bull bear scaled

Cum iti faci concret un portofoliu simplu la bursa

Primesc des intrebari mai mult sau mai putin specifice legate de investitii si acest lucru nu poate decat sa ma bucure. Inseamna ca oamenii incep sa se trezeasca si sa realizeze cat este de important (si obligatoriu) sa inceapa sa isi construiasca prosperitatea personala pe termen lung.

Una dintre intrebarile des intalnite suna cam asa: Economisesc x lei pe luna (sau x lei/eur pe luna). In ce sa investesc? Cum incep? Cum ii aloc?

Aceasta simpla intrebare imi indica faptul ca noul investitor si-a insusit deja 3 idei importante legate de investitii:

 1. Investitiile se fac constant, nu o suma mare deodata;
 2. Este necesara o minima alocare pe mai multe active;
 3. Investitiile se fac pe termen lung.

Bun!

Pana aici este bine.

Acum, eu nu iti voi spune niciodata in ce sa investesti. Tu singur esti responsabil sa inveti, sa analizezi si sa decizi in ce vei investi. Eu ofer educatie, nu recomandari de investitii.

Sa iti ofer pe tava o solutie, ar insemna sa devin “salvatorul” tau si asta ar insemna ca nu cred ca esti in stare sa iei TU cele mai bune decizii pentru tine. Nu acesta este proiectul meu. Eu vreau ca tu sa inveti si sa devii autonom.

Ce pot face in schimb este sa te invat cum iti iei singur deciziile.

Exemplul din articol este pentru 100 EUR pe luna (sau, ma rog, de 1-200 EUR), insa se aplica pentru orice suma alocata pe luna.

De asemenea, cele enumerate in articol reprezinta startul unui portofoliu foarte simplu. Bineinteles ca poate fi (si ar fi bine) sa fie imbunatatit in timp. Ceea ce vreu sa punctez este cum sa incepi pentru ca acesta este cel mai greu pas.

Bun!

Inainte sa investesti

Asigura-te ca ai toate punctele de mai jos bifate:

 1. Economisesti constant o anumita suma de bani;
 2. Ai scapat de orice datorie de consum (credite de consum, carduri de credit);
 3. Fond de siguranta care sa iti acopere costurile de trai timp de 6 luni.

Profilul de risc

Poti gasi pe net o serie de chestionare in limba engleza pentru a-ti determina profilul de risc.

Eu iti voi da un exemplu in limba romana:  Calcul profil de risc

Poti sa ignori recomandarile de la finalul chestionarului. Ia doar profilul de risc.

profil de risc

In linii mari:

 • un investitor conservator se va expune foarte putin pe actiuni (maxim 20-25%) si restul pe instrumente cu venit fix;
 • un investitor moderat se va expune in jur de 50% pe actiuni;
 • un investitor agresiv peste 50% in actiuni;
 • un investitor foarte agresiv peste 80% in actiuni si alte instrumente foarte volatile.

Bun!

Sa zicem ca ai iesit investitor moderat. Asta inseamna ca iti place sa iti creezi conditiile pentru a obtine un randament bun, insa, in acelasi timp, sa nu te expui unui risc prea mare.

Un investitor moderat se poate astepta la un randament anual de 6-7% in EUR/USD in conditiile unei inflatii medii istorice de aprox. 3%.

National sau international

Banii se fac atat din investitii in Romania, cat si pe international. Tu sa iti faci treaba bine.

Sa mergem pe varianta de international. Pe Romania ai deja in link-ul de mai sus o strategie.

Valuta?

Poate fi USD sau EUR sau ambele.

Sa mergem pe EUR pentru a diminua la maximum costurile de conversie si transfer valutar.

Alocarea pe active

La un risc moderat, o alocare ultrasimplificata ar putea fi cea standard 60% actiuni + 40% pe obligatiuni.

Pentru a elimina riscul individual de a alege o anumita actiune sau obligatiune, care se va dovedi neperformanta, vom merge pe investitii in ETFs pe indici.

La o contributie de 1-200 EUR pe luna, nu as include mai mult de 2 instrumente. Cel putin nu pana nu ajungem la sume mai mari acumulate.

Actiuni

Aproape orice portofoliu incepe de la un indice bursier pe actiuni din tarile dezvoltate ori SP500 ori, mai potrivit pentru noi europenii,

Obligatiuni

Sunt multe variante: titluri de stat din tarile dezvoltate, emergente, obligatiuni corporative din SUA, EU, tarile emergente, obligatiuni high yield etc. Toate cu avantajele si dezavantajele lor.

Pentru simplificare vom merge pe un ETF pe Aggregate Bond Index  – pe titluri de stat si obligatiuni investment grade (cel mai mic risc de insolventa).

Broker-ul

Important! Sa fie un broker acreditat si supravegheat de o Autoritate financiara serioasa (din UE, SUA etc.).

Un broker international foarte bun, mai ales pentru incepatori, ar fi XTB.

Este un broker polonez, listat la bursa din Polonia, care are sucursale in foarte multe tari din EU si are si o sucursala in Romania.

Au o lista buna de ETFs.

Beneficii importante aduse de acest broker sunt: Costul pe tranzactie este de ZERO EUR pe tranzactie (pentru rulaje de pana la 100,000 EUR pe luna) si procedura de deschidere simpla.

De asemenea, au cont bancar colector in Romania la ING Romania (te ajuta la costurile de transfer).

Au customer support in Romania, in limba romana si foarte multe materiale educationale, webinarii, ebooks, manuale etc., inclusiv pe tranzactionarea actiunilor si ETFs.

Au o platforma de tranzactionare foarte utila (mai ales pentru analiza tehnica) si usor de folosit.

Sunt potriviti mai ales pentru incepatori. Poti sa iti faci cont (demo sau real) AICI sa le verifici platforma.

Un alt broker international foarte bun si accesibil rezidentilor romani este Interactive Brokers. Comisioanele de tranzactionare sunt destul de mari totusi pentru portofoli mici (la ETF-uri undeva la 1.25 EUR minim pe tranzactie). Merita deschis pentru cei care au sume mari de investit.

Instrumente

1. 60% Actiuni – MSCI WORLD – EUNL.DE

Identificam un ETF care urmareste indicele MSCI World – iShares Core MSCI World UCITS ETF

Am ales o varianta de ETF care are costuri de administrare infime, performanta foarte buna in trecut, capitalizare foarte buna si este administrat de cel mai mare administrator de fonduri de investitii din lume: BlackRock.

Valoarea unei unitati de fond este in jur de 70 EUR (variaza in fiecare zi).

Observam ca are comisioane de administrare de 0.2% pe an.

Mai observam ca este “Accumulating”, adica acumuleaza dividendul, nu il distribuie. Astfel, nu vom primi dividende, ci dividendele vor fi automat reinvestite de ETF.

Astfel, nu vom avea de declarat profit si de platit taxe pana in momentul in care vom vinde.

In functie de broker-ul utilizat si bursa de pe care il cumperi (Germania, Olanda etc.) il vei gasi cu mai multe simboluri – vezi in fisa ETF-ului  aici la sectiunea “Listings”. 

EUNL.DE este simbolul folosit de XTB.

2. 40% Global Aggregate Bonds – EUNA.DE

Valoarea acestui ETF este in jur de 5 EUR pe unitate.

Mai multe despre acest ETF aici.

Schimb valutar + Transferul banilor

Cand ne deschidem cont la broker va trebui sa alegem valuta.

Am decis deja ca vom merge pe varianta de EUR, asa ca vom alege si valuta contului la broker tot in EUR.

Conversia RON in EUR o putem face prin Revolut sau conversie la cursul BNR in cadrul “happy hour” de la Raiffeisen sau Unicredit – pentru cei care au conturi la aceste doua banci si beneficiaza de facilitatea aceasta.

Transfer bancar in EUR este free la multe tipuri de conturi (ex. anumite conturi de la Raiffeisen, Unicredit, OTP etc.) sau costa foarte putin in cazul altor banci.

Recurenta

Cel mai eficient ar fi lunar cu o suma constanta investita in cele doua ETF-uri

Randament istoric + volatilitate

ETF-urile specifice nu sunt destul de vechi pentru a testa randamentul pe prea multi ani in urma, insa putem testa indicii pe care ii replica.

portofoliu aug 22
Sursa: Portfoliovisualizer.com

Randament mediu anual 7.3% USD din 1994 pana in 2022.

Scadere maxima in cel mai rau moment: -38% (sper sa ai stomacul pentru aceasta scadere).

Note: MSCI World nu apare ca optiune de backtesting pe acest site, astfel incat l-am recompus: 70% US Market + 30% Ex-US Developed Markets.

Sursa: Portfoliovisualizer.com

Un pic de perspectiva

perspectiva portofoliu aug 22

Sursa: Portfoliovisualizer.com

10,000 USD investiti in 1992 ar fi ajuns astazi la 86,000 USD.

Inflatia medie a fost de aprox. 2%.

Pe grafic poti sa vezi si corectiile mai mari: 2000-2001, 2008-2009, 2020 si cea in derulare acum in 2022.

Concluzie In ce sa investesc

Daca ai avut rabdare sa citesti acest articol pana la final si sa procesezi aceasta cantitate de informatie, inseamna ca ai puterea de concentrare pentru a investi profitabil.

Informatiile de mai sus nu reprezinta recomandari de investitii, ci reprezinta o schema sumara a modului in care poti sa iti creezi o strategie de investitii eficienta si profitabila pe termen lung.

Sunt multe instrumente disponibile, alocari de active, strategii. Important este sa le cunosti, sa le analizezi si sa le selectezi pe acelea care ti se potrivesc cel mai bine.

Important este sa incepi cu o suma lunara, poate 100 EUR, 200 EUR, 500 EUR – sa capeti experienta si incredere in strategie si apoi sa cauti metode de a investi mai multi bani.

Pe curand!

Valentin

PS. Pentru aprofundarea subiectului investitiilor la bursa avem 3 cursuri foarte apreciate, listate in functie de dificulatate (de la nivel incepator la nivel mediu):

 1. Cursul practic de investitii pasive –  acopera toate tipurile de investitii (fonduri mutuale, ETF-uri, actiuni, obligatiuni, imobiliare, metale pretioase) – este ideal pentru cineva care vrea acum sa intre pentru prima oara in lumea investitiilor. (va avea si un update substantial in mai 2021 – update care este gratuit pentru toti cei care au cumparat cursul).
 2. Cursul de investitii eficiente pe bursa – nivel 1 (investitii in ETF-uri) – acopera strategii de la simple la complexe de investitii pe bursa prin intermediul ETF-urilor. Cursul are un inalt nivel de calitate a informatiilor si este super util atat incepatorilor dar si celor de nivel mediu.
 3. Cursul de investitii eficiente pe bursa – nivel 2 (investitii in actiuni) – analiza fundamentala si tehnica pentru selectarea, analizarea si investitia in actiuni.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul StiintaBanilor.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul StiintaBanilor.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul StiintaBanilor.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Similar Posts

8 Comments

 1. Buna ziua,

  D-nul Valentin, va urmaresc cu placere si cu interes. As dori sa va adresez o intrebare. Am construit o casa intr-o zona buna la aproximativ 3 km de orasul Targoviste, Cheltuielile efectuate pentru constructie au fost din banii economisiti din salariu ( al meu si al sotiei). Incepand cu anul 2021 odata cu scumpirea materialelor de constructii am stopat continuarea lucrarilor si in luna august anul trecut am pus anunt de vanzare pentru casa, in stadiul care se gaseste (La rosu). Mentionez faptul ca pentru continuarea/finalizarea lucrarilor la casa dupa calculele mele ar trebui sa mai astept inca 3-4 ani cel putin ca sa pot face treptat lucrarile sau sa stang banii necesari (70 000 – 80 000 euro). Ce sfat mi-ati putea da? Sa mai astept 3-4 ani sau sa vand casa in stadiul care este? Este o perioada cu mari incertitudini. Credeti ca ne aflam intr-o bula imobiliara si din cauza a ceea ce se intampla ( razboi, inflatie, etc. ) urmeaza scaderi mari inclusiv pe piata imobiliara sau din contra este bine de pastrat un imobiliar? Va multumesc.

  Cu respect

 2. Salut,
  Interesat și f util articolul.
  Intrebare, daca un investitor ar vrea să meargă doar pe acțiuni la BVB, înafara strategiei de investiții pe replica a unui indice, știind că acolo sunt și companii mai puțin interesante, ce strategie ați aplica, sau ce companii ați prinde in portofoliu?
  Mulțumesc!

  1. sunt multe strategii pe care le poti aplica: high dividend, pe growth unde mergi pe companii mia mici, eventual si de pe aero … poti sa faci trading pe termen scurt si mediu. Poti face foarte multe. Depinde de obiectivele tale si de abilitatile tale.

 3. Buna ziua,
  Am de realizat un proiect pentru economia riscului… dispun de 5000 de euro din care trebuie sa iau cel putin 2 actiuni si o obligatiune… trebuie sa argumentez decizia de investiţie şi administrarea
  fiecărui activ ales (DESCHIDERE, păstrare, ÎNCHIDERE).
  consider ca acest lucru de pe o zi pe alta este cam imposibil.. oare ma puteti ajuta cu vreun sfat?

 4. Salut Bogdan ma numesc , am citit cu mare atentie si toate detaliile , activez pe t212 detin actiunii la NIO , REALITY INCOME, VANGUARD S P 500, COCA COLA , RENAULT , sunt interesat de o recomandare sau chiar o sugestie cu privire la ce as mai putea adauga in portofoliul meu cu scopul de a incasa un dividend bun si a il reinvesti cu o suma de support nou adaugata din partea mea lunar sau saptamanal sau la fluctuarea pretului in scadere pentru a creea un efect compus benefic portofoliului meu ?! O seara buna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *