Cum a fost la cursul Investitii inteligente si surse de venit pasiv
In aceast weekend a avut loc al doilea curs de investitii organizat de StiintaBanilor, Investitii inteligente si surse de venit pasiv, un curs intensiv de investitii, unic in Romania.
In plus fata de cursul din noiembrie, acest curs a fost de 2 ori mai intens si de 2 ori mai cuprinzator (a avut peste 8 ore) si spunem noi, de 2 ori mai util pentru cei care vor sa invete tainele investitiilor.
Am fost 50+ participanti, ne-am intins pana spre ora 20:00 (2 ore peste programul initial), a fost multa informatie predata, multe exemple concrete, multe intrebari si multe raspunsuri si ca de fiecare data timpul parca nu ne-a ajuns. Cred ca am fi putut continua inca o saptamana.
Cele mai dezbatute subiecte au fost:
- Investitiile in actiuni;
- Investitiile in criptomonede;
- Investitiile internationale prin care putem profita de mediul inflationist in care am intrat;
- Alocarea activelor;
- Si bineinteles, ciclurile economice cu tot ce presupun perioadele de crestere si de scadere a pietelor.
Mi-au fost alaturi:
Dan Sulica, fondatorul blogului ideisibani.ro, cu experienta lui de peste 17 ani in pietele de capital si imobiliare;
Razvan Stan, fondatorul blogului razvanstan.ro, cu experienta lui in criptomonede;
Si un public minunat si implicat, fara de care tot ce s-a intamplat in acest weekend, nu ar fi avut sens.
In final, vreau sa va multumesc tuturor celor implicati intr-un fel sau altul, atat cursantilor, trainerilor, celor din echipa care au ajutat la organizarea si buna desfasurare a evenimentului si cititorilor blogului StiintaBanilor pentru sustinerea continua pe care ne-o acordati de aproape 2 ani. Pentru toate acestea, va aplaud.
Va doresc o saptamana de vis si multa educatie financiara de calitate!
Valentin
PS. In curand vom avea disponibila si filmarea evenimentului.
Felicitari pentru eveniment!
Asteptam cu mare interes filmarea.
Multumesc Vasile. Va veni in cateva zile 🙂
Mult peste așteptări.
Felicitări, băieți!
Multumim Cezar. Ma bucur ca ti-am depasit asteptarile 🙂
Daaa, a fost f fain. Trebuie să mă apuc de treabă. Acum 20 de ani tranzacționam din plin. Și citeam întreaga presă economică din Ro. Prin 2005 am făcut o pagină economică într o revistă de cu totul altă factură. Din 2008 m am retras din toare. Și cîți bani am pierduuut ieșind!… :-/
da, multi dintre noi am pierdut bani in 2008 si multe multe oportunitati de castig dupa…
Felicitari Valentin!
Astept cu interes varianta video al evenimentului.
Buna Ildiko, vineeee, in cateva zile 🙂
In primul rand,FELICITARI pentru dorinta de a ajuta oamenii…..Este un lucru minunat ! Personal sunt in Italia de aproape 20 de ani si sunt in stadiul in care ma gandesc daca nu cumva ,am ajuns deja independenta financiara raportandu-ma la traiul din scumpa noastra Tara…..Am citit cu mare drag varianta in italiana a lui Tonny Robbins -“Banii.Stapaneste jocul”,Kiyosaki -“Tata bogat.Tata sarac” si “Cadranul Banilor”…..dar si “Investitorul inteligent” a lui Graham,ale carui invataturi le-am aplicat pana acum cu mare succes pe BVB……
Marele meu semn de intrebare este daca am ajuns sau nu aceasta mult dorita independenta financiara……Insa necesita un raspuns personalizat ,stiu,care depinde de obiceiurile fiecaruia dintre noi…..Fara sa mai locuiesc in Tara de atatia ani ( cu exceptia concediilor) imi este destul de greu sa-mi dau un raspuns la aceasta intrebare esentiala…..Datorii nu am,apartament personal in oras am,cateva terenuri pe langa oras am….investitii financiare cu dividende consistente sunt…..Si totusi….Poate iti vei gasi timp sa abordezi acest subiect….care ,desi nu poate oferi un raspuns exact aplicabil tuturor, poate sa constituie grosso -modo un nivel de referinta……Deci,cam cat venit pasiv lunar sau anual ,ar putea conferi ,in mediul urban/rural din Romania vremurilor actuale,atat de mult doritul statut de “Independent financiar ” ?
Salut Calin si felicitari pentru drumul parcurs pana in acest moment. Simplist, te poti considera independent financiar in momentul in care ai active generatoare de venit pasiv de 20 X cheltuielile anuale. Deci primul pas trebuie sa vezi cam de cati bani ai avea nevoie pentru un stil de viata normal in tara (sa zicem 2000 EUR), apoi cheltuielile pe un an: 24,000 EUR. Cifra pe care trebuie sa o atingi este de 24,000 X 20 = 480,000 EUR in active care aduc venituri pasive
Valentin,iti multumesc frumos pentru raspuns.
Inteleg ca ar trebui sa consider un randament mediu net de 5% din capitalul investit ,capabil sa-mi acopere cheltuielile anuale. Pe moment ,dividendele oferite pe BVB sunt mult mai generoase ( usor peste dublu, pe unii emitenti mari)….Problema este ca atunci cand acestea vor scadea spre cei 5% ,tinand cont si de inflatie,ne vom afla intr-o bula gata oricand sa se “sparga”….
Pe de alta parte ,suma de 2000 de euro lunar pentru traiul din Romania mi se pare un pic cam mare …..dar ,desigur,fiecare are propriile sale necesitati .Eu tocmai aici ma incurc…Oare o familie normala din Romania s-ar descurca cu,sa spunem,500….sau 700 sau 1000 sau 1500 sau are nevoie de 2000 de euro pentru un trai normal ? Ma gandesc totusi ca in Italia, am colegi de munca cu un salariu de circa 1300- 1400 de euro pe luna ….poate impreuna cu sotia ajung undeva la 2400-2500 de euro,din care isi platesc ratele la casa ….800-900 de euro ,au copil de crescut,rate la autoturism,asigurare si impozit casa/masina de vreo 3 ori mai mari decat pe la noi,combustibil mai scump,mancarea mai scumpa.Comparand factura de gaz de la apartamentul din Tara cu cea de la apartamentul unde stau in chirie ….costul efectiv al unui metru cub de gaz era de exact trei ori mai mare in Italia…..Din zona Milano si pana la granita cu Slovenia ,autostrada italiana ( foarte buna de altfel), costa peste 30 de euro……cam cat este la noi rovinieta pe un an intreg ,circa….Cred ca pana si in Italia un venit lunar de circa 2000 de euro pe luna din care excluzi chirie sau rate (pe care noi nu le avem de platit in Tara),ar asigura un trai multumitor unei familii formate din 3 persoane….Am prieten din Romania, care imi spunea ca o familie cu 3 membri s-ar putea descurca cu circa 1500 de lei pe luna,in timp ce un altul spunea ca nu ii ajung 4000-4500…..pentru ca apoi,acesta ultimul, sa-mi spuna ultima data la telefon ca circa 3000 de lei ar fi suficienti…..Ufa !
Iti multumesc frumos,din nou si iti urez mult succes in toate proiectele tale !
P.S. Imi cer scuze pentru comentariul lung ,dar este un aspect care ma intereseaza cu adevarat si probabil ,pe multi altii.
Aceeasi dilema am si eu. Pentru a estima bugetul lunar al familiei mele in romania am scris ritmul nostru de viatza actual (nu tv, nu fumam, nu machiaje sau cluburi, nu masina, mancare bio, vacante, asigurare clinica privata etc) si completat valorile de pe nombeo.com. Am mai estimat ca voi avea nevoie si de o suma cash sa acoper un nou 2008 (cred ca bugetul a 12 luni e suficient).
Fiecare familie e unica, si noi ne descurcam cu 2 venituri mediu pe economie.
Salut Calin. La o familie de 3 persoane venitul pentru o viata decenta ar putea varia intre 1000-2000 EUR pe luna, in functie de locatie, circumstante concrete, rate la casa samd. Stiu ca se poate trai decent si cu mai putin, dar cred ca ar trebui sa taiem de la unele lucruri esentiale: educatie, investitii, recreere, adica exact lucrurile care ne ajuta sa ne crestem calitatea vietii si de ce nu, sa putem sa ne dezvoltam pe mai departe. Eu cred intr-o evolutie constanta a omului, pe tot parcursul vietii si acest lucru este greu de realizat fara a investi bani in lucruri care “nu sunt neaparat necesare”.
Valentin,iti multumesc din nou,pentru raspuns.
Intrebarea mea necesita un raspuns,intr-adevar,destul de ambiguu.Pana la urma necesarul financiar al fiecarei familii poate varia foarte mult,de la un caz la altul.In mod sigur sunt constient ca ,atunci cand vom trai efectiv in exclusivitate de pe urma venitului pasiv ,un procent sper eu cat de mare,il voi dedica investitiilor financiare-fapt care va conduce la cresterea potentialului de venit viitor suplimentar.
Dar ,totodata,asa cum bine mentionai,banii trebuie sa ramana un mijloc si nu un scop in sine.
Pe primul loc trebuie sa ramana intodeauna calitatea vietii….incluzand astfel si celelalte aspecte importante precum relatiile familiale in mod particular sau generalizand ,relatiile sociale,dar si sanatatea si culturalizarea proprie si nu doar.
Pe langa o educatie financiara ,cred astfel ,ca mai avem nevoie de o educatie sanitara ( incluzand aici desigur alimentatia ,igiena sau viata intima ), dar si de o educatie civica ….toate avand scopul cresterii calitatii vietii fiecaruia dintre noi……si cred ca ar fi bine daca ar deveni cursuri de predare in scoli generale si licee.
Mult succes in toate demersurile tale !