Cum iti creezi propria pensie privata

Cum iti creezi propria pensie privata – super simplu si profitabil

In acest articol voi incerc sa raspund la intrebarea: Cum sa iti creezi propria pensie privata, super simplu si nesofisticat, avand costuri super optimizate si sanse mari de reusita?
 
 
 
Acest articol este pentru cei mai incepatori si nesofisticati insa cred cu tarie ca strategia poate fi aplicata cu succes si de catre cei de nivel mediu si cu ceve optimizari (mers pe extern, diversificare mai ampla) si de cei avansati.

Care este nevoia pe care o acopera investitiile?

Nevoia de a pune bani la saltea pentru mai tarziu (batranete, retragere timpurie etc.) este din ce in ce mai constientizata in Romania (de fapt in toata lumea dezvoltata si emergenta).
 
Cine nu constientizeaza inca … sorry, dar va avea o surpriza. Daca pensionarii de astazi se descurca greu cu banii, pensionarii de maine se vor descurca de 3 ori mai greu.
 
De ce pensionarii de maine o vor duce mai rau decat pensionarii de astazi?
 
  1. Pensionarii de astazi inca au suficienta poplatie activa care sa le platesca pensia. Pensionarii de maine nu vor mai avea suficienti contribuabili activi;
  2. Pensionarii de astazi sunt obisnuiti cu greul, cu lipsurile din regimul comunist si din perioada de tranzitie foarte saracacioasa 1990-2000. Actualele persoane active sunt mult mai obisnuite cu un stil de viata mai lejer, mai abundent si mai putini rezilienti la restrictii/ lipsuri.
  3. Pensionarii de astazi inca stiu sa gatesca, puna muraturi, legume pentru iarna, sa iti repare lucrurile samd. Lucrurule acestea salveaza multi bani. Pensionarii de maine nu cred ca vor mai fi atat de autosuficienti.
Cine nu constientizeaza inca ar trebui sa constientizeze.
 
Ok, pentru cine constientizeaza observ ca un prim pas a fost facut: economisirea, insa pentru pasul 2, investitiile, lucrurile tot nu sunt clare.
 
Dintre abordarile ineficiente si cu putine sanse de reusita, am observat:
 
 
  1. Banii la saltea sau in depozite – aici vor pierde sigur pe termen lung. Cash-ul este cea mai proasta investitie pe termen lung;
  2. Fonduri de pensii private – sunt ok daca nu stii sa faci altceva. Fondurile de pensii sunt special construite pentru a obliga un om indisciplinat si cu putina educatie financiara sa faca ceva pentru pensia sa: retineri din salariu, investitii constante, alocare portofoliu realizata de profesionisti, imposibilitatea de a vinde si a retrage inainte de termen (foarte luuuung). Toate aceste restrictii costa bani, adica te costa pe tine: comisioane.
  3. Fonduri de investitii – pot fi ok, vin cu mai putine restrictii, mai multe beneficii si cateodata cu mai putine costuri decat fondurile de pensii. Totusi, exista solutii mult mai bune cu un pic de educatie.
  4. Unit linked – au cele mai mari costuri si cele mai multe restrictii.
  5. Investitii haotice: cumpara Tesla, cumpara aur, vinde Tesla, vinde aur, cumpera compania X ca va descoperi vaccin, vinde USD si cumpara CHF, cumpara Hertz, vinde X la pret de 0.1 ca a intrat in insolventa -AICI pierderea pe termen lung este aproape sigura. Doar investitorii profesionisti foarte buni reusesc sa faca tranzactii de acest fel profitabile, in mod constant. Profesionist = se ocupa full time sau aproape full time de asta. Un amator = tranzactioneaza pe revolut sau alte platforme cu acces facil, isi ia ponturile de investitii de pe facebook, bloguri, articole depe internet etc. Aici poti avea noroc pe termen scurt insa pe termen lung factorul noroc se va dilua si va aparea factorul “abilitati” – rezultatul este pierdere pentru amantori sau castiguri minuscule.

O strategie corecta si foarte simpla

Poti sa iti faci singur un fond de pensii intr-un mod foarte simplu printr-un cont la BVB prin care sa investesti in actiuni si titluri de stat.
 
In primul rand vei avea nevoie de un cont la o firma de brokeraj autorizata.
 
Eu folosesc de multi ani si sunt foarte multumit insa poti folosi orice broker autorizat BVB.
 
In al doilea rand iti stabilesti un anumit profil de investitor (iti poti face un test de profil de risc pe care il gasesti pe internet,  insa in realitate ti-l vei descoperi pe parcurs, cand vei avea bani pe piata)
 
In al treilea rand iti faci o alocare intre 2 active: actiuni si titluri de stat si investesti constant, luna de luna in cele doua clase de active.
 
Titlurile de stat iti vor oferi stabilitate si o crestere lenta.
 
Actiunile iti vor aduce potential mult mai mare de crestere dar si volatilitate mai mare.
 
Concret, cele doua emisiuni de titluri de stat din programul Fidelis aduc 4% (R2208A), respectiv 4.5% (R2408A) neimpozabil pe an.
 
Indicele BET-TR (indicele Bursei de Valori Bucuresti, cu dividende incluse) a adus din 2014 (de cand este masurat) si pana astazi un randament mediu anual de 10.5%. Pentru a ne face niste proiectii putem sa luam in calcul aceas procent si pe viitor (desi la bursa randamentele trecute nu este obligatoriu sa se repete).
 
Perioada de 6 ani este scurta insa nu exista date mai vechi pe BET TR (cu dividende). Daca faci calculele pe indicele BET pe periaoade mai lungi (10-15 ani) ajungi la randamente mai mari, insa consider ca nu sunt relevante avand in vedere gradul de subdezvoltare la care a fost Romania inainte de 2010.
 
BET TR
 
Vedem ca BET-TR a prins si destule corectii in ultimii 6 ani.
 
Mixul dintre cele doua active reprezinta un portofoliu diversificat 
 
De exemplu 50%/50% – este un profil de risc ceva mai mare decat fondurile de pensii optionale (care au undeva la 30% actiuni 70% titlrui de stat).
 
Pe un astfel de mix, randamentul cumulat al acestui portofoliu ar fi de (4.5%+10.5%)/2 = 7.5%.

Exemplu

Sa zicem ca economisesti 600 RON pe luna.
 
  1. In fiecare luna faci un ordin de 300 RON pentru a cumpara o actiune din indicele BET (in ordinea din indice  – scopul ar fi ca intr-un termen de 1-2 ani sa replici in mare indicele, cumparand primele 6-10 companii din indice – nu trebuie sa le cumperi pe toate, ci doar pe cele care au o pondere care conteaza (peste 1-2%).
  2. In fiecare luna cumperi titluri de stat de 300 RON una dintre cele doua titluri de stat din programul Fidelis.
 
De asemenea, asigura-te ca ai zero costuri de transfer bancar si alte costuri bancare. Poti face transferurile ori prin Revolut, ori ING ori Libra – toate variantele sunt cu zero costuri.
 
Costurile de administrare = zero;
 
Singurele costuri vor fi cele de cumparare – costuri pe care le ai o data si gata. La Tradeville de exemplu ai 0.65% la actiuni si 0.1% la titluri de stat.
 
Taxe = zero la dobanzi de la titluri de stat, 5% la dividende (8% incepand cu anul 2023).
 
Astfel, ai optimizat maxim toate costurile.
 
Ai conceput o strategie DCA (dollar cost avereging).
 
Ai investit pe termen lung.
 
Pe alocarea aceasta de 50/50 (profil moderat moderat) rezultatele pe 20 ani sunt spectaculoase:
 
20 de ani
 
 
Ai toate sansele sa bati orice produs prefabricat de investitii.

Concluzii

Da, stiu, daca iti tii banii in depozite la 2% impozabil acest randament ti se pare mare insa riscul ti se pare si mai mare. In realitate riscul se aplatizeaza pe termen lung investind in actiunile din index iar titlurile de stat sunt mai putin riscante decat depozitele.
 
Da, stiu ca diverse produse prefabricate promit randamente magnifice doar ca livreaza mai nimic. De fapt, ce livreaza sigur sunt costuri pentur tine prin comisioane nenumarate.
 
Si da, mai stiu ca exista atractia investitiilor active, fie ca vorbim de trading fie ca vorbim de stock picking sau market timing. Pe langa faptul ca aceste strategii aduc pierderi sau rezultate infime pe termen lung, pentru ne profesionisti, sunt si consumatoare de timp, timp in care ai putea face bani altfel. Astfel, te costa de 2 ori: randamente mai mici decat investitiile pasive + timp ne valorificat.
 
Tot ce ai nevoie este de un pic de educatie financiara si dorinta de a cerceta si a pune in aplicare.
 
Investitia de timp este foarte mica.
 
Investitia financiara este … in  functie de propriul buzunar.
 
Bineinteles, strategia poate fi mai complexa si mai profitabila insa am oferit un exemplu super simplu si usor de urmat. Poate fi un start si poate fi dezvoltat ulterior.
 
Mult succes!
Valentin
 
PS. Alatura-te comunitatii nostre StiintaBanilor pentru a te imbogati spiritual, mental si material.
 
Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Similar Posts

21 Comments

    1. daca replici indicele BET in loc sa faci slectie de actiuni din incele BET ai statistic sanse mai mari sa ai un randament mai bun. Rar se intampla ca un investitor sa bata indicele pietei in mod consistent pe termen de mai multi ani. In plus, iti reduce incredibil de mult timpul investit in analiza actiunilor individuale.

  1. Urmând logica expuneri tale , vreau sa intreb daca este posibil ( probabil) sa creasca randamentul investiției pe termen lung daca as achiziționa in fiecare luna ( pe cat posibil) acea acțiune ,din cele 10 cele mai importante din indicele BET , care se afla la cotația cea mai mică în ziua din luna in care decid să fac investiția ?

    1. De ce ai investi contant in cele mai neperformante companii? Nu cred ca este o strategie castigatore. Sanse mai bune de a imbunatati randamentul ar fi sa faci achizitii suplimentare pe corectii peste 5% al indicelui.

  2. Unii oameni, printre care sunt si eu economisesc banii in fonduri de pensii private pentru a fi stabil la pensie. Dar statul foarte atent va veni cu niste taxe pe banii mei economisiti sa poata asigura un venit minim si acelor persoane care nu au facut aceste economii.

  3. Recomandarile sunt corecte si de bun simt. Vad totusi o problema, faptul ca expunerea este 100% pe moneda nationala, leu. Ori, in conditiile in care experienta hiperinflationista din anii ’90 ne este inca proaspata in memorie, cred ca portofoliul ar trebui echilibrat si prin investitii in alte valute / commodities. Altfel, riscul de a fluiera a paguba dupa 20 de ani de pus bani deoparte, ramane ridicat (bunicul meu avea 100.000 lei la CEC in 1989, in 1994 a realizat ca poate sa cumpere cu banii respectivi – cu tot cu dobanda stransa – un televizor color…)

    1. Asa cum am mantionat si in articol este o schita de planfoarte bun pentru a incepe. Mai departe dupa 1-2 ani se poate imbunatati prin expunerea pe extern + diversificare mai ampla. Este foarte greu ca o persoana care face greselile enumerate in articol sa inceapa din prima cu un plan complex. Cel mai bine este sa inceapa cu un plan simplu si usor de implementat. Dupa, va avea suficenta experienta pentru a face si pasul urmator spre o strategie ceva mai complexa.

    2. Nu te supara, dar nu cred ca ai extras morala corecta din patania bunicului.
      De exemplu, sa crezi ca te “diversifici” si ca vei cumpara euro ca sa te aperi de inflatia lui Isareascu … vei observa ca numerarul in euro va fi erodat de inflatia celor de la ECB (Draghi si Lagarde). Poate nu crezi ca ea exista, dar da. Exista si este cel putin la fel de coroziva.
      Morala pe care trebuie de fapt sa o preiei din poveste este ca intotdeauna sa incerci sa evaluezi randamentul si daca acesta este pozitiv. Ai randament pozitiv la numerarul / depozitele euro? Sigur nu. Ai randament pozitiv la depozitele in lei? Sigur nu (cu foarte putine exceptii). Ai randament pozitiv la titluri de stat? Depinde.

  4. Daca printr-un asa zis “noroc” actiunea in care am investit cei 300 Ron nu mai scade in perioada urmatoare,ce fac,stau pe cash asteptand sa scada sau cumpar altceava? Multumesc

  5. PS: VARIANTA OPTIMA A MODELULUI LUI VALENTIN sau UPGRADE-ul variantei.
    Logica ta Valentin este buna dar totusi este loterie sa cumperi lunar DOAR la o companie si sa astepti pana la aproape 2 ani sa acoperi toate actiunile din indicele BET!
    In plus, cand ii vine “randul” urmatoarei actiuni? Daca tu cumperi fix cand e ex dividend date si apoi pica, daca este intr-o bula momentan. Vezi recent Norofert de exemplu ce fluctuatii a avut si iei super sus ca “asa i-a venit randul. Sau vezi Bittnet unde a scazut de 2-3 ori si poate iti ia 10 ani sa ajunga la acelasi nivel.
    Una peste alta, poti sa fii destul de neinspirat si ghinionist daca faci asa random si sa ai o mare varza la final daca chiar nu ai idee de bursa si cum merg companiile in care investesti. Si pot continua cu exemple multe din afara RO, companii mari.
    Cea mai buna varianta din punctul meu de vedere este sa strangeti banii economisiti lunat, in fondul ala de REZERVA (aici o optiune poate sa fie un CAR cu randamente de 4-9%, dobanda platibila lunar) si apoi cand aveti o suma de peste 5000 lei sa faceti exercitiul lui Valentin, tinand cont ca trebuie ca la Tradeville daca cumparati o actiune de mai putin de 300 lei (se vede ca stie Valentin aici 🙂 ) iesiti in pierdere datorita comisioanelor.
    Spor sa aveti!

  6. Salut Valentin,
    Excelent articol, foarte practic ca de obicei. O singura intrebare am :
    Ce ne facem cu titlurile de stat, ca deja au crescut cu 2-3% pe bursa ? In aceste conditii, sa cumparam lunar pentru un profit final anual de 1,5-2% nu mai pare chiar atat de profitabil.

  7. Indicele BET-TR (indicele Bursei de Valori Bucuresti, cu dividende incluse) a adus din 2014 (de cand este masurat) si pana astazi un randament mediu anual de 10.5%.

    Imi poti spune cum ai calculat aceasta valoare?

  8. Salut,

    dispun de o suma de investit si sunt curios de parerea ta.
    doresc sa investesc pe bursa, dar nu sunt sigur cum sa atac.
    sa investesc in indicele BET, in indicele BET TR, in tradeville ETF care replica indicele BET sau in primele 6-10 companii din indice.

    suma este in jur de 10.000 ron.

    Multumesc, m-ai ajuta foarte mult cu un raspuns.

  9. Salut

    Alocarea despre care se vorbeste in articol este de 600lei, in calculator este 600$, spun asta ca sa nu se creeze o confuzie.

    Ozzy buna,
    C.

  10. Salutare, ce tip de cont ar terenuri sa deschid dacă vreau sa pun bani si sa investesc pentru pensie. Exista o posibilitate ca sa pun bani din salariul brut înainte de a fi impozitati? Si cum se va impozita profitul la pensie când voi scoate banii? Exista in România ceva asemanator IRA americane?

  11. De avea bunicu adunat 1kg de aur în 2007-2008, investea 70 000 ron. După 15 ani, adică azi, îl putea vinde cu aprox 270 000 ron, cam 55k€. 380%/15 ani, iese un randament anual de 25%. Un apartament în orașele mari din țară acum 15 ani vs azi, sau alte investiții care aduc bani, valoare și nu risc, ca și pe Bursă. Cand intram noi la pensie peste 30 ani, fac ei ceva sa ne ia banii, ori nu te lasă să ne pensionezi, ori naționalizeaza pilonul 2,etc. Și oricum murim, ce sa tot facem cu atâția bani?

    1. la aur depinde foarte mult de perioada cand cumperi. Daca cumparai in 2011 pretul era de 1900 dolari pe uncie, acum in 2022 este tot la 1900 dolari pe uncie. Deci randament zero timp de 11 ani. Pe bursa in schimb ai 300% tot in acasta periaoda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *