se vor tempera/ poate chiar intra pe panta descendenta;
- Astept cu cash ce nu am investit in martie-aprilie (eram pregatit financiar sa merg pana la -60%) pentru o noua tura. De asemenea trebuie sa imi intre dividendele de pe BVB, mai multe cupoane de la obligatiuni si imi ajung si la scadenta cateva obligatiuni. Voi avea munitie.
- Follow the plan pe investitii constante luna de luna;
- Am lucrat aproape continuu din septembrie anul trecut, acum vine vara, ma voi odihni mai mult si imi voi reface fortele pentru toamna – sa vedem ce va fi.
Concluzie
S-a aprins o discutie legata de un articol in care autorul explica cum a ajuns independent financiar la 35 de ani.
Discutiile s-au aprins mai ales de la faptul ca persoana respectiva castiga destul de bine (in SUA) si ca, uite, in Romania, salariul mediu pe economie este de 700 USD si ca nu se poate in Romania.
Trebuie sa punctez un lucru: Investitiile pasive te pot ajuta, indiferent cat castigi (si la salariul minim poti investi 100 RON pe luna), pe termen lung, sa ajungi la o pensie substantial mai mare decat ce ti-ar plati statul.
Totusi, nu pot face minuni, adica nu oricine, cu orice efort de implicare si cu orice venit, poate ajunge independent financiar in intervalul 30-40 de ani.
Acest lucru inseamna o performanta si, ca orice performanta, presupune o concentrare mare de efort, atentie si disciplina.
In mod normal, sistemul economic si financiar NU este construit ca fiecare persoana sa poata ajunge independenta financiar la 35-37-40 de ani si cu atat mai putin la sub 35 de ani (unele persoane abia ajung in campul muncii pe la 30 de ani, dupa ce au terminat doctorate si alte studii).
Este un hack al sistemului, adica folosesti in mod inteligent instrumentele sistemului pentru a devia de la planul stabilit pentru tine.
Planul stabilit pentru tine = scoala, job pana la 65 de ani, pensie, iar pe mental planul este = gandire mainstream, fragilitate emotionala mainstream, nivel de intelegere si actiune mainstream.
Pentru rezultate deosebite trebuie sa fii peste mainstream pe toate planurile.
Tu folosesti ce ai la dispozitie pentru a scurtcircuita drumul cu 25-30 de ani.
Ca orice hack (definitie = cut with rough or heavy blows sau gain unauthorized access to data in a system or computer), presupune multa autonomie in gandire, competenta mult peste medie, risc si mult efort.
Acest lucru este rezervat acelor putini care sunt dispusi astazi sa faca ceea ce ceilalti nu vor, pentru ca maine sa traiasca cum ceilalti nu pot.
Great effort = Great reward
Little effort = Little reward.
Cand ma refer la efort, nu ma gandesc la munca si atat, ma refer si la forme mai “grele” de efort = efortul de a gandi autonom, curaj, autocunoastere, dezvoltare personala, efortul de a invata in ritm accelerat.
Eu cred ca viata merita traita cel mai mult atunci cand vrei sa iei ce este mai frumos din ea si esti dispus sa platesti pretul.
Pe curand,
Valentin
Cand spui ca erai pregatit sa cumperi la fiecare -5% pana la un total de -60%, suma pe care doreai sa o investesti la fiecare cadere ce procent reprezinta din valoarea portofoliului? Urmezi o regula anume ? Sa zicem ca ai un portofoliu de 100000 si lunar cumperi de 1000. La fiecare -5% cumperi de 1000, dublezi suma lunara sau chiar mai mult ?
Cauta pe internet “DCA” (dollar cost average), inseamna sa cumperi pe masura ce scad preturile
“In mod normal, sistemul economic si financiar NU este construit ca fiecare persoana sa poata ajunge independenta financiar la 35-37-40 de ani si cu atat mai putin la sub 35 de ani (unele persoane abia ajung in campul muncii pe la 30 de ani, dupa ce au terminat doctorate si alte studii).”
Este prea putin spus. Sistemul economic si financiar este construit pe baza necesitatii ca cei mai multi cetateni sa consume in prezent veniturile ipotetice din viitorul foarte indepartat.
Iar aceasta pandemie este evidenta. Lumea occidentala si-a redus putin cheltuielile discretionare, nu a mai mers la cinema, la restaurant. Dar a consumat acasa la fel ca inainte. Ba chiar a cumparat mai multe filme, calculatoare, mobilier, obiecte de uz caznic.
Iar rezultatul? A economisit mai multi bani iar bursele s-au prabusit, concedierile curg garla.
Repet foarte serios, aceasta pandemie nu a facut decat sa faca simultan pe toata lumea mai “frugala”, mai “cumpatata”, prin lege. Ori, se stie, orice drum spre independenta financiara incepe cu chibzuinta si frugalitatea. Este ca si cum, prin lege, toata lumea a fost obligata sa economiseasca. Iar rezultatul s-a vazut. Piata de capital s-a dezumflat cu o treime. Iar consecintele pentru societate ar fi fost dramatice daca nu incepea tiparirea colosala de bani. Si asa nu se stie care vor fi consecintele. Dar am vrut doar sa indic faptul ca pietele s-au corectat la valori mai corecte de pret/castig, pana cand au intervenit bancile centrale care le-au umflat la loc.
Sistemul economic are nevoie de risipitori. Are nevoie de sclavi care isi consuma tot ce au si ce vor avea pe lucruri efemere, care vor fi inlocuite peste doi-trei ani….si tot asa. Sistemul economic are nevoie de o multime de soricei care sa miste roata bogatiei altora. A celor foarte putini.
Imi plàce ràspusul dmv, sunteti un om calculat!
Ce tine de Valentin cred ca nu va rsp care e suma pusa in joc la scaderi de -5 si cred ca dc ai fi dmv in loc lui tot nu ati face!
Are si un rsp in postarile precedente a zis de ce nu o va mai face, fiindca lumea il copie si nu au rezultate!
Mult succes!
Dc fresesc cer iertare sunt muritor!
Exact si parerea mea. Dar intr-o alta lumina, independenta financiara inseamna de fapt tu sa nu muncesti si sa fii intretinut de sistem. Sistemul a ajuns atat de pudred inca cumpararea de actiuni (investirea), nu mai ajuta deloc firmele. Mai mult ele inca se imprumuta enorm iar unele sunt bailout. Cu banii, ce fac – buyback stocks. Exista deja un conflict de interese intre a investii, dezvolta compania si a marii pretul actiunii (ultima din urma fiind data de dorintele actionarilor si a executivului care primeste bonusuri mari).