Cum castigi bani din marketing afiliat
Un pas important in drumul spre independenta financiara este acela in care, pe langa sursa principala de venit, care pentru multi il reprezinta un job, incepi sa castigi venituri suplimentare si din alte surse.
Este important ca aceste alte surse de venit sa nu fie doar un al doilea job pentru care in principiu iti vei vinde timpul pentru bani ci o sursa pe care sa o cresti treptat, astfel incat in viitor, sa poata genera mai multi bani decat sursa de venit principala actuala si de ce nu, sa se poata scala si/sau transforma intr-un venit semi pasiv sau pasiv.
Marketingul afiliat reprezinta procesul prin care tu ca si afiliat promovezi produsele unui furnizor catre potentiali cumparatori. Veniturile tale sunt procente din vanzarile totale realizate de tine.
Aceasta metoda presupune in primul rand crearea unui blog/site si investitia de timp in dezvoltarea unei comunitati pe facebook sau lista de email in jurul acestui blog/site, careia sa ii recomanzi diverse produse ale diversilor furnizori cu care ai intrat intr-o relatie de afiliere.
Marketingul afiliat o sursa excelenta de venit suplimentar
Marketingul afiliat poate fi o sursa de venit foarte consistenta si am in jurul meu oameni care au venituri lunare din marketingului afiliat de mii de euro. In plus, un avantaj il reprezinta flexibilitatea pe care o ai in a-ti face munca. Practic, poti munci oricand si oriunde.
Alte avantaje ale marketingului afiliat sunt:
- Activitatea poate fi facuta la inceput in paralel cu jobul;
- Investitie initiala mica de bani (cateva sute de RON);
- Te obliga sa iti dezvolti multe abilitati, deci sa investesti timp si bani in tine;
- Are potentialul ca dupa un timp sa devina sursa principala de venit sau o sursa semnificativa de venit suplimentar;
- Te invata la o scala mai mica cum sa fii antreprenor: cum sa iti atragi clienti, cum sa iti alegi furnizorii si partenerii de business, cum iti faci o firma si cum sa gestionezi banii intr-o firma, cum calculezi rentabilitatea unei investitii, cum sa faci vanzari etc.
Ca si dezavantaj principal il reprezinta timpul destul de lung in care un blog/ site ajunge sa produca bani in mod consistent. In primul an probabil ca nu vei produce mare lucru (valabil totusi pentru cele mai multe businessuri care nu ajung la break even in primul an) si abia din al doilea an vei incepe sa culegi ceva roade. Partea buna este ca odata pornit bulgarele la vale, cresterea este exponentiala. Vezi principiul dobanzii compuse care se aplica foarte bine aici.
Cum faci bani din marketing afiliat
- Blog/site pe un anumit domeniu
De preferat ar fi sa iti alegi un domeniu de care esti pasionat si despre care te informazi si te preocupi oricum in timpul liber. In acest fel cercetarea, scrisul si discutiile pe aceasta tema vor fi activitati placute pentru tine.
Dupa ce ti-ai ales un domeniu, dezvolta un blog/site in jurul caruia sa dezvolti o comunitate pasionata de acel domeniu. De exemplu, blogul StiintaBanilor.ro este nisat pe educatie financiara, si sub-nisat pe independenta financiara si promoveaza articole, materiale si produse din acest domeniu.
- Postat articole/ materiale relevante;
Cea mai importanta regula aici este sa postezi materiale de calitate, chiar daca le oferi gratuit. Tine minte ca cititorii tai investesc deja in tine ceva foarte valoros pentru ei, timpul si atentia lor.
- Promovare pe social media
La inceput cel mai simplu aduci trafic din social media, in special Facebook. Poti face asta prin share-uri pe propria pagina, grupuri sau sa iti faci reclama platita pe facebook. Daca postarile tale sunt valoroase si de interes, oamenii te vor citi, iti vor da share si vor reveni la tine pe site.
- Articole care sa aduca trafic din google
Next step, invata cate ceva despre SEO si cum poti sa aduci trafic gratuit de pe google. Aici este cheia de fapt. Sa scrii articole care sa fie afisate de google pe prima pagina pe diverse cuvinte relevante. Cu cat ai mai multe articole care apar pe prima pagina, cu atat ai trafic pasiv si gratuit mai mare.
- Material gratuit (ebook, video etc.) – pentru a atrage oameni in comunitatea ta
Ok, odata ce ai ceva trafic, fa un material gratuit, util si cu un nume atractiv pentru cititorii tai si ofera-l gratuit in schimbul inscrierii la newsletterul tau. Scopul aici este sa iti creezi lista de emailuri.
- Lista de emailuri, social media contacts
Promoveaza cat de mult se poate materialul gratuit pentru a se inscrie oamenii pe lista ta de emailuri. Acesta va fi scopul tau principal in primul an.
- Dealuri cu diversi furnizori care au produse pe nisa ta
La un nivel de baza, poti face marketing prin afiliere prin intermediul platformei 2performant.com, platforma care iti ofera o gama larga de furnizori dar si un comision destul de mic. Insa pentru a obtine venituri substantiale trebuie sa iti gasesti parteneri din nisa ta care sa aibe produse de calitate si sa iti ofere un comision bun.
Comisioanele pot sa difere de la 3-4% la 30-40% in functie de specificul produsului si de puterea ta de vanzare.
Odata ce ai format deja o comunitate si ai capatat o anumita credibilitate (adica oamenii si-au dat seama din ce ai postat pana acum ca ai habar despre ce vorbesti) poti sa iti cauti furnizori care sa ofere produse si servicii de care cititorii tai sa fie interesati. Ai grija ca produsele si serviciile promovate sa fie utile. In acest sens, te sfatuiesc sa le incerci/ folosesti tu mai intai.
- Incepi sa promovezi produsele furnizorilor agreeati catre comunitatea ta.
Si aici este o stiinta intreaga si totodata o arta :). Cheia succesului sau esecului tau in marketing afiliat.
Parintele marketingului online si cel dupa care functioneaza majoritatea campaniilor de marketing online din Romania si din lume este Jeff Walker prin cartea sa Lansarea. Ia-o si invata pasii si vei vinde de 3-4 ori mai mult decat in mod obisnuit.
- Continui sa livrezi materiale din ce in ce mai bune;
Kaizen – imbunatatire continua 🙂 Ca in viata, asa si in blogging si marketing afiliat.
- Repeti pasii de pana acum.
Testezi, masori rezutatele, ajustezi si tot asa…
Concluzii
Stiu romani care traiesc foarte bine din marketing afiliat, atat din bloguri/ situri romanesti cat mai ales din cele internationale.
In general, pentru a creste un blog/site la nivelulul la care sa iti produca sume substantiale este nevoie de 2-3 ani de munca sustinuta si chiar si dupa acesta perioada, va fi o sursa de venit activ nu pasiv, pentru ca vei fi in continuare foarte implicat in cresterea lui.
Spor la venituri din marketing afiliat!
Valentin
PS. Te rog lasa-mi un comment in care sa imi spui daca tu consideri marketingul afiliat ca o potentiala sursa de venit suplimentar sau o pierdere de vreme?
PSS. Daca ti-a placut articolul, te rog da un like si share.
PSSS. Alatura-te comunitatii nostre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
Foarte bun articolul si foarte frumos structurat! 😉
Multumesc Catalin!
As mai preciza ca utilizatorul nu trebuie sa cumpere fix produsul promovat de tine, este suficient sa cumpere din aceeasi categorie(in unele cazuri poate cumpara orice de pe acel aite) intr-un interval de timp (in functie de cookie)
Corect – asa este. Multumesc pentru clarificare.
Explici foarte bine, clar, concis si explicit. După cum scrii, totul pare simplu și ușor, dar sunt sigură că nu e la indemâna oricui să facă asta. Oricum, tu îti faci partea : oferi o informatie valoroasă pe care, cine are determinare și abilitătile necesare, o poate fructifica.