Cum economisim de Sarbatori

Cum economisim de SarbatoriSe apropie Sărbătorile de iarnă, doar ce au trecut Sf. Andrei și 1 Decembrie si Sf. Nicolae. De aici mai e doar un pas până la Crăciun și Anul Nou și să nu uităm de Sf. Vasile și Sf. Ion. Cum facem sa nu ne aruncam in aer bugetul personal? Cum facem sa economisim de Sarbatori?

Cum facem față atât de multor Sărbători în doar două luni? În primul rând ne planificăm din timp toate cheltuielile pe care vrem să le facem de Sărbători ca să putem să le susținem și să nu ne trezim la mijlocul lunii ianuarie că am utilizat cardul de credit la maxim și acum vom plăti dobândă un an intreg pentru cheltuielile de Sărbători doar pentru că nu ne-am organizat din timp. Dacă ai ținut evidența cheltuielilor de Sărbători pentru anul trecut, analizează această listă și planifică-ți cheltuielile pentru anul acesta.

De retinut pentru luna decembrie

Nu uita că pe lângă cheltuielile destinate Sărbătorilor trebuie să plătești și facturile lunare și ratele bancare, pentru că nu vrei să ai surprize neplăcute chiar în această perioadă a anului. Pentru a trece cu succes peste această perioadă întâi economisește și după aceea cheltuiește.



Chiar dacă nu îți dai seama, prețurile cresc în apropierea Sărbătorilor, deși peste tot vezi numai “reduceri”. De aceea nu strică să îți planifici din timp cheltuielile și cel puțin cadourile să le cumperi din timp. Astfel vei evita aglomerația din preajma Sărbătorilor și vei fi mult mai relaxat.

Pentru a eficientiza cât mai mult cheltuielile de Sărbători analizează principalele categorii pe care se duc banii în această perioadă și găsește cea mai bună soluție pentru fiecare. Nu cumpăra doar pentru că este o promoție, pentru că este posibil ca prețurile reduse să fie doar capcane de Sărbători. Stabilește-ți un buget pentru fiecare categorie de cheltuieli în parte și încearcă să te încadrezi în el.

Categorii de cheltuieli unde putem sa economisim de Sarbatori

Mâncarea pentru masa de Crăciun și de Anul Nou reprezintă principala categorie de cheltuieli care ne afectează bugetul în această perioadă. Nu cumpăra în exces! Fă-ți o listă cu ce vrei să pregătești și cumpără doar ingredientele necesare. Lista este sfântă! Cantitatea de mâncare aruncată după mesele festive este impresionantă. Nu arunca și tu banii pe prea multă mâncare, pe care oricum nu o vei consuma.

Distracția reprezintă o altă mare cheltuială în această perioadă. Seara de Revelion poate să fie uneori mai scumpă decât un întreg concediu, dacă alegi o destinație extravagantă. Dacă vrei să petreci o seară specială fără să plătești un an de zile pentru ea, rezervă-ți din timp locația aleasă și ținuta pe care vrei să o îmbraci. Dacă vrei să combini utilul cu plăcutul, propune-le prietenilor cu care vrei să îți petreci noaptea dintre ani o petrecere tematică într-una din locuințele personale. Astfel vei avea libertatea de a alege meniul și a selecta muzica preferată alături de cei dragi.

Cadourile. Gândește-te din timp ce îți dorești să cumperi pentru fiecare persoană. Analizează ce își dorește fiecare astfel încât să faci cadouri cât mai inspirate, potrivite fiecăruia și la prețuri rezonabile. Cumpără cadourile din timp ca să scapi de oboseală și de înghesuială și să eviți cumpărăturile impulsive, determinate de dorința de a încheia capitolul cadouri cât mai repede. Pentru a eficientiza oferirea de cadouri propune-le colegilor de la birou și prietenilor să organizați Secret Santa. Astfel nu va mai trebui să cumpărați toți cadouri pentru fiecare, iar petrecerea de Crăciun va fi mult mai animată de surpriza primirii unui cadou unic. Păstrează doar familia pe lista cadourilor individuale și transformă astfel Seara de Ajun într-o seară specială.

In loc de final

În cele din urmă nu uita că în momentul de față consumul a crescut pe credit. Deci fii cumpătat în această perioadă, nu face excese, pentru că nu se știe ce va urma și este mai bine să fii pregătit din punct de vedere financiar decât să trebuiască să faci față datoriilor în eventualitatea unei viitoare crize economice.

Îți doresc ca perioada Sărbătorilor să îți aducă numai bucurii, fără grija banilor!

Articol scris de Monica Mititelu (ABCdar Financiar)

PS. Valentin Nedelcu: Apropo de cadouri, eu mi-am cam facut un stoc de carti pe care le voi oferi drept cadouri.

Am avut si o constientizare pe care vreau sa o impartasesc cu voi. O sa o las mai moale cu pleiada de cadourile de acum incolo si nu, nu este din cauza banilor ci din cauza ca sunt eu „un ciudat”, adica imi place sa fac invers decat toata lumea :).

Acum vorbind serios, i-am umplut pe copii cu jucarii pana acum si da, s-au bucurat de ele, dar s-au bucurat mult mai mult de timpul in care s-au jucat cu ele alaturi de mine. Acelasi lucru este valabil si pentru ceilalti membri ai familie mele sau prieteni apropiati. Cei mai multi apreciaza mai mult un gest, un serviciu, o surpriza decat un cadou sec imachetat cu fundita.

De acum inainte, in afara de noaptea de Craciun (cand e fain sa gasesti un cadou sub brad), voi oferi celorlalti nu cadouri, ci ceea ce au ei nevoie mai mult pentru a se simti iubiti, mergand pe Cele 5 limbaje ale iubirii a lui Gary Chapman … fie ca este vorba de servicii, timp petrecut impreuna sau… fiecaruia pe limbajul sau.

Aceasta revelatia am avut-o cu fii-miu de Sf Andrei, ziua lui onomastica. Cea mai mare bucurie a lui a fost sa particip activ pe teren la antrenamentul lui de baschet. Stiu, stiu, era o clasa de copii, dar cum majoritatea copiilor lipseau de la antrenament, a aparut oportunitatea si am format o echipa impreuna cu fii-miu (are 7 ani – va imaginati cat de ridicol aratam in teren). Acesta a fost cadoul meu pentru mine insumi si pentru fiul meu, de Sf Andrei, si pot sa spun ca pentru astfel de momente viata merita traita.

PPS. Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai like si share.

PPPS. Alatura-te comunitatii noastre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.

Obtine Ebook-ul 12 Surse de venituri suplimentare:

cover2

Similar Posts

2 Comments

  1. De sarbatori plecam in concediu. Am vazut ca iesim mai ieftin si nu doar la mancare(scapam asa de risipa), risipa de cadouri, dar e economie si la consumul de facturi 😀 (risipa de curent si caldura – tineam multe aprinse si gateam si aeriseam apoi si iar incalzit etc.). Sa nu mai zic de oboseala…deseori o femeie nu mai apuca sa se bucure de sarbatori daca sta cate o zi in bucatarie si 2 la spalat geamuri si bai si altele….
    In plus am redus numarul de persoane carora le facem cadou. Cadouri simbolice (facute acasa, sau o carte), facute si gandite din timp.

    Nu in ultimul rand am depus atentie la cheltuielile colaterale de la cadouri: drumuri, comenzi pe fuga si transport, hartie de impachetat sau felicitarile. Aparent astea nu se vad dar am avut ani cand am dat numai pe astea 30-40 euro – asa ca acum reciclez unele pungutze cadou, unele hartii (unde se poate!!!), iar felicitari face fiica mea unele mai frumoase decat tot ce e de cumparat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *